NBA: szétlőtte a Minnesotát a GSW, legyőzte a Lakerst a Sixers

Vágólapra másolva!
2022.01.28. 08:12
null
Szétlőtte a Minnesotát a GSW (Fotó: Getty Images)
Steph Curryék parádés hatékonysággal dobtak 21 triplát, míg a LeBron Jamest nélkülöző Los Angeles hiába tartotta jól Joel Embiidet, még a 90 pontot sem érte el.

 

Philadelphia 76ers–Los Angeles Lakes 105–87

Jobb volt a Sixers. Végig kontrollálta ezt a találkozót a Philadelphia, a hazaiak a tíz ponttal megnyert első negyed után ugyan a másodikban kicsit visszavettek, de a harmadikat megint behúzták 34–20-ra és ott végleg eldöntötték a küzdelmet - vezettek 22 ponttal is és teljességgel levédekezték a Los Angelest. A záró etapban ők maguk is elengedték a támadójátékot, csak 17 pontot dobtak ebben a periódusban, de így sem forgott veszélyben a sikerük: elvették a Lakers periméter-játékát, a büntetőit, a tripláit, miközben ők hatékony és több lábon álló kosárlabdát mutattak be a túloldalon. Joel Embiid ezúttal magához képest nem dominált (26 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz és 2 blokk azért így is összejött...), de most többen is fel tudtak mellé lépni: Tobias Harris 23 pontot szórt 10/15 dobással, Tyrese Maxey 14 ponttal, 7 lepattanóval és 10 gólpasszal mozgatta a gárdát irányítóként, Matisse Thybulle négy labdát szerzett, a padról pedig Georges Niang és a keretbe visszatérő Danny Green együtt 7/13 triplával szállt be. Csapatszinten 50 százalékos mezőnymutatóval és 30 gólpasszal zártak, folyékony, gördülékeny játékot produláltak, úgyhogy összességében egyértelmű győzelmet arattak – 16-ból a 13.-at, ezzel utolérték a Nets, Bucks párost a tabellán.

Anthony Davisről szólt a Lakers meccse. LeBron James kisebb térdproblémák miatt kiülte ezt a találkozót a Los Angelesnél, őt pedig nem lehetett ellensúlyozni a játékszervezés és a védelembontás tekintetében – Russell Westbrook három gólpasszra hat labdát adott el és bár dobott 20 pontot, de nem tudott irányítani, nem tudta a hátára venni csapatát, a társak pedig még ennyire sem voltak erre alkalmasak. Emiatt összesen kilenc büntetőt harcoltak ki és reménytelenül veszélytelenek voltak távolról, az egyetlen pozitívum náluk Anthony Davis játéka volt: a magasember legutóbb még kevesebb játékperccel tért vissza a hosszú kihagyásából, most viszont olyan formát mutatott, amit a sérülése előtt is ritkán láttunk tőle idén. Elöl-hátul agresszíven, koncentráltan kosárlabdázott, egyrészt 14/21 mezőnykísérletét a gyűrűbe küldte és így 31 pontig jutott, másrészt leszedett 12 lepattanót, harmadrészt pedig hátul is nagyot ment: két labdaszerzést és négy blokkot rakott a közösbe, kétszer Embiidet is betakarta, aki ellen egyébként is nagyon odatette magát védekezésben. Végül 34 percet játszott úgy is, hogy ismét ráijesztett a Los Angeles-iekre, amikor egy kisebb csuklósérüléssel átmenetileg bement az öltözőbe, de szerencsére nem lett komolyabb baja, bár elmondása szerint azért érezte a fájó testrészt – most Charlotte-ba mennek, reményeik szerint már Jamesszel kiegészülve.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 26, Harris 23/9, Maxey 14/6, Niang 14/12
A Lakers legjobb dobói: Davis 31, Westbrook 20/6, Monk 11/3

Golden State Warriors–Minnesota Timberwolves 124–115

A harmadik negyedben bukta el a Minnesota. Másfél hete hazai pályán legyőzte a Warriorst a Timberwolves és most is jól kezdtek a vendégek, az egálra hozott első negyed után a nagyszünetig pár ponttal meg tudott lépni a társaság és vezetett már nyolc egységgel is, mielőtt a nagyszünetet követően letarolta volna a GSW. Ugyanis a fordulás után már a hazaiak akarata érvényesült, ráadásul a Minny dolgát jelentősen megnehezítette, hogy D'Angelo Russell ebben a periódusban sípcsont-sérülést szenvedett és többet nem is térhetett vissza a pályára. Ezt a játékrészt végül 38–20-ra nyerte a Warriors, amely nem egészen két perc alatt futott egy 9–0-t és a kezébe vette a dolgokat, majd egy 16–5-tel állva is hagyta ellenfelét, itt a Minny sok hibája mellett a teljesen szétcsúszó periméter-védekezés okozott problémákat. A záró etapban már nem nyílt tovább az olló, sőt, a 16 pontos különbség öt egységre olvadt 109–104-nél, de itt back-to-back triplákkal büntetett a GSW és többször már nem volt kérdés a győztes kiléte, az utolsó öt percben be tudta osztani az előnyét Steve Kerr csapata.

Splash. A felek közötti legnagyobb különbséget a tripladobás jelentette, a Warriors ugyanis most rátalált arra, amit régóta keresett: a társaság 58 százalékos hatékonysággal (!) bombázott be 21 hármast, valósággal szétlőtte a minnesotai perimétert. Ebben pedig a hetek óta szenvedő Steph Curry járt élen, aki 29 ponttal és 6/10 triplával zárt (8 lepattanó, 6 gólpassz és 3 labdaszerzés társaságában), de mellette Klay Thompson (27 perc alatt 23 pont, 4 gólpassz, 5/9 tripla), Andrew Wiggins (19 pont, 4 gólpassz, 5/8 tripla) és a padról érkező Jordan Poole (19 pont, 5 gólpassz, 3/4 tripla) is kitett magáért – most újra „Splash” volt a GSW támadójátéka. Ezzel szemben a Minnesota alig 22 százalékkal dobott távolról és bár feleannyi eladott labdát vétett, de ennyivel kisebb tűzerővel egyszerűen nem nyerhetett – hiába hozott 31 pontot 12 lepattanóval és 6 gólpasszal Karl-Anthony Towns, valamint hiába zárt 27-6-6-tal Anthony Edwards.

A Warriors legjobb dobói: Curry 29/18, Thompson 23/15, Wiggins 19/15, Poole 19/9
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 31/6, Edwards 27/6, McDaniels 14/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Philadelphia 76ers–Los Angeles Lakes 105–87
Golden State Warriors–Minnesota Timberwolves 124–115

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik