NFL: Brady egy győzelemmel beérheti a Steelerst és a Packerst – indul a rájátszás!

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2023.01.14. 17:53
null
Tom Brady ebben az idényben egyszer már legyőzte a Dallas Cowboyst (Fotó: Getty Images)
Hétfő hajnalban véget ért a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 2022–2023-as idényének alapszakasza, szombat este pedig indul a rájátszás. Tom Brady már nem játékos-, hanem franchiserekordokat szeretne megdönteni, Aaron Rodgers pedig csúnyán felsült a Detroit Lions ellen. Andy Reid Bill Belichicket üldözi.


NEM SOK ESÉLYT ADTAK A JAGUARSNAK

A 18. fordulóban gyakorlatilag rájátszásmérkőzést vívott egymással a Jacksonville Jaguars és a Tennessee Titans, hiszen a tét az AFC Déli csoportjának az elsősége volt. Egy rendkívül szoros összecsapáson a floridaiak a nagyszerűen helytálló védelemnek köszönhetően 20–16-ra nyertek, így megszerezték a negyedik kiemelést.

Az ESPN analitikája a szezon előtt csupán 26 százalékot adott Trevor Lawrence-éknek a rájátszásba jutásra, s még kevesebbet, tizenötöt a csoportgyőzelemre.


Tíz meccs után valószínűleg még a legpozitívabb Jags-drukkerek sem bizakodtak a rájátszás elérésben, ugyanis 3–10-es mérleggel állt az együttes. Legutóbb 2020-ban, a Washington jutott be a playoffba ugyanilyen pocsék mérleg után.


ANDY REID BILL BELICHICK NYOMÁBAN

A Kansas City Chiefs 31–13-ra kiütötte a csoportrivális Las Vegas Raiderst, ennek – és a Cincinnati Bengals–Buffalo Bills mérkőzés eltörlésének – köszönhetően a Főnökök az első helyen zártak az Amerikai főcsoportban.

Andy Reid edzői karrierje során immár hatodik alkalommal szerezte meg az első kiemelést az alapszakaszban. Csupán egyetlen vezetőedző van, akinek ez többször sikerült – Bill Belichick hét alkalommal pihenhetett a rájátszás wild card körében a New England Patriotsszal.


MOST NEM JÖTT ÖSSZE RODGERSNEK

Pedig micsoda feltámadás lett volna! A legtöbb Green Bay Packers-szurkoló az idény közepén 4–8-as mérlegnél már lemondhatott a csoportgyőzelemről és a rájátszásszereplésről is. Ezt követően azonban a „sajtfejűeknél” elindult valami – zsinórban négy meccset nyertek, a Chicago Bearst, a Los Angeles Ramst, a Miami Dolphinst és a rivális Minnesota Vikingst is legyőzték.

A 8–8-as mérleg azt jelentette, hogy egy utolsó fordulóban aratott sikerrel a Packers biztosan ott lesz a wild card körben. Hogy melyik csapat volt az ellenfél? Az a Detroit Lions, amelyik novemberben igencsak megkeserítette Rodgers életét – a klasszis irányító három interceptiönt dobott a red zone-ban, az Oroszlánok pedig egy kevésbé látványos találkozón 15–9-re győzedelmeskedtek. De Jared Goffék nem viccelhetik meg kétszer is a Packerst...ugye?


Dan Campbell együtteséért sok-sok amerikaifutball-rajongónak megszakadt a szíve, ugyanis vasárnap este a Seattle Seahawks győzelmével eldőlt, hogy a Lionst nem láthatjuk a playoffban. Pedig akárcsak a Packers, a „kékek” is 8–8-cal álltak, így igazi rájátszásmeccset vívhattak volna a felek hétfő hajnalban.

Aki azt hitte, hogy a Lions játékosai motiválatlanul és összetörve futnak ki a Lambeau Field gyepére, azok bizonyára nem ismerik Dan Campbellt.

„Ha mi nem megyünk, akkor ők sem” – nyilatkozta a vezetőedző a mérkőzés elején. A Lions nem is okozott csalódást, 20–16-ra nyert a Packers vendégeként.

Óriási blama ez Aaron Rodgersnek, aki pályafutása során eddig háromszor volt hasonló helyzetben, mindháromszor győztesen kocogott le a pályáról – 2010-ben és 2013-ban a Bears, 2016-ban pedig pont a Lions ellen harcolta ki a rájátszásszereplést.

A nevető harmadik a 9–8-cal záró Seattle Seahawks lett, amely Pete Carroll irányításával továbbra sem maradt le a playoffról két egymást követő idényben.


DÉJÁ VU

Nem véletlen, ha kedves olvasóinknak ismerősnek tűnnek a wild card kör párosításai – 1970 óta ez az ötödik alkalom, hogy a rájátszás első fordulójában olyan csapatok néznek farkasszemet egymással, amelyek az alapszakaszban is összefutottak.

A San Francisco 49ers–Seattle Seahawks, a Miami Dolphins–Buffalo Bills és a Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens összecsapásokat kétszer is láthattuk a 2022-es alapszakaszban, hiszen ezek csoportmeccsek. A 49ers két alkalommal is megverte a Seahawkst, míg a másik két rangadón egyet-egyet nyertek a csapatok.


Sokan várják a Jaguars és a Chargers találkozóját, még a fogadóirodák szerint is ez ígérkezik a legkiszámíthatatlanabb mérkőzésnek – ráadásul két fiatal, látványosan futballozó irányítót csodálhatunk majd. A Los Angeles-i gárdát valamivel esélyesebbnek tartják Vegasban, pedig a 3. fordulóban Doug Pederson csapata 38–10-es verést mért Justin Herbertékre. Kérdés, hogy Jacksonville-ben is képes lesz-e hasonló teljesítményre a Jaguars.

Szintén igencsak sima meccset játszott a nyitó fordulóban a Tampa Bay és a Dallas – Bradyék 19–3-ra győztek Texasban. Akkor még nem is sejtettük, hogy a 45 éves legendás QB-nak karrierje egyik leggyengébb idényét láthatjuk, a rájátszás bebiztosítását is csupán a 17. fordulóban érte el a Bucs. Ezzel ellentétben a Cowboys remek alapszakaszon van túl – persze azért egy-egy érthetetlen vereség becsúszott –, így Dak Prescotték számítanak favoritnak idegenben.

Rendkívül szorosan alakult a Minnesota Vikings és a New York Giants 16. fordulós „randevúja”. A „lilák” egy utolsó másodperces Greg Joseph mezőnygóllal 27–24-re győztek.

BRADY BEÉRHETI A STEELERST ÉS A PACKERST

Tom Brady már nem játékos-, hanem franchiserekordokat szeretne megdönteni. A hétszeres Super Bowl-győztes irányítónak jelenleg 35 győzelme van a rájátszásban – pontosan ennyiszer ünnepelhetett a Dallas Cowboys is.

A Buccaneers 12-ese éppen a texasi csapat ellen vívhatja ki a 36. playoff sikerét, amivel nem csupán megelőzné a dallasiakat, de beérné a Pittsburgh Steelerst és a Green Bay Packerst is. Ebben az esetben csupán egy klub maradna Brady előtt – a New England Patriots jelenleg 37 rájátszásgyőzelemnél tart, ez a szám idén biztosan nem növekszik.


TIPPELDE

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik