NFL: kinyílt a New Orleans-i svájci bicska; Eli Manning büszke lehet

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2022.10.16. 14:03
null
Senki sem számított ilyen jó kezdésre a New York Giantstől (Fotó: Twitter/Indy Sport)
A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 5. fordulójában Taysom Hill olyat tett, amire legutóbb Archie Manning volt képest a New Orleans Saintsben még 1977-ben. Josh Allen beállította Ryan Fitzpatrick rekordját a Buffalo Billsben. Baker Mayfield borzalmasan kezdett a Carolina Panthersben, hamarosan a cserepadon találhatja magát.


ELI MANNING BÜSZKE LEHET

Naná, hiszen a kétszeres Super Bowl-győztes iránytó szeretett csapata nagyszerűen kezdte a 2022-es szezont. A New York Giants nagy meglepetésre legyőzte Londonban a Green Bay Packerst, így 4–1-es mérleggel várja a 6. fordulót – az ellenfele a Baltimore Ravens lesz.

Legutóbb 2009-ben, azaz tizenhárom éve kezdte ilyen jól az idényt a New York-i együttes. Hozzá kell tenni, akkor nem tartott ki a jó forma, végül 8–8-cal zárták az alapszakaszt az Óriások, s be sem jutottak a rájátszásba.

A Giants remek szereplésében nagyban benne van a sztárfutó Saquon Barkley, akinek a Green Bay ellen is összejött 70 futott és 36 elkapott yard – zsinórban a harmadik mérkőzésén jutott 100 yard fölé, erre legutóbb 2019-ben volt képes.


JOSH ALLEN ELSÜLT

A Pittsburgh Steelers pedig felsült! Október a horror hónapja, ennek alkalmából a Buffalo Bills egy 38–3-as mészárlást rendezett a saját pályáján. De mint minden horrorfilm, ez a mérkőzés is egy lélekölő jelenettel indult.

Egy perccel a kezdőrúgás után harmadik és tíznél jöhetett a hazai csapat a saját két yardos vonaláról. A Steelersnél reménykedtek, hogy azonnal leparancsolhatják a félelmetes támadósort, ráadásul remek mezőnypozícióból is indulhatnak. Ekkor azonban Josh Allen egy elképesztő passzal megtalálta Gabriel Davist, aki meg sem állt az ellenfél célterületéig.


Allen 98 yardos TD-passza holtversenyben a leghosszabb a Buffalo Bills történetében – 2009-ben Ryan Fitzpatrick és Terrell Owens hozott össze ugyanilyen hosszú touchdownt.

A nagy játékok szerelmesei is örülhettek, 2016-ban láthattunk legutóbb 98 yardos passzolt TD-t.


KINYÍLT A SVÁJCI BICSKA

Mit tesz egy edző, ha a kezdőirányítója megsérül? Center mögé teszi a tight endet! Taysom Hill évek óta a New Orleans Saints titkos fegyvere – bár a tavalyi idényben Winston sérülése miatt rendszeresen irányítóposzton is szerepelt –, s ezúttal is kitett magáért a 32 éves amerikai futballista.

A szinte állandó poszt nélküli, de tight endnek beírt játékos háromszor futott be a célterületre hat pontért cserébe, egyszer pedig touchdownpassza is volt a Seattle Seahawks ellen. A New Orleans-i hetes Andy Daltont váltotta olykor-olykor irányítóposzton, s olyan parádésan játszott, hogy legutóbb 1977-ben Archie Manning volt képes arra, amire Hill vasárnap este.

Taysom Hillnek a Cincinnati Bengals ellen is lehetősége lesz pontokat feltenni az eredményjelzőre, hiszen Jameis Winston továbbra is sérüléssel bajlódik.


NFC LEAST HELYETT NFC BEAST

Jól emlékezhetünk, hogy két éve még az NFC Keleti csoportján nevetett az amerikai futball világa, hiszen a 7–9-es mérleggel záró Washington képes volt megnyerni a csoportot, így hazai pályán játszhatott a Tampa Bay Buccaneers ellen a rájátszásban – természetesen ki is kapott.

A Dallas Cowboys – amelyben Dak Prescott súlyos sérülést szenvedett – és a New York Giants 6–10-zel végzett, míg a Carson Wentzcel szenvedő Philadelphia Eagles csupán négy győzelmet tudott felmutatni a 2020-as alapszakasz végén.

Az idők változnak, vele együtt pedig a liga is – öt kör után három csapat – az Eagles, a Cowboys és a Giants – is legalább négy győzelemmel rendelkezik öt forduló után. Húsz éve osztották fel az NFL-t nyolc divízióra, s eddig mindössze háromszor fordult elő hasonló a ligában azóta: 2020-ban az AFC Észak, 2008-ban az NFC Kelet, 2022-ben pedig az AFC Nyugat kezdett ugyanilyen jól.


KIMONDHATJUK, HOGY BUST?

Skipp Bayless szerint biztosan nem, ám a számok és Baker Mayfield története alapján azonban hamarosan igen. A 2018-as drafton 1/1-re kiválasztott irányító borzalmasan kezdett a Carolina Panthersnél – az első öt mérkőzésén 16.8-as QBR-ral áll, ami 2006 óta a második legrosszabbnak számít, csak JaMarcus Russell teljesített gyengébben Mayfieldnél az első öt találokozón.

Talán nem véletlen, hogy a Cleveland Browns sem szerette volna folytatni a tavaly egyébként sérülésekkel küszködő irányítóval – s inkább eget-földet megmozgatott, hogy elhozza a klasszis, ám balhés Deshaun Watsont Houstonból –, ahogyan az sem, hogy a Carolina Panthersen kívül egyetlen csapat érdeklődéséről sem lehetett hallani Mayfield iránt.

A jelenleg kezdő QB bajban lehet, hiszen már most olyan pletykákat lehet hallani, hogy Sam Darnold visszaveheti tőle a stafétabotot, amikor felépül. No nem mintha a korábbi New York Jets-irányító lehet a hosszútávú megoldás, de nehéz elképzelni, hogy Mayfieldnél is gyengébben teljesítene.

Ugyanakkor ki kell emelni, a Panthers a héten menesztette Matt Rhule vezetőedzőt, a helyén az eddig védőkoordinátor, Steve Wilks folytatja.


AZ A FRÁNYA MÁSNAPOSSÁG...

Februárban még a mennyben voltak a Los Angeles Rams szurkolói, mostanság azonban igencsak frusztráló lehet a Kosoknak szorítani.

Persze így vannak ezzel a Cincinnati Bengals hívei is, akik a Super Bowl után reménykedtek, hogy a csapatuk tovább fejlődik.

Nos, a nagydöntő két főszereplője eddig meglehetősen alulteljesít a 2022-es alapszakaszban, a Rams és a Bengals is 2–3-mal áll a hatodik kör előtt.

Eddig csak kétszer történt olyan, hogy a Super Bowlba jutó csapatok a következő szezonban negatív rekorddal álltak öt meccs után: 1999-ben a Denver Broncos és az Atlanta Falcons is 1–4-gyel kezdett, 1988-ban pedig a Washington és ugyancsak a Broncos állt 2–3-mal.


TIPPELDE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik