NBA: Tatum ismét zseniális volt, a Celtics hosszabbításban győzte le a GSW-t – videók

Vágólapra másolva!
2023.01.20. 09:33
null
Jayson Tatum és Steph Curry ezúttal is parádézott (Fotó: Getty Images)
A 2022-es döntő második alapszakaszbeli visszavágóját rendezték meg magyar idő szerint csütörtök éjjel az NBA-ben: a Boston Celtics egy parádés mérkőzésen, hosszabbítás után győzte le 121–118-ra a Golden State Warriorst.  


Az MVP-cím egyik favoritja, Jayson Tatum megállíthatatlan. Legutóbb 51 pontot dobott, míg a GSW ellen ezúttal 34-ig jutott, amivel csapata legjobb pontszerzője volt, emellett pedig leszedett 19 (!) lepattanót és kiosztott 6 gólpasszt.

 


Klay Thompson és Steph Curry is hozta magát: előbbi az első félidőben remekelt, s dobott végül 24 pontot, míg utóbbi 29 ponttal és 7 gólpasszal zárta az estét.



Az est egyik legnagyobb pozitív meglepetését a rossz formában lévő Phoenix Suns produkálta, amely 117–112-re legyőzte a Brooklyn Netset. Előbbinél Devin Booker és Chris Paul sem játszott, utóbbinál Kevin Durant hiányzott.

 


NBA, ALAPSZAKASZ
Detroit Lions
–Chicago Bulls 108–126
Bostonc Celtics–Golden State Warriors 121–118
Minnesota Timberwolves–Toronto Raptors 128–126
Phoenix Suns–Brooklyn Nets 117–112
Portland Trail Blazers–Philadelphia 76ers 95–105

BŐVEBBEN A JÁTÉKNAP MÉRKŐZÉSEIRŐL:

Detroit Lions–Chicago Bulls 108–126

Chicago vette be Párizst. A koronavírus-járvány óta először rendeztek NBA-meccset Európában, ennek az eseménynek Párizs adott otthont, de nem lett belőle szoros találkozó: a Bulls nagyobb gond nélkül hozta a kötelezőt a tankoló Pistonsszal szemben. Zach LaVine (30 pont, 4 gólpassz), DeMar DeRozan (26 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) és Nik Vucevic (16 pont, 15 lepattanó, 6 gólpassz) vezetésével végig olyan stabil támadójátékot mutatott a Chicago, amire csak csak néha volt válasza a Detroitnak, a gyenge triplázás ellenére 54%-kal dobott mezőnyből a "vendégcsapat", míg a "vendéglátó" alig érte el a 40-et - a nagyszünetben csak kilenc pont volt a különbség, de aztán szépen eldöntötte a küzdelmet a Bulls, volt közte 22 egység is az este folyamán. Különösebb érdekességet nem hozott az összecsapás, a Pistons a 25 pontos Bojan Bogdanovic vezetésével tette, amit tud, de érvényesült a papírforma, a Detroit begyűjtötte a tankoláshoz szükséges vereséget, a Chicago a playinhez szükséges kötelező győzelmet, az NBA pedig kipipálta a párizsi meccset, amelyre kellően nagy volt az érdeklődés ahhoz, hogy sikerként könyvelhesse el a vállalkozást.

A Pistons legjobb dobói: Bogdanovic 25/9, Diallo 17, Bey 16/6, Ivey 16/3
A Bulls legjobb dobói: LaVine 30/6, DeRozan 26, Vucevic 16

Boston Celtics–Golden State Warriors 121–118 – hosszabbítás után

Visszavágott a Boston. A tavalyi nagydöntő két szereplője másodszor találkozott egymással a szezon során, elsőre otthon a GSW tudott nyerni, most viszont Bostonban megérkezett a Celtics válasza. Jaylen Brown visszatért és játszott 41 percet, a hazaiak pedig nagy küzdeni akarással és remek védekezéssel brusztolták ki ezt a sikert, ugyanis végül úgy verték meg a címvédőt, hogy 40% alatt (!) maradtak mezőnyből és csak 32%-kal tripláztak. Bajban is voltak egy ideig, a negyedik negyedet még hétpontos hátránnyal kezdték, és egészen a rendes játékidő legvégéig csak üldözték a Warriorst - végül 18 másodperccel az órán érték utol, akkor egyenlített egy triplával az említett Brown, majd Steph Curry kimaradó triplája jelentette a hosszabbítást. Ott már a Boston kezdett jobban, majd 110-111 után egy 8-0-s rohammal eldöntötte a küzdelmet: Brown floatere után Klay Thompson eladta a labdát, Al Horford bevágott egy hatalmas triplát, Malcolm Brogdon betakarta Jordan Poole-t, és a lepattanóból Jayson Tatum is beverte a meccset tulajdonképpen eldöntő hármast. A GSW innentől már csak kozmetikázni tudott, ugyan egy félpályás dobást még elengedett Poole egyenlítőként, de kimaradt, úgyhogy nagy küzdelem után, szoros találkozón tudott győzni a Celtics.

Javult a Warriors, de nem eleget. Ahogy arra számíthattunk, gyenge forma ide, botrányos idegenbeli mérleg oda, a bajnok az ilyen rangadókra felszívja magát: most is ez történt, védekezésben nagyon kapart Steve Kerr alakulata, és többé-kevésbé rendben volt a koncentráció is. Dobásban a vendégek sem hoztak jó napot, ők is csak 40%-kal céloztak, viszont 18 hármast püföltek a helyére, amit a Boston 52-30-as pontkülönbséggel ellensúlyozott a festékben, illetve 63-47-re nyerte a lepattanózást is. De a Warriors így is nagyon közel állt a sikerhez, a rendes játékidő végén minden esélye megvolt arra, hogy végigérjen az addig vitt előnyével, majd a hosszabbításban 2-3 hiba elég volt ahhoz, hogy mégis kikapjon a társaság - azt megmutatta, hogy természetesen most is képes felvenni a kesztyűt a legjobbakkal annak ellenére, hogy milyen mérlege van, de az is kiderült, hogy Bostonban nyerni még így is pokolian nehéz. Az mondjuk segített volna, ha a Curry-Poole-Wiggins trió nem 25/68-at dob mezőnyből, ami 36,7%...

A Celtics legjobb dobói: Tatum 34/12, Horford 20/6, Smart 18/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 29/18, Thompson 24/12, Poole 24/6

Minnesota Timberwolves–Toronto Raptors 128–126

A Wolvesé lett a vége. Némileg váratlan lezárást adott ennek a meccsnek a Minnesota, amelytől nem a védekezésbeli dominanciát szoktuk meg, főleg nem Rudy Gobert nélkül, és különösen nem egy back-to-back második felén. Ráadásul a mérkőzés addigi szakaszában sem volt ennek nyoma, majd amikor a végig jobban játszó Raptors 14 ponttal vezetett már a negyedik negyed közepén, akkor valami átfordult, a Wolves több fokozattal feljebb kapcsolt hátul, és leszedte a pályáról a kanadaiakat - az utolsó bő kilenc és fél percben összesen hét pontot dobott a Toronto. A vendégek 17 negyedik negyedes pontjából 12-t Scottie Barnes jegyzett, aki egyébként 29-cel szezoncsúcsot dobott, a Raptors összesen 62 egységet termelt a festékből és 23-at leindításból, Barnes mellett VanVleet és Trent Jr. is remekül mozgott, már az első félidőben tíz ponttal vezettek, semmi sem utalt arra, hogy ilyen fordulat következik. Aztán jött D'Angelo Russell, aki egymaga 16 pontot dobott a záró etapban, a Minny 105-119 után felkeményedett hátul, és elkezdte lefaragni a különbséget, majd Anthony Edwards négy perccel a vége előtt, 124-124-nél egyenlített. Innentől hibát hibára halmozott támadásban mindkét csapat, a hazaiaknál egy Kyle Anderson-floater, a vendégeknél egy Barnes-zsákolás hozott pontokat, majd kilenc másodperccel a vége előtt Russell kiharcolt és be is dobott két büntetőt, ez volt a döntő szó - Anunoby válasza kimaradt, így egy sokáig tökéletesen kontrollált találkozót bukott el a Raptors, míg a Wolves már-már "ellopta" ezt a győzelmet.

A Timberwolves legjobb dobói: Russell 25/15, Edwards 23/6, Anderson 20/6
A Raptors legjobb dobói: Barnes 29/3, VanVleet 25/12, Trent Jr. 18/6

Phoenix Suns–Brooklyn Nets 117–112

Cam Johnson visszatért, végre nyert a Suns. 37 kihagyott mérkőzés után léphetett újra pályára a hazaiaknál Cameron Johnson, akit ovációval köszöntött az aréna: ugyan Booker, Paul és Payne még mindig maródi, de legalább a kezdő erőcsatárt visszakapta a gárda. Johnson nem is okozott csalódást, egyelőre a kispadról érkezve 22 perc alatt 19 pontot jegyzett, 9/9 büntetőt süllyesztett el, kifejezetten jól mozgott elsőre. A Suns pedig az utóbbi hetek/hónapok borzalmai után fontos győzelmet aratott: Mikal Bridges (28 pont, 9 gólpassz) és Deandre Ayton (24 pont, 14 lepattanó, 4 gólpassz) vezetésével bő három negyeden keresztül egyben volt a játék, járt a labda, ültek a dobások, és védekezésben is megvolt az a fegyelem, az a motiváció, az az energia, ami meccsek óta hiányzott a társaságból. A nagyszünetben már vezettek is 14 ponttal, és a fordulás után is tartották a tempót, a záró etapban 20 egység volt az előnyük, majd elfogyott a lendület, és kis híján elrontották a félig megnyert meccset - a Brooklyn rohamozott, és 105-100-nál majdnem utol is érte ellenfelét. Monty Williams alakulata azonban még időben elállította a vérzést, jött két nagyon-nagyon fontos Ayton-kosár, sikerült egy-két jó védekezést is összerakni, a hajrában pedig kimozogta a hátralévő időt a gárda. Nagyon kellett már ez a győzelem, a meccs nagy részében a játék is egyben volt, így némileg talán bizakodhatnak...

Későn ébredt a Nets. Ugyan a negyedik negyedben rátalált valamire a Brooklyn, és összességében találni pozitívumokat a vendégeknél, de mégis zsinórban negyedszer kapott ki a gárda, amely így a Clevelanddel van egálban a keleti negyedik-ötödik helyen, és nem hogy a Bostontól, de már a Bucks-Sixers párostól is kezd leszakadni. Kyie Irving (30 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés, 2 blokk) jó számokkal zárt, Nic Claxton 20-11-et hozott 3 blokkal, Joe Harris 4/4, Seth Curry 4/5 triplát süllyesztett el, de ez is csak arra volt elég, hogy a hasonlóan padlón lévő Suns ellen vállalhatóra hozzák a végeredményt, és izgalmassá tegyék az utolsó perceket. Kevin Durant kidőlése óta olyannyira összezuhantak, hogy az ennyire azért nem volt benne a pakliban, a frusztráció pedig kezd meglátszani - Ben Simmonst például két technikaival kiállították reklamálás miatt a harmadik negyedben, a másodikat már a kispadról kapta a lecserélése után, nehezen fogadta el a helyzetet...

A Suns legjobb dobói: Bridges 28/6, Ayton 24, Johnson 19/6
A Nets legjobb dobói: Irving 30/6, Claxton 20, Harris 16/12, Curry 16/12

Portland Trail Blazers–Philadelphia 76ers 95–105

Kontrollálta a meccset a Sixers. A jó formában lévő vendégek ráerőltették akaratukat a Portlandre: az első negyed végén 26-14-re, a nagyszünetben pedig 57-34-re vezettek, gyakorlatilag ennyi idő alatt is eldöntötték a küzdelmet. A fordulás után azért jelentősen visszavettek, a Blazers pedig felszívta magát, a 26 pontos hátrányt 14-ig vitték el a harmadik negyed végére, de komoly nyomás alá nem tudta helyezni ellenfelét - a záró etapban megint volt közte 19 is, csak az utolsó három-négy percben jött vissza tízig, illetve hétig is a Portland, de nem ingott meg a Philly. A vendégeknél Joel Embiid (32 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) és James Harden (16 pont, 10 lepattanó, 14 gólpassz) most is kitett magáért, csapatszinten 50%-kal dobtak mezőnyből, és az első félidei extra védekezésük elégnek bizonyult az újabb idegenbeli győzelemhez - így tartják a lépést a keleti második Milwaukee-val. A Blazers viszont 40% alatt maradt mezőnyből, 24%-kal triplázott, Damian Lillard is csak 6/21 dobással zárt, nem igazán találták a ritmust, és bár a második félidőben azért javult a játékuk, de 95 ponttal hazai pályán is nehéz nyerni - következőleg a Lakers ellen javíthatnak.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 25/9, Grant 24/6, Simons 16/6
A 76ers legjobb dobói: Embiid 32/3, Harden 16/3, Maxey 15/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik