Megtörte a jeget a Memphis, betlizett a Miami

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2023.01.30. 09:24
null
A Charlotte Hornets legyőzte a Miami Heatet(Fotó: Getty Images)
Janisz Adetokunbo (Giannis Antetokounmpo) 50 pontjával hozta a kötelezőt a Milwaukee, a Clippers pedig feladta a Cavs elleni mérkőzést: ez történt az NBA legutóbbi játéknapján.

Charlotte Hornets–Miami Heat 122–117

A harmadik negyedben fordult meg a meccs. Az első félidő szorosan alakult, de az utolsó játék előtt hét ponttal vezetett már a Heat, és bár Terry Rozier dudaszós triplája adhatott volna némi lendületet a hazai csapatnak, a fordulás után továbbra is a Miami diktálta az iramot, és egy 10–1-es rohammal nyitotta a harmadik negyedet. Közte 13 pontnál azonban valami történt, és egy csettintésre átvette az irányítást a Charlotte, a következő négy támadásból kilenc pontot szerzett a vendéglátó, majd 81–72 után PJ Washington időszaka következett: az erőcsatár három támadásból nyolc pontot jegyzett, majd egy Rozier-tripla után bevágott még egy hármast, így ezzel már a hazaiak vezettek. Slusszpoénként ezt a negyedet is Rozier dudaszós távolija zárta, így ötpontos előnnyel fordulhatott rá a negyedik játékrészre a Hornets, ahol sikerült tovább növelnie a különbséget, és bár a Miami egy 10–0-s futással még visszajött a hajrában, de már csak közelíteni tudott, fordítani nem. A Charlotte-nál Rozier (31 pont, 7 gólpassz, 5/11 tripla) és Washington (27 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) remeklése mellett Gordon Hayward (20 pont, 7/7 mezőnyből) és LaMelo Ball (19–7–7) is jól mozgott, csapatként 54 százalékkal dobtak mezőnyből, 25 pontot szereztek leindításból és 47–36-ra megnyerték a lepattanózást is, kifejezetten jó teljesítményt nyújtottak. Washington szerint azzal, hogy a szezon eleje óta először egészségesek, elindulhatnak a playoffért, egyénileg és csapatként is jó formában vannak, hatból négyet nyertek, a játékuk kezd összeállni, úgyhogy bizakodóak, de azt tegyük hozzá, hogy kilenc mérkőzés a hátrányuk az utolsó playin-helyhez képest is...

Ezek nem férnek bele. Sorozatban három győzelemmel, összességében hetek óta egészen jó formát mutatva érkezett meg erre a találkozóra a Miami, a szezon során sosem volt még olyan jó a mérlege, mint most, de ezúttal a keleti 14. helyezett csapat otthonában sikerült 122 pontot kapni és vereséget szenvedni – ezek nem nagyon férnek bele, ha komoly céljaik vannak idén. Az első félidő még hagyján, bár a védekezésük ott sem állt a helyzet magaslatán, de a fordulás után szétszedte őket a Hornets négy kulcsembere, lassú és körülményes volt a társaság, a dobópárbaj megnyerésére pedig ezen az estén alkalmatlannak bizonyult. Ugyan Jimmy Butler igyekezett (28 pont, 11/14 mezőnyből, 3 labdaszerzés) és Tyler Herro is dobott 24 pontot 5/9 triplával, de ez sem volt elég ezzel a védekezéssel, és bár ez a vereség nem okozott pozícióvesztést, de arra rávilágított, hogy a javuló formájuk ellenére észnél kell lenniük, mert ilyen buktákat nem engedhetnek meg maguknak a folytatásban.

A Hornets legjobb dobói: Rozier 31/15, Washington 27/9, Hayward 20/9
A Heat legjobb dobói: Butler 28, Herro 24/15, Adebayo 17

Memphis Grizzlies–Indiana Pacers 112–100

A második félidőben kijött a gödörből a Memphis. Sorozatban öt vereség után érkezett meg a találkozóra a Grizzlies, és az első félidőben úgy tűnt, hogy a széria folytatódik: botrányosan gyengén játszott a Bane-Adams párost továbbra is nélkülöző társaság, a legalább ilyen mély gödörben lévő Indiana simán vezetett, 19 pont is volt már a vendégek előnye, a nagyszünetben 12 egység volt a különbség. A fordulás után azonban átfordult valami, és magára talált a Memphis, amely a harmadik negyedben átvariálta a védekezését, ami megadta a szükséges lökést: hirtelen semmilyen Pacers-figura nem jött már ki, és a hazaiak egy 14–0-s rohamot raktak össze. A negyedet végül 30–17-re nyerték, így megfordították az állást, majd a negyedik játékrész elejét ismét megnyomták és egy 13–2-es futással el is tudtak nyúlni – innen pedig már nem volt visszaút, lemenedzselték a 10 pont körüli/feletti előnyt. Ja Morant újabb tripla-duplája (27 pont, 10 lepattanó, 15 gólpassz) nagyon kellett ehhez, mellette Jaren Jackson Jr. (28 pont, 8 lepattanó, 5 blokk) is nagyot játszott, de Clarke, Roddy és Jones is elérte a tízpontos határt – ugyan csak 24 százalékkal tripláztak csapatként, de a második félidőben már régi önmagukat idézve őrölték fel fizikálisan az ellenfelet, így talán sikerült megtörniük a jeget. A Pacersnél nem történt semmi váratlan, Tyrese Haliburton nélkül egy jó félidőre futotta, aztán a Memphis változtatásaira már nem tudott reagálni Rick Carlisle együttese: a tréner szerint a Grizzlies védekezésével nem tudtak mit kezdeni, és a 40 pontot sem érték el a második félidőben, a hazaiakat a közönség is tüzelte, ők pedig nem tudtak mihez nyúlni. Ezzel a vereséggel már becsúsztak a Bulls mögé, a keleti 11. helyre, Haliburtonre óriási szükségük lenne, mert vele a top hat körül mozogtak, nélküle pedig elsüllyedtek állítólag már edz, hétvégén pedig lesz esély a visszatérésére.

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 28/9, Morant 27/3, Clarke 13
A Pacers legjobb dobói: Mathurin 27/6, Nesmith 16/3, Turner 15/6

Cleveland Cavaliers–Los Angeles Clippers 122–99

Elengedte a meccset a Clippers. Leonard, George, Jackson, Morris, Covington és Wall sem lépett pályára a vendégeknél, illetve végül Nic Batum is csak hét percet kapott kezdőként, Tyronn Lue abszolút a B keretet küldte ki, így nem meglepő a tükörsima vereség. A győzelmi sorozat és a jó forma ezzel megtört, de mivel Leonard, George és Jackson is kisebb sérülésekkel, fájdalmakkal bajlódott, a tréner úgy döntött, hogy nem erőlteti őket feleslegesen, a pihenő sokat érhet, így inkább elengedte ezt a találkozót – ugyan Brandon Boston Jr. 24 ponttal próbált élni a lehetőséggel, de túl sok következtetést nem érdemes levonni ebből a találkozóból, nem volt reális esély a szoros küzdelemre sem.

Ezt most megoldotta a Cavs. Nem sokkal ezelőtt a B kerettel kiálló Warriorstól sikerült kikapnia a Clevelandnek, de a jelek szerint tanult abból az estéből J.B. Bickerstaff legénysége, mert most sokkal koncentráltabb, tudatosabb játékkal rukkolt elő, és sokkal-sokkal komolyabban vette a feladatot. Ebből az sült ki, hogy egy félidő alatt le is rendezte az estét a társaság, a nagyszünetben kereken 30 ponttal, 64–34-re (!) vezettek az ohióiak, így nekik is járt a pihenő: Donovan Mitchell alig 20 percet játszott, Darius Garland pedig 23 perc alatt hozott egy 16 pontos, 10 gólpasszos dupla-duplát. Egyénileg Cedi Osmant kell kiemelnünk, aki a padról beszállva 22 perc alatt 29 pontos karriercsúcsot dobott úgy, hogy 7/7 tripláját a gyűrűbe emelte, ő nagyon érezte a ritmust – a harmadik negyedben már negyven ponttal is vezetett a Cavaliers, és bár a végén sokat kozmetikázott a Los Angeles, de ez igazából egyik csapatot sem érdekelte. A Cleveland így fél meccsre van csak a Brooklyntól, holnap este pedig a közvetlenül mögötte lévő Miamit látja vendégül.

A Cavaliers legjobb dobói: Osman 29/21, Garland 16/6, Allen 15/3
A Clippers legjobb dobói: Boston Jr. 24/3, Coffey 18, Diabate 13/3, Brown 13

Milwaukee Bucks–New Orleans Pelicans 135–110

Janisz foghatatlan volt, a Pelicans pedig tartalékos. A vendégeknél Williamson mellett Ingram és McCollum sem lépett pályára, így a három legjobb játékos nélkül teljességgel esélytelen volt a társaság, de minderre még egy lapáttal rátett az, hogy Janisz Adetokunbo ihletett napot fogott ki. A Bucks görög klasszisa már az első negyedben dobott 18 pontot 8/9-es mezőnymutatóval, csapata pedig már itt eldöntötte az este érdemi részét, hiszen 37–19-re nyerte a játékrészt, ezt követően már csak a különbséget kellett menedzselni az erősen foghíjas New Orleansszal szemben. Ez pedig úgy sikerült, hogy Giannis közben lubickolt: a hazaiak vezére 20/26-os mezőnymutatóval és 3/4 triplával kereken 50 pontot dobott, leszedett 13 lepattanót és kiosztott 4 gólpasszt, sok nehéz helyzetet megoldott, és jó pár olyan megmozdulása volt, amit csak megtapsolni lehetett. Mindezt ráadásul a végig magabiztos előny miatt 30 perc alatt hozta össze, bár az első negyed után azért főleg védekezésben hátradőlt a Bucks (a harmadik negyed 44-44-es eredménye elég beszédes), de a siker természetesen nem forgott veszélyben, végig tisztes távolságban tartotta magától ellenfelét a vendéglátó. Más érdekesség nem történt, Adetokunbo dominált, a papírforma pedig gond és izgalom nélkül érvényesült, a zsinórban negyedik győzelmét arató Milwaukee így egálban van a keleti második Sixersszel, most lesz három hazai meccse, majd egy nyugati túrája, február 15-én pedig jön a Celtics elleni kiemelt rangadója.

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 50/9, Holiday 17/3, Lopez 15
A Pelicans legjobb dobói: Alvarado 18/9, Valanciunas 16, Murphy III 16/12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik