NFL: a szabályok megengedőek, nehéz lebukni doppinggal

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.12. 18:06
null
Thomas Davis szeretné, ha mindenki tudná, ő nem csaló
Az NFL egyik legrokonszenvesebb játékosát kapták doppingoláson – pedig a ligában amúgy nem túl szigorúak a szabályok.



Ahogy a legendás magyar gengsztermuzsikus, Ogli G rappelte saját ötvenes bicepszéről, „Nem a legyek hordták össze”. Ez igaz a hasonlóan kipattintott amerikaifutball-játékosok felkarjára is, azzal a kiegészítéssel, hogy a temérdek kőkemény edzés mellett ők néha rásegítenek féllegális eszközökkel is.

Ezt sokáig teljes szabadsággal tehették, 1987-ig semmilyen doppingellenőrzésen nem estek át, így a 80-as évek közepén a becslések szerint már a játékosok fele dobálta magába nyakló nélkül a szteroidokat, és szakszervezetük az ezt követő évtizedekben is derekas elszántsággal feküdt keresztbe a szigorúbb ellenőrzésnek. Naná! A focisták elsődleges érdeke az volt, hogy bármilyen módszerrel a lehető legfittebbek és legerősebbek legyenek, így javítva a teljesítményüket és felsrófolva a fizetésüket, ha már a csapattulajdonosok évi 16 alkalommal kihajtják őket a vágóhídra. Csak lassacskán derült fény rá, hogy a doppingnak milyen hosszú távú egészségkárosító hatása van, s a játékosok is csak sokára látták be, az ő érdekük is, hogy a velük szemben álló gladiátor ne legyen telepumpálva.

A liga és a játékosok szervezete csak 2014-ben jutott el oda, hogy megegyeztek a vértesztek alkalmazásában (addig csak a sokkal kevésbé megbízható vizeletmintákat elemezhették a laborok), de még mindig korlátok között. Szezon közben csapatonként heti tíz játékost vetnek alá véletlenszerű teszteknek, de ők edzésen ráérnek három, edzésen kívül pedig 24 óra múltán mintát szolgáltatni, és tudjuk, hogy ez mi mindenre elég lehet – a növekedési hormonok használatát például 24-48 óra múltán már ki sem lehet mutatni az NFL-tesztekkel. Másrészt, ha megvan a tíz ember, a másik 43 biztos lehet benne, egy hétig azt szedhet, amit csak akar.

Szóval az NFL-ben nem olyan egyszerű megbukni, akinek mégis sikerül, az vagy teljesen amatőr doppingoló, vagy ártatlanul balszerencsés figura. Thomas Davis, a liga egyik legjobb védőjátékosa, akit 2014-ben jótékonysági tevékenységének köszönhetően az év emberének is megválasztottak a ligában, alighanem utóbbi kategóriába tartozik. Minap maga jelentette be megrendülten, hogy a 2018-as szezon első négy mérkőzését csak a lelátóról nézheti, mert egy évek óta használt táplálékkiegészítőjéből most tiltott anyag került a szervezetébe. A Carolina Panthers védője vállalta a felelősséget, de hangsúlyozta, sosem akart jogosulatlan előnyt szerezni, és hogy kismillió teszten ment már át tisztán – hiszen sosem doppingolt. „Ha visszatérek, ugyanúgy azt fogom tenni, ami a helyes, mint eddig, és sajnálom, hogy fájdalmat okoztam azoknak, akik felnéznek rám. Szeretném, ha mindenki tudná, nem vagyok csaló” – mondta, és neki még el is hisszük.

Minden, ami az NFL 2018-as szezonjával kapcsolatban történik, egy helyen!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik