NFL: csoportriválisok a Super Bowlért; a Bengals csodát tehet

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2022.01.28. 17:16
null
Sem Brady, sem Rodgers nem harcolhat a Super Bowlért a hétvégén (Fotó: Twitter/ESPN)
A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) konferencia-elődöntőjében Joe Burrow-t hiába döngölték földbe a Tennessee Titans védői, így is keményen helytállt, s megnyerte a mérkőzést a Cincinnati Bengalsnak. Az ohióiak olyan tettet hajthatnak végre, amely korábban csak két csapatnak sikerült. Hosszú idő után ez lesz az első konferenciadöntő, amelyben nem lesz sem Tom Brady, sem Aaron Rodgers. A Los Angeles Rams legnagyobb mumusával és egyben csoportriválisával játszik a Super Bowlért.

 

BURROW-T HIÁBA VITTÉK FÖLDRE

A Tennessee Titans védelme mindent megtett a Cincinnati Bengals ellen – Joe Burrow összesen kilencszer végezte a földön, ám ez sem volt elég a Titansnek a győzelemhez. A kilenc sack egyébként holtversenyben a legtöbbnek számít a rájátszásban.

A végén azonban Burrow és Chase ismét megoldotta, így a Bengals 1988 után először játszhat AFC-döntőt. Érdemes megemlíteni, hogy korábban még soha nem nyert idegenben az ohiói csapat a playoffban.


EZÉRT IMÁDJUK A RÁJÁTSZÁST

Szombaton óriási meglepetésre a Tennessee Titans és a Green Bay Packers is kiesett hazai pályán. Az elmúlt 12 évben először fordult elő, hogy a két konferencia-alapszakaszgyőztesnek búcsúznia kellett a divisional roundban.

Akkor a New England Patriots szenvedett vereséget a New York Jetstől, míg az Atlanta Falcons éppen a Green Bay Packerstől kapott ki.


A 49ERS AARON RODGERS KRIPTONITJA

Sokan azt hihettük, hogy végre megtörik az átok, és Aaron Rodgers a rájátszásban legyőzi gyerekkori kedvenc csapatát. Úgy tűnik, hogy valamiért képtelen összeszedni magát, amikor a 49ers az ellenfél – immár 0–4-gyel áll a kaliforniaiakkal szemben, ez pedig 1950 óta a legrosszabb sorozatnak számít a rájátszásban.


COOPER KUPP ÉS MICHAEL IRWIN REKORDJA

Ismét parádésan futballozott a Los Angeles Rams elkapója, Cooper Kupp. A Kosok tízese az utolsó percben kétszer is villant, aminek köszönhetően a Rams kiütötte a Buccaneerst és még az is lehet, hogy visszavonultatta Tom Bradyt.

Kuppnak persze ismét jöttek a yardok szép számmal: ez volt a wide receiver 12. olyan meccse, amelyen 100 elkapott yard fölé jutott (a rájátszást is beleértve), erre 1995 óta nem volt példa. Akkor a Dallas Cowboys legendás játékosának, Michael Irwinnek jött össze ez a szám.

Természetesen rajtuk kívül egyetlen játékos sem büszkélkedhet ennyi 100 elkapott yard fölötti mérkőzéssel.


SEM RODGERS, SEM BRADY A KONFERENCIADÖNTŐBEN

2009 után először láthatunk majd konferenciadöntőt Aaron Rodgers vagy Tom Brady nélkül.

Könnyen lehet, hogy nagy változás lesz majd mindkét irányító életében, hiszen Tom Brady a Let's Go! podcastben mesélt a jövőjéről – elképzelhető, hogy már soha többé nem látjuk felszerelésben a hétszeres bajnokot.

Ami Aaron Rodgerst illeti, nem valószínű, hogy a következő idényben a Green Bay Packersben láthatjuk – a „sajtfejűek” jóval a fizetési sapka fölött vannak, a klasszis QB pedig kijelentette, nem akar részese lenni egy újjáépítésnek.


AZ IRÁNYÍTÓK JÁTÉKA

Elképesztően látványos mérkőzést vívott egymással a Kansas City Chiefs és a Buffalo Bills, s ebben óriási szerepük volt az irányítóknak.

Íme néhány statisztika, milyen rendkívüli módon játszottak a quarterbackek:

• korábban egyetlen rájátszásmeccsen sem dobott mindkét irányító 300 yardot 3 TD-vel és 0 interceptionnel
• ez volt az első playoffmérkőzés, amelyen mind a két QB a passzai 70 százalékát teljesítette
• a két irányító vezette csapatát futott yardokban
• az elmúlt tíz évben ez volt az első olyan találkozó a rájátszásban, amelyen az irányítók 90 fölötti QBR-ral zártak.


KÉPES LEHET A BENGALS A CSODÁRA?

A Cincinnati Bengals a 2020-as NFL-drafton elsőként választhatott, mert a legrosszabb statisztikával (2–14) zárt az alapszakaszban. Mondhatni, igencsak jól húztak az ohióiak, Joe Burrow-t ugyanis már most a liga legjobbjai között tartják számon.

A Cincinnati az 1981-es 49ershez és a 2003-as Panthershez csatlakozhat, amennyiben bejut az idei Super Bowlba: korábban csak ennek a két csapatnak sikerült két idényen belül az 1/1-től a döntőig eljutni.

A feladat tehát adott, de egyáltalán nem lesz könnyű: a Chiefs ellen kellene nyerni, amely zsinórban negyedik alkalommal rendez konferenciadöntőt – ez rekordnak számít az NFL-ben.


CSOPORTRIVÁLISOK A SUPER BOWLÉRT

Néhány héttel ezelőtt a Los Angeles Rams könnyen kiüthette volna a 49erst a rájátszásból, hiszen az alapszakasz utolsó meccsén 17–0-ra is vezetett. Jimmy Garoppolóék azonban a második félidőben óriásit küzdöttek, s hosszabbítás után meg is nyerték a mérkőzést, így a 6. helyen végezve bejutottak a playoffba.

Most jöhet a visszavágó – a tét immár a döntőbe jutás. Az elmúlt 25 évben ez lesz az ötödik alkalom, hogy két csoportrivális találkozik a konferenciadöntőben.

Bár a Rams megnyerte az NFC Nyugati csoportját, Sean McVaynek nagyon nem megy Kyle Shanahannel szemben: az elmúlt hat mérkőzésen egyaránt a 49ers győzedelmeskedett!


AZ ELŐZŐ HÉT LEGJEI
Passzolt yardok:
Patrick Mahomes (Kansas City) 378
Futott yardok: Patrick Mahomes (Kansas City) 69
Elkapott yardok: Gabriel Davis (Buffalo) 201

A kategóriák első helyezettjei
Passzolt yardok: Patrick Mahomes (Kansas City) 782
Futott yardok: Elijah Mitchell (San Francisco) 149
Elkapott yardok: Cooper Kupp (Los Angeles Rams) 244
Szerelések: Logan Wilson (Cincinnati) 20
Sackek: Arik Armstead (San Francisco), Jeffery Simmons (Tennessee) 3.0

BÁTOR JÓSKA

Úgy véljük, az AFC-döntőben mindkét irányító remekel majd, így a Kansas City Chiefs és a Cincinnati Bengals összesen legalább 54 pontot tesz fel az eredményjelzőre. Az NFC fináléjában a védelmek villognak majd, így kevés pontot hozó mérkőzésen a 49ers meglepi a Ramst.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik