NBA: triplazuhataggal nyert a Minnesota a Sixers ellen

TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.01.07. 07:00
null
Az Orlando a Chris Pault nélkülöző Clippersszel sem bírt (Fotó: Reuters)
A Minnesota Timberwolves 16 hárompontost dobva verte meg idegenben a Philadelphia 76erst az NBA legutóbbi játéknapján. A hárompontosok ellen ligaszerte a leggyengébben védekező Sixers négy győzelem után kapott ki. A Brooklyn Nets két legnagyobb ásza nélkül is nyerni tudott a Hawks ellen, a Clippers pedig jól reagált Chris Paul sérülésére, aminek az Orlando látta a kárát.

Philadelphia 76ers–Minnesota Timberwolves 95–126
Ld:
Young 20/6, Anderson 14/6, Carter-Williams 13/3, Turner 13, ill. Love 26/12, Martin 18/9, Pekovics 16

Nem előny a hazai pálya. Sorozatban négyszer nyert idegenben a Philly, ma viszont esélyük sem volt a Wolves ellen, akik már a félidőben 70 pontnál tartottak, a harmadik negyedet követően pedig 105-nél. A Wolves kezdői közül Kevin Love töltötte a legtöbb időt a pályán: 29 perc alatt is csapata legjobb dobója lett, sorozatban egyébként 14. alkalommal dobott legalább 20 pontot.

Kiállás a csapattársért? Brett Brown, a Philly vezetőedzője szerint a csapat utolsó négy győzelme annak szólt, hogy Thaddeus Young ne akarjon elmenni a csapattól. Az erőcsatár lett a hét játékosa keleten, ma is csapata legeredményesebbje volt.

Már megint a kinti védekezés. Időnként úgy tűnik, hogy a 76ers megoldotta a periméter levédését, ám ezeket a meccseket rendre ehhez hasonló verések követik. A szezonban már 8. alkalommal fordult elő, hogy legalább 15 triplát (ma 16) engedélyezzenek az ellenfeleknek – és ha ülnek a triplák, teljesen szétzilálódik a Sixers védelme. A 126 kapott pontra nem lehet magyarázat, hogy a szupercsere Tony Wroten megfázása miatt nem léphetett pályára, sokkal inkább magyarázat a kezdőcsapat szerkezete, amely láthatóan alkalmatlan a védekezésre: a kezdőjátékosok plusz-mínusz mutatója –19 és –27 között mozgott ma. Nem véletlen, hogy a keleti partot sújtó farkasordító hideg ellenére kilátogató több mint 10 ezer nézőtől megkapták a magukét.

Csapatjáték és lepattanók hozták meg az 50 százalékot. Heten érték el legalább a 10 pontot a Wolvesban, a kezdőcsapatból csak Ricky Rubio nem (nála ez nem újdonság), és összesen 13 labdát szereztek. A triplák mellett lepattanózásban (53-40) voltak sokkal jobbak. 14 támadólepattanót kaparintottak meg, ennek is köszönhető, hogy a 76ers 80 mezőnykísérletével szemben kerek 100 alkalommal dobhattak rá. A Wolves 17–17-es mérlegre kapaszkodott fel, és mindössze 2 győzelemre van a 8., még playoffot jelentő helyen álló Dallastól.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Brooklyn Nets–Atlanta Hawks 91–86

Ld: Johnson 23/3, Teletovic 16/12, Anderson 14/6, ill. Millsap 16/6, Teague 16/3, Carroll, Brand 10-10

Három itt, három ott. A Nets sorozatban 3. sikerét aratta, míg a Hawks ugyanitt tart, csak ellenkező előjellel. A hazaiaknál a szezonra kidőlő Brook Lopez mellett az újabb bokasérülést szenvedő Deron Williams sem léphetett pályára, Andrej Kirilenko viszont igen, és vele sokkal stabilabb a gárda védekezése, mint korábban, ezen kívül a négy alacsonyabb ember mellett Kevin Garnett kezdett. Úgy tűnik, hogy az a felállás nem hoz túl szép játékot – de annál eredményesebb.

A Hawks erejéből csak ijesztgetésre futotta. Paul Millsap és Jeff Teague csak egy félideig tudta hátán vinni csapatát, a második negyedben hatpontos hátrányból hatpontos előnyt építettek fel – a második félidőt azonban a hazaiak egy 14–0-s futással kezdték, és egy negyedik negyed közepi megingástól eltekintve kézben tartották az eseményeket. Kyle Korver kicsit örülhetett: 104. meccsén sem szakadt meg a sorozata, ma is dobott egy triplát.

Joe Johnson és Mirza Teletovic volt a húzóember. Johnson az utolsó percekben 9 pontot szórt be, közte a végén két nagyon fontos büntetőt, míg a bosnyák erőcsatár négy hármast küldött a helyére.

Londonban lesz a visszavágó. 9 nap múlva, január 16-án Londonban találkozik a két gárda.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Los Angeles Clippers–Orlando Magic 101–81
Ld:
Collison 21/3, Griffin 16, Jordan 14, ill. Oladipo 22/9, Harkless 22/6, Afflalo 12

Egy percig volt esélye a Magicnek. Jameer Nelson triplájával 3–2-re vezetett a Magic – erre viszont megszakítás nélkül 18 Clippers-pont érkezett. Gyakorlatilag itt eldőlt a találkozó, 36–18-ra hozta az első negyedet a hazai csapat. Chris Paul helyettese, Darren Collison mindent igényt kielégítően pótolta a játékmestert, ebben a szakaszban 13 egységet termelve vezette a gárdát, a 60–34-es hazai előnyt hozó nagyszünetig összesen 19 pontot szórt be. Végül 21 pontig, 7 gólpasszig és 4 labdalopásig jutott.

Teljes csőd a Magic kezdőjében. Egyedül Arron Afflalo jutott el 10 pont fölé, a többi négy játékos összesen 16 pontot szerzett – Jameer Nelson például az első percben szórt hármasa után pont nélkül maradt. A kispadról beszálló Oladipo és Harkless igyekezete dicséretes, de semmilyen hatással nem volt a meccs alakulására.

DeAndre Jordan tombolása. Kis híján tripla-duplázott a Clippers centere: 14 pontját 60 százalékos mezőnymutatóval szerezte, mellé pedig 17 lepattanót kapkodott le és 8 (!) blokkot osztott ki a vendégeknek.

Nagyon kellett a győzelem. A Golden State Warriors sorozatban kilenc sikerével vesztett meccsek tekintetében utolérte csoportellenfelét a tabellán, ezzel a W-vel viszont a Clippers némileg stabilizálta a helyzetét. Ami örömteli lehet a csapatnak: játékban is jó irányba indultak el Chris Paul sérülését követően.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

A JÁTÉKNAP ÖT LEGSZEBB JELENETE

NBA, ALAPSZAKASZ

Los Angeles Clippers–Orlando Magic 101–81

Brooklyn Nets–Atlanta Hawks 91–86

Philadelphia 76ers–Minnesota Timberwolves 95–126


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik