NFL: Brady újra elköszönt; a Packers szakítana Rodgersszel? – topsztorik az idényből

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2023.02.06. 17:40
null
Már biztosan nem láthatjuk Tom Bradyt Aaron Rodgers ellen az NFL-ben (Fotó: Getty Images)
Az ötvenhetedik Super Bowl hetébe léptünk, de mielőtt még minden figyelem a döntőre szegeződne, felidézzük a 2022–2023-as NFL-idény legérdekesebb, legemlékezetesebb történeteit.


MINDEN AZ 57. SUPER BOWLLAL KAPCSOLATBAN EGY HELYEN!

BRADY VISSZATÉRT, MAJD A BUCCANEERS BUKÁSA UTÁN VÉGLEG ELKÖSZÖNT

Furcsa kimondani, hogy egy 44 esztendős amerikai futballista sokkolhatja a világot visszavonulásával, de 2022 februárjában ez történt, amikor Tom Brady hivatalosan is bejelentette: többé nem lép pályára az NFL-ben. A New England Patriots-szurkolóknál talán csak a Tampa Bay Buccaneers hívei sajnálták jobban, hogy Brady szögre akasztja a sisakot, fogalmuk sem volt, ki lesz a csapat következő irányítója.

A hétszeres Super Bowl-győztes irányítónak évek óta rágta a fülét szupermodell felesége, Gisele Bündchen, hogy ideje lenne a családot előtérbe helyezni az amerikai futball helyett. Emiatt és a Los Angeles Rams elleni utolsó másodperces vereség miatt Brady talán kissé forrófejűen döntött pályafutása végéről, de a váratlan bejelentés után 40 nappal jött a fordulat: a quarterback meggondolta magát, visszatért a Tampához – sokak szerint felesége emiatt vált el Bradytől a tavalyi év végén, de erről egyik fél sem beszélt publikusan. Mint arról beszámoltunk, Veronika Rajek, 26 éves szlovák modell vigasztalhatta a veterán játékost.

A legtöbb szakértő és NFL-rajongó esélyesként számolt a Buccsal, de az idény nem úgy alakult, ahogyan a 45 éves klasszis szerette volna. A floridai együttes 8–9-es mérleggel zárt az alapszakaszban, s csak azért jutott be a rájátszásba, mert a liga leggyengébb csoportjában, az NFC Southban szerepelt. Brady 2022-ben 4 694 passzolt yarddal és 25 touchdownnal végzett, ami megsüvegelendőnek számít ha azt nézzük, hogy mennyi sérültje volt a Buccaneers támadóinak – különösen az őt védő falnak. Az idei rájátszásban a Dallas Cowboys a wild card-körben kiütötte a Tampa Bayt – a texasiak 31–14-re győzedelmeskedtek.

BRADY LEGNAGYOBB PASSZAI AZ UTOLSÓ IDÉNYÉBEN

A vereség után elindultak a találgatások,vajon mi lesz a Buccaneersszel a következő idényben. A médiában Bradyt már a San Francisco 49ersszel és a Las Vegas Raidersszel is összeboronálták, ám február első napján minden kérdésre választ kaptunk: „Jó reggelt, srácok. Egyből a lényegre térek: visszavonulok... de most végleg.”

A 45 esztendős legenda könnyes szemmel búcsúzott rajongóitól, csapattársaitól és edzőitől a videóban, amelyben (ismét) bejelentette a visszavonulását. Tom Brady Patriotsban eltöltött két évtizedes pályafutása alatt hatszor, a Buccaneers játékosaként egyszer nyert Super Bowlt, összesen 23 szezont húzott le az NFL-ben.


KÖZELEG A PACKERS ÉS RODGERS SZAKÍTÁSA?

Újabb holtszezon, újabb dráma Green Bayben. Már megszokhattuk, hogy amint véget ért a Packers idénye, az amerikai média azonnal találgatásokba kezd Aaron Rodgers jövőjét illetően – ez nem véletlen, a veterán amerikai futballista sohasem zárja ki a visszavonulás vagy a távozás lehetőségét sem, amikor megkérdezik a folytatásról. A 39 esztendős irányítóval a rájátszást sem sikerült kivívnia a „sajtfejűeknek”, miután az alapszakasz utolsó mérkőzésén 20–16-os vereséget szenvedett hazai pályán a csoportrivális Detroit Lionstől. Mikor az újságírók megkérdezték a Super Bowl-győztest, ez lehet-e az utolsó meccse így felelt:

„Még nagyon friss az egész. Szeretnék egyet visszalépni és kizárni az érzelmeimet ebből a döntésből. Természetesen még a csapattal is le kell ülnöm átbeszélni az ő látáspontjukat. Bárhogy is lesz, közös döntésnek kell lennie.”


Az irányító 2022-ben négy évre kötelezte el magát Green Bay Packershez 200 millió dollárért cserébe. Amerikai sajtóhírek szerint Rodgers a négyéves szerződés ellenére is távozhat, ám igencsak drága mulatság lenne annak a csapatnak, amelyik cserélne a quarterbackért – 60 millió dollárt kellene fizetnie Rodgersnek. A Packers állítólag hajlana a cserére, de mindenképp szeretne legalább egy első körös draftcédulát, illetve a Nemzeti főcsoporton belül egyetlen ajánlatot sem hallgat meg.

Tavaly egyébként a Denver szívesen cserélt volna a négyszeres MVP-győztes QB-ért, ám Rodgers hosszabbítása után a Broncos végül valaki mást szerződtetett...

RUSSELL WILSON ÉS A DENVER SZENVEDÉSE

„Ha már Aaron Rodgers megszerzése nem jött össze, akkor áldozzunk fel mindent Russell Wilsonért” – nagyjából így gondolkozhattak Denverben, amely a holtszezonban két első- és két második körös draft választási jogot, valamint játékosokat adott a Seattle Seahawksnak a sztárirányítóért. Szeptemberben ráadásul 245 millió dollárért öt évvel hosszabbított szerződést a Broncos Wilsonnal.

A coloradói szurkolók legutóbb 2012-ben lehettek hasonlóan izgatottak, amikor Peyton Manning sétált be az ajtón. Mindenki az AFC Nyugati csoportját várta leginkább, mondván Patrick Mahomesszal végre a Denver is felveheti a versenyt a klasszis QB-nak és a remek védelemnek köszönhetően.

Hollywoodi filmhez hasonlóan alakult a sorsolás, Wilsonnak az első fordulóban ugyanis éppen a Seattle Seahawks otthonában kellett a center mögé lépnie. Pete Carroll gárdáját sokan lesajnálták, hiszen a New York Jets korábbi irányítóját, Geno Smitht nevezték a kezdőnek. A Seahawks hetese éveken át ült Wilson mögött a padon, senki sem várt nagy dolgokat tőle. Éppen ezért sokkolt mindenkit, amikor a jóval esélytelenebbnek tartott Seattle 17–16-ra legyőzte a Wilson vezette Vadlovakat. A meglepetés ellenére ekkor azért sokan még csak legyintettek.

„Wilson remek irányító, nem lesz itt probléma!” – nyugtatták magukat a coloradóiak. A második meccsen nagy nehezen, 16–9-re sikerült legyőzni az NFL leggyengébb csapatát, a Houston Texanst. A győzelem ellenére aggasztó volt Wilson és a Broncos támadójátéka, ez pedig a következő hetekben sem javult: 10, 23, 9, 16, 9, 21, 10, 16, 10, 9 – a 3. és a 13. forduló között ilyen pontszámokat tudott felmutatni a Wilson vezette támadósor.

EZ NEM TÚL SZÉP – WILSON ÖSSZEFOGLALÓJA

A Denver Broncos a Green Bay Packers mellett az NFL 2022-es idényének leginkább csalódást keltő együttese volt, 5–12-es mérleggel esély sem volt rájátszásba jutni. Wilson 3 524 yardot és 16 TD-t passzolt, mindössze 36.9-es QBR-ral zárta az alapszakaszt – ez a 27. legjobb irányítóteljesítménynek számított a szezonban. Hogy mi a legfájóbb? Geno Smith parádésan játszott Seattle-ben, vezetésével rájátszásba jutott a Seahawks, az irányító pedig az Év visszatérő játékosának járó díj legfőbb várományosa.

AMIKOR AZ ARC NAGYOBB A JÁTÉKTUDÁSNÁL: ZACH WILSON

Zach Wilson az újoncévében is igencsak szenvedett, de senki sem vette a fejét emiatt New Yorkban, hiszen a legtöbb rookie-nak időbe telik felvenni az NFL ritmusát és keménységét. Az már talán nagyobb problémának számított, hogy a nyár során nem az edzéseken mutatott fejlődéséről olvashattunk az amerikai médiában, hanem a magánéleti botrányáról: a volt barátnője azzal vádolta meg Wilsont, hogy az édesanyja legjobb barátnőjével csalta meg.

Az internet természetesen felkapta a sztorit, de nagy port nem kavart az állítólagos megcsalás a csapaton belül. Társai Wilsonnal együtt nevettek a történeten, többen is kiálltak mellette – ekkor még.

Már az idény elején látszott, hogy Robert Saleh vezetőedző remek munkát végzett a védelemmel, amely elitszinten futballozott az alapszakasz során. Azonban hiába van egy csapatnak remek védelme, ha az irányító és a támadósor képtelen pontokat feltenni az eredményjelzőre. Wilsont nagyjából úgy lehetne leírni, hogy Patrick Mahomesnak gondolja magát, de döntéshozatalban és pontosságban legfeljebb Mitch Trubiskyvel lehet egy szinten említeni – indokolatlanul kimozog a zsebből, s olyan passzokkal próbálkozik, amelyeket finoman szólva sem tanítanak az irányítóknak. A fiatal QB a szezon közepére már az egyszerű passzoknál is használhatatlan volt, a mélypont a New England Patriots elleni 10–3-as vereség során jött el. Wilson 77 yardot passzolt a meccsen, majd amikor arról kérdezték, cserbenhagyja-e a védelmét, ő csupán annyit mondott: „Nem”.


Nem volt más választása a Jets edzői stábjának, le kellett cserélni a futballistát, aki a 15–16. játékhéten ugyan még pályára léphetett Mike White sérülése miatt, de sokszor az aktív játékosok közé sem nevezték meccsnapokon.

Lecserélése után sem könnyítette meg saját helyzetét Wilson – amikor arról cikkeztek, hogy a Jets egy veterán irányítót hozna a csapathoz, a fiatal QB így nyilatkozott: „Pokollá teszem az életét, bárkit hozzanak ide”.

MR. IRRELEVANT BEUGROTT ÉS TAROLT SAN FRANCISCÓBAN

Amikor Trey Lance számára véget ért az idény a második fordulóban a Seattle Seahawks ellen, akkor azt gondolhattuk, hogy Jimmy Garoppolo válik a főszereplővé – egy darabig ez így is lett. Jól emlékezhetünk, hogy nyáron elengedték volna az irányítót, ám az utolsó pillanatban mégis maradt egy évre csereként a 49ersnél. Hasonlóan robogott vele a csapat, mint 2019-ben, akkor Kyle Shanahan csapata meg sem állt a Super Bowlig. Nagy sztori lett volna, ha a lesajnált Jimmy G a Lombardi-trófeával a kezében köszönt volna el csapatától.

A sors azonban közbeszólt, Garoppolo is súlyos sérülést szenvedett a 13. játékhéten – számára is véget ért a szezon. Hiába volt nagyszerű kerete védő és támadó oldalon is a 49ersnek, mindenki levette a kezét a csapatról, senki sem hitt a csere cseréjében, Brock Purdyben. A 23 éves irányítót a 2022-es játékosbörze utolsó, 262. helyén választotta ki a 49ers, innen kapta a „Mr. Irrelevant” becenevet.

Már karrierje első kezdőmérkőzésén remekül játszott, ráadásul nem is akárki dobált a másik csapatban – Purdy és a 49ers 35–7-es kiütést mért Tom Brady csapatára, a Tampa Bay Buccaneersre. A rookie keze egyszer sem remegett meg, nagyszerű játékának is köszönhetően a San Francisco nem kapott ki vele az alapszakaszban. A rájátszásban előbb a Seattle Seahawkst, majd a Dallas Cowboyst is felülmúlta a 49ers. A tündérmese az NFC-döntőben ért véget – Kyle Shanahan mintha el lenne átkozva, a konferenciadöntőben ugyanis Purdy is megsérült, helyette a 14. NFL csapatánál járó Josh Johnson állt be.

Még sérülten is vissza kellett mennie a pályára Purdynek, hiszen egészen hihetetlen módon Johsnon sem tudta folytatni a játékot fejsérülése után. Mivel Purdynek fájt a keze, passzolni nem tudott, így csak futójátékkal operálhatott Shanahan együttese – 31–7-es vereség lett a vége.

Az újonc története azért így is elképesztő, s a holtszezon során törhetik a fejüket San Franciscóban, hogy vajon ki álljon a center mögé az alapszakasz első fordulójában: az első kör harmadik választottja, akiért több magas draftcédulát áldozott a franchise, vagy a játékosbörze utolsó pickje?

BROCK PURDY LEGSZEBB JÁTÉKAI


A TEXANS EDZŐJE GYŐZÖTT, ÍGY BABRÁLT KI CSAPATÁVAL

Lovie Smitht az idény előtt nevezték ki a Houston Texans vezetőedzőjének, s már az is kisebb csodának számított volna, ha öt-hat meccset nyer az együttessel. Talán a texasi gárdának volt a leggyengébb kerete a ligában, így senkit nem ért meglepetésként, hogy mindössze két győzelmet mutatott fel az utolsó forduló előtt.

Úgy tűnik, Cal McNair tulajdonosnak viszont igenis voltak elvárásai, mert sajtóhírek szerint Smith már a 18. forduló előtt sejtette, hogy az alapszakasz vége után elbocsájtják Houstonból.

Nem kis téttel bírt a Texans számára az Indianapolis Colts elleni utolsó fordulós összecsapás. A tulajdonos és a front office a csapat vereségének szurkolt, hiszen így biztossá vált volna: a houstoniak választhatnak elsőként a 2023-as NFL-drafton. A másik jelölt a Chicago Bears volt, amely sima 29–13-as vereséget szenvedett a Minnesota Vikingstól. Úgy nézett ki, hogy a Texans is „elvégzi dolgát”, s alulmarad a Coltsszal szemben, ám az utolsó percben 31–24-es állásnál, 4. és 20-ra TD-t szerzett Smith együttese.

Mivel az edző tisztában volt azzal, hogy jövőre már valószínűleg úgysem ő irányítja a Texanst, ráment a kétpontos kísérletre, s 32–31-re megnyerte a mérkőzést, odaadva az 1/1-et a Chicago Bearsnek – amelynél egyébként 2004 és 2012 között dolgozott vezetőedzőként. A meccs után Lovie Smitht tényleg kirúgták.


FEBRUÁR 13., HÉTFŐ
NFL, SUPER BOWL
0.30:
Philadelphia Eagles–Kansas City Chiefs (Tv: Arena4) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik