NBA: Spurs-bravúr a Jazz otthonában, Bostonban is nyert a GSW

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2021.12.18. 07:25
null
Lonnie Walker IV (fehérben) Rudy Gobert felett dobta a győztes kosarat (Fotó: Getty Images)
Anthony Davis megsérült, Isaiah Thomas debütált, a Lakers simán kikapott Minnesotában – továbbra is megállíthatatlan a Memphis, Atlantában nyert a Denver, nem hibázott a Miami, hosszabbítás döntött a Pelicans-Bucks meccsen.

 

Orlando Magic–Miami Heat 105–115

Karriercsúcsokkal nyert a Heat. Jimmy Butler, Bam Adebayo és Tyler Herro nélkül továbbra is erősen támaszkodott a kiegészítőkre a vendégcsapat és ezúttal ketten is nagyot játszottak közülük: Max Strus 32, Gabe Vincent pedig 27 ponttal dobott új karriercsúcsot. Kettejük extrája elégnek is bizonyult a Miami sikeréhez, Strus főleg az első félidőben parádézott és csapata az ő vezérletével tíz pont feletti előnyt épített fel, majd amikor a negyedik negyedben vészesen közelített az Orlando, akkor megint ő jött, megcsinált egy 3+1-es játékot, majd bevert még egy triplát és itt eldőlt a küzdelem – a dobógép egyébként végül 8/11 hármassal zárt, ihletett napot fogott ki. A Heat csapatszinten 19 triplát bombázott be 54%-kal, az utóbbi öt mérkőzés során pedig összesen 91-szer zörgetett be kintről, ami új franchise-rekord – ebben a felállásban nem is nagyon tudnak mást tenni, de működik az elképzelés. Kyle Lowry 15 gólpassza, PJ Tucker 15 pontja és Ömer Yurtseven 12 lepattanója még dicséretes, a hiányzóik ellenére ismét nyertek, így tartják magukat a top ötben, holnap pedig Detroitban szintén minden esélyük meglesz a sikerre.

Elfogyott az Orlando. Terrence Ross, Moritz Wagner, Mo Bamba, R.J. Hampton és Ignas Brazdeikis is az egészségügyi protokoll alá került a hazaiaknál, Markelle Fultz, Jonathan Isaac, Michael Carter-Williams és E'Twaun Moore egész szezonban sérült, Cole Anthony bokasérülés miatt nem játszott, Jalen Suggsnak az ujja ment szét – a társaságnak le kellett igazolnia négy embert a G Ligából, hogy egyáltalán ki tudjon állni. Ezek után nem csoda, hogy kikaptak, ugyan Franz Wagner (27 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz), Chuma Okeke (18 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz), Gary Harris (20 pont, 5 gólpassz) és Robin Lopez (18 pont, 7 lepattanó) azért igyekezett, de az este túlnyomó részében hátrányban voltak – viszont legalább becsülettel lejátszották a meccset, ebben a helyzetben ez is teljesítmény.

A Magic legjobb dobói: F. Wagner 27, Harris 20/9, Lopez 18, Okeke 18/12
A Heat legjobb dobói: Strus 32/24, Vincent 27/12, Tucker 15/6

 

Atlanta Hawks–Denver Nuggets 115–133

Uralta a meccset a Denver. Ugyan az első negyedet még csak három ponttal nyerték a vendégek, de a másodikban emeltek a tempón, a folyamatos jó védekezésekből rengetegszer tudtak indulni és könnyű kosarakat szerezni – 43 pontot szereztek a játékrész során és a nagyszünetben már 18 volt az előnyük. Innentől végig kézben tartották az eseményeket és egyszer sem kellett izgulniuk, az sem billentette ki őket, hogy Nikola Jokics a harmadik negyed elején faultproblémák miatt leült és legközelebb csak a záró etapban láttuk, megvolt a lendület, jó ritmusban játszottak, a Hawks védekezése pedig nem nehezítette meg a dolgukat. Vezettek már 25-tel is és az említett események után 15-nél közelebb már nem engedték az Atlantát, az újonc Bones Hyland 24 egységgel karriercsúcsot dobott és összesen négyen is elérték náluk a 20-as határt – Jokics például alig 26 perc alatt jegyzett 20 pontot, 10 lepattanót és 7 gólpasszt. Összességében azt csináltak, amit csak akartak, ezt az 58%-os (!) mezőnymutató és a 35 gólpassz is jelzi – szenzációs játékkal arattak sima idegenbeli győzelmet, holnap pedig Brooklynban tehetnek rá erre még egy lapáttal.

Nate McMillan aggódik. A hazaiak vezetőedzője úgy fogalmazott, hogy bár nem kérdőjelezi meg játékosai akaratát, de amit ma látott a pályán, az számára aggodalomra ad okot – nem védekeztek, nem voltak elég elkötelezettek hátul, márpedig nem foglalkozhatnak csak a pontszerzéssel, mert mint ahogy most is látszott, az önmagában nem sokat ér. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy igazából az egész szezonjuk erről szól, egyáltalán nem védekeznek, csak egy-egy meccsre szedik össze magukat hátul, úgyhogy McMillan aggódhatott volna akár már eddig is – ezúttal sem volt semmi más gondjuk, csak az, hogy abszolút nem akartak védekezni, a Nuggets pedig úgy szedte szét őket, ahogy éppen akarta, ez az előző bekezdés számaiból jól látszik. Nagyon szép Trae Young 34 pontja és 10 gólpassza, csak nem mennek vele semmire, az utóbbi kilenc meccsből ez volt a hatodik vereségük és ismét 50% alá süllyedt a mérlegük...

A Hawks legjobb dobói: Young 34/3, Collins 20/3, Capela 15
A Nuggets legjobb dobói: Hyland 24/12, Morris 21/9, Jokics 20/3, Green 20/12

 

Boston Celtics–Golden State Warriors 107–111

Szoros lett, de megnyerte a Warriors. Az egész szezonban hiányzó Thompson, Wiseman páros mellett a Covid-protokoll alá került Jordan Poole-ra sem számíthatott a GSW, ennek ellenére parádés első félidőt játszott a társaság: pillanatok alatt tíz pont körüli előnyt épített fel, a nagyszünetben pedig 14-gyel, 68–54-re vezetett. Az általában erősre sikerülő harmadik negyedet azonban sikerült elrontania a gárdának és a Boston visszajött egálra, sőt, egyszer még a vezetést is átvette, de aztán a záró etap elején a cseresor (Iguodala, Lee, Bjelica) vezetésével egy 10–2-t rohant a GSW és visszavette a gyeplőt, majd innentől minden bostoni támadást vissza is tudtak verni a vendégek. A negyed közepén Lee és Porter Jr. nagy dobásai kellettek ehhez, kicsit később Steph Curry villant, majd a Celtics az utolsó percre jött vissza egy labdányira, 35 másodpercnél viszont megint Curry jött egy betöréssel és innen már nem volt visszaút – Lee két büntetője kellett csak ahhoz, hogy biztos legyen a győzelem. Összességében akadozó támadójátékkal, gyengébb dobóformával (43% mezőnyből, 35% tripla), de szinte végig vezetve nyert a Warriors, amely Steve Kerr 400. győzelmét aratta és sorozatban öt vereség után tudta végre megverni a Bostont – most back-to-back mennek Torontóba, ott zárják le ötmeccses túrájukat.

A Celticsnél is voltak hiányzók. Al Horford, Grant Williams, Jabari Parker, Juancho Hernangomez és Sam Hauser is a koronavírus-protokoll alá került a Bostonnál, így ők sem voltak 100%-osak ezen az estén és végül nem is volt bennük annyi átütőerő, hogy a maguk javára döntsék el a találkozót. A meccs elején voltak 20 pontos hátrányban is, onnan visszajöttek tízre, de a nagyszünet előtti tizedmásodpercekben négy büntetőt is kaptak Steph Currytől, ami sokat számított, majd ugyan a harmadik negyedben óriásit védekezve visszajöttek, de a záró etapban már nem volt bennük elég erő a GSW válaszát követően – onnantól már csak futottak az eredmény után. Jayson Tatum (27 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz), Jaylen Brown (20 pont, 9 lepattanó, 4/7 tripla) és Marcus Smart (19 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) is jól játszott, de ezúttal ez sem volt elég, a legutóbbi szép hazai győzelmük után ismét kikaptak és megint 50% alá csúsztak, így holtversenyben állnak az Atlantával.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 27/9, Brown 20/12, Smart 19/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 30/15, Wiggins 27/15, Iguodala 12/6

 

New Orleans Pelicans–Milwaukee Bucks 116–112 – hosszabbítás után

Graham nagy formában. Az előző mérkőzésen Devonte' Graham saját térfélről eleresztett, dudaszós meccsnyerőjével harcolta ki a győzelmet a New Orleans és most is ő volt a vezér, hiszen 8/12 triplával és a meccset eldöntő két büntetővel vezette sikerre csapatát. Az oda-vissza billegő találkozó negyedik negyedének végén is úgy tűnt, hogy övé lehet az utolsó szó, az ő triplájával vezettek 103–101-re, de Jrue Holiday ott még hosszabbításra mentett, majd a ráadásban Graham egy támadópattanó után verte be a nyolcadik hármasát, itt már öt ponttal vezettek a hazaiak. A Bucks innen is kiegyenlített, de az utolsó percben Jonas Valanciunas megtalálta az újonc Herbert Jonest, Holiday válasza kimaradt, a Milwaukee sok időt elvesztett, mire képes volt faultolni, Graham pedig higgadtan elsüllyesztette mindkét büntetőjét, így eldöntötte a küzdelmet. Mellette az említett Valanciunas (24 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk), Brandon Ingram (22 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz), valamint Josh Hart (11 pont, 15 lepattanó, 8 gólpassz) is kitett magáért, úgyhogy óriási csatában, de nyerni tudtak, ezzel megelőzték a Houstont.

Holiday egyedül maradt. Jannisz Adetokunbo, Khris Middleton, Bobby Portis, Brook Lopez és Donte DiVincenzo nélkül ezúttal is egyedül maradt a Bucks meghatározó játékosai közül Jrue Holiday, akit nagy tapssal fogadtak New Orleansban, korábbi csapata csarnokában. Az irányító mindent megtett, 44 percet játszott, 18/36 dobással zárt mezőnyből és 40 pontos karriercsúcsot szórt, a rendes játékidő végén az ő kosarával menekültek meg, de a ráadás végén már ő sem tudott segíteni, máshoz pedig nem nagyon fordulhattak a vendégek, ha playmakerre volt szükségük. A 7/12 triplás Grayson Allen és a dupla-duplázó Jordan Nwora megállta a helyét, de ez most nem bizonyult elégnek, a New Orleans ki tudta használni, hogy a címvédő B kerettel érkezett. Most back-to-back találkoznak a Clevelanddel, ott a körülmények ismeretében szinte esélytelenek és csak abban bízhatnak, hogy Giannis és Middleton hamar vissza tud térni.

A Pelicans legjobb dobói: Graham 26/24, Valanciunas 24, Ingram 22/9
A Bucks legjobb dobói: Holiday 40/3, Allen 25/21, Nwora 14/9

 

Utah Jazz–San Antonio Spurs 126–128

Bravúr a Spurstől. A Jazz a liga legjobb formában lévő csapataként, sorozatban nyolc győzelemből érkezett meg erre a mérkőzésre, míg a San Antonio teljesen más szintet képvisel, így abszolút bravúrnak számít, hogy a texasiak idegenben tudták meglepni ellenfelüket. Az első félidő még nem így nézett ki, a szoros első negyed után a másodikban a Utah „érvényesítette a papírformát" és fokozatosan meglépett, a nagyszünetig 70 pont fölé jutott és vezetett már 17-tel is – azonban a harmadik negyedben visszavágott a Spurs, amely 41 ponttal szezoncsúcsot szórt ekkor, 15/23-at dobott mezőnyből és egyetlen labdát sem adott el. Ennek köszönhetően nemcsak eltüntették a hátrányt Gregg Popovich játékosai, de a vezetést is át tudták venni, majd a végig kiélezett záró etap nagy részében egy-két ponttal előrébb is tudtak járni. Fél perccel a vége előtt Donovan Mitchell back-to-back kosaraival vette vissza az előnyt a Jazz, 126–125-re a hazaiak vezettek, de 15 másodpercnél Lonnie Walker IV Rudy Gobert felett elsüllyesztette a meccsnyerőnek bizonyuló, palánkos duplát – itt Mitchell még kettőt hibázott, Dejounte Murray bedobott egy büntetőt, a San Antonio pedig nagy győzelmet aratott. Walker egyébként 19 ponttal, Murray tripla-duplával (16 pont, 11 lepattanó, 11 gólpassz), Keldon Johnson 24 ponttal és 4/5 triplával, Derrick White 22 ponttal jelentkezett, igazi „spursös" meccset játszottak – még mindig a playinvonal alatt vannak, de most mennek a közvetlen rivális Sacramentóhoz, ott akár változtathatnak is ezen.

Nem volt elég stabil a Jazz. Az utóbbi meccsek parádéja után ezúttal azért jóval többet hibázott a Utah és abszolút kulcsfaktor volt, hogy a festékben 64–54-re kikapott a hazai alakulat – ehhez jött hozzá az, hogy csak 13 triplát dobtak be Conleyék, ami magukhoz képest visszaesés. A pontzáporos, hullámzó mérkőzésen így is minden esélyük megvolt a sikerre, a végén egy jó Mitchell-dobás, vagy egy jó védekezés kellett volna még ehhez, de nem volt szerencséjük Walker kettesével, mert ott annál jobban Gobert nem nagyon védekezhetett volna - a válaszkísérleteik kimaradtak, így némileg váratlan vereségbe néztek bele. A gondok persze az említetteken felül leginkább hátul érhetőek tetten, nem nagyon szabadna 128 pontot kapni hazai pályán a Spurstől, de a stabilitás, a rendszeresen jól összerakott, lekommunikált védekezés most hiányzott – a következő bő egy hétben viszont négy hazai meccset játszanak még, ott új sorozatba kezdhetnek.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 27/9, Clarkson 21/9, Conley 16/12
A Spurs legjobb dobói: Johnson 24/12, White 22/6, Walker IV 19/9

 

 

Minnesota Timberwolves–Los Angeles Lakers 110–92

Jobb volt a Wolves. A hazaiak már az első negyedben is megmutatták, hogy koncentrálnak, odafigyelnek és hátul is igyekeznek mindent megtenni a siker érdekében, így 16 ponton tartották a Lakerst, a nagyszünetben kilenccel vezettek, majd a harmadik negyedben eldöntötték az estét – ott meglett a közte húsz, nem volt miről beszélni. Karl-Anthony Towns ficánkolt, 28 ponttal, 10 lepattanóval, 4 gólpasszal és 3 blokkal a meccs legjobbja lett, támadásban könnyedén szedte szét a Lakerst és védekezésben is éreztette a hatását - mellette ugyan másban nem volt nagy tűzerő Anthony Edwards hiányában, de a lepattanózást 61–36-ra nyerték meg, a támadópattanók aránya 15–1 volt, abszolút dominálni tudtak. Az érezhető volt, hogy a hét emberét nélkülöző Los Angelesnél sokkal jobb állapotban vannak minden szempontból, azt pedig könnyedén érvényesítették is, így sorozatban harmadszor nyertek, úgyhogy ott vannak a „mixben", a Lakershez képest például alig másfél meccs a lemaradásuk.

Davis megsérült, Thomas debütált. Két külön sérülést szenvedett ezen a mérkőzésen Anthony Davis, aki előbb az első negyedben kapott oda a bokájához és esett ki ezzel jó időre, majd visszatért, de a harmadik játékrészben a bal térde is megsérült egy ütközésnél, ebből pedig már nem jött vissza – ezzel a testrészével hagyott ki meccseket nemrég, de egyébként sem nézett ki túl jól az eset. A Lakers mindenesetre vele is és nélküle is nagyon rosszul festett, nem volt érdemi esélye a győzelemre, elöl és hátul is frusztráltnak, lassúnak, dekoncentráltnak tűnt a gárda, ami az utóbbi meccsek javuló formája és eredményei után komoly visszaesést jelentett. Egyetlen pozitívumot tudunk kiemelni náluk, azt, hogy debütált a ligába 10 napos szerződéssel visszahozott Isaiah Thomas: a veterán kisember az első labdaérintéséből támadta a gyűrűt és végül 22 perc alatt 19 pontot dobott, amellyel csapata legjobbja lett ezen a téren. Ez persze önmagában is mutatja, hogy mennyire nem találta magát a Los Angeles, mindenesetre a sima vereség után holnap ahhoz a Chicagóhoz látogatnak, amely egy hete nem edzett és még náluk is rosszabb helyzetben van a keretet tekintve, így lesz esélyük javítani.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 28/6, Russell 17/9, Beasley 17/9
A Lakers legjobb dobói: Thomas 19/6, James 18/6, Westbrook 14

 

Portland Trail Blazers–Charlotte Hornets 125–116

Lillard felpörgött, nyert a Blazers. Az utóbbi hetek, sőt, talán a teljes szezon letargiája után most azért mutatott valamit a „régiből" Damian Lillard, hiszen az irányító 43 pontos szezoncsúcsot dobva vezette győzelemre padlón lévő csapatát. A hazaiak félelmetes első félidőt produkáltak és a nagyszünetben 81–55-re vezettek, elképesztő támadójátékukkal gyakorlatilag már ennyi idő alatt eldöntötték a küzdelmet és bár a záró etapban egészen hat pontig zárkózott a Charlotte, de ez már csak arra volt jó, hogy szorosabbá tegye a végeredményt. Lillard már az elején nagyon bekezdett, az első negyedben egymaga 17 pontot szerzett és később sem lassított, 12/19 dobása beesett mezőnyből, ebbe belefért 6/11 tripla és hozzátett 13/14 büntetőt, valamint 8 gólpasszt – parádés produkciót nyújtott, mellette pedig Ben McLemore (28 pont, 8/13 tripla) is extrát játszott. Sorozatban hét vereség után így váratlanul jó játékkal tudtak nyerni, kíváncsian várjuk, hogy ebből a formából mit tudnak átmenteni Memphisbe, ahol a következő meccsüket vívják.

LaMelo Ball visszatért. A vendégek az „érvénytelen" védekezésük miatt esélytelenek voltak ezen a meccsen, készülhettünk egy jó dobópárbajra, de Lillard és a Portland az első félidőben ezt olyan szinten művelte, hogy a párbaj elmaradt – a Hornets onnantól próbált kozmetikázni, ez hellyel-közzel sikerült, de a győzelemre nem volt esélye. Pozitívum viszont a társaságnál, hogy LaMelo Ball visszatérhetett a karantén után és első meccsén rögtön remekelt: 29 perce alatt 27 ponttal csapata legjobb dobójaként zárt, 11/17 mezőnykísérletét, közte 3/5 tripláját a gyűrűbe küldte, ráadásul 5 gólpasszt is szétosztott. Rozier és Hayward betlije (együtt dobtak összesen 8 pontot) nem férhetett bele, így most vereséget szenvedtek, de végre kiegészültek, így bizakodóbbak lehetnek – igaz, a következő meccseiken mind az ellenfél lesz a favorit, hiszen a Sunshoz, a Jazzhez és a Denverhez látogatnak karácsonyig.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 43/18, McLemore 28/24, Powell 14/12
A Hornets legjobb dobói: Ball 27/9, Oubre Jr. 18/9, Washington 16/12

 

Sacramento Kings–Memphis Grizzlies 105-124

Ezt is megcsinálta a Memphis. Érthetetlenül jó formában érkezett meg erre a mérkőzésre a Memphis, de ezúttal is talált megoldást az újabb győzelem kiharcolására, pedig egy ideig úgy tűnt, hogy ez most más lesz: a második negyed elején még 15 ponttal, 50–35-re égett a társaság. Itt azonban egyik pillanatról a másikra elöl-hátul sikerült begyújtani a rakétákat és a következő 20 percet 68-27-re nyerte „agyon" Taylor Jenkins alakulata – már a nagyszünetben is vezetett, a harmadik negyedben pedig közel húszpontos előnyt épített fel. Innentől nem volt miről beszélni, magabiztosan tartotta kézben a dolgokat a társaság és idén már hetedszer nyert úgy, hogy két számjegyű hátrányból fordított, mondhatjuk, hogy ez a védjegye. Egyénileg megint nem játszott senki kiemelkedően extrát, de mindenki tette a dolgát, Desmond Bane 24 pontot és 4/5 triplát süllyesztett el, Brooks és Jackson Jr. is 20 pont fölé jutott, Jones sokoldalú játékkal, Melton pedig 19 ponttal és 4 labdaszerzéssel segített be – sokkal koncentráltabbak voltak a Kingsnél, így zsinórban ötödször nyertek és még jobban megerősítették nyugati negyedik helyüket.

Most ennyi volt a Kingsben. A Fox, Mitchell, Len, Holmes, Bagley, Davis sor és Alvin Gentry vezetőedző nélkül kiálló hazaiak remekül kezdtek és Tyrese Haliburton, valamint Harrison Barnes vezetésével remekeltek bő egy negyeden keresztül, aztán elfogyott a tudomány és a Grizzlies érvényesítette a papírformát. A Sactóban egyáltalán nem volt válasz, sokkal több labdát adtak el Metuék, sokkal gyengébben dobtak, a lepattanózást is elbukták, a festékben pedig 60–36-ra kaptak ki – összességében nem volt reális esélyük a győzelemre ezzel a kerettel, csak remélhetik, hogy nem tart náluk sokáig ez az időszak.

A Kings legjobb dobói: Haliburton 21/9, Barnes 20/9, Metu 18/6
A Grizzlies legjobb dobói: Bane 24/12, Brooks 23/6, Jackson Jr. 21

NBA, ALAPSZAKASZ
Orlando Magic–Miami Heat 105–115
Atlanta Hawks–Denver Nuggets 115–133
Boston Celtics–Golden State Warriors 107–111
New Orleans Pelicans–Milwaukee Bucks 116–112 – hosszabbítás után
Utah Jazz–San Antonio Spurs 126–128
Portland Trail Blazers–Charlotte Hornets 125–116
Minnesota Timberwolves–Los Angeles Lakers 110–92
Sacramento Kings–Memphis Grizzlies 105–124

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik