NBA: már az orvosok is letettek róla – még tíz évet játszott

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.01.25. 10:45
null
Grant Hill (fehérben) a sérülései ellenére is ragyogó karriert futott be (Fotó: AFP)
Már sosem derül ki, mi lehetett volna a ragyogó detroiti kiscsatárból, Grant Hillből, ha nem megy tönkre a bal bokája, de így is ragyogó karriert futott be.

 

Mivel a Hill a 41. leggyakoribb vezetéknév az Egyesült Államokban, nem meglepő, hogy most is játszik kettő az NBA-ben (George és Solomon), míg egy harmadik segédedző a Los Angeles Clippersnél. S bár a precízen triplázó George Hill igazán nagyszerű játékos, nem léphet a nyomába a 2013-ban visszavonult Grant Hillnek, aki tulajdonostárs az Atlanta Hawksnál.

Grant Hill
Twitter: @realgranthill33
Született: 1972. október 5., Dallas (Texas)
Magassága/testsúlya: 203 cm/102 kg
Posztja: kiscsatár
Klubjai: Duke (1990–1994, NCAA), Detroit Pistons (1994–2000), Orlando Magic (2000–2007), Phoenix Suns (2007–2012), Los Angeles Clippers (2012–2013)
Pontátlaga az NBA alapszakaszában/rájátszásában: 16.7/13.4
Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (1996), 2x az amerikai egyetemi bajnokság (NCAA) győztese (1991, 1992)
Egyéni elismerései: az NBA legerősebb ötösének tagja (1997), 4x az NBA második legerősebb ötösének tagja (1996, 1998–2000), az Év újonca-díj megosztott győztese (1995), az NBA legerősebb újoncötösének tagja (1995), 7x NBA All Star (1995–1998, 2000, 2001, 2005), 3x az NBA sportszerűségi díjának győztese (2005, 2008, 2010), a Hírességek Csarnoka tagja, az egyetemi Hírességek Csarnoka tagja

ORRTÖRŐ EDZÉS

Grant Hill nem a nyomorból kiemelkedő figura, akinek a mindennapok problémái is megnehezítették az életét a kemény edzések és a kihívást jelentő mérkőzések mellett. Édesapja, Calvin Super Bowl-győztes futójátékos volt a Dallas Cowboysnál, édesanyja, Janet a korábbi demokrata elnökjelölt asszony, Hillary Clinton szobatársa volt a Wellesley Női Egyetemen, majd
Michelle Obama mentoraként ténykedett. 1987-ben egy amatőr kosárlabdatorna döntőjében Jonesborough-ban Bill, Hillary és Chelsea Clinton is megnézte Grant Hillt, akinek Bill Clinton, Arkansas akkori kormányzója adta át a viadal legértékesebb játékosának járó díjat, aztán együtt mentek bulizni a Wendy's helyi kirendeltségébe.

Később Clinton nem tette miniszterré Hillt, de a pályán töltött legsikeresebb évei a korábbi kormányzó regnálása idejére estek. Addig is Grant lelkesen tanult, közben a pályán is odatette magát a Duke csapatában, amelyben a Dream Team elfeledett tagjával, Christian Laettnerrel játszott együtt. Kétszer megnyerte az egyetemi bajnokságot, egyszer a döntőben bukott el együttesével, amelyet azóta is a nagyszerű Mike Krzyzewski edz.

„Ha elmondom róla a legszórakoztatóbb, legőrültebb sztorikat, talán sosem hívnak többet a Duke-ra – mondta visszavonulása után nem sokkal az NBA Tv-nek Hill. – A leghihetetlenebb az volt, amikor az Atlanti-parti divízióban a Virginia ellen játszottunk elsőéves koromban. Kikaptunk, megsemmisültünk. Három és fél óráig tartott, hogy hazabuszozzunk. Amikor leszálltunk, Mike szólt, hogy mindenki szedje össze magát, és tíz percen belül legyen a parketten. Edzettünk, de ez volt a legrosszabb edzés, amelyen valaha részt vettem, ráadásul még az orrom is eltört. Viszont felnyitotta a szemünket, megmutatta a tökéletességre törekvés követelményrendszerét. Nagyon sok futás, temérdek káromkodás, de büszkén mondhatom, utána sosem kellett hasonló tréningen részt vennünk »K« edzőnél.”

ÚJONCKÉNT A LEGNÉPSZERŰBB

Hill az 1994-es draft harmadik helyén kelt el (a Detroit Pistons vitte el), ami egyértelműsítette, sokat várnak tőle. A kiscsatár be is robbant a ligába, Jason Kiddel együtt ő lett az Év újonca, de ami hihetetlen, hogy mind a négy tradicionális major ligát beleértve elsőként érte a megtiszteltetés, hogy újoncként a legtöbb voksot kapta az All Star-gála résztvevőinek kiválasztásakor. 1289585 szavazattal szűken megelőzte a harmadéves Shaquille O'Nealt – ennek a napokban lesz 25 éve. Még nagyobb bravúrt mutatott fel esztendővel később, akkor is ő végzett az összesített lista első helyén, s Michael Jordant előzte meg, aki 1993-as visszavonulása óta az első gálájára készült.

Amúgy Hill sem maradhatott ki abból, hogy pályafutása korai szakaszában Air Jordannel mérjék össze: „Ezen csak nevetni tudtam. Természetesen nem én voltam az első »következő« Jordan...” – pedig a légiessége neki sem ismert határokat.

Karrierje meredeken ívelt felfelé a Pistonsnál, pontszerzésben, lepattanózásban és a gólpasszok terén is maradandót alkotott. Elképesztő számokat mutatott fel minden fontos szegmensben, temérdek tripla duplát gyűjtött, de a csapattal elkerülték a sikerek. Hiába ment új franchise-hoz, szűnni nem akaró kálvária vette kezdetét. Az Orlando Magic például alaposan befürdött Hill-lel, de erről legkevésbé az érintett tehetett.

Akkor már túl volt egy olimpiai bajnoki címen Atlantából, 1997-ben bekerült a liga legerősebb, négyszer a második legerősebb ötösébe. Még Detroitban, az 1999–2000-es évadban kezdődtek az életét megkeserítő bokaproblémák. Bal bokájának krónikus sérülése miatt 2003-ban nemcsak további pályafutása, de az élete is veszélybe került – az orvosok eltörték a bokáját, hogy megfelelően összeforrjon a lábcsontjával, ám a műtét után súlyos fertőzést kapott, hat hónapig kezelték intravénásan antibiotikumokkal, a teljes 2003–2004-es idényt ki kellett ülnie. Éppen azt, amelyiket korábbi klubja nyert meg, köszönhetően az érte elcserélt Ben Wallace fantasztikus teljesítményének is.

SIKERES VAKRANDI

„Több orvos letett rólam, azt mondták, ennyi volt! Aztán még tíz évet eltölthettem a pályán – emlékezett vissza 2013-ban a TNT csatornán. – Nem voltam már ugyanaz a játékos, de örömömet leltem a játékban, és a helyzetből kihoztam a legtöbbet.”

Később a The Undefeated nevű portálnak felidézte, azért volt képes 40 éves koráig aktív maradni, mert 19 évre nyúló karrierje során mindig kitalálta, miként tud hatékony lenni.

Elment a Phoenix Sunshoz, mellyel 2010-ben megnyerte karrierje első és második rájátszásbeli párharcát, majd a Los Angeles Clippersnél tette le a lantot. Ekkorra már leromlottak korábban impozáns átlagai, ám védőmunkája és sokoldalúsága valóban nélkülözhetetlen maradt „öregként” is.

A 47 éves csillag ma sem unatkozik: televíziós elemző, s az Atlanta Hawksban van részesedése, míg a mindennapi munkából alelnökként veszi ki részét. Kanadai feleségét, Tamiát (akinél 2003-ban diagnosztizáltak szklerózis multiplexet) hatszor jelölték Grammy-díjra, híres R&B-énekesnő, két közös gyermekük van, szóval eléggé bejött az 1996-os detroiti vakrandijuk...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik