NCAA: 2024-től bővül a rájátszás az egyetemi amerikai futball bajnokságban

M. M.M. M.
Vágólapra másolva!
2022.12.02. 14:14
null
Ha az új lebonyolítás már 2012-ben is érvényben lett volna, a Johnny Manziel vezette Texas A&M is rájátszás résztvevő lehetett volna (Fotó: Getty Images)
Tizenkét csapat vehet majd részt az egyetemi amerikai futball bajnokság (NCAA) rájátszásában a 2024-es szezontól kezdődően. Az eddigi négycsapatos rendszer jövőre búcsúzik, a 2026-ra várt bővítésre már két évvel korábban sor kerül.

 

Az Egyetemi Amerikai futball Playoff Bizottság (College Football Playoff Board of Managers, CFP) bejelentette, hogy a 2024-ben kezdődő idénytől már nem négy, hanem tizenkettő csapat fog bejutni a rájátszásba. A régi Associated Press által megalkotott szubjektív listát 2014-ben a CFP rendszere váltotta fel, ahova a különböző főcsoportok (Conference USA, ACC, Big 12, SBC, Big Ten, SEC, Pac-12, MAC, AAC, MWC, és a független Notre Dame Egyetem) delegáltak tagokat, és azóta ők döntenek a csapatok helyezéséről a ranglistán.

Az első négy helyezett jut az elődöntőbe, majd azok nyertesei játsszák a döntőt. Azonban nagyon sok sportág körüli résztvevő (média, sportfogadó ipar) is kifejezte a rájátszás kibővítésével kapcsolatos igényét, amelyet végül 2024-től valósítanak meg. 2014 óta tizenhárom különböző csapat jutott rájátszásba a négy csapatos rendszer működése óta, ebből négyen legalább négyszer ott voltak, vagyis az új formulával új csapatok is lehetőséget kaphatnak, hogy a versenyrendszer legnagyobb színpadán léphessenek fel.

Az elmúlt hét évben 24.71 millió nézőt átlagol az egyetemi bajnokság döntője, amely magabiztosan veri a profi baseball-liga (Major League Baseball) idei döntőjének (World Series) 11.8 milliós nézettségét.

Az új lebonyolítás szerint az első négy kiemelt erőnyerő lesz a rájátszás első körében, az ötödik helyezett a tizenkettedikkel, a hatodik a tizenegyedikkel, a hetedik a tizedikkel, a nyolcadik pedig a kilencedikkel fog játszani a negyeddöntőbe jutásért, ezt követően pedig a negyeddöntőkkel folytatódnak majd a küzdelmek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik