Dak Prescott nagyszerűen játszott a Tampa Bay Buccaneers ellen (Fotó: Getty Images)

 

A COWBOYS VISSZAVÁGNA A SAN FRANCISCÓNAK

Igazán pikáns összecsapásra számíthatunk vasárnap éjszaka, hiszen a San Francisco 49ers a Dallas Cowboysszal küzd meg az NFC döntőért. A két nagy múltú franchise korábban rengeteg ikonikus párharcot vívott egymással – a leghíresebb mind közül talán az 1981-es San Francisco-i konferenciadöntő, ahol az ifjú Tom Brady a stadionban ülve csodálhatta Dwight Clark touchdownját, amely „Az Elkapás” néven vált ismertté.

Az amerikai futball rajongói jól emlékezhetnek, hogy a tavalyi rájátszásban is összefutottak a csapatok – a Dallas Cowboys úgy kapott ki hazai pályán 23–17-re, hogy az utolsó játékra nem maradt ideje, miután egy hosszú futást követően nem ért fel elég gyorsan a támadósor, ráadásul a labdát is elfelejtették odaadni a bírónak. A texasiak irányítója, Dak Prescott elmondta, szeretne visszavágni a 49ersnek.

„Szerettem volna velük újra találkozni. Azt hiszem, ezt a csapat is így látja. A tavalyi vereséget használjuk motivációnak, örülünk, hogy lehetőségünk van kiütni őket a saját pályájukon” – mondta a Cowboys quarterbackje.

Mindkét csapat rendkívül jó formának örvendhet – a hetedik héten Dak Prescott visszatért a dallasiak kezdőjébe a sérülése után, Christian McCaffrey pedig ugyanezen a játékhéten érkezett meg Carolinából San Franciscóba. Azóta csak a Cowboys és a 49ers mondhatja el magáról, hogy harminc pontot átlagolt, s az ellenfeleknél legalább tízzel több egységet szerzett.

Ráadásul a 7. hét volt az utolsó alkalom, hogy Kyle Shanahan együttese vereséget szenvedett...


FAVORIT A CHIEFS, ÉS EZ CSEPPET SEM ÉRDEKLI A JAGUARST

Az elmúlt években hozzászokhattunk, hogy Kansas Cityn át vezet az út a Super Bowlig az AFC-ben. Patrick Mahomesék megszerezték az alapszakaszban az első kiemelést, így egyhetes pihenő után láthatjuk ismét a Főnököket. Ilyen helyzetben Andy Reid szinte verhetetlen, karrierje során ugyanis 27–4-es mérleggel bír a bye-weekek után. A Kansas City Reid irányításával még soha nem kapott ki a konferencia-elődöntőben azt követően, hogy egyhetes pihenőt ünnepelhetett.

A fogadóirodák is toronymagasan a Chiefst tartják esélyesnek a wild card körben 0–27-ről felálló Jacksonville ellen – Mahomesékat 8.5 ponttal tartja jobbnak Vegas.


A másik oldalon talán még örülnek is ennek, hiszen a Jaguars ebben az idényben nyolcszor nyert, s csak ötször kapott ki azokon a meccseken, amelyeken esélytelenebbnek számított. Ha ez nem lenne elég, Trevor Lawrence még soha nem kapott ki szombaton, 37–0-s mérleggel áll ezen a napon.


HARMADSZOR IS AZ EAGLES?

A Philadelphia Eagles a csoportriválisával találkozik a divisional roundban, azaz ez lesz a harmadik alkalom ebben a kiírásban, hogy farkasszemet néz egymással Jalen Hurts és Daniel Jones.

New Yorkban valódi erődemonstrációt tartottak Hurtsék, hiszen 48–22-es sikert arattak a MetLife Stadionban. A visszavágó már nem ment ilyen simán, ez pedig sokkolta az NFL világát. Az utolsó fordulóban ugyanis a Phillynek muszáj volt megszereznie a győzelmet, az első kiemelés múlt rajta. A Giantsnél Brian Daboll vezetőedző pihentette a kezdőket, ám ennek ellenére is csupán 22–16-os hazai győzelemmel ért véget az összecsapás. Hozzá kell tenni, Jalen Hurts azon a játékhéten tért vissza vállsérüléséből.

A rájátszás első körében az Óriások Jones vezérletével remekül amerikai futballoztak a Minnesota Vikings vendégeként. Az amerikai sportmédia Vegasszal együtt azért még így is az Eaglest tartja esélyesebbnek, de már senki sem írja le a New York-i gárdát úgy, mint hetekkel, hónapokkal korábban.

Ha a történelmet nézzük, akkor is a Philadelphia mellett szólnak a statisztikák – 1970 óta 25 mérkőzésből 15 alkalommal az a csapat nyert a rájátszásban, amelyik az alapszakasz során kétszer is legyőzte az adott ellenfelét. Vasárnap éjszaka kiderül, hogy ez az Eaglesnek is sikerül-e.


JOE BURROW NEM ÉRZI A BENGALST ESÉLYTELENEBBNEK

Talán a hétvége legjobban várt mérkőzése a Buffalo Bills és a Cincinnati Bengals találkozója. A felek az alapszakasz végén is egymással játszottak volna, ám egy sajnálatos eset közbeszólt. Damar Hamlin a Bengals 7–3-as vezetésénél az első negyedben egy ütközést követően összeesett a pályán, és szívrohamot kapott. Többször újraélesztették, és bár pulzusa visszatért, nem tudott magától lélegezni, így intubálták, és kritikus állapotban a helyi kórházba szállították. Később az életjelei visszaálltak normálisra, de altatásban tartották, és lélegeztetőgépre tették. Az amerikai futballista állapotában szerencsére nagyon hamar jelentős javulás állt be, január 11-én már a kórházból is hazaengedték.

Az összecsapást végül nem folytatták, így mindkét csapat egy-egy meccsel kevesebbet játszott, mint a liga többi együttese.

Ami a rájátszást illeti, Joe Burrow-ék a Baltimore Ravens, míg Josh Allenék a Miami Dolphins ellen szenvedtek meg a wild card körben. A Bengals irányítóját nem hatotta meg a gyengébb támadó teljesítmény, elmondása szerint nem érzi csapatát esélytelenebbnek a Billsnél.

„Soha nem érzem magam esélytelenebbnek” – mondta Burrow. A fogadóirodák egyébként a Buffalót 5.5 ponttal tartják jobbnak.

A playoffban eddig két alkalommal játszottak egymás ellen a csapatok, 1982-ben és 1989-ben is az ohiói gárda ünnepelhette a továbbjutást.


AMERIKAI FUTBALL
NFL, RÁJÁTSZÁS, FŐCSOPORT-ELŐDÖNTŐ
Amerikai főcsoport
Szombat, 2.30:
Kansas City Chiefs (1.)–Jacksonville Jaguars (4.) (Tv: Arena4)
Nemzeti főcsoport
Vasárnap, 2.15:
Philadelphia Eagles (1.)–New York Giants (6.) (Tv: Arena4)
Amerikai főcsoport
Vasárnap, 21.00:
Buffalo Bills (2.)–Cincinnati Bengals (3.) (Tv: Arena4)
Nemzeti főcsoport
Hétfő, 0.30:
San Francisco 49ers (2.)–Dallas Cowboys (5.) (Tv: Arena4) 

TIPPELDE

TIPPELDE
Bálint Mátyás, Bencsics Márk, Borbély László, Cselőtei Márk, Dócs Ákos

Divisional 

KC–JAX
PHI–NYG
CIN–BUF
SF–DAL
wild card
4–24–23–33–33–3
 eddig163–114
174–103
165–112
 168–109171–106
 pontszám 167178
 168171
171
Hercze Kristóf, Herczeg Ádám, Izsányi Szabolcs, Nagy-Pál Tamás, Somlóvári Dávid
Divisional 
KC–JAX
PHI–NYG
CIN–BUF
SF–DAL
wild card
4–23–36–04–22–4
 eddig 176–101 180–97 161–116154–123
 158–119
pontszám180
 183 167 158160