NFL: a liga folytatni akarta a Bengals–Bills mérkőzést, a csapatok nem

M. M.M. M.
Vágólapra másolva!
2023.01.12. 14:23
null
Josh Allen (17) és a többi csapatkapitány úgy döntött, hogy nem mennek vissza a pályára (Fotó: Getty Images)
Az ESPN beszámolója szerint az észak-amerikai profi amerikaifutball-ligában (NFL) tartott Cincinnati Bengals–Buffalo Bills mérkőzést folytatni akarta a liga, ám a csapatok semmilyen körülmények között nem voltak hajlandóak visszatérni a pályára, miután Damar Hamlin, a Bills védője egy szerelést követően összeesett szívleállás következtében.

Damar Hamlin, a Buffalo Bills játékosa Tee Higgins szerelését követően szívleállás következtében összeesett a pályán a Cincinnati Bengals–Buffalo Bills mérkőzés első negyedében az NFL 17. játéknapjának hétfő esti mérkőzésén. A játékost a pályán újraélesztették, majd kórházba szállították. Az ESPN újságírója, Don Van Natta Jr. részletes beszámolót készített azt ezt követő órákról, ebből a jelentésből szemezgetünk.

„Az Úr is lejöhetett volna közénk, akkor sem játszottunk volna tovább” – közölte az egyik csapat egy neve (és csapata) elhallgatását kérő felső vezetője. Habár az NFL vezetői tagadják, hogy bármikor is szót ejtettek volna a mérkőzés folytatásáról a mentőautó távozását követően, játékosok, edzők, játékos-szakszervezeti alkalmazottak, valamint csapatvezetők másként számoltak be a történtekről. A mérkőzés beszüntetése a csapatok döntése volt.

„Nem a liga, hanem a csapatok szüntették be a találkozót – mondta az imént idézett felső vezető. A szabálykönyv szerint Roger Goodell, az NFL főigazgatójának hatáskörébe tartozik egy mérkőzés beszüntetése. Másnap a 32 NFL-csapat kapott egy üzenetet, melyben Goodell megerősítette, hogy ő hozta meg a döntést. „Miután beszéltem az NFLPA-vel (játékos-szakszervezet) és a csapatokkal, úgy döntöttem, hogy félbeszakítom a mérkőzést, hogy Damarra és családjára koncentrálhassunk.”

Ezt követően egy bostoni rádióban úgy nyilatkozott, hogy „a szokásos eljárás a mérkőzés folytatása lett volna, de amikor kaptuk a visszajelzést, hogy ez nem lenne helyénvaló, ekkor hozta meg Troy Vincent (NFL szakmai elnökhelyettese) a döntést, hogy félbeszakítjuk a találkozót, hogy a csapatok visszamehessenek az öltözőbe, mi pedig további információkhoz jussunk, majd ezt követően egyértelművé vált, hogy véglegesen be kell szüntetnem a mérkőzést.”

A magas beosztású csapatvezető viszont másként számolt be a történtekről. „Dawn Aponte (az NFL fő szakmai adminisztrátora) folyamatosan beszélt New Yorkkal (a liga központjával), az edzőkkel és a játékosokkal, de a New York által generált káosz csak fokozódott, viszont Aponte jól állta a sarat.”

Troy Vincent feladata volt a kapcsolattartás a mérkőzést közvetítő ESPN és a pályán lévők között. A mérkőzést követő konferenciahívás során Vincent vehemensen tagadta, hogy a liga folytatni szerette volna a találkozót. „Beszéltem a főigazgatóval (Goodell-lel), egyszer sem beszéltünk arról, hogy a csapatok elkezdjék a bemelegítést a mérkőzés folytatása céljából. Ez nevetséges és érzéketlen feltételezés. Folyamatosan beszéltem Shawn Smithszel (játékvezető), és az egy órán át tartó beszélgetésünk során egyszer sem beszéltünk arról, hogy utasítsuk a játékosokat a bemelegítés megkezdésére.”

Azonban a korábban idézett magas beosztású csapatvezető Vincentet hibáztatja. „A liga mindig elszúrja ezt, mert Troy Vincent mindig elszúrja ezt. Ő a rossz személy, rossz helyen, rossz időben. Mindig hős akar lenni, de sohasem vállalja a felelősséget. Ez jellemző rá.”

Sean McDermott (Bills vezetőedzője) és Zac Taylor (Bengals vezetőedzője) összegyűjtötték játékosaikat, majd az öltözőbe vonultak. McDermott mondott néhány szót csapatának az öltözőben, majd hagyta a játékosokat, hogy átbeszélhessék a dolgokat. Josh Allen irányító és a többi csapatkapitány vezetésével úgy döntöttek, hogy nem folytatják a találkozót.

A McDermott által említetteket megerősítették a játékos-szakszervezet helyszíni képviselői is. Egy órával Hamlin összeesését követően még mindig nem született végleges döntés, és a csapatok képviselői értetlenül álltak New York ügyetlenkedése előtt. Két forrás megerősítette, hogy a liga felvetette a Bills Cincinnatiben maradásának ötletét, amit a Bills játékosai azonnal megvétóztak. Egy Billshez tartozó csapatvezető szerint akkor is hazamentek volna, ha ezzel elveszítik a mérkőzést.

Húsz perccel Hamlin összeesését követően Joe Buck, az ESPN kommentátora elmondta a televízió nézőinek, hogy megpróbálják folytatni a találkozót. Számos forrás tájékoztatta az ESPN-t, hogy egy ligaközpontban tartózkodó szabályelemző közölte John Parry korábbi játékvezetővel, az ESPN jelenlegi játékvezetői szakértőjével, hogy a mérkőzést folytatnák, az információt pedig megosztotta Buckkal is Parry. Parry közvetlen kapcsolatban állt a liga szabályelemzőjével.

A félbeszakítást követően Buck négyszer mondta összesen, hogy a mérkőzés folytatódni fog, egyik említése során pedig a liga döntésével magyarázta szavait. Huszonegy perccel Hamlin szívrohamát követően Buck azt mondta: „Öt percet kaptak a csapatok a bemelegítésre, hogy folytassák a mérkőzést. Ezt az információt kaptuk a ligától és a pályán tartózkodóktól, de senki sem mozdul a pályán lévők közül”.

Eduardo Varela, az ESPN Deportes spanyol nyelvű csatorna helyszíni kommentátora is megerősítette Buck szavait a közvetítés során. „A liga azt mondja nekünk, hogy öt percet kaptak arra, hogy újra bemelegítsenek, és folytassák a találkozót.” Órákkal később Vincent azt mondta riportereknek, hogy a liga egyszer sem döntött az összecsapás folytatása mellett, és egyetlen ligához tartozó alkalmazott sem említett ilyesmit senkinek.

Az ESPN erre közleményt adott ki. „Folyamatos kommunikáció zajlott az ESPN, a liga, és a mérkőzésen dolgozó illetékesek között. Ennek eredményeként jelentettük azt, amit akkor hallottunk, és azonnal értesítettük a nézőket a legfrissebb fejleményekről. Ez egy sohasem látott, gyorsan változó szituáció volt, ezért egész este tartózkodtunk a spekulációktól.” Parry csupán annyit mondott, „az ESPN közleménye helyénvaló volt”.

Brian McCarthy, a liga szóvivője szerint a liga szabályelemzője tagadja, hogy bármit is mondott volna Parrynek a mérkőzés folytatásáról, és a liga kiáll Troy Vincent szavai mellett.

Buck kiemelte, hogy ő négyszer is említette a mérkőzés folytatásáról szóló információt, és egyszer sem szólt neki a liga, hogy vonja vissza vagy korrigálja korábbi szavait, pedig még negyven percig élő adásban voltak.

A legfontosabb az, hogy Damar Hamlin állapota rohamosan javult az elmúlt hét során, néhány napja pedig hazamehetett a buffalói kórházból, ahova Cincinnatiből szállították. Az eset ismét felveti a liga játékosokhoz fűződő való viszonyát, amely mostohább, mint például az NBA-ben tapasztalható tulajdonos–játékos kapcsolat, valamint hogy a versenyszervező szervezeteknek elsősorban a játékosok érdekeit kellene képviselniük rendhagyó körülmények esetében.

A liga előző csütörtökön jelentette be a mérkőzés végleges törlését.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik