NBA: megint nyert a Lakers, Jamesék egy lépésre a finálétól

Vágólapra másolva!
2020.09.25. 07:28
null
Anthony Davis vezetésével a nagydöntő kapujában a Lakers (Fotó: Getty Images)
A Los Angeles Lakers 114–108-ra megverte a Denver Nuggetset az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) Nyugati főcsoportdöntőjének negyedik mérkőzésén, ezzel 3–1-re vezet az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharcban, LeBron Jameséknek így már csak egy győzelemre van szükségük ahhoz, hogy bejussanak a nagydöntőbe. A párharc negyedik mérkőzésének legeredményesebb Anthony Davis volt 34 ponttal.

 

Végig tudott menni a Lakers. Frank Vogel meghúzott egy változtatást erre a meccsre, betette a kezdőbe Dwight Howardot, ami remek döntésnek bizonyult, mert a center már az első negyedben jelentősen éreztette a hatását: csak ebben a játékrészben négy támadópattanót húzott le és részben neki volt köszönhető, hogy a Lakers már itt meglépett nyolc-tíz ponttal. Ez pedig főleg azért volt lényeges, mert innentől az ekkor megszerzett fórt menedzselte a gárda, a teljes második negyedben nyolc-tíz pont körül mozgott a távolság, majd amikor a harmadikban visszajött kettőre a Nuggets, akkor ismét sikerült válaszolni és visszaállítani a dolgok addigi rendjét. Persze a Denver mindent megtett, a záró etapban egyetlen pont is volt közte és egészen a legvégéig üldözte ellenfelét, de a Los Angeles nem tört meg, stabilan hozta, amit kellett és végig elöl tudott maradni. Anthony Davis extrája (34 pont, 10/15 mezőnyből, 13/14 büntető) mellett LeBron James is villogott (26 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz, 0 eladott labda), a hajrában nagyon fontos clutch megoldásokat tett hozzá Rajon Rondo, Howard dupla-duplázott, de még Caldwell-Pope és Kuzma is elérte a tízpontos határt – nem engedték igazán megőrülni ellenfelüket, így pedig be tudták osztani a korai előnyüket. A végén azért tényleg nagyon kellett figyelniük, kellettek a fontos védekezések, volt jókor érkező támadópattanójuk is, de nem rontották el, ezzel pedig 3–1-es előnybe kerültek – egyetlen győzelem hiányzik nekik a nagydöntőhöz.

Egy kevés még kellett volna. Nem játszott rosszul a Nuggets és megint láthattuk azt, hogy ezt a csapatot nem nagyon lehet megtörni, végig ott kellemetlenkedtek ellenfelük nyakán, sőt, Jamal Murray igazán akkor hozta a látványos megoldásait, amikor nagyon kellett tenni valamit – ő volt a gárda legjobbja, végül 32 pontot szórt 12/20-as mezőnymutatóval és 8 gólpasszal. Nikola Jokicsot ezúttal elég jól limitálták Howardék (16 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz), viszont összesen öten jutottak náluk tíz pont fölé, 50 százalékkal dobtak csapatszinten, volt kihez, mihez nyúlni ebben a helyzetben. Ami nem nagyon fért bele, az az, hogy a Davis-James párosnak 28 büntetőt engedtek, miközben ők összesen, csapatként csak 23-at dobtak, ezen kívül pontosan fele annyi támadópattanót szereztek meg, mint a Lakers és 17 pontot kaptak gyorsindításból – ezek olyan dolgok, amik ellensúlyozták azt, hogy egyébként ők dobtak jobban. A végén nagyon igyekeztek, de hiába, nem tudták hibára kényszeríteni Jameséket, így ismét kikaptak és 1–3-ról kell felállniuk – vajon meg lehet ezt tenni egy playoffban sorozatban háromszor?

NBA, RÁJÁTSZÁS
NYUGATI FŐCSOPORT, DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
Denver Nuggets–Los Angeles Lakers 108–114
(30–37, 25–23, 29–27, 24–27)
A Nuggets legjobb dobói: Murray 32, Grant 17/6, Jokics 16/6
A Lakers legjobb dobói: Davis 34/3, James 26/3, Caldwell-Pope 13/9
A négy győzelemig tartó párharc állása: 3–1 a Lakers javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik