NFL: Brady sok rossz futballt lát; Mahomes az improvizálás királya

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2022.10.09. 12:17
null
Tom Brady nincs megelégedve az idei NFL-idénnyel (Fotó: Getty Images)
A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 4. fordulójában Tom Bradynek 300 passzolt yard és három TD-passz sem volt elég az improvizálás királya, Patrick Mahomes ellen. A Tampa Bay Buccaneers hétszeres Super Bowl-győztes irányítója elmondta, sok rossz futballt lát a 2022-es idényben. 

 

„SOK ROSSZ FUTBALLT LÁTOK”

A Monday Night Footballt követően tizenöt csapat állt 2–2-es mérleggel a negyedik forduló után. Ez az NFL történetében holtversenyben a legtöbb, legutóbb 2017-ben volt hasonlóra példa.

Ez természetesen azt jelenti, hogy a csapatok között nincsenek óriási különbségek, az idény ezen szakaszában általában három-négy veretlen gárda is szokott lenni.


Az ötven százalékos mérleggel álló csapatokról Tom Bradyt is megkérdezték, aki őszintén elmondta a véleményét.

„Azt gondolom, sok a rossz futball jelenleg. A minőség gyenge idén. Én ezt látom” – mondta a Tampa Bay Buccaneers hétszeres Super Bowl-győztes irányítója.


A HÁRMAS KORONA TULAJDONOSA NEM TUD LEÁLLNI

Jól emlékezhetünk, hogy a 2021-es kiírásban egészen fantasztikus teljesítményt nyújtott a Los Angeles Rams elkapója, Cooper Kupp – 145 elkapással, 1947 yarddal és 16 touchdownnal zárta az alapszakaszt.

Természetesen mindhárom kategóriában maga mögé utasította az egész ligát, erre korábban csak hárman voltak képesek az NFL történetében. Mindössze 18 elkapott yard kellett volna neki, hogy megdöntse Calvin Johnson rekordját – egy ilyen idény után senkit sem ért meglepetésként, hogy ő zsebelte be az év támadójának járó díjat.

Sokan nem hitték, hogy lehet fokozni a tavalyi szereplését, ám négy mérkőzés után már most 35 elkapása van, ez pedig a Rams történetében a legtöbbnek számít az idény ezen szakaszában. Ezzel a saját rekordját, Isaac Bruce (2004) és Tory Holt (2022) csúcsát adta át a múltnak.


A STEELERS IRÁNYÍTÓJÁNAK NEM VOLT ROSSZ PASSZA, DE…

Mike Tomlin vezetőedző úgy döntött a New York Jets ellen, hogy eleget látott Mitch Trubiskyből, így pályára küldte az újonc irányítót, Kenny Pickettet.

A rookie QB 13 passzkísérletéből egyszer sem esett a földre a labda. Mielőtt nagyon megdicsérnénk, tíz passza volt pontos, háromszor a Jets védőinek a kezébe dobta a labdát.


Pickett egyébként két futott TD-t is szerzett a mérkőzésen – ő az első irányító az NFL históriájában, aki a bemutatkozásán kétszer is a földön volt eredményes.


AZ IMPROVIZÁLÁS KIRÁLYA: PATRICK MAHOMES

Aki hétről hétre követi az NFL-t és a Kansas City Chiefs mérkőzéseit, annak nem lehet szokatlan, hogy Patrick Mahomes a halott játékból is képes touchdownt is kihozni.

Hasonlóra volt példa vasárnap éjszaka a Tampa Bay Buccaneers elleni rangadón is, amikor is előbb hátrafelé, majd oldalra futott, egy testcsel után pedig fantasztikusan pöccintett Clyde Edwards-Helaire-nek hat pontért cserébe.

Az előbb említett játéknál 39.4 yardot futott Mahomes, ami az elmúlt öt idényt tekintve a harmadik legtöbbnek számít a passzolt touchdownokat tekintve.

Íme, a hármas lista!

Sam Darnold: 46.8
Patrick Mahomes: 40.2
Patrick Mahomes: 39.4

Nem véletlen, hogy a klasszis tight end, Travis Kelce napjaink Houdinijének hívta a Főnökök irányítóját.


BRADYNEK A 300 YARD ÉS A 3 PASSZOLT TD IS KEVÉS VOLT MAHOMES ELLEN

Pedig ez nem sokszor fordult elő korábban a legendás quarterbackkel. Bradynek karrierje során 40 olyan mérkőzése volt, amikor 300 passzolt yard mellett három touchdownt is passzolt, ezeken az összecsapásokon 38-szor győztesen hagyta el a pályát.

Hogy melyik meccseken kapott ki? A Philadelphia Eagles elleni Super Bowlban az 505 passzolt yardja sem volt elég a fantasztikus formában futballozó Nick Foles ellen, 2018-ban pedig a Miami Miracle kellett ahhoz, hogy Brady és csapata – akkor még New England Patriots – kikapjon.

Most Patrick Mahomesék is borsot törtek – vagy inkább revansot vettek az 55. Super Bowlért – a 45 éves irányító orra alá.

Brady az Atlanta Falcons ellen javíthat, s erre elég jó esélye is van – karrierje során még soha nem kapott ki az atlantaiaktól, 10–0 a mérlege velük szemben.


HARAPÓS OROSZLÁNOK

A Detroit Lionsnak igencsak jól muzsikál a támadósora a 2022-es alapszakaszban. A detroiti gárda a Super Bowl érában (1970 óta) a hatodik olyan csapat, amelyik az első négy mérkőzés után passzolt és futott touchdownok tekintetében is vezeti a ligát.

Jared Goffnak tizenegy TD-passza van – ezzel holtversenyben áll az élen –, míg Jamaal Williams hat futott hatpontosánál senki sem szerzett többet.

A Lions a következő fordulóban a New England Patriotshoz látogat, amelynél minden bizonnyal a harmadik számú irányító, Bailey Zappe kezd majd a center mögött.


AMERIKAI FUTBALL
NFL, ALAPSZAKASZ
5. FORDULÓ
15.30:
Green Bay Packers–New York Giants, London (Tv: Arena4)
19.00: Buffalo Bills–Pittsburgh Steelers
19.00: Cleveland Browns–Los Angeles Chargers
19.00: Jacksonville Jaguars–Houston Texans
19.00: Minnesota Vikings–Chicago Bears
19.00: New England Patriots–Detroit Lions
19.00: New Orleans Saints–Seattle Seahawks
19.00: New York Jets–Miami Dolphins (Tv: Arena4)
19.00: Tampa Bay Buccaneers–Atlanta Falcons
19.00: Washington Commanders–Tennessee Titans
22.05: Carolina Panthers–San Francisco 49ers
22.25: Arizona Cardinals–Philadelphia Eagles (Tv: Arena4)
22.25: Los Angeles Rams–Dallas Cowboys
Hétfő, 2.20: Baltimore Ravens–Cincinnati Bengals (Tv: Arena4)
Kedd, 2.15: Kansas City Chiefs–Las Vegas Raiders (Tv: Arena4)

TIPPELDE

A tippeldéből Kovács Sándor és Török Dániel is kiszállt, a tízfős versenyt Herczeg Ádám vezeti. Nézzük, hogyan tippeltek szakértőink az ötödik forduló mérkőzéseire!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik