NBA: keleti döntős a Heat, hetedik meccs lesz Phoenixben – videók

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.05.13. 07:13
null
Jimmy Butler és a Miami készülhet a főcsoportdöntőre (Fotó: AFP)
A harminchárom pontig jutó Luka Doncic vezérletével a Dallas Mavericks 113–86-ra legyőzte hazai pályán a Phoenix Sunst az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásában a Nyugati főcsoport elődöntőjének hatodik mérkőzésén, ezzel 3–3-ra egyenlített az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharcban. Keleten az alapszakaszelső Miami Heat 99–90-re nyert a Philadelphia 76ers vendégeként, így 4–2-es összesítéssel bejutott a főcsoportdöntőbe.

Philadelphia 76ers–Miami Heat 90–99

Keleti döntős a Miami. Rögtön egy 7–0-val kezdett a Heat és jelezte, hogy egyáltalán nem laposan, leeresztve érkezett a párharc hatodik mérkőzésére, majd amikor ebből feljött a Sixers, akkor egy újabb 8–0-val lógott meg Erik Spoelstra csapata még az első negyedben. A nagyszünetig azért összességében így is szorosan alakult a küzdelem, a második negyed derekától kezdve a Philly is tudott néha vezetni, a félidőben egy ponttal a Miami járt előrébb, majd a fordulást követően még egy lapáttal rátett az addig is agresszív védekezésére és átrohant ellenfelén. A harmadik negyed elején egy 11–2-vel sikerült meglógnia a gárdának, ami 19–4-ig „fejlődött” a folytatásban, jöttek a labdaszerzések, a blokkok, a kikényszerített rossz helyzetek, azokból a gyors, pontos támadások – itt csak Shake Milton dobásai miatt nem dőlt el végleg a küzdelem, de így is kényelmes helyzetbe került a Heat. A záró etap első két percét aztán megint 8–0-ra nyerték meg a vendégek és innentől nem volt miről beszélni, pár perc múlva megvolt a közte húsz, a hajrá pedig arról szólt, hogy a Sixers kozmetikázhatott a végeredményen – a második félidőben összességében végig a Heat diktált és meggyőző játékkal, kiváló védekezéssel szedte szét ellenfelét. Támadásban ugyan a 48 százalékos mezőnymutatóhoz csak 25 százalékos triplázás társult, de 22 pontot dobtak a Philly eladott labdáiból, 62–48-ra győztek a festékben és 49–35-re húzták be a lepattanózást, uralták a meccset – egyénileg megint Jimmy Butler (43 perc, 32 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) és Max Strus (20 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) villogott igazán, de a többiek is tették, amit kellett. 2–2 után tehát ritmust tudott váltani a párharcban a Miami és két magabiztos győzelemmel továbbjutott, így három szezon alatt másodszor játszhat keleti döntőt – ráadásul úgy, hogy a playoffban eddig két egészséges meccset kapott csak Kyle Lowrytól.

Jimmy Butlerre a hatodik meccsen sem volt megoldása a Sixersnek

Keserű Sixers. Nem érződött a kétségbeesés, a kieséstől való félelem a Phillyn, semmivel sem játszottak gyorsabban vagy nagyobb akarattal, mint eddig, emiatt reális esélyük nem is igazán volt a győzelemre. A védekezésük alapvetően jól zárt, odaértek a triplákra, félpályán most sem engedték kibontakozni ellenfelüket, de ugyanaz történt, mint eddig, semmi komolyat nem változtatott Doc Rivers: Jimmy Butler alkotott és megszórhatta magát, közben pedig a Heat kemény periméter-védekezése és a jó lepattanózása megágyazott a rohanásnak, így kevesebbet kellett félpályázniuk a vendégeknek. A gondot az jelentette a Philly szemszögéből, hogy támadásban voltak nagyon harmatosak, Joel Embiid 20 pontja és 12 lepattanója 7/24-es mezőnymutatóval jött össze, Tyrese Maxey 9/22-vel dobta meg a 20 pontját, James Harden összesen kilenc mezőnydobásba állt bele és a második félidőben nem szerzett pontot, csapatszinten összesen hét büntetőt harcoltak ki és komoly károkat okozott nekik, hogy Danny Greent három perc után úgy kellettaz öltözőbe segíteni, mert súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett. A mindig „hálás” philadelphiai publikum nehezen viselte a meccset, már a harmadik negyed hajrájában elkezdett pfújolni, a negyedikben, amikor végleg eldőlt a kérdés, akkor megint, a lefújáskor pedig a csarnok fele már üres volt – míg Rivers elkezdhetett az állásával kapcsolatos kérdésekre válaszolni...

A 76ers legjobb dobói: Embiid 20/6, Maxey 20/3, Milton 15/9
A Heat legjobb dobói: Butler 32/6, Strus 20/12, Tucker 12

A párharc végeredménye: 4–2 a Heat javára.

Dallas Mavericks–Phoenix Suns 113–86

Jobb volt a Dallas. Az ötödik meccs harminc pontos Suns-győzelme után teljesen más mérkőzést láthattunk most, a Mavericks abszolút átérezte, hogy mi a tét és másfél negyednyi tapogatózás után lejátszotta a pályáról az alapszakasz győztesét. Az első negyedben egy-két ponttal vezetett még a Phoenix is, de aztán fordított a Dallas, majd a szoros, két-három pontos hazai előny a második játékrész közepén „megindult”: 41–39 után jött Luka Doncic, villant párat, Reggie Bullock és Maxi Kleber is hozzászólt, a Mavs pedig egy 19–4-es futást rakott össze bő öt perc alatt. Emiatt a nagyszünetben 17 pont volt közte és innentől az volt a kérdés, hogy elég stabilak-e a vendéglátók ahhoz, hogy menedzseljék ezt az előnyt, a válasz pedig „igen” lett – egyszer sem forgott már veszélyben a sikerük, minden phoenixi próbálkozásra válaszolni tudtak, sőt a végén még növelték is a fórjukat. Összességében attól a 19-4-től kezdve uralták a mérkőzést, 15-tel több büntetőt harcoltak ki, 41 százalékkal dobtak 16 triplát, de főleg a védekezésük lépett szintet, megfojtották a Suns játékosait, leradírozták Pault és sokszor Bookert is, az óriási különbséget pedig az eladott labdák 22–7-es, illetve a labdaszerzések 16–3-as aránya jelentette – amelyekből 29, illetve 6 pontot dobtak a csapatok, nyilván a Dallas javára. Luka Doncic most is klasszis volt (33 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés), Jalen Brunson 18 pontot dobott másodlagos labdakezelőként, Bullock 5/11, Dinwiddie 5/7, Kleber pedig 3/5 triplát tett hozzá, minden működött – sokkal jobbak voltak ellenfelüknél, így harmadik hazai meccsüket is megnyerték és utazhatnak vissza Phoenixbe a mindent eldöntő hetedik mérkőzésre.

Luka Doncic vezette győzelemre a Dallast

Gyengén játszott a Suns. Chris Paul sorozatban negyedszer tűnt el, ezúttal 4 gólpasszára 5 eladott labda jutott, Devin Booker 6/17-es mezőnymutatója mellé 8 eladott labda társult, Mikal Bridges és Jae Crowder két-két mezőnykosarat szerzett, csapatszinten 18 gólpasszig és 22 eladott labdáig jutottak, 40 százalék alatt dobtak mezőnyből, összesen hat triplájuk esett be csapatként, közben pedig igazából védekezésben sem tudtak elég „kemények” lenni a vendégek. Mindez egyszerre nem férhetett bele, a második félidőben szinte epizódszerepek sem jutottak nekik, mert egy jó megoldásukra jutott két rossz vagy két jó dallasi. Érdekesség, hogy Monty Williams ezúttal egy másodpercre sem küldte be JaVale McGee-t, a 21 pontos, 11 lepattanós Deandre Ayton pihenőidejét a szintén jól beszálló Bismack Biyombo kapta, de ezúttal annyira kevés volt a periméter a pontok és annyira „sok” az eladott labdák terén, hogy mindegy volt a centerek játéka. Nincs más hátra, mint előre: otthon, hazai környezetben sokkal jobb támadójátékkal meg kell nyerniük a hetedik meccset, hogy bejussanak a nyugati döntőbe.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 33/6, Bullock 19/15, Brunson 18
A Suns legjobb dobói: Ayton 21, Booker 19, Paul 13/9

A párharc állása: 3–3.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik