NBA: a Denveré a Boston elleni csúcsrangadó, kikapott a Bucks

Vágólapra másolva!
2023.01.02. 07:37
118–95-re nyert a sérült Janisz Adetokunbo nélkül felálló Milwaukee Bucks otthonában a Washington Wizards az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) magyar idő szerint hétfő hajnali játéknapján. A nap további mérkőzésein hazai győzelmek születtek: a Denver Nuggets a Boston Celtics, míg a Memphis Grizzlies a Sacramento Kings ellen tudott diadalmaskodni.

A Bucks ellen is szárnyalt a Wizards lett óriása, Kristaps Porzingis (Fotó: Getty Images)
A Bucks ellen is szárnyalt a Wizards lett óriása, Kristaps Porzingis (Fotó: Getty Images)
A Bucks ellen is szárnyalt a Wizards lett óriása, Kristaps Porzingis (Fotó: Getty Images)
A Bucks ellen is szárnyalt a Wizards lett óriása, Kristaps Porzingis (Fotó: Getty Images)
A Bucks ellen is szárnyalt a Wizards lett óriása, Kristaps Porzingis (Fotó: Getty Images)


Memphis Grizzlies–Sacramento Kings 118–108

A back-to-back is belefért. Fáradtabban érkezett erre a mérkőzésre a Memphis, de ez nem igazán látszott meg a csapaton, ugyan támadásban nem volt túl hatékony az együttes (mondjuk Desmond Bane ki is ülte a meccset), de védekezésben ezúttal is komoly energiákat mozgósított a gárda (11 labdaszerzés, 8 blokk, 40%-os sacramentói dobóteljesítmény), sikerült 21 támadópattanót lehúzni, a festékben pedig 64–44-re nyerni; nem volt gond az akarattal. Elöl pedig Ja Morant (35 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) lendületére, védelembontásaira építve megvolt a szükséges pontmennyiség, Tyus Jones 5/7 triplával, 6 lepattanóval és 8 gólpasszal segített be, a kezdőben mindenki tíz pont fölé jutott, Steven Adams pedig 23 lepattanót kaparintott meg, amelyből karriercsúcsot jelentő 13 (!) a támadóoldalon érkezett – brutális munkát végzett a center. Ennek köszönhetően a negyedik negyedben sikerült is kiharcolni a győzelmet, addig is leginkább a Memphis vezetett, de csak egy-két ponttal, szorosan alakult a küzdelem – a záró etapra azonban sikerült lekardozni a Sactót, és 93–90 után egy 18–7-es rohammal eldönteni a derbit. Ez a futás bő harc percet vett igénybe, ebből is látszik, hogy inkább a Kings fogyott el támadásban, míg a túloldalon Adams hat pontot jegyzett ekkor – innen pedig már nem történt újabb fordulat, a hátralévő időben egy-két fontos Morant-dobással őrizte a különbséget a vendéglátó. A társaság így sorozatban harmadik győzelmét aratta, utolérte a New Orleanst és már holtversenyes második-harmadik Nyugaton, alig egy mérkőzéssel lemaradva a listavezető Denver mögött.

Nem tartotta be a megbeszélteket a Kings. Legalábbis ezt mondta a meccs után Mike Brown vezetőedző, aki szerint átbeszélték, hogy milyen tempóban kell játszaniuk, milyen dobásokat keresnek, mire kell odafigyelni, de játékosai ebből nem sok mindent valósítottak meg. Túl gyorsan játszottak, pont azokat a helyzeteket keresték, amiket a Grizzlies szívesen odaadott, egyáltalán nem tudták kontrollálni az eseményeket, és bár a negyedik negyedig így is partiban voltak, de törvényszerű volt, hogy a végén ebből nem jöhetnek ki jól. Domantas Sabonis (18 pont, 14 lepattanó, 4 gólpassz) most sem játszott rosszul, náluk is hatan érték el a tízpontos határt, de nem találták a ritmust és a saját játékukat, így a Grizzlies fáradtabban is jobbnak bizonyult náluk. A vereség után hatodikak Nyugaton, most a Jazzhez látogatnak, majd sorozatban öt hazai mérkőzést vívhatnak meg.

A Grizzlies legjobb dobói:
Morant 35/3, Jones 18/15, Brooks 15/3
A Kings legjobb dobói: Fox 19/6, Sabonis 18, Monk 18/9

Milwaukee Bucks–Washington Wizards 95–118

Köszönte szépen a Wizards. Elengedte ezt a mérkőzést a Milwaukee, a hazaiaknál az amúgy is hiányzó Holiday, Middleton páros mellett Janisz Adetokunbo is kihagyta a találkozót, illetve Brook Lopez is csak 24 percet játszott (bár részben faultgondok miatt), elfogadta a vereséget Mike Budenholzer. Ez a mentalitás a csapaton is érződött, mert az első negyedben ellenállás nélkül került jelentős hátrányba, a játékrészt rögtön 34–17-re nyerte a Wizards, ami megadta az alaphangot, a folytatásban pedig igazából egy pillanatig sem tudott veszélyeztetni a vendéglátó. A fővárosiaknál Hacsimura Rui (26 pont, 3/5 tripla) és Kristaps Porzingis (22 pont, 2 labdaszerzés, 2 blokk) mellett Gafford és Kispert is hasznos volt, a padról dupla duplával szállt be Avdija, csapatszinten 53%-kal dobtak mezőnyből, így éltek a kapott lehetőséggel. Amikor Lopez a padon volt, kétcenteres felállásokkal domináltak a festékben a vendégek, végül 72 pontot szereztek erről a területről, és Bradley Beal hiánya ellenére tükörsima győzelmet arattak. A második negyedben már 26 pont volt közte, onnantól nem volt miről beszélni, Budenholzer szerint kicsit szokatlan és váratlan volt számára a találkozó alakulása a B keret ellenére, de a Washington jelenleg remek formában van és kihasználja az ilyen esélyeket – sorozatban ötödször nyertek Morrisék, akik ezzel megelőzték a Chicagót és felléptek a keleti 10. helyre.

A Bucks legjobb dobói:
Portis 19/3, Carter 14/6, Allen 13/9
A Wizards legjobb dobói: Hacsimura 26/9, Porzingis 22, Gafford 17

Denver Nuggets–Boston Celtics 123–111

Végig vezetett a Nuggets. Az első negyedben kézbe vette ezt a találkozót a Denver, és onnan nem is igazán ingott meg, már ott meglett a tízpontos különbség, a másodikban tizenöt egység lett közte, onnantól pedig csak futott az eredmény után a Celtics. Többször is közelítettek azért a vendégek akár öt-hat pontra is, de a Nuggets mindig időben tudott válaszolni, a harmadik negyed második felében újra stabilizálta a tíz egység körüli/feletti távolságot Michael Malone alakulata, amely ismét vezetett már 16-tal is – a záró etapban még egyszer megpróbálta a Boston, de tíz pontnál közelebb nem jutott, nem hibázott a Nuggets. A hazaiak így végig kontrollálták az összecsapást már az elejétől kezdve annak ellenére is, hogy végül összesen egy (!) támadópattanót húztak le: nem volt szükség többre, 57%-kal dobtak mezőnyből, részben az extrának bizonyuló, 17/30-as triplázás miatt és részben azért, mert a Jokics-Gordon páros remekül használta ki a megnyíló területeket a festékben akár pozícióban, akár betöréssel, akár passzokkal. Jokics végül ismét érinthetetlennek bizonyult, 30 ponttal, 12 lepattanóval és 12 gólpasszal tripla-duplázott, de úgy, hogy 10/13 dobását értékesítette és egyetlen labdát sem adott el, egy másodpercnyi nehézséget sem okozott neki a Celtics védekezése. Gordon végül 18-6-7-tel zárt, a Porter-Brown páros 40 pontot tett hozzá 7/13 triplával, de Caldwell-Pope és a kispad is hasznosan játszott, egyáltalán nem tűnt fel, hogy Jamal Murray kihagyta a rangadót. A meccs krónikájához hozzátartozik, hogy még egy 35 perces szünet sem tudta elvenni a Denver ritmusát és lendületét: a negyedik negyed közepén Robert Williams III zsákolásától megadta magát az egyik gyűrű, a személyzet pedig bő fél órán keresztül szerelt, mire sikerült megoldani a problémát. A kényszerpihenő után azonban minden ott folytatódott, ahol abbamaradt, a Nuggets pedig gond nélkül, nagyon meggyőző játékkal verte meg a ligaelsőt, így másfél meccsre megközelítette ellenfelét.

Ehhez kevés volt a Celtics. Az utóbbi meccsek jó formája után most végig hátrányban volt a Boston, a vendégek egyrészt képtelenek voltak megállítani a Denvert, a védekezésük nem volt alkalmas a feladat megoldására, másrészt a 27%-os triplázás sem segített a dolgukon. Jaylen Brown ugyan jól játszott (30 pont, 4/8 hármas), de a csapat MVP-jelöltje, Jayson Tatum már kevésbé (25 pont, 7/16 mezőnyből, 5 eladott labda), Al Horford 3/10-et, Marcus Smart 2/12-t szenvedett össze mezőnyből, Malcolm Brogdon 1/6-tal zárt, a kispadról ezúttal csak minimális segítség érkezett. Lepattanózásban jók voltak, szétosztottak 30 gólpasszt, sokáig ott tudtak lenni ellenfelük sarkában, de talán a késlekedés miatt sem kapták el a végén a ritmust – Brown dühös volt egyébként a gyűrűszerelés miatt, szerinte pocsékul kezelte a helyzetet a Denver stábja, és csak annak örül, hogy ilyen pihenő után senki sem sérült meg. A győzelmi széria így megszakadt, a csapat előnye másfél meccsre csökkent a Nets előtt is, a nyugati túra pedig Oklahoma Cityben és Dallasban folytatódik, majd San Antonióban zárul.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 30/6, B. Brown 21/12, Porter Jr. 19/9
A Celtics legjobb dobói: J. Brown 30/12, Tatum 25, White 13/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Denver Nuggets
–Boston Celtics 123–111
Memphis Grizzlies
–Sacramento Kings 118–108
Milwaukee Bucks–Washington Wizards95–118

KÉSŐBB
21:00
New York Knicks–Phoenix Suns

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik