NFL: két éve halott nő szalagjával kapott új esélyt az irányító

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.12. 14:25
null
Carson Palmer életét teljesen megváltoztatta a 2006-os sérülése
Carson Palmer pályafutása 2006-ban majdnem véget ért, amikor elszakította a szalagjait, de egy másokért bármire hajlandó családnak köszönhetően az egy héttel ezelőtti visszavonulásáig még tizenkét idényt lehúzott a legjobbak közt az NFL-ben…

„Birtokolják, adják, elfogadják, megosztják” – ismétli ezt a négy szót a Jóbarátok című sorozatban Joey, amikor a szerelemről próbál mélyenszántó gondolatokat megfogalmazni.

Nos, mivel az önismétlés miatt abban az esetben a szavak jelentőségüket vesztik, sőt komikussá válnak, mi megpróbáljuk csak egyszer leírni, hogy a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságból, az NFL-ből január 2-án visszavonuló Carson Palmer életének elmúlt 12 éve ezen elvek mentén pörgött le.

KÉT ÉVIG VÁRAKOZÓ ACHILLES-ÍN

Kevesebb mint egy évvel azután, hogy Palmert a 2003-as draft első körében kihalászta a Cincinnati Bengals, a magát a sárga földig ivó sofőr fékezés nélkül beleszáguldott a 44 éves Julie De Rossi autójába.

A houstoni édesanyát és több helyi zenekar menedzserét ugyan villámgyorsan a kórházba szállították, de mire beértek, nyilvánvalóvá vált, hogy soha többet nem fogja visszanyerni az eszméletét. A bajban lévőket mindig megszánó, például két kóbor macskát is befogadó Julie édesanyja, Dorothy úgy gondolta, lánya a halála után is biztosan mások segítségére szeretne lenni, s beleegyezne abba, hogy donorként adjon új reményt.

Más szervei mellett az Achilles-ina is New Jerseybe került, ahol egészen 2006-ig új gazdára várt.

Carson Palmer 1/1-es draftoltként is megjárta a hadak útját
Carson Palmer 1/1-es draftoltként is megjárta a hadak útját

Ekkor a Pittsburgh Steelers a 2005-ös NFL-szezon rájátszásának első körében Cincinnatibe látogatott. A még mindig a pályafutása elején járó, a 2003-as érkezése előtti idényben mindössze két győzelemig jutó Bengalst már a harmadik szezonjában a rájátszásba reptető Palmer nem vesztegette az időt, rögtön az első passzkísérletéből touchdownt ért el – csakhogy amíg Chris Henry elkapó bekocogott a lasztival a célterületre, addig hősünk a lábára zuhanó védő súlya alatt a földre rogyott, és ott is maradt.

Úgy tropára ment a térde, hogy sokan attól tartottak, soha többet nem léphet pályára.

Ki más sietett volna a segítségére, mint az „ághúzta” szegény emberek segítője, a majd' két évvel korábban életét vesztő Julie? – a 26 éves élsportoló térdét a 44 évesen elhunyt zeneipari guru Achillese hozta helyre.

2014. NOVEMBER 9. – A VÉGLEGES VÁLTOZÁS

A sztárirányító már korábban is a visszafogottabb, intelligensebb és segítőkészebb amerikai futballisták közé tartozott, de a pályafutását fenyegető élmény egészen megváltoztatta.

Más pörgött volna tovább, edzésbe szeretett volna állni, de amikor az orvos megemlítette neki, hogy egy donornak köszönhetően kezdheti meg a felépülést, elhatározta, mindenképpen kideríti, kinek a családja esett át annyi szenvedésen, kiknek róhatja le a háláját. Ez annak ellenére össze is jött neki, hogy ilyen esetekben törvény védi a donorok anonimitását.

Megtudta, hogy nem egy 20 éves csodagyereknek, hanem a futballt korábban messziről kerülő, Palmer nevét sosem halló, ezért a bemutatkozást követően azonnal a Google-hoz forduló idős asszony lányának köszönhetően mozog egyre inkább úgy, mint korábban.

A játékos az azóta eltelt tíz évben is folyamatosan tartotta a kapcsolatot Julie édesanyjával, testvérével és fiával, hogy egy pillanatra se legyen kétségük afelől, az ő sikerei Julie sikerei is.

Néhány évig hiába cipelte a hátán és az Achillesén a csapatot, egészen a 2009-es szezonig nem akart összejönni a rájátszás. Miután a kis sikerélményt 2010-ben egy újabb minősíthetetlen idény követte, Palmer kijelentette, soha többé nem lép pályára Cincinnatiben – ha nem cserélik el, visszavonul.

Végül a 2011-es idény közepéig tartó huzavona végén az irányító követeléseire kőkeményen reagáló Bengals csak belement a cserébe, amikor az Oakland Raiders felajánlotta a fele királyságát. Miután a nyugati parti együttes sem felelt meg az elvárásoknak csupán két évvel később már az Arizona Cardinalsnál találta magát.

A sivatagban aztán valami a helyére került, a műtétet követően Palmer miatt minden nap az újság sportszekcióját bújó Dorothy a kedvence másodvirágzásáról olvashatott.

Julie édesanyja egészen 2014. november 9-ig mosolyra fakadt, ahányszor a két nappal korábban három évre szóló, majd' 50 millió dolláros szerződést kötő és bombaformában játszó Palmer képét meglátta – de az irányító újabb keresztszalag-szakadásának hírére könnyekben tört ki. Egyrészt, mert annyira megszerette a lánya egyik utolsó pártfogoltját, másrészt, mert az újabb, közelgő műtét azt jelentette, hogy Julie Achillese egyszer és mindenkorra kikerül Palmer szervezetéből – a lánya egy része Dorothy számára csak ekkor, 2014-ben távozott el.

Carson Palmer karrierjének legszebb megmozdulásai:

A MEGMENTŐ: ÖT BETŰ

A 2015-ben a csapatát ismét a rájátszásba kormányzó, s a 2017-es évadot követően mindenféle hiányérzet nélkül visszavonuló irányító azonban az élete végéig, de legalábbis a jogosítványa elvesztéséig biztosan magával hordozza majd Julie-t. A 2006-os műtétét követően ugyanis azonnal új igazolványt csináltatott, melyre rávéste azt az öt betűt, amely megmentette az ő karrierjét, s amely majd egyszer megmentheti többek életét: donor.

Palmer kisebb cselekedetekkel is megmutatta, helyén van a szíve, például amikor egy Cardinals-meccsjegyekre vágyó korábbi egyetemi edzője írt neki, nemcsak a belépőket küldte el, hanem még szobát is foglalt a trénernek egy ötcsillagos szállodában.

Mert adni akar, ha birtokol, elfogad, ha kell, és megosztja, amije van – ahogyan tette ezt Julie is.

NFL 2017, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2018. 1. 6. – 1. 7.)
AFC
Jacksonville Jaguars (3.)–Buffalo Bills (6.)
10–3
Kansas City Chiefs (4.)–Tennessee Titans (5.) 21–22
NFC
Los Angeles Rams (3.)–Atlanta Falcons (6.) 13–26
New Orleans Saints (4.)–Carolina Panthers (5.) 31–26
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2018. 1. 13. – 1. 14.)
AFC
New England Patriots (1.)–Tennessee Titans (5.) 2018. 1. 14. 2.15
Pittsburgh Steelers (2.)–Jacksonville Jaguars (3.) 2018. 1. 14. 19.05
NFC
Philadelphia Eagles (1.)–Atlanta Falcons (6.) 2018. 1. 13. 22.35
Minnesota Vikings (2.)–New Orleans Saints (4.) 2018. 1. 14. 22.40
KONFERENCIADÖNTŐK (2018. 1. 21. – 1. 22.)
AFC
Az AFC jobbik kiemelésű továbbjutója (1./2./3.)–Az AFC gyengébb kiemelésű továbbjutója (2./3./5.)
2018. 1. 21. 21.05
NFC
Az NFC jobbik kiemelésű továbbjutója (1./2./4.)–Az NFC gyengébb kiemelésű továbbjutója (2./4./6.) 2018. 1. 22. 0.40
SUPER BOWL 52 (2018. 2. 5.)
Az AFC győztese (1./2./3./5.)–Az NFC győztese (1./2./4./6.) 0.30
*US Bank Stadium (Minneapolis, Minnesota)
A rájátszás összes mérkőzését élőben közvetíti a Sport Tv.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik