Negyedszer nyert Stanley-kupát a Chicago

Vágólapra másolva!
2010.06.10. 07:30
null
Patrick Sharp lőtte a Chicago második találatát (Fotó: Reuters)
A Chicago Blackhawks nyerte meg az észak-amerikai jégkorongbajnokságot (NHL), miután az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc hatodik összecsapásán Philadelphiában hosszabbításban legyőzte döntőbeli riválisát, a Flyerst. A döntőt 4–2-es összesítéssel nyerte meg a Chicago, amely negyedik bajnoki címét szerezte meg, a legutóbbit 1961-ben.

Jól élt pályaelőnyével a Chicago, hiszen a finálét két hazai sikerrel indította. A Flyers a folytatásban két hazai győzelmével egyenlített ugyan, de a Blackhawks az ötödik összecsapáson újfent nem hibázott saját környezetben, így akkor már elérhető közelségbe hozta saját maga számára a végső sikert. Ez aztán végül idegenben valósult meg a negyedik megnyert meccsen, de jegyezzük meg: a párharc kiegyenlített versengést hozott. A nagydöntő hat összecsapása közül két találkozón csupán egy-egy gól döntött, a harmadikon és az utolsón pedig túlóra. Utóbbiban egyszer a Flyers bizonyult jobbnak, ezúttal a Blackhawks. A fennmaradó két találkozón sem jutott alárendelt szerep a vesztesnek.

A döntőnek bizonyuló hatodik találkozó is fordulatokban gazdag volt, hiszen előbb a Chicago, majd a gyors egyenlítést követően a Philadelphia jutott előnyhöz. A harmadik harmadra érve azonban már megint a Blackhawks vezetett. A Flyers Scott Hartnell 57. percben szerzett találatával egyenlített, és túlóráig vitte a mérkőzést. A hosszabbításban Patrick Kane 4 perc 6 másodpercnyi játék után bravúros és kissé szerencsés gólt szerzett, eldöntve a meccset és a bajnoki cím sorsát. A találkozón a Chicago 41 kapura lövésével jóval aktívabbnak bizonyult, de a Philadelphia hiába próbálkozott kevesebbszer, támadásai nem nélkülözték a gólveszélyt.

„Rögtön tudtam, hogy gól volt” – mondta döntő gólt jegyző Kane a találkozó végén arról a találatról, amely az első számú témát szolgáltatta. Hosszabbításban legutóbb Jason Arnott (New Jersey) tíz évvel ezelőtt lőtt gólja jelentett Stanley-kupa-győzelmet.

A győztesek közül a legfelszabadultabb alighanem a szlovák légiós, Marián Hossa lehetett. A 31 éves támadó három év alatt három különböző csapattal jutott be a nagydöntőbe, de most először ünnepelhetett. 2008-ban a Pittsburgh Penguins, 2009-ben a Detroit Red Wings együttesében szerepelve játszott a „rossz” oldalon. Most a chicagóiaknál utolérte a siker.

 A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA
 

 

 NHL
STANLEY KUPA-DÖNTŐ, 6. MÉRKŐZÉS
Philadelphia Flyers–Chicago Blackhawks 3–4 – h.u. (1–1, 1–2, 1–0, 0–1)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–2, a Chicago javára

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik