A Dallas Cowboys elképesztő végjátékban gyűrte le a Seattle-t

Vágólapra másolva!
2019.01.06. 01:33
null
Eric Ebron elkapott touchdownjával indult a mérkőzés (Fotó: Getty Images)
Az Indianapolis Colts houstoni sikerével indult az NFL 2018-as idényének rájátszása: a két TD-passzt kiosztó Andrew Luck vezérletével a Csikók 21–7-re nyertek a Texans vendégeként, így készülhetnek a Kansas City Chiefs elleni konferencia-elődöntőre. Az éjjeli meccsen a Dallas Cowboys szoros végjátékban 24–22-re legyőzte a Seattle Seahawksot.

 

TEXANS (3.)–COLTS (6.)


Csoportriválisok lévén a felek már kétszer is találkoztak az alapszakaszban, és bár az idény korai részében még szenvedő Colts otthon három ponttal kikapott, a hajrában Houstonban vissza tudott vágni. Az sem vetített sok jót előre a hazaiak számára, hogy az Indianapolis támadófala csupán 18 sacket engedett az ellenfeleknek (ez a legkevesebb a ligában), míg a Texansé 62-t (ez pedig a legtöbb).

A mérkőzés az előjeleknek megfelelően a Colts akarata szerint alakult, a döcögősen induló első támadósorozatban a bokasérülése ellenére játszó T. Y. Hilton remeklése (és 63 yardja) segítette át a csapatot a holtpontokon, s Eric Ebron TD-elkapással zárta a drive-ot (0–7).

Egy gyorsan lezárt hazai ellenakciót követően Marlon Mack futott a texasiak célterületére, ezt egy interception-váltás követte a „szokásos” felpattanós Luck-labdavesztéssel, de az újabb indianapolisi akciót már Dontrelle Inman TD-elkapása zárta (0–21).

A houstoniak először a félidő hajrájában tudtak belelendülni – Keke Coutee elkapásainak köszönhetően –, de a Colts végzónája előtt megakadt a támadás és végül pontot sem szerzett a gárda.

A második félidő eleji puntháború a negyedik negyedbe fordulva hozott változást, végre ismét haladni tudott a Texans, és Coutee kissé véleményes (a célvonal környékén csúszott ki a labda a kezéből) elkapásával csak összejött a szépítés (7–21).

A Csikók mintha egy kicsit túlságosan is belekényelmesedtek volna a mérkőzésbe – ehhez persze hozzátartozik, hogy a második félidőre a Texans védelme is megérkezett –, így a vendéglátó nyolc perccel a vége előtt azért támadhatott, hogy egytouchdownnyira közeledjen. Négy perccel a vége előtt azonban újra megakadt negyedik kísérletre az akció, innentől kezdve a vendégek már nem tették meg azt a szívességet, hogy elszórakozzák a továbbjutást.

A második félidőben korlátozottan használt Andrew Luck 222 yarddal, 2 TD-passzal és egy interceptionnel zárt – a túloldalon Deshaun Watson 235 yarddal és 1/1-gyel. Az igazán nagy különbség futásban jött ki Marlon Mack (148 yard) vezérletével 200-ig jutott a Colts, a túloldalon Watson 76-ja inkább menekülésekből jött össze és DeAndre Hopkins is nagyon elmaradt a korábbi szintjétől (37 yard, miközben Coutee 110-zel zárt).

Dak Prescott futásai a végén továbbjutást értek (Fotó: Getty Images)
Dak Prescott futásai a végén továbbjutást értek (Fotó: Getty Images)



COWBOYS (4.)–SEAHAWKS (5.)

Az egyik oldalon az év legtöbb yardjával záró futó (Ezekiel Elliott 1434), a másik oldalon a legjobban futó csapat (Seahawks, 160 yard/meccs). A Texanshoz és a Coltshoz hasonlóan két gyengén rajtoló gárda (a Cowboys 3–5-ös, a Seattle 4–5-ös kezdés után zárt 10–6-tal), az egyik otthon 7–1-gyel zárt, a másik 15-tel több labdát szerzett mint amit eladott, ezzel ligaelső.

Az első negyedben viszont nem a futók, hanem a védelmek jeleskedtek, a Cowboys bemutatott ugyan egy ötperces támadósorozatot, de ebből csak Brett Maher-mezőnygól született – persze ez is több, mint a Seahawks első negyedbeli produktuma, tekintve, hogy a passzokból 15 yardot haladt a vendégcsapat, csak éppen hátrafelé… (3–0)

Az első drive-ban kiesett Cole Beasley, de ő legalább visszatérhetett a pályára, nem úgy Allen Hurns, aki egy szerelési kísérletnél minden bizonnyal lábtörést szenvedett. A játékrész végén Tavon Austin vitte vissza hiába a labdát, egy szabálytalanság miatt nem volt érvényes a touchdown.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2018-as idényét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!



A második negyedben megindult a Seahawks szekere, ebben nagy szerepe volt Tyler Lockettnek, más kérdés, hogy így is csak két Sebastian Janikowski-mezőnygólig jutott, igaz közben egyet a Cowboys kihagyott, így 3–6-ra módosult az állás.

A szünet előtt felpörögtek az események, az első félidőben 123 yardig jutó Ezekiel Elliott 41 yardos nyargalásával jó helyzetbe került a Cowboys, Michael Gallup TD-elkapásával fordított is (10–6).

Még egy jó Lockett-visszahordás (itt Brett Maher rúgó konkrétan touchdownt akadályozott meg) után 57 yardról mezőnygólt rúghatott Sebastian Janikowski, de nem elég, hogy mellé lőtt, még meg is sérült…

A nagyszünet utáni kiszorítósdiból egyre jobb helyzetekbe kerültek a vendégek, 4. kísérletre Doug Baldwin nagy elkapására volt mondjuk szükség, s ezt követően csak futásokkal haladtak a Halászsasok, és Russell Wilson futásával fordítottak, és mivel rúgó nem maradt, a kétpontosra is rámentek, de ez is sikerült (10–14).

De aki azt hitte ekkor, hogy ez megtöri a hazaiakat, az tévedett! Amari Cooper nagy elkapása és Dak Prescott 10 yardos futásával centikre kerültek a célterülettől, Elliott pedig másodjára már nem csúszott el (17–14).

Sőt, egy gyorsan rövidre zárt támadás után a Cowboys egy parádés (és ezúttal szabályos) Austin-visszahordással rögvest ellenfele térfelére ért, Cooper újabb elkapásával már a célterület közelében volt, de Prescott passza addig pattogott az elkapója és a védő között, míg K. J. Wright interceptiont szerzett. Más kérdés, hogy a szabálytalanságok miatt ezúttal is rögvest véget ért a Seahawks-támadás.

A Seahawks két szabálytalansággal segítette tovább a megakadni látszó ellentámadást, majd Prescott egyik futásával a fél yardig jutott, a másikkal pedig touchdownt szerzett (24–14). A Seahawks Lockett újabb hatalmas elkapásával villámgyorsan közeledett és J. D. McKissic elkapásával valamint a sikeres kétpontos után 24–22-re fel is jött, de az onside kick teljesen értelmezhetetlen volt a puntertől, így a Cowboys megnyerte a meccset.

NFL, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK
Houston Texans (3.)–Indianapolis Colts (6.) 7–21 (0–14, 0–7, 0–0, 7–0)
Dallas Cowboys (4.)–Seattle Seahawks (5.) 24–22 (3–0, 7–6, 0–8, 14–8)

NFL 2018, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2019. január 5. – január 6.)
AFC
Houston Texans (3.)–Indianapolis Colts (6.)
7–21
Baltimore Ravens (4.)–Los Angeles Chargers (5.) január 6.,
19.05
NFC
Chicago Bears (3.)–Philadelphia Eagles (6.) január 6.,
22.40
Dallas Cowboys (4.)–Seattle Seahawks (5.) 24–22
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2019. január 12. – január 13.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–Indianapolis Colts (6.) január 12., 22.35
New England Patriots (2.)–A magasabban rangsorolt továbbjutó (4./5.)

január 13.,

19.05

NFC
New Orleans Saints (1.)–Az alacsonyabban rangsorolt továbbjutó (4./6.) január 13.,
22.40
Los Angeles Rams (2.)–A magasabban rangsorolt továbbjutó (3./4.) január 13.,
2.15
KONFERENCIADÖNTŐK (2019. január 20. – január 21.)
AFC
A magasabban rangsorolt továbbjutó (1/.2./4./5.)–Az alacsonyabban rangsorolt továbbjutó (2./4./5./6.) január 21.,
0.40
NFC
A magasabban rangsorolt továbbjutó (1/.2./3./4.)–Az alacsonyabban rangsorolt továbbjutó (2./3./4./6.) január 20.,
21.05
SUPER BOWL 53 (2019. február. 4.)
Az AFC győztese (1./2./3./4./5./6.)–Az NFC győztese (1./2./3./4./5./6.) 0.30
*Mercedes-Benz Stadium (Atlanta, Georgia)
A rájátszás összes mérkőzését élőben közvetíti a Sport Tv.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik