NBA: Jannisz mégis játszott, de a Suns kezdte győzelemmel a nagydöntőt

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.07.07. 06:25
null
A Phoenix Suns kezdte győzelemmel a nagydöntőt (Fotó: Getty Images)
Jannisz Adetokunbót mégis bevetette a Milwaukee, de a Phoenix megvédte a pályaelőnyét és a Paul, Booker-Ayton párosra építve sikerrel nyitotta az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) nagydöntőjét.

 

Phoenix Suns–Milwaukee Bucks 118–105

A második félidőt már kézben tartotta a Phoenix. A Milwaukee kezdte jobban a meccset, de a Suns ekkor is tartotta az egálközeli eredményt, néha egy ponttal a vezetést is átvette, három pontnál nagyobb hátrányba pedig egyszer sem került, majd az első negyed hajrájában Cameron Johnson és Cameron Payne back-to-back tripláival 24–20-as előnybe került és a találkozó már egyszer sem fordult vissza az este folyamán. A második negyed derekán, 45–38 után, Khris Middleton játékaival egyszer még kiegyenlített a Bucks, de itt Chris Paul rögtön elsüllyesztett egy tökéletesen időzített hármast és ezt követően már sosem adta ki a kezéből a vezetést a Suns, sőt: a félidőből hátralévő öt percet 12–4-re nyerték meg a hazaiak és sikerült meglógniuk ellenfelük elől. A harmadik negyed aztán Paul varázslatát hozta, a Phoenix veteránja egymaga 16 pontot süllyesztett el a játékrész során, ebben volt három tripla is, melyek közül egyet faulttal együtt bombázott be, úgyhogy feltüzelte a közönséget és gyakorlatilag eldöntötte a meccset is - villámgyorsan 15 pont körüli távolság alakult ki, sőt, 88–68-nál meglett a közte húsz is még ebben a negyedben. A záró etapban már „csak” menedzselni kellett a különbséget és bár a Bucks még egy utolsó rohammal visszajött hét pontra úgy, hogy bőven volt még idő, de a Suns nem omlott össze, Devin Booker és Paul egy-egy nagy dobásával, majd Payne triplájával stabilizálta magát és többször már nem ingott meg. Összességében viszonylag egyértelmű hazai győzelemmel indult a széria, Paul 32 ponttal, 9 gólpasszal és 12/19-es mezőnymutatóval zárta a meccset, Booker 27 pontig és 6 gólpasszig jutott, Deandre Ayton pedig 22 ponttal és 19 lepattanóval dupla duplázott – ezúttal Jae Crowder 0/8-as dobásmutatóját is elbírták, így is nyerni tudtak.

Jannisz mégis játszott, de ez sem volt elég a Bucksnak. A mérkőzés napján még „valószínűtlen” besorolást adott játékosának a Milwaukee, ennek ellenére magától értetődő módon ott volt a bemelegítésnél, majd be is került a kezdőcsapatba és végül 35 percet el is töltött a parketten, többet pedig valószínűleg csak azért nem, mert öt faultot ütött be. A görög szupersztár nem dominált, de azért hozta, amit kell, védekezésben abszolút emelt a vendégeken, összességében pedig 20 ponttal, 17 lepattanóval és 4 gólpasszal zárt, 6/11-et dobott mezőnyből és 7/12-t a büntetővonalról. A vezérszerepet most is Khris Middleton vállalta magára, ő 26 dobást emelt el mezőnyből, ebből 12-t küldött a gyűrűbe és végül 29 pontig jutott, de Jrue Holiday gyenge dobóformával kezdte a döntőt (10 pont, 4/14 mezőnyből, 0/4 tripla, 7 lepattanó, 9 gólpassz), míg Brook Lopez ugyan ponterősnek bizonyult, de a védekezésbeli problémái miatt csak 23 percet tölthetett el a pályán. A Milwaukee összességében öttel több labdát adott el és húsz pontot kapott gyorsindításból, ráadásul komoly meglepetésre nem hogy nem dominált a festékben, de egyenesen kikapott erről a területről, ami nem férhetett bele. Nagy baj természetesen nincs, Jannisz már játszhatott, ki kell igazítaniuk egy-két dolgot és legközelebb még mindig ellophatják a pályaelőnyt, igaz, ott már rajtuk is nagyobb nyomás lesz emiatt.

A Suns legjobb dobói: Paul 32/12, Booker 27/3, Ayton 22
A Bucks legjobb dobói: Middleton 29/15, Adetokunbo 20/3, Lopez 17/9

A párharc állása: 1–0 a Suns javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik