NBA: Jokics és Murray vezérletével nyert, így vezet a Denver

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2023.06.02. 07:01
null
Nikola Jokics 27 pontig jutott a döntő első meccsén (Fotó: Denver Nuggets)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) nagydöntőjének első meccsén a Denver Nuggets a 27 pontos és tripla duplát elérő Nikola Jokics és a 26-ig jutó Jamal Murray vezérletével 104–93-ra győzött a Miami Heat ellen.

 

 

Denver Nuggets–Miami Heat 104–93

Végig vezetett, uralta a meccset a Denver

Egyáltalán nem rozsdásan, hanem kipihenten és koncentráltan nyitotta a finálét a másfél hét pihenőből érkező Nuggets, amely az első játékoknál szépen kereste a kedvező dobóhelyzeteket, így például Aaron Gordonnak hamar sikerült is könnyű kosarakat szereznie. Pár perc alatt meglépett a Nuggets hat-nyolc ponttal, az első negyed végén kilenc volt közte, aztán a másodikban gyorsan meglett a tíz, majd tizenöt-tizenhét egységig nőtt a távolság – remekül dobott és remek ritmusban játszott a Denver.

Jamal Murray-re nem volt válasz, Michael Porter Jr. és Gordon is bedobálta a helyzeteit, Nikola Jokics pedig kicsit háttérbe húzódva irányította az előadást. A nagyszünetben 59–42 állt az eredményjelzőn, a folytatásban pedig annyi volt a feladat, hogy ne engedjenek igazán nagy futást a Heatnek: kisebb rohamok folyamatosan jöttek, de kilenc-tíz pontnál közelebb már egyszer sem ért vissza Erik Spoelstra csapata, a Denver ugyanis mindig időben reagált, és egy-két jó támadással elállította a vérzést.

Mesteri Jokics-tripla

 

A második félidőben támadásban azért már nem volt olyan könnyű dolga a vendéglátónak, a Heat védekezése elkezdett felkeményedni, de a Nuggets is kellően stabil volt hátul ahhoz, hogy a 17-19 pontos előnyt ne adja le, és ne kerüljön bajba. Jokics végül azért megszórta magát és 27 ponttal, 10 lepattanóval, valamint 14 gólpasszal rögtön tripla-duplázott élete első nagydöntős meccsén (erre eddig csak Jason Kidd volt képes), Jamal Murray 26 ponttal, 6 lepattanóval és 10 gólpasszal villogott, Porter Jr. is dupla-duplázott, Gordon 16 ponttal zárt, de Bruce Brown is elérte a tíz pontot és Kentavious Caldwell-Pope-nak is volt fontos dobása. Összességében 50 százalék feletti mezőnymutatóval zárta az estét Michael Malone alakulata, és bár távolról 30 százalék alatt maradt, de egy pillanatig sem forgott komoly veszélyben a győzelme - remek játékkal, magabiztos teljesítménnyel őrizte meg a pályaelőnyét, és kezdte szép győzelemmel a döntőt.

Nem volt önmaga a Miami

Talán a fáradtság, talán a denveri levegő, talán a Nuggets remek játéka miatt, de a playoff során most először mintha nem lett volna önmaga a Heat: a védekezés még hagyján, a második félidőben azt nagyjából sikerült rendezni, de támadásban egészen szokatlan dolgok történtek a floridaiakkal.

Jimmy Butler például alig 13 pontot dobott 14 mezőnykísérletből, az eddigi csodafegyver Caleb Martin három pontot és 1/7 dobást tett hozzá. Max Strus mindenkit alulmúlva 0/10-es mezőnyözést és 0/9 triplát jegyzett, az előző körben nagyot játszó Duncan Robinson egyetlen kosárnál állt meg – csapatszinten alig érték el a 40 százalékot mezőnyből, távolról 32 százalékig javultak a meccs végére. Azonban sokáig ennél is jóval rosszabbul dobtak, ráadásul az egész meccsen összesen két (!) büntetőt harcoltak ki, míg a Nuggets húszat, ez elképesztő adat.

Villanásokra futotta a vendégek erejéből – íme, egy szép hárompontos

 


 

Jellemző, hogy azt a két büntetőt a semmiből előrántott Haywood Highsmith jegyezte, aki a kispadról beszállva 18 pontot tett hozzá, a csapat legjobbja pedig a Boston-széria végén a kritikák kereszttüzébe kerülő Bam Adebayo volt, aki 26 ponttal, 13 lepattanóval és 5 gólpasszal igyekezett húzni övéit. Reális esélyük azonban most nem volt a sikerre ezzel a játékkal, próbáltak rohamozni, felzárkózni, de igazán komoly nyomást nem tudtak helyezni a Denverre - sok mindent kell kiigazítaniuk a magyar idő szerint hétfő hajnali második meccsre.

KOSÁRLABDA
NBA, DÖNTŐ
1. MÉRKŐZÉS
Denver Nuggets
–Miami Heat 104–93
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 27/3, Murray 26/6, Gordon 16
A Heat legjobb dobói: Adebayo 26, Vincent 19/15, Highsmith 18/6
Az egyik csapat negydik győzelméig tartó párharc állása: 1–0

A NAGYDÖNTŐ MENETRENDJE
Június 4.
Denver Nuggets–Miami Heat
Június 7.
Miami Heat–Denver Nuggets
Június 9.
Miami Heat–Denver Nuggets
Június 12.
Denver Nuggets–Miami Heat (ha szükséges)
Június 15.
Miami Heat–Denver Nuggets (ha szükséges)
Június 18.
Denver Nuggets–Miami Heat (ha szükséges)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik