NBA: Jokics 41 pontjával nyert a Nuggets, Doncic döntött a Celtics ellen

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.02.24. 07:34
null
Nikola Jokics 41 pontot dobott a Blazers ellen (Fotó: Twitter, @ESPNNBA)
Az NBA alapszakaszának legutóbbi játéknapján a Denver Nuggets 111–106-ra legyőzte a Portland Trail Blazerst a szerb Nikola Jokics vezérletével. A Dallas Mavericks szoros meccset nyert meg a Boston Celtics ellen, a Philadelphia 76ers ezúttal győzni tudott idegenben a Toronto Raptors ellen, míg a Los Angeles Clippers megtörte a Washington Wizards győzelmi sorozatát.

Cleveland Cavaliers–Atlanta Hawks 112–111

Nem volt meggyőző a Hawks és Young sem.Lloyd Pierce vezetőedző nem értette, hogy maradhatott le Trae Young az All-Starról, ugyanakkor most is problémát okozott, hogy Young hiába adott 12 gólpasszt és dobott 28 pontot, a 9/27-es mezőnymutató, azon belül az 1/7-es triplamutató ma nem fért bele - nem az első ilyen meccse idén, ahol nem ülnek a dobásai. Nyilván ezzel együtt is nyerhettek volna, de a parádésan célzó John Collins 13 perc után fejsérüléssel kiszállt, a hét meccs után visszatérő Rajon Rondo elég rozsdásan mozgott, Danilo Gallinari pedig hasonló százalékkal tüzelt, mint Young. A Cam Reddish-t (Achilles) nélkülöző kezdőötössel összességében így sem volt gond, Kevin Huerter és Tony Snell biztosította a kinti tűzerőt, Capela vezetésével a védekezésük is teljesen rendben volt, utóbbi viszont nem mondható el a második vonalról, akiket konkrétan szétdobtak a Cavs cseréi. A végig szorosan alakuló találkozón aztán a végjátékban csúnyán elnézett védekezés mellett az is gondot okozott, hogy addigra elfogytak az időkéréseik, így ad hoc kellett támadniuk az utolsó négy másodpercben a győzelemért - nem sikerült, legközelebb a Boston ellen javíthatnak.

Draftolatlan újonc lett a hős.Zsinórban 10 meccset bukott el a Cleveland, eleve igen hektikus a szezonjuk, így érthető, hogy a meccs után úgy ünnepeltek, mintha playoffba jutottak volna - ráadásul csapatmunkával nyertek, ezt emelte ki J.B. Bickerstaff vezetőedző is. Valóban így történt, a kezdőötösben Collin Sexton vágott be 29 egységet, a dupla-duplázó Jarrett Allen kiosztott még 4 blokkot is, utóbbiban besegített Isaac Okoro (3 blokk) és Dean Wade (2 blokk) is, jól védték a festéket. A Hawks alapjátékával azért összességében meggyűlt a bajuk, de ekkor léptek színre a cserék, akik megtolták a szekeret: Dylan Windler 5/5 triplát szórt, Cedi Osman hozzátett hármat, Javale McGee is mindkét oldalon jól mozgott, a hős pedig a negyedik csere, Lamar Stevens lett. Az alulméretezett, drafton el sem kelt, two-way szerződéssel rendelkező erőcsatár fent volt az utolsó másodpercekben is - teljesen elfelejtkeztek róla, amit Sexton észrevett és ajtó-ablak ziccert dobatott vele. A Hawks már nem tudott válaszolni, a Cavs pedig legközelebb a Houston ellen akár győzelmi sorozatot is építhet.

A Cavaliers legjobb dobói:Young 28/3, Huerter 22/12, Collins 13/3.
A Hawks legjobb dobói:Sexton 29/9, Garland 17/3, Windler 15/15.

Orlando Magic–Detroit Pistons 93–105

Saben Lee vált hőssé.Igazi hullámvasút meccset játszottak a felek az első félidőben, de jellemzően a Pistons járt előrébb, ebben pedig nagy szerepe volt a második körben draftolt újonc hátvédnek, aki Delon Wright kidőlése óta kap komolyabb perceket, amiket jó játékkal hálál meg. Ma 3/3 tripláját a helyére küldte, összességében 8/11 dobása landolt a gyűrűben, mellette pedig 4 gólpasszt és két szerzett labdát is jegyzett – nem véletlen, hogy Dwane Casey vezetőedzőtől az öltözőben megkapta a meccslabdát. Mellette a szintén padról érkező Josh Jackson is villogott, 18 pontot, 7 lepattanót és 2 blokkot jegyzett, erre a párosra pedig nem készült fel a Magic – pedig a Pistons kispadja idén a legtöbb pontot átlagolja a ligában.... A Pistons kezdői is jól működtek: Dennis Smith Jr. 6/9 dobását a helyére tette, a Grant-Bey csatárpáros mindenben benne volt, Plumlee 12 pattanója mellett kiosztott 3 blokkot és 4 gólpasszt is. A harmadik negyedben sikerült teljesen szétszedniük a Magic egyébként sem acélos támadójátékát, az itt összerakott 14 pontos előnyt pedig gond nélkül menedzselték, legközelebb a Pelicanst viccelhetik meg.

Steve Clifford a védekezésről beszélt, de ez a támadásokon ment el.Zsinórban háromszor, utóbbi 5 meccséből négyszer nyert a Magic, javarészt annak köszönhetően, hogy ezeken a találkozókon abszolút ligaelit szinten védekeztek, ma viszont ez annyira nem ment, ezt emelte ki a vezetőedző is. Ugyanakkor 93 dobott ponttal manapság szinte képtelenség nyerni az NBA-ben (ha az Orlando nem éri el a száz pontot, akkor 1-12-re áll a szezonban), erre viszont most sem sikerült megoldást találni. A friss All-Star Nikola Vucsevics ugyan igyekezett, de a 9/22-es mezőnymutató árulkodó, ahogyan a másik két húzóember, Evan Fournier (4/14) és Terrence Ross (4/12) dobásai sem ültek – Fourniernak annyi a mentsége, hogy jól kezdett, de az első negyedben Jackson átrendezte kicsit az állkapcsát, utána nem érezte a gyűrűt. A kezdőben Michael Carter-Williams meglepően pontosan célzott, és néhány csere is jól sáfárkodott a lehetőségeivel, de összességében ez ismét vérszegény produkció volt támadásban. A harmadik negyedben teljesen elvesztették a fonalat, onnantól csak futottak az eredmény után, hiába – legközelebb Brooklynban gyakorolhatják a védekezést, de ezzel a támadójátékkal a Nets is el fog boldogulni...

A Magic legjobb dobói:Vucsevics 20/6, Fournier 14/9, Ross 13/9.
A Pistons legjobb dobói:Lee 21/9, Jackson 18, Grant 17/3.

Brookyln Nets–Sacramento Kings 127–118

Végig vezetett, de kellett a jó hajrá a Netstől.Nagyon bekezdett a hazai csapat és 42 pontot dobott az első negyedben, ennek köszönhetően 14 egységnyi fórt épített fel, ezt követően viszont jelentősen visszavett és szoros mérkőzést játszott. Végig Steve Nash csapata volt elöl, ebben nem történt változás, de a Kings folyamatosan ott volt néhány pontnyira, sőt, a záró etap során 110-109-ig zárkózott fel. Itt azonban megrázta magát a Brooklyn és James Harden (29 pont, 11 lepattanó, 14 gólpassz), valamint Kyrie Irving (21 pont, 7 gólpassz) vezetésével meglógott, majd a nagy meccsetjátszó Bruce Brown (29 pont, ebből 13 a negyedik negyedben, 11/13 mezőnyből) kosaraival el is döntötte a küzdelmet - négy perc alatt egy 14-1-et rohant a gárda, innen pedig már nem volt visszaút. Az összességében ismét jó támadójáték mellett tehát a fontos időszakban megint össze tudták zárni a védekezésüket, így sorozatban hetedik győzelmükkel üldözik tovább a Sixerst a keleti első helyért.

Most nem volt rossz a Kings, de hiába.Ezen a mérkőzésen legalább támadásban összeszedte magá a Sacramento, De'Aaron Fox (27 pont, 8 gólpassz, 5/8 tripla) és Tyrese Haliburton (23 pont, 9 gólpassz, 4/9 tripla) vezetésével volt bennük tűzerő, ennek is köszönhetik, hogy végig üldözni tudták a Brooklynt. A védekezés viszont most sem nézett ki jól, Harrison Barnes is ezt emelte ki a vereség okaként, szerinte hátul kötelező jelentősen javulniuk, mert addig nagyon nehéz dolguk van - persze hozzátehetjük, hogy a Nets ellen más csapatok sem néztke ki túl jól hátul, igaz, a Kings már sorozatban nyolcadszor kapott ki... Hiába az 50% feletti mezőnymutató, a gyors játék, a jó kinti dobás, ha közben mindig túldobja őket az ellenfél, mert képtelenek megállítani akárkit - ennek köszönhetően már csak a Minnesotát előzik meg Nyugaton.

A Nets legjobb dobói:Harden 29/15, Brown 29/6, Irving 21/6
A Kings legjobb dobói:Fox 27/15, Haliburton 23/12, Barnes 18/6, Holmes 18

New York Knicks–Golden State Warriors 106–1114

Curry jól tért vissza.Egymeccses kihagyása után ismét játékra jelentkezett Steph Curry, a GSW vezére, akit külön motivált az, hogy idén először engedtek be (kétezer) nézőt a Madison Square Gardenbe - mint mondta, nincs jobb érzés annál, mintegy nagy dobással elcsendesíteni egy publikumot idegenben... Nos, ő pontosan ezt tette, a csendesebb első félideje után 26 pontot dobott a másodikban, összesen 37-tel zárt 7/14 triplával, 6 lepattanóval, valamint 6 gólpasszal kiegészítve, a hajrában pedig megvillant: 97-97-nél elsüllyesztett egy óriási triplát, 102-100-nál egy lélekölő 2+1-et, majd a végén 5/5 jó büntetővel állította be a végeredményt. A Knicks védekezése alaposan megnehezítette a Warriors dolgát, de Curry extrája kisegítette ebből a vendégcsapatot, így hozni tudták a fontos idegenbeli győzelmet. amellyel tartják magukat a nyugati nyolcadik helyen.

Pedig a New York igyekezett. A hazaiak próbáltak nagyon keményen védekezni és fizikálisan a Warriors fölé nőni, illetve uralni a lepattanózást, ami sikerült is: 56-41-re nyerték meg, 18-7 volt a támadók aránya, ebben a szegmensben dominálni tudtak. A védekezésük sem volt rossz, akadtak gyengébb periódusaik, de összességében ezzel nem volt gond, inkább azzal, hogy Curry ezt is megoldotta, illetve hogy a túloldalon 40% alatt dobott Tom Thibodeau csapata - csak kicsit kellett volna jobban célozni és akár meg is nyerhették volna a meccset. Ez most nem sikerült, ugyan az All-Starrá választott Julius Randle jól mozgott (25 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) és Elfrid Payton is dobott 20 pontot, de ez nem volt elég a GSW legyőzéséhez - következőleg a Kings ellen viszont abszolút ők lesznek az esélyesek.

A Knicks legjobb dobói:Randle 25/9, Payton 20, Rose 16/6
A Warriors legjobb dobói:Curry 37/21, Oubre Jr. 19/3, Wiggins 16/3

Toronto Raptors–Philadelphia 76ers 102–109

Visszavágott a Sixers.Két napja kikapott ebben a csarnokban a Philly, ezúttal azonban javítani tudott annak ellenére, hogy Seth Curry nem lépett pályára. A vendégeknél most sem Joel Embiid vitte a prímet (18 pont, 12 lepattanó, 3/13 mezőnyből, 12 kiharcolt büntető, 6 eladott labda) és támadásban egyébként sem volt igazi egyéni húzóerejük, viszont keménységben, védekezésben felvették a kesztyűt: ők is nagyot mentek hátul és még jobban szétszedték a Toronto játékát, ráadásul 54-38-ra nyerték a lepattanózást, ami kulcsfontosságú volt a győzelmükhöz. A meccs elején rögtön megadták az alaphangot azzal, hogy a Curry helyén kezdő Furkan Korkmaz 16 pontot szórt az első negyedben, a kinti dobásoknak köszönhetően meg is léptek 21 ponttal és innentől végig vezettek - igaz, a hajrára azért megközelítette őket a Raptors. Az utolsó játékrészben azonban előlépett Tobias Harris, egymaga dobott 12 nagyon fontos pontot, ezzel pedig meg tudták őrizni az előnyüket - hat egységnél közelebb nem engedték ellenfelüket és összességében Embiid gyengébb napja ellenére magabiztosan vágtak vissza a legutóbbi vereségért. Ezzel egyébként sorozatban négy vesztes meccs után nyertek újra idegenben és megtartották keleti első helyüket a nagy formában lévő Brooklynnal szemben.

A remek védekezés most nem volt elég.Hátul megint nagyszerűen dolgozott a Raptors, Embiid limitálása már önmagában megér egy kövér piros pontot és bár az ő kiosztásaiból, a labda körbejáratásából eleinte megszórták őket kintről Korkmazék, de később már erre is jobban tudtak figyelni. A gondot a támadójáték jelentette, most már nagyon hiányzott Kyle Lowry, alig 43%-kal dobtak mezőnyből, 30%-kal tripláztak és 17-tel kevesebb büntetőt harcoltak ki, mint a Philly - a lepattanózást is hozzáadva egyszerűen nem volt bennük elég erő ahhoz, hogy fordítsanak a kezdeti jelentős hátrányt követően. Végig harcoltak, védekeztek, elérték, hogy ne Embiidnél legyen a labda, de ez a Sixers ma ennek ellenérejobb volt, így újra 50%-kal állnak a keleti ötödik helyen.

A Raptors legjobb dobói:Powell 24/6, Siakam 22/3, VanVleet 12/6
A 76ers legjobb dobói:Harris 23/9, Korkmaz 19/15, Embiid 18/3

Dallas Mavericks–Boston Celtics 110–107

Luka Doncic döntött.Kiélezett meccset vívtak a felek, a Mavs legnagyobb előnye 12 pont volt, a Bostoné öt, végig szorosan követték egymást, majd a hajrában két fordulat is bekövetkezett. Egyrészt a Dallas három perccel az órán még tizeneggyel vezetett, úgy tűnt, hogy behúzza a győzelmet, ám a Boston négy nagy dobással megfordította a mérkőzést és fél perccel a vége előtt már egy ponttal előrébb járt. Másrészt pedig itt jött Luka Doncic és nem hagyta, hogy csapata kikapjon: előbb 16 másodpercnél bevert egy óriási hármast, majd Jaylen Brown egyenlítő kettese után, az utolsó másodpercben elsüllyesztett még egy távolit, amely a győzelmet hozta meg a texasiaknak. Ez a két clutch dobás megkoronázta amúgy is jó (31 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz, 6/8 tripla) teljesítményét, a Mavs pedig úgy tudott nyerni, hogy ismét nem számíthatott Kristaps Porzingisre - cserébe viszont a padról többen is remekeltek, Jalen Brunson például 22 ponttal és 5/7 triplával szállt be onnan. A társaság ezzel elérte az 50%-os mérleget és bár még nincs playoff-helyen, de talán elindult a jó irányba.

Újabb fájdalmas vereség.Brad Stevens, a Boston vezetőedzője úgy fogalmazott, hogy két extra dobás kellett egy kivételes játékostól ahhoz, hogy kikapjanak, szóval ez a vereség is elég fájdalmas, de másképpen, mint a legutóbbi, amit hosszabbításban szenvedtek el. Összességében nem voltak rosszak, Jaylen Brown (29 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), Jayson Tatum (28 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Kemba Walker (21 pont, 0 eladott labda) is igyekezett, meg is volt az esélyük a győzelemre, a hajrában meg is csinálták a kulcsfontosságú rohamot, aztán kaptak két olyan triplát, amivel nem nagyon tudtak mit kezdeni. Szerencséjük sincs mostanában, mindenesetre ezzel a vereséggel már 50% alá csúszott a mérlegük és alig fél meccsel előzik meg a keleti kilencedik Charlotte-ot, illetve eggyel a Miamit.

A Mavericks legjobb dobói:Doncic 31/18, Brunson 22/15, Richardson 16/6
A Celtics legjobb dobói:Brown 29/6, Tatum 28/9, Walker 21/12

Milwaukee Bucks–Minnesota Timberwolves 139–112

Antetokounmpo dominált.A regnáló MVP mostanában feljebb kapcsolt a korábbi játékához képest, ezen az estén pedig ismét abszolút foghatatlan üzemmódban száguldozott a pályán és gyakorlatilag azt csinált, amit akart. Végül alig 29 percet játszott, de így is eljutott 37 pontig, 8 lepattanóig, valamint 8 gólpasszig, 13/18 mezőnydobása és 10/13 büntetője a gyűrűben landolt, úgyhogy nem tudtak vele mit kezdeni - mellette nagy extrák nem is kellettek, így is tükörsima győzelmet aratott a Bucks. Bryn Forbes azért dobott 23 pontot és 5/9 triplát a padról, összességében pedig heten is elérték náluk a tízpontos határt, csapatszinten 53,5%-kal céloztak mezőnyből és 47,6%-kal vertek be húsz darab triplát - sorozatban harmadszor nyertek, úgyhogy stabilizálták magukat és ott vannak a Sixers-Nets páros mögött, ugrásra készen.

Finch elsőre nem tudott csodát tenni.Most debütált a Minnesota kispadján a frissen kinevezett Chris Finch vezetőedző, aki arról beszélt, hogy a védekezés fizikalitásán kell nagyon sokat javítaniuk - ezt most nem nagyon tudták megmutatni, de a tréner hozzátette, hogy minden meccs egy lecke, most is bőven van mit tanulni. Összességében a 35 gólpasszuk az, amivel elégedettek lehetnek, szépen járatták a labdát, ráemeltek 54 és bedobtak 19 darab hármast, Karl-Anthony Towns megtalálta a társakat (26 pont, 8 lepattanó, 11 gólpassz), Malik Beasley pedig szintén eljutott 26 pontig. A támadójátékot tehát sikerült felpörgetni, kicsit igazítani rajta felfogásban, a védekezés a következő feladat - 7-25-tel továbbra is simán ligautolsók, úgyhogy bőven lesz munka...

A Bucks legjobb dobói:Antetokounmpo 37/3, Forbes 23/15, Middleton 15/9, Lopez 15/6
A Timberwolves legjobb dobói:Beasley 26/6, Towns 26/3, Nowell 13/9

Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 111–106

Jokics megalapozta, Murray befejezte.Fontos rangadót tudott megnyerni a Denver, méghozzá két sztárjátékosa remeklésének köszönhetően. A vezér most is Nikola Jokics volt, aki oda-vissza büntette a centerposzton meglehetősen vékony Portlandet és 41 pontig jutott, igaz, el is vállalt 32 dobást mezőnyből, a gólpasszait/lepattanóig pedig el tudta tőle venni a Blazers. Éppen ezért kellett mellé a 24. születésnapját ünneplő Jamal Murray is, aki a záró etapban átvette a stafétát, egymaga 19 pontot szerzett ekkor, így a hazaiak meg tudták őrizni az előnyüket. A megnyert első negyed után egyébként a másodikban jött egy hullámvölgyük, a harmadikat egálra hozták, majd az utolsóban tudtak a Portland fölé nőni ezzel a Murray-show-val, 90-90 után rá építve egy 11-2-vel lógtak meg és onnantól már nem néztek vissza, az utolsó percben egy Jokics-zsákolás és a jó büntetőzés már elég volt a sikerükhoz. Nagyon kellett már nekik egy ilyen meccs, ezzel egyébként éppen a Blazerst közelítették meg egyetlen mérkőzésre a tabellán - most fogadják a Washingtont, aztán egy négymeccses túrával zárják az alapszakasz első felét.

Lefelé halad a Portland.Sorozatban harmadik vereségét gyűjtötte be a Blazers, igaz, most egy kiütés másnapján, back-to-back lépett pályára Terry Stotts csapata, úgyhogy nagy meglepetés nincs a végeredményben. Damian Lillard az első féllidőben összesen öt pontot dobott, így az volt a csoda, hogy egálra álltak a nagyszünetben, amit Carmelo Anthony 16 pontos második negyedének köszönhettek - a folytatásban aztán Lillard is feljebb kapcsolt, a harmadik-negyedik játékrészben már húsz pontot szerzett, de végül ez sem lett elég. Sokáig tartották magukat, ám a záró etapban Murray nagy dobásai kicsit megtörték őket, az ott kialakuló tíz pont körüli különbségből nem volt erejük visszajönni - elkezdtek zuhanni a tabellán, most pedig még mennek a Lakershez is, mielőtt lezárják a túrájukat.

A Nuggets legjobb dobói:Jokics 41/9, Murray 24/12, Porter Jr. 12/6
A Trail Blazers legjobb dobói:Lillard 25/12, Anthony 24/9, Trent Jr. 18/12, Jones Jr. 18/6

Los Angeles Clippers–Washington Wizards 135–116

A Clippers tudta, hogy mi a dolga.A remek formában lévő, de egy hosszabbításos siker másnapján érkező ellenféllel szemben nagyon agresszíven és gyorsan kosárlabdáztak a hazaiak, Tyronn Lue csapata azonnal rárúgta az ajtót a Washingtonra és 16 ponttal nyerte az első negyedet, majd később is igyekezett pörgetni a játékot, rohanni, amennyire csak lehetett. Voltak időszakok, amikor ez a Wizardsnak állt jobban, de a Los Angeles végül mélyebbnek és frissebbnek bizonyult: Kawhi Leonard (32 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Paul George (30 pont, 6/7 tripla) mellett a kispad is extrát játszott, Lou Williams nélkül is 58 pont érkezett a cseresorból, ami döntő faktornak bizonyult. A Clippers összességében 57%-kal tüzelt mezőnyből és 50%-kal triplázott, pontos, határozott játékkal gyűrte le ellenfelét és akkor sem ijedt meg, amikor a Wizards rohamozott - most viszonthárom nap alatt három idegenbeli meccset játszanak back-to-back-toback, az egy kicsit nehezebb feladat lesz.

Nem volt erő védekezni.Az idei legjobb formájában, sorozatban öt győzelemből érkező Washington próbálta megtartani a lendületet, a back-to-back ellenére nem ültette ki Russell Westbrookot és igyekezett meglepetést okozni, de a Clippers túl koncentrált votl ahhoz, hogy ez megtörténjen. A fővárosiak a gyenge kezdés után nagy erőket mozgósítva visszakapaszkodtak egészen öt pontra, de a hazai cserék plusz lendületet adtak a Los Angelesnek, amire már nem tudott igazán válaszolni a vendégcsapat. Bradley Beal (28 pont, 10 gólpassz) és Westbrook (20 pont, 9 lepattanó, 10 gólpassz) most is igyekezett, egy pillanatig sem adták fel, csapatszinten ők is 50% felett dobtak, de védekezni abszolút nem volt erejük, ott azt csináltak velük Leonardék, amit akartak. Egy dobópárbajt most nem nyerhettek meg, úgyhogy maradt nekik a tisztes helytállás és a végeredményt tekintve közel húszpontossá hízó vereség - most még elutaznak Denverbe és március elején otthon megpróbálhatnak visszavágni a Clippersnek is.

A Clippers legjobb dobói:Leonard 32/9, George 30/18, Jackson 17/9
A Wizards legjobb dobói:Beal 28/3, Wagner 21/3, Westbrook 20

KOSÁRLABDA
NBA, ALAPSZAKASZ

Cleveland Cavaliers–Atlanta Hawks 112–111
Orlando Magic–Detroit Pistons 93–105
Brooklyn Nets–Sacramento Kings 127–118
Dallas Mavericks–Boston Celtics 110–107
New York Knicks–Golden State Warriors 106–114
Toronto Raptors–Philadelphia 76ers 102–109
Milwaukee Bucks–Minnesota Timberwolves 139–112
Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 111–106
Los Angeles Clippers–Washington Wizards 135–116

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik