NBA: otthon bukott a Nets és a Knicks, megvan a Lakers első győzelme

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.10.25. 08:32
null
A memphisi Ja Morant kosárra dob LeBron James mellett (Fotó: Getty Images
A Memphis ellen nyert kiélezett végjátékot a Los Angeles Lakers, nem hibázott a Celtics és a Sixers, továbbra is veretlen a Golden State Warriors, míg a New Yorkot a Magic, a Brooklynt pedig a Hornets verte meg idegenben az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján.


Brooklyn Nets–Charlotte Hornets 95–111

A második félidőben hengerelt a Charlotte. Kicsit nehézkesen indult a meccs a vendégek számára, idő kellett nekik, amíg a védekezésüket összerakták és meg tudták állítani a Brooklynt, de a nagyszünet után már megvolt a megoldás: onnantól összesen 37 pontot engedélyeztek ellenfelüknek, Kevin Durantet leszámítva tökéletesen levédekezték a Nets játékosait. Közben náluk Miles Bridges (32 pont, 9 lepattanó, 9/16 mezőnyből) parádéja és LaMelo Ball újabb remek estéje (18 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) megadta az alapot, a tízpontos hátrányukat ledolgozták és négypontos előnnyé formálták a harmadik negyed során, majd a záró etapban jött az újabb fordulat: a remeklő kezdők a kispadon „ragadtak”, mert akkorát játszott a cseresor, hogy James Borrego vezetőedző vissza se küldte őket. Ish Smith egymaga 12 pontot szórt ekkor, Cody Martin nyolcat, hátul szenzációsan dolgoztak és 32–17-re nyerték meg a játékrészt, itt egyszerűen lejátszották a Brooklynt - nem véletlenül ünnepeltek széles mosollyal, 3–0-val nyitották a szezont és a Nets idegenbeli skalpja finoman szólva is értékesnek tűnik, pláne ennyire magabiztos és jó játékkal

Durant egyedül kevés volt. Csak Kevin Durantet lehet pozitívumként említeni a Brooklyn oldalán, a dobógép 38 pontot szerzett 17/24-es mezőnymutatóval, ismét bizonyította, hogy az ő eredményessége csak saját magán múlik, nem az ellenfél védekezésén – hiába, egy egyéni extra nem volt elég az üdvösséghez. Rajta kívül csak James Harden érte el a tíz pontot, de ő is csalódást keltő meccset játszott (15 pont 16 dobásból, 8 gólpasszra 8 eladott labda), a többiek pedig gyakorlatilag értékelhetetlen produkciót nyújtottak támadásban – volt bennük egy jó félidő, aztán onnantól egyértelműen a Charlotte meccsét láthattuk. Egyelőre nem nagyon lehetnek elégedettek az 1–2-es rajtjukkal és a játékukkal, most pedig back-to-back fogadják a Washingtont.

A Nets legjobb dobói: Durant 38/6, Harden 15/6, Aldridge 9
A Hornets legjobb dobói: Bridges 32/9, Ball 18/3, Smith 15/3

Houston Rockets–Boston Celtics 97–107

Ez kötelező volt. Két vereség után muszáj volt nyernie Houstonban a Celticsnek, a Rockets ellen idén nem nagyon lehet hibáznia annak, aki komoly célokat tűz ki maga elé, ezt pedig most annak ellenére is érvényesítette a gárda, hogy Jaylen Brown nem lépett pályára. Pedig az első negyedben még kicsit magukra ijesztettek, gyengén rajtoltak és kilencpontos hátrányt szedtek össze, de aztán a második játékrésztől kezdve már ők diktáltak – a nagyszünetig fordítottak, a harmadik negyedet pedig 36–21-re nyerték meg és vezettek már 20 ponttal is, mielőtt közelebb engedték ellenfelüket. Jayson Tatum (31 pont, 9 lepattanó, 12/24 mezőnyből) vezérhez illő teljesítménye mellett Dennis Schröder (18 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) is hozta a szükséges energiát, Al Horford dupla-duplázott (és 11 pontot szórt a döntő harmadik negyedben), míg a padról Grant Williams szórt be 5/7 triplát – ez most elég lett a sikerhez, így megszületett az idei első győzelmük.

Jalen Green letette a névjegyét. A Rockets újonca az eddigi legjobb teljesítményét hozta és sokat tett azért, hogy látótávolságon belül legyen csapata a végén: egymaga 30 pontot és 8/10 triplát bombázott be, mindenféle nyomás nélkül hajigálta be a helyzeteit, megmutatta, hogy miért is választotta ki őt a Houston. Green a 8 triplával Rockets-újoncrekordot állított fel és bizakodásra adott okot a szurkolóknak, de mellette Christian Wood (20 pont, 9 lepattanó, 10 kiharcolt büntető) és a 12/8/4-et hozó Jae'Sean Tate is dicsérhető – Kevin Porter Jr. az 5/12 dobása mellett 8 labdát is eladott, róla ez nem mondható el. A texasiak is 1-2-vel állnak jelenleg, mutattak már pozitívumokat, most pedig utaznak Dallasba, ahol természetesen szintén eléggé underdognak számítanak majd.

A Rockets legjobb dobói: Green 30/24, Wood 20/6, Porter Jr. 15/9
A Celtics legjobb dobói: Tatum 31/12, Schröder 18/3, G. Williams 18/15

New York Knicks–Orlando Magic 104–110

Ross megőrült, a végén fordított a Magic. Bravúrgyőzelmet aratott a ha nem is esélytelenként, de mindenképpen esélytelenebbként érkező Orlando. A vendégek három negyeden keresztül közel tudták tartani magukat a jóval előrébb rangsorolt Knicks otthonában, Cole Anthony parádés meccset játszott (29 pont, 16 lepattanó, 8 gólpassz, 5/9 tripla) és megállíthatatlannak bizonyult, ez és a stabil védekezés pedig elég lett ahhoz, hogy reális veszélyt jelentsenek még a meccs végén. Majd a záró etapban beindult Terrence Ross, aki gyakorlatilag meg is nyerte nekik a találkozót: egymaga 22 pontot vert be a negyedik negyedben, csapata 36–24-re nyerte ezt a 12 percet, amely során egy 12–0-s futással fordítottak és végül be is húzták a derbit. Emellett döntő jelentőségű volt, hogy a két csapat előző találkozójához képest sikerült megfogniuk a Knicks tripláit, az első negyed után tökéletesen ráéreztek, hogy kire mikor kell kirontani és kit kell feladni, így bár legutóbb 24 hármast kaptak a New Yorktól, most három negyed alatt összesen hatot – ez volt az egyik kulcs, a másik pedig természetesen Ross és előtte Anthony egyéni extrája. Jamahl Mosley vezetőedző érthetően elégedett volt a javulással és a győzelemmel is, amely az idei első sikerüket jelenti az alapszakaszban.

Nem tudott ismételni a New York. Pénteken idegenben 25 ponttal verte az Orlandót a Knicks, most viszont egyáltalán nem tudott dominálni a gárda, hiába játszhatott hazai pályán – az első negyedben még ugyanúgy beestek a hármasok, onnantól azonban ezek elfogytak és támadásban nem tudtak igazi megoldással előállni. Julius Randle (30 pont, 16 lepattanó, 3 gólpassz, 4 blokk) most is kitett magáért, a padról Derrick Rose hozott 23 pontot és 5/8 triplát, de csapatszinten alig 37 százalékkal(!) dobtak csak mezőnyből, 27 százalékkal távolról, ráadásul a büntetővonalról is 70 százalék alatt maradtak – erre jött rá az utolsó negyed Ross-extrája, amikor hátul is szétestek, ezt pedig nem bírhatták el. Tom Thibodeau csapata két győzelem után így már egy vereséget is fel tud mutatni, a tréner pedig azt kritizálta, hogy játékosai egyelőre nem a megfelelő dobásokat vállalják el, nem értékelik eléggé a helyzeteket – a Walker-Fournier páros passzív játéka továbbra sem tetszik neki, ők most ketten együtt 18 pontot és 4 gólpasszt tettek hozzá.

A Knicks legjobb dobói: Randle 30/6, Rose 23/15, Barrett 12/3
A Magic legjobb dobói: Anthony 29/15, Ross 22/6, Suggs 11/3, Carter Jr. 11/3

Oklahoma City Thunder–Philadelphia 76ers 103–115

Curry megalapozta, a Sixers lemenedzselte. Természetesen kötelező volt a győzelem ezen az estén a vendégek számára és úgy is indult a meccs, hogy gála lesz belőle, Seth Curry ugyanis bátyjára emlékeztető formában kezdett: 23 pontot és 6/7 triplát süllyesztett el már az első negyedben, így csapata rögtön tízpontos előnybe került. Ezt követően azonban sokáig nem tudta eldönteni a küzdelmet Doc Rivers alakulata, a vendégeknél Curry kihűlt (összesen öt pontot szerzett ezt követően), a nem teljesen egészséges Joel Embiid (22 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 3 blokk) és Tobias Harris (14 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) most nem hozott elég nagy tűzerőt ahhoz, hogy dominálni tudjanak. A 8-10 pont körüli előnyt menedzselték csak egészen a záró etapig, amikor 88 másodperc alatt futottak egy 11–0-t, közte három triplával és ez az időszak döntötte el a javukra az estét – itt 18 pontra nőtt az előnyük, innentől már nem lehetett kérdés. Összességében hozták az idegenbeli kötelezőt, nagyon azért nem is izzadtak meg, de tény, hogy küzdeniük kellett a sikerért – most mennek New Yorkba, aztán kilencből hét hazai meccsük jön, ott megalapozhatják a szezonjukat.

Részsikerek a Thundernél. Ugyan a hazaiak a harmadik meccsüket is elvesztették és továbbra is nyeretlenek, de most azért vihetnek magukkal pozitívumokat. Egyrészt végig partiban voltak, ugyan a Sixers vezetett, de képesek voltak tapadni ellenfelükre és csak Curry első negyede, valamint a záró etapban bemutatott minifutás miatt kaptak ki, másrészt pedig egyénileg is ki tudjuk emelni két játékosukat. Shai Gilgeous-Alexander úgy játszott, ahogy a csapat vezérétől várják (29 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz), de az újonc Josh Giddey is próbálta másolni csapattársa teljesítményét, ő 19 pontig, 8 lepattanóig, 7 gólpasszig és 4 labdaszerzésig jutott, ráadásul 8/13 dobása a gyűrűben landolt. Kettejük remeklése mindenképpen bizakodásra adhat okot, hiszen a csapat eredményessége idén egyértelműen tőlük függ – a győzelem nem jött össze, de így sem lehetnek elégedetlenek.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 29/3, Giddey 19/3, Dort 13/3
A 76ers legjobb dobói: Curry 28/21, Embiid 22/6, Harris 14, Maxey 14

Sacramento Kings–Golden State Warriors 107–119

Az utolsó negyedben döntött a Warriors. Végig szoros, kiélezett meccset vívtak a felek, nem alakultak ki nagy különbségek és bár a Kings vezetett már nyolc ponttal, de a záró etap alig két egységnyi GSW-fórral vette kezdetét. Ott azonban változtatni tudtak a hazaiak, méghozzá elsősorban védekezésben: az utolsó négy és fél percben összesen három pontot engedélyeztek a Sacramentónak, 107–104 után lassan, de biztosan meglógtak – Andrew Wiggins nagy hármasával meglett a közte tíz szűk két perccel a vége előtt, itt lehetett érezni, hogy ezt is elviszi a Warriors. A vendégek végül 29–19-re nyerték a negyedet, Wiggins egymaga kilenc pontot szerzett ekkor és azt is elbírták, hogy Steph Curry egyetlen egyszer sem talált a gyűrűbe a záró felvonásban - végül 27 ponttal, 7 lepattanóval és 10 gólpasszal zárt, de itt a hajrában a többiek intézték a győzelmet. Steve Kerr csapata így végül harmadik meccsét is behúzta, egyelőre veretlenül menetel és továbbra is stabil csapatjátékot játszik, ezúttal is hatan érték el a kétszámjegyű ponttermést – most az OKC-hez utaznak, aztán zsinórban nyolc hazai meccsük jön, meglátjuk, hogy meddig tudják nyújtani a jó rajtjukat. Még egy érdekesség: Curry elérte az 5000 gólpasszt, ezzel pedig ő lett az első ilyen játékos a Warriors története során.

Lelassult a Kings. Luke Walton, a hazaiak vezetőedzője szerint a vereségük fő oka az volt, hogy a negyedik negyedben valamiért visszavettek az iramból, lelassultak és kiestek az addigi ritmusukból, emiatt hullott szét a támadójátékuk a legfontosabb időszakra. A másik problémát természetesen a 19 eladott labda jelentette, főleg annak tükrében, hogy a GSW alig hatszor veszítette el a játékrészt, ezt nem lehetett ellensúlyozni – Harrison Barnes (24 pont, 5/10 tripla), Davion Mitchell (22 pont, 9/16 mezőnyből) és a Fox-Haliburton páros vezetésével azért megpróbálták, de a visszaeső tempó most a Warriorsnak kedvezett. Mitchell is azt emelte ki, hogy mindig képesek előnybe kerülni, de az ellenfél rohamait nem hogy nem állítják meg elég hamar, hanem még elő is segítik az eladott labdáikkal – most is ez történt, így van min javítaniuk.

A Kings legjobb dobói: Barnes 24/15, Mitchell 22/9, Fox 17/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 27/12, Poole 22/6, Wiggins 17/6

Los Angeles Lakers–Memphis Grizzlies 121–118

Az első Lakers-győzelem. Két vereség és némi belső feszültség után megszerezte idei első sikerét Frank Vogel csapata, de ezúttal is nagyon komoly energiákat kellett mozgósítaniuk ennek érdekében. Az oda-vissza hullámzó meccsen vezettek már 14 ponttal, égtek tízzel, a záró etapnak hátrányból mentek neki, de ott ismét ők kerekedtek felül és az izgalmas hajrában nem hibáztak (eleget): Carmelo Anthony fontos dobásával őrizték minimális előnyüket egy perccel az órán, kiosztottak két blokkot és elloptak egy labdát az utolsó percben, majd a záró hét másodperc során 6/6 büntetővel, illetve a Memphis hibájával biztosították be a győzelmüket. Az említett Anthony kulcsszerepet vállalt az egész meccs során, a clutch megmozdulásai mellett 28 ponttal és 6/8 triplával a csapata legjobb dobójaként szállt be a kispadról és vele plusz 19-ben volt a Los Angeles, míg a sztárok azért most is felemás teljesítményt nyújtottak: Anthony Davis 22 ponttal, 8 lepattanóval és 4 blokkal, LeBron James 19/6/6-tal zárt, míg Russell Westbrook 13 pontjához 15 dobás kellett, 13 gólpasszára pedig 9 eladott labda jutott. Végül azért 50 százalék feletti mezőnymutatóval és szintén 50% feletti triplázással, remek negyedik negyeddel és clutch játékokkal csak behúzták a derbit, Frank Vogel szerint pedig ugyan még sok munka vár rájuk, de jó érzései vannak csapatával kapcsolatban. Anthony egyébként újabb mérföldkőhöz ért, megelőzte Moses Malone-t és fellépett az NBA örök pontlistájának kilencedik helyére.

Morant hős lehetett volna. Szenzációs meccset játszott a Memphis vezére, Ja Morant kereken 40 pontot dobott 13/21-es mezőnymutatóval, karriercsúcsot jelentő 5/7 triplával, ráadásul 10 gólpasszt is kiosztott, mégis mérges volt magára a találkozó után. Az utolsó percben ugyanis előbb beleszaladt egy clutch blokkba, majd a legvégén, 1.9 másodpercnél Kent Bazemore faultja után három büntetőt is dobhatott, amelyekkel egyenlíthetett volna – az utolsót azonban elrontotta, így maradtak hátrányban és Anthony két büntetője beállította a végeredményt. Morant mellett Steven Adams (14 pont, 16 lepattanó, 6 gólpassz) emelhető ki a vendégeknél, akik ezúttal kulcsfontosságú hibákat elkövetve elbukták az egylabdás meccset, így két győzelem után elkönyvelték idei első vereségüket – most Portlandben folytatják, aztán a GSW ellen zárják idegenbeli túrájukat.

A Lakers legjobb dobói: Anthony 28/18, Davis 22/3, James 19/12
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 40/15, Bane 17/6, Adams 14

NBA, ALAPSZAKASZ
Los Angeles Lakers–Memphis Grizzlies 121–118
Brooklyn Nets–Charlotte Hornets 95–111
Houston Rockets–Boston Celtics 97–107
New York Knicks–Orlando Magic 104–110
Oklahoma City Thunder–Philadelphia 76ers 103–115
Sacramento Kings–Golden State Warriors 107–119

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik