NBA: LeBron James közelebb lépett Michael Jordanhez

T. D.T. D.
Vágólapra másolva!
2020.10.12. 13:56
null
LeBron James közelebb lépett Michael Jordanhez (Fotó: Getty Images)
Pályafutása negyedik bajnoki címe után még magasabb szintre emelkedett LeBron James az NBA legnagyobb játékosainak tekintetében. A hihetetlen teljesítmény láttán ismét előjött a folyton ismételgetett kérdés: vajon James vagy a legendás Michael Jordan a liga valaha volt legnagyobb szupersztárja?

A Los Angeles Lakers négyszeres bajnoka korábban kijelentette, hogy legnagyobb vágya felülmúlni Jordant, mint a történelem legnagyobb játékosát. A Miami Heat legyőzésével egy lépéssel közelebb jár ehhez – írja az ESPN. Nézzük meg egy kicsit közelebbről a két zsenit!

James abban máris csatlakozott Jordanhez, hogy mind a ketten legalább négyszer lettek a döntő és az alapszakasz legértékesebb játékosai (MVP). Annyi különbség azért akad, hogy MJ-nél ez a „legalább négy” valójában öt alapszakaszbeli és hat döntőbeli elismerést takar, míg James mindegyikből négynél jár.

Viszont azt már elmondhatja magáról, hogy valamivel idősebb korában nyert bajnoki címet, mint Michael Jordan: a Bulls géniusza 35 éves és 117 napos volt az 1998-as döntő utolsó mérkőzésének idején, míg James 35 évesen és 286 naposan nyert.

Az egyik legnagyobb kritika Jamesszel kapcsolatosan továbbra is a döntőkhöz kapcsolódik: míg a Miami Heattel, a Cleveland Cavaliersszel és a Lakersszel is bajnok játékos tízből négy finálét nyert meg, addig Jordan mérlege makulátlan – hatból hat.

Ha csupán a számokat nézzük: James négyszeres bajnok, négyszeres alapszakasz-MVP, négyszeres döntő-MVP, 16-szoros All Star, 27.1 pontot, 7.4 lepattanót és ugyanennyi asszisztot átlagol meccsenként.

Jordan hatszoros bajnok, ötszörös alapszakasz-MVP, hatszoros döntő-MVP, 14-szeres All Star, 30.1 pontot, 6.2 lepattanót és 5.3 asszisztot szerzett átlagosan egy mérkőzésen.

Arra a kérdésre, hogy ezzel a diadallal változott-e valami kettejük összevetésében, James annyit mondott: „Nem tudom. Hagyom, hogy ti beszéljetek erről.”

A trófea átadásakor folytatta:

„Amikor megérkeztem ide, megmondtam Jeanie-nek (Jeanie Buss, a Lakers tulajdonosa – a szerk.), hogy visszaviszem ezt a csapatot oda, ahová való. A néhai édesapja nagyszerű munkát végzett, ő folytatta, nekem meg hatalmas megtiszteltetés, hogy egy ilyen történelmi franchise része lehetek. Hihetetlen érzés ez, nemcsak nekem, de a csapattársaimnak, az egész szervezetnek, az edzőknek, mindenkinek, aki itt van. Szeretnénk, ha tisztelnének minket: ezt akarja Rob (Rob Pelinka general manager – a szerk.), Frank Vogel edző, az egész szervezet, a Lakers szurkolói, és én is akarom azt a rohadt tiszteletemet.”

Card

Card

Card

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik