Nem ismer elveszített mérkőzést, most végre eljuthat a Disney Worldbe

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2020.02.03. 18:56
null
Patrick Mahomes lett a Super Bowl legértékesebb játékosa (Fotó: AFP)
A 24 éves srác, aki hét éve arról álmodott, hogy Super Bowl-győztesként Disney Worldbe utazik, aki a legfiatalabbként lett alapszakaszbeli és nagydöntőbeli MVP, és aki a Fehérháztól a Fehér Házig jut néhány év alatt. Az elveszett mérkőzést nem ismerő Patrick Mahomesszal foglalkozunk alábbi portrénkban.







A döntőről bővebbenIDE KATTINTVAolvashat!

NFL 2019, RÁJÁTSZÁS
54. SUPER BOWL
Kansas City Chiefs–San Francisco 49ers 31–20
(7–3, 3–7, 0–10, 21–0)

MINDEN AZ 54. SUPER BOWLLAL KAPCSOLATBAN EGY HELYEN!

MINTHA HOLLYWOODBAN ÍRTÁK VOLNA MEG A FŐNÖKÖK SIKERÉT

Mint ismert, a Kansas City Chiefs az 54. Super Bowlban a negyedik negyedben tízpontos hátrányból fordítva 31–20-as győzelmet aratott, ezzel az NFL 100. idényében a csúcsra ért – épp 50 évvel az eddigi egyetlen bajnoki címe után. Aki azt hinné, csak ez lesz hollywoodi sztori az anyagunkban, az téved…

A Whitehouse-tól a White House-ig (Fotók: hudl.com, AFP)
A Whitehouse-tól a White House-ig (Fotók: hudl.com, AFP)


A FEHÉRHÁZTÓL A FEHÉR HÁZIG JUT

GIMIS SZERELEM
A középiskola második évében jött össze Brittany Matthewszal, akivel azóta egy párt alkotnak.

We fought for our right to PAAAARTYYYY #chiefskingdom

142.4k Likes, 2,790 Comments - Brittany Matthews (@brittanylynne) on Instagram: "We fought for our right to PAAAARTYYYY #chiefskingdom"


Patrick Lavon Mahomes II 1995. szeptember 17-én a texasi Tylerben született. Gyakorlatilag a vérében van a sport, hiszen a korábbi baseballjátékos, Pat Mahomes az édesapja. A Whitehouse középiskolában – amely a texasi Whitehouse városról kapta a nevét, ahol található, s nem összekeverendő a Fehér Házzal, ahová immár Super Bowl-győztesként mehet a csapatával együtt, ahogyan az a major sportok győzteseinél hagyomány az Egyesült Államokban – ezt a sportot is űzte, ahogyan kosarazott és amerikai futballozott is. Végzős évében ez utóbbiban 4619 yardot és 50 TD-t passzolt, s volt még 948 futott yardja és 15 TD-je is. Baseballban is remekelt, ezzel természetesen felkeltette az MLB-csapatok érdeklődését, de ő a Texas Tech Egyetemet választotta a profi baseballkarrier helyett.

A gimnáziumból kikerülve nem tartották kihagyhatatlan tehetségnek, a rivals.com értékelésén csak háromcsillagos játékosnak tartották (az öt a maximum), és a 12. legjobb úgynevezett dual-threat (azokra használják, akik a passzaik mellett futásaikkal is veszélyesek) irányítónak vélték.

BRUTÁLIS EGYETEMI REKORD, 819 YARD EGY MECCSEN!

A Texas Tech egyetemen gólyaként Davis Webb cseréjeként számítottak rá, a kezdőirányító sérülései során jutott először lehetőséghez, majd az idény utolsó négy mérkőzésén már ő vezette a csapatot, a Baylor ellen konferenciabeli újoncrekordot jelentő 598 yardot és hat TD-t passzolt, s az évet 1547 yarddal, 16 TD-vel és csupán négy interceptionnel zárta, miközben az egyetemi baseballcsapatban is játszott dobóként.

A másodévét már kezdőirányítóként indította, első 2015-ös meccsén 425 yardot és 4 TD-t passzolt a Sam Houston State legyőzése során, majd a következő meccsen 361 yard mellé négy passzolt és két futott TD is társult. Összességében 4653 yarddal és 36 touchdownnal zárt, statisztikai lapját 15 interception rontotta.

Mielőtt megkezdte harmadik évét az egyetemen, bejelentette, hogy felhagy a baseball-lal, azért, hogy csak a futballra koncentráljon a felkészülés során. Ez igencsak jól megtérült. A Cleveland Brownst irányító Baker Mayfield Oklahomája ellen ugyan 66–59-re kikapott a csapata, ám erről Mahomes aligha tehetett: 734(!) yardot passzolt és 819 yardig jutott összesen, természetesen mind a kettő NCAA-rekord, de érdekesség, hogy előbbi csak holtversenyben, korábban Connor Halliday is pont eddig jutott.

AZ OKLAHOMA ELLENI REMEKLÉS

Az egyetemi bajnokság legjobb teljesítményével zárta az évet a meccsenkénti passzolt yardokat (421), az összes passzolt yardot (5052), az összes támadóyardot (5312) tekintve, valamint az összesített touchdownok (53) számában is. Remekléséért megkapta a nemzet legjobb egyetemi passzoló játékosának járó Sammy Baugh-trófeát is, majd 2017 januárjában bejelentette, hogy nem tér vissza végzős évére, hanem jelentkezik a draftra.

DETROIT VÉGRE DRAFTOLT EGY SUPER BOWL-SZEREPLŐ IRÁNYÍTÓT!

A Texas Techre jelentkezés ellenére természetesen volt olyan baseballcsapat, amely adott egy esélyt, hátha végül ezt a sportágat választja, a Detroit Tigers a 37. körben húzta ki, de végül sosem írt alá. Érdekesség, hogy ezzel a detroiti baseballgárda több Super Bowl-szereplő kezdő irányítót draftolt, mint a Super Bowl-éra előtt négyszeres bajnok, azóta viszont a nagydöntő közelébe sem kerülő NFL-csapat, a Lions...

SkitchP on Twitter

With former Tigers Draft Pick Patrick Mahomes advancing to the super bowl, the Detroit Tigers have drafted more Super Bowl Starting QB's than the Detroit Lions have.



A CHIEFS KÉT ELSŐ KÖRT IS ADOTT ÉRTE – AZ ÉV ÜZLETE VOLT

A 2015-ös és a 2016-os idényben is az Amerikai konferencia eldöntőjében elvérző Kansas City csapott le az elképesztő karerővel bíró Mahomesra, aki a játékosbörze előtti felmérők után elképesztő gyorsasággal kezdett felfelé kúszni a tehetségek rangsorában. Olyannyira, hogy a Chiefs nem is akart kockáztatni, a korábban az első és második kör határa várt irányítóért a top 10-be felcserélt, ehhez a 2017-es és 2018-as első körös választási jogát és a 2017-es harmadik körét is odaadta a Billsnek. Utólag vizsgálva az eseményeket, bőven megérte még ez az ár is!

A 2017-ES JÁTÉKOSBÖRZE 10. VÁLASZTÁSA



A KIÜLT ELSŐ ÉV UTÁN RÖGVEST FELBORÍTOTTA A LIGÁT


Az első évében még nem számítottak rá, Alex Smith cseréjeként tanult a remek mentornak bizonyuló korábbi 1/1-es irányítótól, majd miután biztossá vált az, hogy a csapat az utolsó alapszakaszbeli mérkőzés eredményétől függetlenül a 4. helyen jut a playoffba, a Főnökök jelezték, hogy Smith pihen a Broncos ellen. Mahomes így debütálhatott, 284 passzolt yardjára TD nem jutott, csak egy interception, de így is biztatóan játszva vezette sikerrel csapatát.

Ami ezt követően jött, arra nehéz szavakat találni. No nem arra gondolunk, hogy 2018 januárjában a KC bejelentette, hogy elcseréli az újabb rövid életű playoffszereplés után Smitht a Redskinshez, hanem amit Mahomes 2018-ban produkált. Rögvest első meccsén 4 TD-passzal járult hozzá a Chargers legyőzéséhez, ez pedig könnyed előjátéknak bizonyult a Steelers elleni káprázathoz képest: hat TD-passzal és közel tökéletes, 154.8-as irányítómutatóval zárt. Senki sem kezdett még 10 TD-vel az idény első két meccsén, aligha meglepő, hogy mind a két héten őt választották meg a konferencia legjobb támadójának, ahogyan szeptember legjobbjának is.

A Steelers elleni meccsel kezdve sorozatban nyolc összecsapáson jutott el legalább 300 yardig, majd a Rams elleni, 54–51-re elvesztett meccsen bár ötször is eladta a labdát (3 interception, 2 fumble), de 478 yardja és 6 TD-passza újra elkápráztatta a nézőket. Az alapszakaszt 5097 yarddal és 50 TD-passzal zárta, szenzációs, 113.8-as irányítómutatót elérve, természetesen ő lett az év legértékesebb játékosa (MVP) az idény végén!

NFL on Twitter

M-V-P! @Chiefs QB @PatrickMahomes5 is the 2018 Most Valuable Player! #NFLHonors (by @pizzahut)




A rájátszásban sem vallott szégyent, a Coltsot igazából remeklése nélkül is könnyedén intézte el a Chiefs, amely az AFC döntőjében a gyenge első félidei teljesítmény ellenére hosszabbításra hozta a Patriots elleni találkozót, ott azonban a Hazafiak örülhettek végül.

SÉRÜLÉS, CSODÁS FORDÍTÁSOK, BAJNOKI CÍM

A 2019-es idény első heteiben semmi sem utalt lassulásra, a Jaguars, a Raiders és a Ravens elleni is eljutott 370 yardig és 3 TD-ig (378/3, 443/4, 374/3), eladott labda nélkül, de a Chiefs szekere döcögni kezdett, és bár a Lions ellen szerencsével még meglett a negyedik győzelem is (neki pedig az újabb hónap legjobbja cím az AFC-ben), a Colts és a Texans is megverte idegenben a Kansas Cityt. Mahomesnak a 143.2-es, 131.2-es és 132-es remek irányítómutatók után a következő három meccsen a 100-as sem jött össze, és a remek védelemmel bíró Denver otthonába látogattak a Főnökök a hetedik héten.

A Broncos ellen az első 11 passzából 10 jó volt, 76 yardot és egy TD-t szerezve, de egy rövid játékos helyzetnél futás közben megsérült a térde. Először nagyon nagynak tűnt a baj, később kiderült, hogy szerencsére nincs súlyos gond, és akár már három hét után játszhat. A denverieket nélküle is könnyedén megverte a Chiefs, és a Packers, Vikings duó ellen is két szoros meccset játszott a gárda, utóbbit ráadásul meg is verte.

MAHOMES IJESZTŐ SÉRÜLÉSE (átkattintással elérhető)



A Titans ellen térhetett vissza a pályára, és rögvest 446 yardig és 3 TD-ig jutott, de a Chiefs végül kikapott 35–32-re. Hogy ezt követően már egyszer se rontson. A 6–4-gyel álló gárda esetében a csoportelsőség is veszélybe került, és bár a Chargers ellen kétszer is gyengébben teljesített Mahomes, ahogyan a Raiders ellen sem remekelt, a gárda ezeket a meccseket is hozta, és 12–4-gyel kiharcolta a pihenőhetet. Mahomes 14 (gyakorlatilag 13 és egy kicsi) meccs alatt 4031 yardig és 26 TD-ig jutott, interceptionből viszont csak öt volt, ami nagy előrelépés volt a 2018-as 12-höz képest.

A playoffban pedig ellenállhatatlan volt, a Texans ellen 0–24-es kezdés után 5 TD-passzának köszönhetően 51–31-re nyert a Chiefs, majd a Titans ellen 7–17-et követően 4 TD-t szerezve 35–24-es sikerre vezette övéit, így a Kansas City 50 év után ismét Super Bowlba jutott.

A 49ers ellen nem játszott jól. Kétszer is eladta a labdát, csapata a negyedik negyed derekán 20–10-es hátrányban volt. De a legjobbak nem csak attól a legjobbak, hogy remek számokat hoznak, hanem attól is, hogy ha nem is megy a játék, ha nagyon kell, akkor a hibákat maguk mögött hagyva sikerre tudják vezetni a csapatukat. Mahomes pontosan ezt tette, vezetett két TD-támadást, a végén pedig a már eldőlt meccsen még egyet szerzett a Chiefs, amely így fél évszázad után ismét NFL-bajnok lett. Mahomes eljutott három TD-ig a meccsen, így ő lett az MVP.

A DÖNTŐ ÖSSZEFOGLALÓJA (átkattintással elérhető)


SOSEM LEHET MEGTÖRNI, NAGY FORDÍTÁSOK, NÉHÁNY PONTOS VERESÉGEK

Ez a rájátszás tökéletesen megmutatta, hogy miért ő a jelenlegi legjobb irányító: egyszerűen sohasem lehet leírni a csapatát, amíg ő a pályán van. A 2017-es idényben egyetlen meccsén nyert a Chiefs, a 2018-asban 13–5 volt a mérlege, ezúttal pedig 14–3, vagyis karrierje során eddig 28–8-ra áll. A Kansas City öt 2018-as veresége során a gárda mindig eljutott legalább 28 pontig, a Patriotstól (40–43) és a Ramstől három (51–54), a Chargerstől egy (28–29), a Seahawkstól hét (31–38), majd újra a Patriotstól ráadásban hat (31–37) ponttal kapott ki. A Colts ellen 2019-ban csupán 13 pont jött össze (13–19), a Texans ellen 24 (24–31), de a Titans ellen már ismét alaposan termeltek a támadók (32–35). Mint látható, a Főnökök mind a nyolc veresége egy TD-n belüli volt, és rendre úgy, hogy az ellenfelek csak a legvégén tudták megszerezni a győzelmet, amikor Mahomesnak már nem volt lehetősége pályára lépni!

Pedig voltak simának tűnő meccsek, nagy hátrányok (elég csak a mostani playoff három meccsét nézni példának), de a Chiefst egyszerűen nem lehet kiütni, ha Mahomes irányít, és ha az ellenfél nem tudja lezárni a meccset, akkor jaj neki…

Mahomes vezetésével a csapat öt meccset nyert meg az idényben két számjegyű hátrányból, ebből hármat a playoffban. Rajta kívül egy kezdő irányítónak sem sikerült egy playoff során három ilyen feltámadást bemutatnia a csapatával.

null

null



SUPER BOWL- ÉS EGYÉB REKORDOK, ÉRDEKESSÉGEK

Az egyetlen játékos, aki az egyetemen és az NFL-ben is összehozott 5000 yardos idényt. Tom Brady és Peyton Manning után ő a harmadik, akinek egy idényen belül összejött 50 TD-passz. Manning mellett ő a másik irányító, akinek ez a kettő egyszerre sikerült. A hét irányító egyike, akinek volt 5000 yardos idénye az NFL-ben.

Ő a legfiatalabb irányító, akit egy Super Bowl MVP-jének választottak meg, rajta kívül csak Tom Bradynek jött ez össze 25 éves kora előtt.

24 évesen és 138 naposan lett a Super Bowl MVP-je, ezzel ő a legfiatalabb, akit az alapszakaszban és a döntőben is megválasztottak a legértékesebb játékosnak, a korábbi csúcsot a Dallas remek futója, Emmitt Smith tartotta (24 év, 260 nap).

Mahomes az első irányító a 2012-es idény nagydöntője óta, aki Super Bowlon TD-t fut (akkor Colin Kaepernick, a 49ers irányítója tette ezt meg, a San Francisco mondjuk akkor is kikapott).

A rájátszás során szerzett 12 touchdownja (10 passzolt, 2 futott) rekord a playoffok történetében. Ő a legfiatalabb irányító, aki egy rájátszás során 10 TD-t passzolt.

ESPN Stats & Info on Twitter

Per @EliasSports, Patrick Mahomes' 12 Pass TD + Rush TD this postseason are the most in a single postseason all-time.



VÉGRE ELJUTHAT DISNEY WORLDBE!

Mahomes 2013 februárjában azt írta ki Twitterére, hogy „lefogadom, hogy szenzációs érzés lenne Super Bowl-győztes irányítóként azt mondani a döntőt követően, hogy a Disney Worldbe megyek ünnepelni”.

Patrick Mahomes II on Twitter

I bet it feels amazing to be the quarterback who says "I'm going to Disney World" after winning the Super Bowl #Qbs



A hét évvel ezelőtti posztot természetesen a győzelem után mindenki felkapta, a bajnoki pódiumon pedig nem is hazudtolta meg magát, bejelentette, hogy a Disney Worldbe megy ünnepelni, és mindenkit visz magával!

NFL on Twitter

@PatrickMahomes is going to Disney World. And he's bringing everybody. #ChiefsKingdom #SBLIV https://t.co/D4VgzQw9Yx



AZ ELSŐ 200 MILLIÓ DOLLÁROS NFL-JÁTÉKOS LEHET

A Chiefst 50 év után Super Bowl-győzelemre vezető Patrick Mahomes a 2019-es szezonban alig 4.5 millió dollárt keresett, amivel az irányítók között a 32. a fizetési rangsorban, míg a teljes ligát tekintve mindössze a 343. Ez azonban a tengerentúli sajtó szerint hamarosan gyökeresen megváltozhat.

Az ESPN Insinder úgy értesült, a Chiefs új, öt évre szóló szerződést kínál Mahomesnek, szezononként 40 millió dolláros fizetéssel – azaz összesen 200 millió dollárt tehet majd zsebre az irányító, aki így a liga történetének legértékesebb szerződését írhatja alá. Jelenleg Matt Ryané, az Atlanta Falcons irányítójáé a legnagyobb fizetést (150 millió dollár öt évre) tartalmazó szerződés. Ami az átlagot illeti, szintén új rekord lenne, hiszen jelenleg Russell Wilson 35 milliós évenkénti egyezsége a csúcstartó.

A SZERZŐDÉS TELJES ÉRTÉKÉBEN EDDIG MATT RYAN A CSÚCSTARTÓ

Atlanta Falcons on Twitter

BREAKING: We have agreed to terms with Matt Ryan on a 5-year extension. The best is yet to come. #FireInIce STORY - https://t.co/ZDcinOmyPh https://t.co/gfQledy8ur




EGY MAGYAR JÁTÉKOS SZURKOLÓJA

A jelek szerint a futball gurulós fajtáját is kedveli, és a Kansas City labdarúgócsapatának sikeréért is szorít, jól jelzi ezt néhány korábbi Twitter-bejegyzése, amelyet Sallói Dánielnek, a Sporting KC magyar futballistájának címzett.

„Sallói Dániel egy állat” – írta Twitter-oldalán 2018 júniusában a Super Bowl legértékesebb játékosa, Patrick Mahomes.

A találat a Jenkifoci nevű észak-amerikai labdarúgással foglalkozó fociblog érdeme.

Tamás Kun #Jenkifoci on Twitter

@SoccerCooligans Great achievement from the Daniel Salloi fanboy

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik