Davante Adams Las Vegasban kezdi az új idényt – mire megy Derek Carr passzaival? (Fotó: Getty Images)

 

RODGERSNEK ADAMS NÉLKÜL KELL BOLDOGULNIA ÉS FORDÍTVA

Sokáig azt hihettük, hogy Aaron Rodgers és Davante Adams kéz a kézben sétál majd el Green Bayből. Nem csupán sajtóhírek szóltak erről, tavaly maguk a szupersztárok tettek közzé az Instagramon egy képet, amelynek az „Utolsó tánc” címet adták.

Matt LaFleurék számára igencsak csalódást keltően ért véget a legutóbbi idény. Habár az alapszakaszban ismét fenomenálisan teljesítettek a „sajtfejűek” – 13–4-es mérlegével az első kiemelt helyet szerezték meg, ráadásul Aaron Rodgers zsinórban másodszor is a liga legértékesebb játékosa lett –, a rájátszásban óriási meglepetésre hazai pályán 13–10-es vereséget szenvedett a San Francisco 49erstől.

Sokan úgy gondolták, hogy a Packersnél 2022-ben a két évvel ezelőtti első körös irányító, Jordan Love kezd majd – aztán jött a március. Ekkor ugyanis a Packers hivatalosan is bejelentette, hogy Aaron Rodgers 200 millió dollárért cserébe újabb négy évig erősíti a csapatot. Egy ilyen kontraktus után esélytelen volt, hogy Adams Green Bayben maradjon. A Las Vegas Raidersnél is tudták ezt, egy 2022-es első és második körös draftcetliért el is hozta a klasszis elkapót, majd öt évre szóló, 141.25 millió dolláros szerződést kötött vele.

A felek a szakítás után oda is szúrtak a másiknak. Amikor Adamst arról kérdezték, milyen volt megszoknia, hogy nem Aaron Rodgerstől, hanem Derek Carrtól kap passzokat, akkor azt válaszolta: „mindig nehéz egy Hall of Fame-irányítóról egy másik, hasonló kaliberű játékosra váltani.” Habár Derek Carr az elmúlt évben bebizonyította, hogy képes egy Las Vegas Raiders szintű csapatot a rájátszásba vezetni, aligha lehet a négyszeres MVP és Super Bowl-győztes irányítóhoz mérni. Természetesen Rodgers nem ment el szó nélkül a nyilatkozat mellett, Adams szavait használta, amikor őt kérdezték arról, mi a véleménye az eddig második számú elkapóról, Allen Lazardról. 

Az alapszakaszban azért minden bizonnyal Rodgers számára lesz könnyebb az élet, hiszen a Green Bay Packers játékoskerete Adams kiválásával is jóval erősebb a Minnesota Vikingsénál, a Detroit Lionsénál és a Chicago Bearsénél is. Az elkapó minden bizonnyal jobban megérzi majd Rodgers hiányát, az AFC Nyugati csoportjából jóval nehezebb lesz bejutni a rájátszásba a Raidersszel, mint korábban a Packersszel az NFC Északból. 

BRADY MEGTRÉFÁLTA A VILÁGOT

A hétszeres Super Bowl-győztes irányító február 1-én reményt adott riválisainak, utálóinak, hogy többé nem lép pályára a profi amerikai futball-ligában. Az akkor még „csak” 44 esztendős quarterback visszavonulása sokkolta az amerikai futball világát, szürreálisnak tűnt az NFL Tom Brady nélkül. Szűk másfél hónap kellett a legendás játékosnak, hogy erre ő is rájöjjön, március közepén már újra a Tampa Bay Buccaneers irányítója volt. 

„Az elmúlt két hónapban arra jöttem rá, hogy az én helyem még mindig a pályán van, és nem a lelátón. Eljön majd annak az ideje is, de még nem most. Szeretem a csapattársaimat és szeretem a támogató családomat is. Nélkülük mindez nem lenne lehetséges. Visszatérek a huszonharmadik idényemre a Tampához. Vannak még befejezetlen ügyeink” – írta Brady a közösségi oldalain.

Szóval a történet vége a régi: Brady egy újabb idényre is visszatér, a Tampa szurkolói pedig megnyugodhatnak. Bár sajnálatukra Rob Gronkowskit elveszítették, Julio Jones érkezésének és a balhés Antonio Brown távozásának azért örvendhetnek Floridában – most már nincs, aki az öltözői hangulatot mérgezze.

Jó az öreg a háznál – ez Tom Bradyre és Julipo Jonesra is vonatkozik Tampában (Fotó: Getty Images)

A Buccaneersnél a támadófal gyengült, és Bruce Arians vezetőedzőtől elköszöntek, azért így is az NFC egyik legfőbb esélyesének számítanak a Kalózok. Végül is, csupán két dolog győzheti le Tom Bradyt: Eli Manning és valamikor majd a saját kora. Előbbi már úgyis visszavonult, a másik pedig egyelőre nem csengetett a 45 (!) éves klasszisnál. 

ÚJ IDÉNY, ÚJ OTTHON

Jó néhány kezdőirányítónak kellett a 2021–2022-es idény után összecsomagolnia, és máshova költöznie. No persze voltak akik ennek örültek, és voltak, akik annyira nem. Deshaun Watson például kifejezetten boldog volt, hogy végre elszabadult Houstonból. A 25 éves QB nem lépett pályára a legutóbbi szezonban – világosan tudtára adta a texasi franchise-nak, nem hajlandó többé a Texansban játszani. Aztán majdnem ugyanezt kapta vissza az NFL-től, ugyanis 25 nő polgári peres eljárást indított ellene szexuális zaklatás és a masszázskezelések alatt nem megfelelő magatartása miatt.

Watson azóta a legtöbb vádlójával már megállapodott, azonban várhatóan még így is bíróságra kell mennie. Bármennyire is tehetséges irányítóról van szó, igencsak visszaesett a piaca a botrány után. Végül a Cleveland Browns így is cserélt érte – három első-, egy harmadik- és két negyedik körös választási jogért cserébe került az ohiói együtteshez, ahol rögtön kapott egy öt évre szóló 230 millió dolláros, teljes egészében garantált szerződést. A szexuális zaklatásos ügy miatt 11 meccses eltiltásban állapodott meg az NFL-lel, addig Jacoby Brissett irányít Clevelandben. 

A Watson-csere miatt több irányító is útra kelt. Először Baker Mayfieldnek kellett új csapat után néznie, ez pedig nem is ment olyan könnyen, mint azt egy éve feltételeztük volna. Gyakorlatilag a Carolina Panthersön kívül egyetlen gárda sem akart a korábbi 1/1-es QB-ért cserélni, így Matt Rhule-ék végül egy ötödik körös draftcetliért – ami később negyedik is lehet – szerezték meg. Mayfield már az első héten bosszút állhat Clevelanden. 

Az Atlanta Falconsnál Matt Ryan köszönte szépen az elmúlt 13 évet, miután megtudta, hogy a csapata is versenyben volt Deshaun Watsonért. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Watson a Brownst választja, a franchise nem akarta erőszakkal ott tartani a veterán irányítót. Ryan végül Indianapolisban talált új otthonra, míg a Falconsnak be kellett érnie Marcus Mariotával – a korábbi Tennessee Titans-irányító az elmúlt két évben csereként tevékenykedett a Raidersnél. 

Ha már Indianapolis – a Coltsnál nem volt maradása Carson Wentznek, akiért két harmadik kört adott a Washington Commanders. A 2020-as és a 2021-es éve után jó kérdés, mit látnak a fővárosiak az Eagles volt irányítójában, de talán még így is többre mennek vele, mint Taylor Heinicke-vel. 

Az biztos, hogy Denverben sokkal többre mehetnek Russell Wilsonnal, mint Drew Lockkal. A nyáron szerződtetett quarterback ötéves, 245 millió dolláros szerződést írt alá a Broncosszal. A 33 éves irányító – akit a Seattle Seahawkstól szerzett meg a coloradói együttes – ebből az összegből 165 milliót biztosan meg is kap. Az irányítóért a Denver két első és két második körös draft választási jogot, valamint játékosokat adott a Seahawksnak. Az egyik ilyen játékos Lock volt, aki már az előszezonban elbukta a kezdő pozíciót Geno Smithszel szemben.

NYOMÁS TANULNI, KYLER!

Kyler Murray öt évre 230.5 millió dollárért hosszabbított az Arizona Cardinalsszal, amely egy különleges záradékot tett bele az irányító szerződésébe. A klub kikötötte, hogy az amerikai futballistának az otthonában hetente plusz négy órán át kell tanulmányoznia a csapattól kapott videós anyagot.

A melléklet szerint Murray figyelmét zavarta a televízió, az internet és a videojátékok, így többször előfordult, hogy nem készült fel megfelelően a mérkőzésekre.

Természetesen az amerikai média nem ment el szó nélkül a különleges záradék mellett, óriási balhé lett a szerződésből.

„Miután nagy port kavart, úgy döntöttük, hogy eltávolítjuk a záradékot a szerződésből. A Kyler Murraybe vetett bizalmunk nagyobb, mint korábban bármikor. Hiszünk abban, hogy képes vezetni ezt a csapatot” – olvasható a Cardinals közleményében.

Természetesen Murray igencsak megsértődött, azonnal tagadta, hogy nem szánna kellő időt a játék tanulmányozására.

TYREEK HILL: LOJALITÁS VAGY ŐRÜLTSÉG? 

Kicsit talán mindkettő. A Miami Dolphins elkapója új csapattársát és irányítóját, Tua Tagovaiolát hasonlította Patrick Mahomeshoz. Hill a nyáron négy évre, 120 millió dollárért írt alá, ebből 72.2 milliót garantáltan meg is kapott. Úgy látszik, nagyon meg van elégedve az új szituációval a „Gepárd” becenévre hallgató amerikai futballista, ugyanis egy podcastben az eddig igencsak hullámzó Tua Tagovailoát hasonlította a Kanasas City Chiefs MVP és Super Bowl-győztes irányítójához, Patrick Mahomeshoz.

Hill állítása szerint bár Mahomes képes messzebbre passzolni, Tua a pontosabb QB, ez pedig számára fontosabb. Ez azért érdekes, mert Hill legnagyobb arzenálja a sebessége, a Kansas Citynél is sokszor építettek Mahomes karerejére és Hill gyorsaságára.

Az elkapó egyébként a Chiefsnek is odaszúrt, ugyanis elmondása szerint a csapat nem úgy használta, ahogyan ő szerette volna.

„Csak adják nekem a labdát, a többit megoldom” – mondta Hill. Nos, Miamiban most valószínűleg így lesz, kérdés valóban hasonlóan sikeres lesz-e ebben a szerepben.

ÚJ NÉV ÉS ÚJ CÍMER

 
Kályhából lett tigris, problémás jaguár – klubnevek és jelképek, AFC
Ahol a szponzor volt a névadó – klubnevek és jelképek, NFC

Washington Commanders. Azért még szokni kell...A fővárosi klub hosszú évtizedeken keresztül Redskins (Rézbőrűek) volt, ám 2020 nyarán kénytelen volt elhagyni a nevet, mivel az amerikai őslakosokra nézve sértőnek és rasszistának titulálták, s a szponzorok megfenyegették a gárdát, hogy elhagyják.

Az egyesület ezek után nem talált végleges nevet a csapatnak, ezért egészen mostanáig Football Teamként szerepelt. A névváltoztatás, ahogy másfél éve, úgy most sem járt egyéb módosításokkal, így az együttes burgundi-arany színei is megmaradnak.

Az Egyesült Államok profi bajnokságaiban több más csapat is használt az indián őslakosokhoz kapcsolódó nevet, közülük a washingtoni amerikai futballisták mellett csak a clevelandi baseballegyüttes váltott nevet. Utóbbi az idei évtől Indians helyett Guardiansként szerepel.

SZEZONTIPPEK

AMERIKAI FŐCSOPORT
Kelet:
Buffalo Bills
Észak: Cincinnati Bengals
Dél: Tennessee Titans
Nyugat: Kansas City Chiefs
wild card: Denver Broncos, Los Angeles Chargers, New England Patriots

NEMZETI FŐCSOPORT
Kelet:
Dallas Cowboys
Észak: Green Pay Packers
Dél: Tampa Bay Buccaneers
Nyugat: Los Angeles Rams
wild card: San Francisco 49ers, Philadelphia Eagles, New Orleans Saints

KORAI DÍJKIOSZTÓ

A legértékesebb játékos (MVP): Josh Allen (Buffalo Bills)
A legjobb (nem irányító) támadó: Justin Jefferson (Minnesota Vikings)
Az év védője: Myles Garrett (Cleveland Browns)
Az év visszatérője: Baker Mayfield (Carolina Panthers)
Az év edzője: Kyle Shanahan (San Francisco 49ers)

NFL, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
Péntek, 2.20: Los Angeles Rams–Buffalo Bills (Tv: Arena4)
Vasárnap
19.00: Atlanta Falcons–New Orleans Saints
19.00: Carolina Panthers–Cleveland Browns
19.00: Chicago Bears–San Francisco 49ers
19.00: Cincinnati Bengals–Pittsburgh Steelers
19.00: Detroit Lions–Philadelphia Eagles
19.00: Houston Texans–Indianapolis Colts
19.00: Miami Dolphins–New England Patriots (Tv: Arena4)
19.00: New York Jets–Baltimore Ravens
19.00: Washington Commanders–Jacksonville Jaguars
22.25: Arizona Cardinals–Kansas City Chiefs (Tv: Arena4)
22.25: Los Angeles Chargers–Las Vegas Raiders
22.25: Minnesota Vikings–Green Bay Packers
22.25: Tennessee Titans–New York Giants
Hétfő, 2.20: Dallas Cowboys–Tampa Bay Buccaneers (Tv: Arena4)
Kedd, 2.15: Seattle Seahawks–Denver Broncos (Tv: Arena4) 

Az idény mérkőzéseit továbbra is az Arena4-en tekinthetik meg, amely a 4th and long podcast keretein belül ismét készített idénybeharangozót – Buday Zoltán PFF-szakértőt és Bencsics Márk irányítót immár YouTube-on is nézhetjük, hallgathatjuk. 

BÁTOR JÓSKA

A nyitó meccsen a címvédő Los Angeles Rams legyőzi a Buffalo Billst, Patrick Mahomes 300 yard fölött végez Arizónában. Az Indianapolis Coltsban Jonathan Taylor legalább két touchdownt szerez a Houston Texans ellen.

TIPPELDE
Bálint Mátyás, Bencsics Márk, Borbély László, Cselőtei Márk, Dócs Ákos, Hercze Kristóf
1.forduló
LAR–BUF
ATL–NO
CAR–CLE
CHI–SF
CIN–PIT
DET–PHI
HOU–IND
MIA–NE
NYJ–BAL
WAS–JAX
ARI–KC
LAC–LV
MIN–GB
TEN–NYG
DAL–TB
SEA–DEN
Herczeg Ádám, Izsányi Szabolcs, Kovács Sándor, Nagy-Pál Tamás, Somlóvári Dávid, Török Dániel
1.forduló
LAR–BUF
ATL–NO
CAR–CLE
CHI–SF
CIN–PIT
DET–PHI
HOU–IND
MIA–NE
NYJ–BAL
WAS–JAX
ARI–KC
LAC–LV
MIN–GB
TEN–NYG
DAL–TB
SEA–DEN