NBA: LeBron James Las Vegas-i csapat tulajdonosa lenne

M. M.M. M.
Vágólapra másolva!
2022.10.07. 17:10
LeBron James a Las Vegasban rendezett Phoenix Suns–Los Angeles Lakers előszezonmérkőzést követően nyilatkozott a médiának, és kijelentette: jelzi Adam Silver NBA-főigazgatónak, hogy szeretne tulajdonosa lenni egy Las Vegasba kerülő franchise-nak.

 

LeBron James az NBA történetének egyik legjobb játékosa. Amiben viszont vitathatatlanul a legjobb a kosárlabdázás történelmében, az a játékosok hangjának felerősítése, érdekeiknek érvényesítése, képviselete. Ennek egy újabb példája lenne, ha ő lehetne az esetlegesen Las Vegasban létrehozott NBA-csapat tulajdonosa.

A liga köreiben évek óta tudott, hogy két csapattal tervezik kibővíteni az NBA-t: Seattle-ben (amely elvesztette a SuperSonicsot, amikor az Oklahoma Citybe költözött) és Las Vegasban, ahol már NFL- (Raiders) és NHL-csapat (Golden Knights) is működik.

Amint az Athletic beszámol róla, James egyenesen Adam Silvernek címezte üzenetét: „Csodás itt játszani, itt vannak a legjobb szurkolók a világon. Nagyon szeretnék idehozni egy csapatot. Tudom, hogy Adam most Abu-Dzabiban van a Bucks és a Hawks meccsén, de azt is tudom, hogy olvas minden mérkőzés utáni interjút, szóval Adam, ide akarom a csapatot. Köszönöm!”

Bár James szavai követelőzőnek tűnhetnek egy laikus számára, személye a ligában nagyon fontos, és vélhetően a játékos-pályafutása után is az lesz. Jelenleg Michael Jordan az egyetlen korábbi játékos, valamint afroamerikai tulajdonos a ligában.

A legesélyesebb jelölt a vegasi csapat tulajdonlására az a Fenway Sports Group (FSG), amely birtokolja a Liverpool FC-t, a Pittsburgh Penguinst és a Boston Red Soxot. A Liverpool az FSG tulajdonlása alatt szakította meg 30 éves bajnoki cím nélküli vesszőfutását, minden létező trófeát bezsebelt, valamint a Red Soxtól átvett sportanalitikai módszertanával új tudást hozott a labdarúgásba.

A Red Sox 86 évig nem nyert World Seriest, de az FSG (elsősorban John W. Henry) irányításával 2004 óta négyet is, amivel a legeredményesebb MLB-csapatnak számít, a Penguinst pedig tavaly szilveszterkor vásárolták meg hivatalosan.

LeBron James 2011-ben megvásárolta a Liverpool 2%-át az FSG-től, amely részesedés akkoriban a KPMG könyvelő cég szerint 6.2 millió dollárt, tavaly viszont már 52 milliót ért. James ezt követően tavaly részesedést vásárolt magában az FSG-ben, majd a Red Soxban is. A pletykák szerint az FSG lehet a Las Vegas-i csapat tulaja, amelyet James vezethetne visszavonulását követően.

LeBron James 2011 óta áll üzleti kapcsolatban a Fenway Sports Group-al (Fotó: AFP)
LeBron James 2011 óta áll üzleti kapcsolatban a Fenway Sports Group-al (Fotó: AFP)


Miért lenne érdeke ez a maradék 30 csapatnak, hiszen így a liga bevételei többfelé oszlanának? Egy ilyen bevásárlás esetén a csapatok között egyenlő mértékben osztják el a bevásárlásért fizetett pénzt, amely Seattle nélkül is körülbelül 116 millió dolláros azonnali bevételt jelentene csapatonként – és egy másik csapat érkezésével megkétszereződhet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik