NFL: két Watt, öt MVP – a liga legjobb aktív első körösei

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.04.28. 18:59
null
Patrick Mahomes a Patriots védelmének két, hozzá hasonlóan első körös ásza, Devin McCourty (balra) és Dont’a Hightower (54) nyomása alatt (Fotó: Getty Images)
Magyar idő szerint péntek hajnalban tartják meg a 2021-es NFL draft első körét. Az egyetemről érkező tehetségek börzéje előtt az első körben kiválasztott aktív játékosokból készítettünk egy listát – mindegyik sorszámnál a szerintünk legjobb, ott kihúzott játékos szerepel.

 

Az irányítók esetében magasan van a léc, Matt Ryan, Lamar Jackson, Patrick Mahomes és Aaron Rodgers is az idény legértékesebb játékosa lett az elmúlt öt idény valamelyikében (az ötödik, Tom Brady hatodik körös kiválasztottként nem kerülhetett be az összeállításba), és a legutóbbi, nem irányítóként MVP-nek választott Adrian Peterson is ott van a listán, amelyen a védők így is 17:15 arányban nyertek.

Sok esetben a bőség zavarával küzdöttünk, nem volt könnyű dönteni, hiszen valaki rengeteget letett az asztalra, de már karrierje vége felé jár, míg mások éppen csúcséveiket teljesítik. A listán szereplők esetében döntő volt, hogy a 2021-es idényben is lehetőséget kapjanak, biztosak vagyunk benne, hogy a jelenleg szabadügynök Petersont is látjuk majd a pályán.

32. Lamar Jackson (irányító, Baltimore Ravens, 2018)
A Ravens megszerezte a bajnok Philadelphia első körös választási jogát, hogy elhozza Jacksont. Merész húzásnak tűnt, de bejött, 2019-ben Jacksont az NFL történetében másodikként egyöntetűen megválasztották az alapszakasz legértékesebb játékosának. Rendkívül hatékonyan futó irányító, azt se felejtsük el, hogy 2019-ben a legtöbb passzolt TD is az övé volt.
Ugyanitt húzták:
Drew Brees, Logan Mankins
2021-es draftjog: Tampa Bay Buccaneers

31. Cam Heyward (belső védőfalember, Pittsburgh Steelers, 2011)
Két év kellett neki, hogy stabil kezdővé váljon a Steelersben, de 2013 óta a liga egyik legkiegyensúlyozottabb belső védőfalembere. A hatalmas termetéhez képest villámgyors Heyward eddig háromszor került be az idény álomcsapatába, és mivel nem úgy tűnik, hogy kopna a sebessége, ez a szám még nőhet.
Ugyanitt húzták:
Curley Culp, Greg Olsen
2021-es draftjog: Baltimore Ravens (a Kansas City Chiefstől)

30. T. J. Watt (külső védőfalember, Pittsburgh Steelers, 2017)
A pittsburghi védelem másik kiválósága is úgy járt, hogy a draft első napján a csapatok találtak nála jobbnak vélt játékost, a Steelers pedig köszönte szépen, és beillesztette a liga egyik leghatékonyabb falába. J. J. Watt öccseként magas lécet kell átugrania, de eddig nem vallott szégyent, máris a liga egyik legjobb passzsiettetője, aki hamarosan csúcs gázsiért írja alá új szerződését.
Ugyanitt húzták:
Reggie Wayne, Sam Huff
2021-es draftjog: Buffalo Bills

Joggal rettegnek az ellenfelek a pittsburghi védőfal első köröseitől, Cam Heywardtól és T. J. Watt-tól (Fotó: Getty Images)
Joggal rettegnek az ellenfelek a pittsburghi védőfal első köröseitől, Cam Heywardtól és T. J. Watt-tól (Fotó: Getty Images)

29. Harrison Smith (safety, Minnesota Vikings, 2012)
Az egyik legsokoldalúbb safety a ligában, 2015-től zsinórban öt éven át érdemelte ki, hogy meghívják a Pro Bowlra. A 2017-es idény eleje óta 16-szor halászta le az ellenfél passzát, de nemcsak a levegőben uralkodik, a futójáték elleni védekezésben is az NFL egyik legjobbja a posztján.
Ugyanitt húzták: Fran Tarkenton, Nick Mangold
2021-es draftjog: Green Bay Packers

28. Mark Ingram (futó, New Orleans Saints, 2011, ma a Houston Texans játékosa)
Az alabamai futóiskola egyik mintatanulója Heisman-trófea-győztesként került New Orleansba. Ugyanúgy a 28. helyen kelt el, mint a New York Giants elkapójaként 1991 januárjában Super Bowlt nyerő édesapja 24 évvel korábban. A futónak ez nem sikerült, a Saints után Baltimore-t is megjárta, most Houstonban próbál szerencsét.
Ugyanitt húzták: Derrick Brooks, Darrell Green
2021-es draftjog: New Orleans Saints

27. Devin McCourty (safety, New England Patriots, 2010)
Bill Belichick egyik legjobb húzása előtt öt hátvédet vittek el a 2010-es játékosbörzén, de egyikük sem lett olyan sikeres, mint McCourty. Első három idényében szélső hátvédet játszott, majd 2013-ban lett safety. Ebben a pozícióban teljesen kibontakozott, s négy Super Bowlra jutott el a Patriotscel. Ezekből hármat megnyert, a legutóbbit 2019 februárjában ikertestvérével, Jasonnal közösen.
Ugyanitt húzták:
Dan Marino, DeAndre Hopkins
2021-es draftjog: Baltimore Ravens

26. Duane Brown (támadófalember, Houston Texans, 2008, ma Seattle Seahawks)
A 2009-es idényben Matt Schaub jegyezte a legtöbb passzolt yardot az NFL-ben, amiben nagy szerepe volt a másodéves Brownnak. A támadófal legkényesebb pontján, azaz bal szélén évről évre kifinomult, tiszta játékkal segítette a Texanst, mielőtt 2017-ben Seattle-be szerződött, és a váltás után újra All Pro-játékos lett, majd 2020-ban is Pro Bowl-kerettag volt.
Ugyanitt húzták:
Ray Lewis, Alan Faneca
2021-es draftjog: Cleveland Browns

25. Dont'a Hightower (linebacker, New England Patriots, 2012)
Alabama után New England, Nick Saban után Bill Belichick, három egyetemi nemzeti bajnoki cím után három Super Bowl-győzelem. Hightower tökéletesen érett játékosként érkezett az NFL-be, azonnal kezdő lett, mi több, a védelem vezéreként a Patriots egyik csapatkapitányává vált. Mérkőzésenként öt szerelés az átlaga, s miután a 2020-as idényt kihagyta a koronavírus-járvány miatt, pihenten, feltöltődve várja a folytatást.
Ugyanitt húzták: Ted Washington, Stanley Morgan
2021-es draftjog: Jacksonville Jaguars (a Los Angeles Ramstől)

24. Aaron Rodgers (irányító, Green Bay Packers, 2005)
A nagy Brett Favre még csúcsformában volt, amikor a Packers kiválasztotta az utódját. Rodgers három évig ült a padon, az ideje azután jött el, hogy Favre visszavonult, majd magát meggondolva a Jetshez szerződött. Rodgers háromszor lett a liga legértékesebb játékosa, négyszeres All Pro-, kilencszeres Pro Bowl-meghívott. Ennek fényében hihetetlen, hogy csak egy Super Bowlon játszott, igaz, azt megnyerte, és természetesen MVP is lett.
Ugyanitt húzták: Ed Reed, Dez Bryant
2021-es draftjog: Pittsburgh Steelers

23. Bryan Bulaga (támadófalember, Green Bay Packers, 2010, ma Los Angeles Chargers)
Az egyetemen az ország legjobbja volt a posztján, amikor az NFL-be került, és a sikersorozat a profik között is folytatódott. A Packersben az ötödik meccsén már kezdő volt, első idényében Super Bowlt nyert. Sőt, 22 éves sem volt ekkor, máig ő a valaha volt legfiatalabb kezdőjátékos az NFL nagydöntőjében. Karrierjét sérülések tördelték szét, tavaly óta a Chargers játékosa.
Ugyanitt húzták: Ty Law, Ozzie Newsome
2021-es draftjog: New York Jets (a Seattle Seahawkstól)

22. Justin Jefferson (elkapó, Minnesota Vikings, 2020)
Egy éve nagy kincsre lelt a Vikings. Jefferson újoncként a liga negyedik legtöbb elkapott yardjával (1400) zárt, senkinek sem volt nála több, legalább 20 yardos elkapása. Beválasztották a liga második álomcsapatába, és meghívták a Pro Bowlra. 25 éves kora alatt csak Larry Fitzgerald zárt egynél több idényt olyan mutatókkal, mint Jefferson, akinek még négy éve van arra, hogy ismételjen.
Ugyanitt húzták: Andre Rison, Demaryius Thomas
2021-es draftjog: Tennessee Titans

21. Chandler Jones (külső védőfalember, New England Patriots, 2012, ma Arizona Cardinals)
McCourtyval és Hightowerrel szemben Jones nem háromszoros, hanem egyszeres bajnok az őt draftoló New Englanddel, 2015-ben ugyanis egy marihuánaügy miatt elcserélte őt a Patriots. A Cardinalsnál is ugyanolyan jól játszik, 2012 óta neki van a legtöbb sackje a ligában.
Ugyanitt húzták:
Randy Moss, Lynn Swann
2021-es draftjog: Indianapolis Colts

20. Kyle Long (támadófalember, Chicago Bears, 2013, ma Kansas City Chiefs)
A Bears 2013-ban először draftolt belső támadófalembert a játékosbörze első körében 1960 óta. Nyomós oka volt rá, Longot az első három idénye végén meghívták a Pro Bowlra, és 2014-ben a második számú álomcsapatba is befért. Sérülései karrierje második felében visszavetették, miközben fivére, Chris a New Englanddel és a Philadelphiával is bajnok lett, Kyle 2020 januárjában csalódottan visszavonult. A Kansas City hívására azonban nem tudott nemet mondani.
Ugyanitt húzták: Forrest Gregg, Steve Atwater
2021-es draftjog: Chicago Bears

19. Leighton Vander Esch (linebacker, Dallas Cowboys, 2018)
A 2018-as draft harmadik linebackereként kelt el, és bár az idény elején nem kezdett, hamar alapemberré vált, és végül a harmadik legtöbb szerelést jegyezte az idényben az egész ligában. A Pro Football Focus értékelésében a negyedik legjobb lett a posztján, meghívták a Pro Bowlra is. A legutóbbi két idénye sérülések miatt nem sikerült jól, pedig szüksége lenne a Cowboysnak a vezérére.
Ugyanitt húzták: Marvin Harrison, Shaun Alexander
2021-es draftjog: Washington Football Team

18. Marcus Peters (cornerback, Kansas City Chiefs, 2015, ma Baltimore Ravens)
Bár még Joe Flacco is aktív, a Ravensszel a 2012-es idényben Super Bowlt nyerő irányító évek óta ide-oda hánykolódik, 2021-ben Philadelphiában sem biztos, hogy megveti a lábát. Peters 2015-ben az év újonca lett, négyszeres All Pro (kétszer az első csapatban), a Ramsszel Super Bowlba jutott, de hiába engedett a védelem csak 13 pontot a Patriotsnak, nem nyert a Los Angelesszel. Máig az egyik legjobb a posztján, immár a Ravensnél.
Ugyanitt húzták: Art Monk, Joe Flacco
2021-es draftjog: Miami Dolphins

17. C. J. Mosley (linebacker, Baltimore Ravens, 2014, ma New York Jets)
Az Alabama Egyetemről érkező Mosley ugyanaz lehetett volna Baltimore-ban, mint Dont'a Hightower New Englandben, csak hát a Ravens nem a Patriots... Mosley az első újonc kezdő lett a Baltimore védelmében 2006 óta, és a csapatnál töltött öt idénye kiválóan sikerült, négyszer is bekerült az idény álomcsapatába. A pénz a New York Jetshez csábította, de sérülés miatt 2019-ben csak két meccsen játszott, tavaly pedig a koronavírus-járvány miatt egyáltalán nem lépett pályára.
Ugyanitt húzták: Emmit Smith, Gene Upshaw
2021-es draftjog: Las Vegas Raiders

16. Zack Martin (támadófalember, Dallas Cowboys, 2014)
Az NFL álomcsapatába hatszor (ebből négyszer az első All Pro-csapatba) bekerülő Martinnál egyetlen első körös támadó falembernek sincs jobb értékelése az elmúlt tíz évből a Pro Football Focusnál. A fal szélén és eggyel beljebb is rendíthetetlen, nagyrészt neki és Tyron Smithnek köszönhető, hogy a dallasi sort évek óta a legjobbak között tartják számon – ráadásul eddig mindössze nyolc mérkőzést hagyott ki sérülések miatt.
Ugyanitt húzták: Jerry Rice, Troy Polamalu
2021-es draftjog: Arizona Cardinals

15. Jason Pierre-Paul (külső védőfalember, New York Giants, 2010, ma Tampa Bay Buccaneers)
A Giants játékosaként legyőzte Tom Bradyt a Super Bowlban, majd tavaly már Brady csapattársaként jutott a csúcsra a Tampa Bayjel. Harmincévesen is a liga egyik legjobb passzsiettetője, a karrierjét még buta tűzijáték-balesete (amely miatt jobb mutatóujját elveszítette) sem tudta derékba törni.
Ugyanitt húzták: Alan Page, Jim Taylor
2021-es draftjog: New England Patriots

14. Malcolm Jenkins (safety, New Orleans Saints, 2009)
Újoncként a New Orleanst, 2018 februárjában a Philadelphiát segítette hozzá első Super Bowl-győzelméhez. Még cornerbackként draftolták, de második idényére safety lett, ezen a poszton egy évtizeden át a liga legjobbjai közé tartozik. Kétszer került be az NFL álomcsapatába, 2020-ban visszatért a Saintshez.
Ugyanitt húzták: Jim Kelly, Darrelle Revis
2021-es draftjog: Minnesota Vikings

13. Aaron Donald (belső védőfalember, St. Louis/Los Angeles Rams, 2014)
Vannak, akik posztoktól függetlenül az NFL jelenlegi legjobb játékosának tartják, sokszor képtelenség feltartóztatni, a támadófalembereknek nincs ellenszerük. Alacsony termete miatt lett csak 13. kiválasztott a 2014-es drafton, de nagyon hamar kiderült, hogy ez az „apróság” nincs hatással a teljesítményére: eddig háromszor lett az idény legjobb védője, és még csak 29 éves!
Ugyanitt húzták: Tony Gonzalez, Franco Harris
2021-es draftjog: Los Angeles Chargers

12. Fletcher Cox (belső védőfalember, Philadelphia Eagles, 2012)
Állandó a jelenléte az Eagles védőfalában, eddigi kilenc idényében összesen négy alapszakaszmeccset hagyott ki. Hatszor hívták meg a Pro Bowlra, s beválasztották a 2010-es évek álomcsapatába is. A három éve bajnoki címet szerző Philadelphia keretéből mára megmaradt három játékos egyike, nem csoda, hogy ragaszkodnak hozzá.
Ugyanitt húzták: Warren Sapp, Marshawn Lynch
2021-es draftjog: Philadelphia Eagles (a San Francisco 49erstől)

Óriások csatája: J. J. Watt (kékben) Zack Martin ellen 
(Fotó: Getty Images)
Óriások csatája: J. J. Watt (kékben) Zack Martin ellen (Fotó: Getty Images)

11. J. J. Watt (védőfalember, Houston Texans, 2011, ma Arizona Cardinals)
Eddigi tíz idényéből ötször választották be a liga első számú álomcsapatába, háromszor lett az év védőjátékosa, és az első, aki két idényben is 20 sack fölé jutott. 2014-ben támadóként három TD-elkapást is jegyzett! Három szezonja ráment a sérülésekre, de új csapata, az Arizona még mindig sokat remélhet tőle.
Ugyanitt húzták: Frank Gifford, Ben Roethlisberger
2021-es draftjog: New York Giants

10. Patrick Mahomes (irányító, Kansas City Chiefs, 2017)
A Chiefs a 27. helyről ugrott előre a 2017-es drafton, hogy kihúzhassa Mahomest, aki az első idényét szinte végigpadozta, hogy aztán kilépjen a rivaldafénybe. Első teljes idényében 50 TD-passzal lett az alapszakasz MVP-je, a másodikban bajnoki címet nyert, a harmadikban is eljutott a Super Bowlba, igaz, nem nyerte meg. Napjaink legsokoldalúbb irányítója, akinek nincs lehetetlen helyzet.
Ugyanitt húzták: Marcus Allen, Rod Woodson
2021-es draftjog: Dallas Cowboys

9. Tyron Smith (támadófalember, Dallas Cowboys, 2011)
A 2013-as idénytől kezdve zsinórban hétszer hívták meg az NFL All Star-gálájára, a Pro Bowlra, és a 2010-es évek álomcsapatában őt választották meg a támadófal legfontosabb posztjára, a bal szélre. Tökéletes testfelépítéséhez kiváló érzék, intelligencia és gyorsaság társult, ezért sokszor tűnt/tűnik úgy, mintha osztálykülönbség lenne ő és a vele szemben álló védő között.
Ugyanitt húzták: Brian Urlacher, Luke Kuechly
2021-es draftjog: Denver Broncos

8. Christian McCaffrey (futó, Carolina Panthers, 2017)
A tavaly négy évre szóló, 64 millió dolláros szerződést aláíró McCaffrey minden idők legjobban fizetett NFL-futója lett, amire a 2018-as és a 2019-es idénye alapján rá is szolgált. Rendkívül sokoldalú, 2019-ben a Carolina megtett yardjainak 43 százalékát ő szerezte, harmadik játékosként jutott 1000 yard fölé a futások és az elkapások terén is.
Ugyanitt húzták: Larry Csonka, Ronnie Lott
2021-es draftjog: Carolina Panthers

7. Adrian Peterson (futó, Minnesota Vikings, 2007, ma szabadügynök)
Máig az utolsó játékos, aki nem irányítóként lett az idény legértékesebb NFL-játékosa. Az elismerést 2012-ben kiérdemlő futó hétszeres All Pro-játékos (ebből négyszer az első számú álomcsapat tagja), még tavaly Detroitban is korát meghazudtolva játszott, rotációs RB-ként 36 évesen 600 yard fölé jutott és 7 touchdownt szerzett. A 2021-es idényre olyan csapatot keres, amellyel eljuthat első Super Bowljáig.
Ugyanitt húzták: Sterling Sharpe, Champ Bailey
2021-es draftjog: Detroit Lions

6. Julio Jones (elkapó, Atlanta Falcons, 2011)
Jamal Adams, Quenton Nelson, Justin Herbert... Itt már előjött a bőség zavara. Az ötszörös All Pro, hétszeres Pro Bowl-szereplő teljesítménye tíz idénye alatt rendkívül kiegyensúlyozott, kizárólag a sérülések tudták megfékezni. Bekerült a 2010-es évek álomcsapatába, egyetlen Super Bowlján mind a négy, felé dobott labdát elkapta, nem rajta múlt a vereség. Még a Falcons játékosa, de lehet, hogy az idény előtt klubot vált.
Ugyanitt húzták: Jim Brown, Jamal Adams
2021-es draftjog: Miami Dolphins (a Philadelphia Eaglestől)

5. Khalil Mack (külső védőfalember, Oakland Raiders, 2014, ma Chicago Bears)
Mack vagy Patrick Peterson? Fej vagy írás? Két többszörös All Pro-játékos, mindketten tagjai a 2010-es évek álomcsapatának. Az egyetemi ligában több kategóriában máig rekorder Mack 2015-ben elsőként lett All Pro két poszton (linebacker és defensive end) is. A Raiders két első körös draftjogért adta el a Chicagónak, a Bears 2018-ban minden idők legjobban fizetett védőjátékosává tette.
Ugyanitt húzták: Deion Sanders, LaDainian Tomlinson
2021-es draftjog: Cincinnati Bengals

4. Lane Johnson (támadófalember, Philadelphia Eagles, 2013)
Eric Fisher és Luke Joeckel után harmadikként vitték el a 2013-as drafton, végül hármuk közül belőle lett a leghamarabb a legjobb szélső falember. Jason Petersszel stabil alapot adott az Eagles támadófalának, a csapat a 2017–2018-as idényben bajnoki címet ünnepelt. A szezon álomcsapatába is beválasztott, háromszoros Pro Bowl-játékos Johnson kutyamaszkos ünneplése a siker szimbólumává vált.
Ugyanitt húzták: Walter Payton, Joe Greene
2021-es draftjog: Atlanta Falcons

3. Matt Ryan (irányító, Atlanta Falcons, 2008)
Larry Fitzgerald bármelyik pillanatban visszavonulhat, Joey Bosa minimum említést érdemel, itt Ryan az emberünk. A quarterback 2008-ban az év újonca, 2016-ban MVP és az álomcsapat irányítója lett, és fájdalmasan közel került a Super Bowl-győzelemhez. Még egy évet biztosan kap, de lehet, hogy a Falcons már most kihúzza az utódját.
Ugyanitt húzták: Larry Fitzgerald, Barry Sanders
2021-es draftjog: San Francisco 49ers (a Houston Texanstól)

Aaron Rodgers 2005-ben, Von Miller hat évvel később kelt el az első körben (Fotó: Getty Images)
Aaron Rodgers 2005-ben, Von Miller hat évvel később kelt el az első körben (Fotó: Getty Images)

2. Von Miller (külső védőfalember, Denver Broncos, 2011)
Saquon Barkley 2018-ban, Nick Bosa 2019-ben lett az év újonc támadója, illetve védője, de amíg Von Miller játszik, addig ő a legjobb aktív 2. kiválasztott. A hétszeres All Pro, nyolcszoros Pro Bowl-játékos 2016 februárjában Super Bowlt nyert, és ő lett a döntő MVP-je. A 2020-as idényt bokasérülés miatt kihagyta, de így is neki van a legtöbb sackje az aktív játékosok között. Felépült, kész a visszatérésre.
Ugyanitt húzták: Julius Peppers, Calvin Johnson
2021-es draftjog: New York Jets

1. Myles Garrett (külső védőfalember, Cleveland Browns, 2017)
A hét, még aktív irányító közül, akit elsőként vittek el a drafton, csak Cam Newton és Jared Goff jutott el a Super Bowlig, de ki tudja, milyen szerepet kapnak idén? A legutóbbi három draftelső, Baker Mayfield, Kyler Murray és Joe Burrow közül csak Murray volt egyáltalán az év újonca és Pro Bowl-játékos, kell még néhány év, hogy kiderüljön, milyen hatékonyak valójában. Az elmúlt 15 év draftelsői közül egyedül Eric Fisher nyert bajnoki címet, ám neki nincs most csapata. A legtöbb Pro Bowlra (háromra) Jadeveon Clowneyt hívták meg, de mi inkább újdonsült csapattársát, Myles Garrettet emeljük ki.
A két Pro Bowlt megjáró szélső falember a 2020-as álomcsapatba kerülve megmutatta, hogy a posztján a liga legjobbjai közé tartozik, és joggal hihetjük, hogy lesz még jobb is.
Ugyanitt húzták: Peyton Manning, John Elway
2021-es draftjog: Jacksonville Jaguars

NFL DRAFT 2021, CLEVELAND
Április 30., péntek
2.00:
1. kör (Tv: Arena4)
Május 1., szombat
1.00:
2. és 3. kör
18.00: 4., 5., 6. és 7. kör

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik