NFL: a Cowboys visszavágna a 49ersnek; Burrow nem fél a Billstől

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2023.01.21. 19:26
null
Dak Prescott nagyszerűen játszott a Tampa Bay Buccaneers ellen (Fotó: Getty Images)
Jön a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) rájátszásának a főcsoport-elődöntője. A Dallas Cowboys visszavágna a San Francisco 49ersnek, a Jacksonville Jaguars pedig idegenben szomorítaná el a Kansas City Chiefs szurkolóit. A New York Giants immár harmadszor néz farkasszemet a Philadelphia Eaglesszel, Joe Burrow nem tartja esélyesebbnek a Buffalo Billst.

 

A COWBOYS VISSZAVÁGNA A SAN FRANCISCÓNAK

Igazán pikáns összecsapásra számíthatunk vasárnap éjszaka, hiszen a San Francisco 49ers a Dallas Cowboysszal küzd meg az NFC döntőért. A két nagy múltú franchise korábban rengeteg ikonikus párharcot vívott egymással – a leghíresebb mind közül talán az 1981-es San Francisco-i konferenciadöntő, ahol az ifjú Tom Brady a stadionban ülve csodálhatta Dwight Clark touchdownját, amely „Az Elkapás” néven vált ismertté.

Az amerikai futball rajongói jól emlékezhetnek, hogy a tavalyi rájátszásban is összefutottak a csapatok – a Dallas Cowboys úgy kapott ki hazai pályán 23–17-re, hogy az utolsó játékra nem maradt ideje, miután egy hosszú futást követően nem ért fel elég gyorsan a támadósor, ráadásul a labdát is elfelejtették odaadni a bírónak. A texasiak irányítója, Dak Prescott elmondta, szeretne visszavágni a 49ersnek.

„Szerettem volna velük újra találkozni. Azt hiszem, ezt a csapat is így látja. A tavalyi vereséget használjuk motivációnak, örülünk, hogy lehetőségünk van kiütni őket a saját pályájukon” – mondta a Cowboys quarterbackje.

Mindkét csapat rendkívül jó formának örvendhet – a hetedik héten Dak Prescott visszatért a dallasiak kezdőjébe a sérülése után, Christian McCaffrey pedig ugyanezen a játékhéten érkezett meg Carolinából San Franciscóba. Azóta csak a Cowboys és a 49ers mondhatja el magáról, hogy harminc pontot átlagolt, s az ellenfeleknél legalább tízzel több egységet szerzett.

Ráadásul a 7. hét volt az utolsó alkalom, hogy Kyle Shanahan együttese vereséget szenvedett...


FAVORIT A CHIEFS, ÉS EZ CSEPPET SEM ÉRDEKLI A JAGUARST

Az elmúlt években hozzászokhattunk, hogy Kansas Cityn át vezet az út a Super Bowlig az AFC-ben. Patrick Mahomesék megszerezték az alapszakaszban az első kiemelést, így egyhetes pihenő után láthatjuk ismét a Főnököket. Ilyen helyzetben Andy Reid szinte verhetetlen, karrierje során ugyanis 27–4-es mérleggel bír a bye-weekek után. A Kansas City Reid irányításával még soha nem kapott ki a konferencia-elődöntőben azt követően, hogy egyhetes pihenőt ünnepelhetett.

A fogadóirodák is toronymagasan a Chiefst tartják esélyesnek a wild card körben 0–27-ről felálló Jacksonville ellen – Mahomesékat 8.5 ponttal tartja jobbnak Vegas.


A másik oldalon talán még örülnek is ennek, hiszen a Jaguars ebben az idényben nyolcszor nyert, s csak ötször kapott ki azokon a meccseken, amelyeken esélytelenebbnek számított. Ha ez nem lenne elég, Trevor Lawrence még soha nem kapott ki szombaton, 37–0-s mérleggel áll ezen a napon.


HARMADSZOR IS AZ EAGLES?

A Philadelphia Eagles a csoportriválisával találkozik a divisional roundban, azaz ez lesz a harmadik alkalom ebben a kiírásban, hogy farkasszemet néz egymással Jalen Hurts és Daniel Jones.

New Yorkban valódi erődemonstrációt tartottak Hurtsék, hiszen 48–22-es sikert arattak a MetLife Stadionban. A visszavágó már nem ment ilyen simán, ez pedig sokkolta az NFL világát. Az utolsó fordulóban ugyanis a Phillynek muszáj volt megszereznie a győzelmet, az első kiemelés múlt rajta. A Giantsnél Brian Daboll vezetőedző pihentette a kezdőket, ám ennek ellenére is csupán 22–16-os hazai győzelemmel ért véget az összecsapás. Hozzá kell tenni, Jalen Hurts azon a játékhéten tért vissza vállsérüléséből.

A rájátszás első körében az Óriások Jones vezérletével remekül amerikai futballoztak a Minnesota Vikings vendégeként. Az amerikai sportmédia Vegasszal együtt azért még így is az Eaglest tartja esélyesebbnek, de már senki sem írja le a New York-i gárdát úgy, mint hetekkel, hónapokkal korábban.

Ha a történelmet nézzük, akkor is a Philadelphia mellett szólnak a statisztikák – 1970 óta 25 mérkőzésből 15 alkalommal az a csapat nyert a rájátszásban, amelyik az alapszakasz során kétszer is legyőzte az adott ellenfelét. Vasárnap éjszaka kiderül, hogy ez az Eaglesnek is sikerül-e.


JOE BURROW NEM ÉRZI A BENGALST ESÉLYTELENEBBNEK

Talán a hétvége legjobban várt mérkőzése a Buffalo Bills és a Cincinnati Bengals találkozója. A felek az alapszakasz végén is egymással játszottak volna, ám egy sajnálatos eset közbeszólt. Damar Hamlin a Bengals 7–3-as vezetésénél az első negyedben egy ütközést követően összeesett a pályán, és szívrohamot kapott. Többször újraélesztették, és bár pulzusa visszatért, nem tudott magától lélegezni, így intubálták, és kritikus állapotban a helyi kórházba szállították. Később az életjelei visszaálltak normálisra, de altatásban tartották, és lélegeztetőgépre tették. Az amerikai futballista állapotában szerencsére nagyon hamar jelentős javulás állt be, január 11-én már a kórházból is hazaengedték.

Az összecsapást végül nem folytatták, így mindkét csapat egy-egy meccsel kevesebbet játszott, mint a liga többi együttese.

Ami a rájátszást illeti, Joe Burrow-ék a Baltimore Ravens, míg Josh Allenék a Miami Dolphins ellen szenvedtek meg a wild card körben. A Bengals irányítóját nem hatotta meg a gyengébb támadó teljesítmény, elmondása szerint nem érzi csapatát esélytelenebbnek a Billsnél.

„Soha nem érzem magam esélytelenebbnek” – mondta Burrow. A fogadóirodák egyébként a Buffalót 5.5 ponttal tartják jobbnak.

A playoffban eddig két alkalommal játszottak egymás ellen a csapatok, 1982-ben és 1989-ben is az ohiói gárda ünnepelhette a továbbjutást.


AMERIKAI FUTBALL
NFL, RÁJÁTSZÁS, FŐCSOPORT-ELŐDÖNTŐ
Amerikai főcsoport
Szombat, 2.30:
Kansas City Chiefs (1.)–Jacksonville Jaguars (4.) (Tv: Arena4)
Nemzeti főcsoport
Vasárnap, 2.15:
Philadelphia Eagles (1.)–New York Giants (6.) (Tv: Arena4)
Amerikai főcsoport
Vasárnap, 21.00:
Buffalo Bills (2.)–Cincinnati Bengals (3.) (Tv: Arena4)
Nemzeti főcsoport
Hétfő, 0.30:
San Francisco 49ers (2.)–Dallas Cowboys (5.) (Tv: Arena4)

TIPPELDE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik