NBA: Janisz 41, Curry 35 pontot szórt, nyert a Bucks és a Warriors is – videók

Vágólapra másolva!
2023.01.28. 08:42
null
Steph Curry ismét pazar volt (Fotó: Getty Images)
Az NBA magyar idő szerint péntek éjjeli játéknapján a Milwaukee Bucks Janisz Adetokunbo remeklésével 141–131-re nyert az Indiana Pacers ellen, míg a Steph Curry vezette címvédő Golden State Warriors 129–117-re legyőzte a Toronto Raptorst.  


Janisz Adetokunbót továbbra sem lehet megfogni… 41 pont péntek éjjel!


Steph Curry ezúttal is ellenállhatatlan volt: 35 pontig, 7 lepattanóig és 11 gólpasszig jutott a Raptors ellen.


Az Oklahoma City Thunder 30 pont felett átlagoló sztárja, Shai Gilgeous-Alexander továbbra sem lassít: ezúttal 35 pontot szórt.


Így fest a rájátszásért folyó harc jelenleg


NBA, ALAPSZAKASZ
Indiana Pacers–Milwaukee Bucks 131–141
Minnesota Timberwolves–Memphis Grizzles 111–100
Miami Heat–Orlando Magic 110–105
Oklahoma City Thunder–Cleveland Cavaliers 112–100
Golden State Warriors–Toronto Raptors 129–117

BŐVEBB ÖSSZEFOGLALÓ A MÉRKŐZÉSEKRŐL

Indiana Pacers–Milwaukee Bucks 131–141

Adetokunbo nagyot ment, beosztotta előnyét a Bucks. Az első félidőben átgázolt ellenfelén a Milwaukee, összességében totális kiütést láthattunk: a vendégek 33 ponttal (!) is vezettek már, az első negyedet 45-30-ra, a félidőt pedig 85-56-ra nyerték meg, szétdobták a padlón lévő Indianát. A fordulás után viszont felszívta magát a Pacers és jó szokása szerint felállt a jelentős hátrányból, a harmadik negyedben eltüntette a lemaradása nagyjából felét, majd a záró etapban tovább közelített, amit a kissé széteső Bucks nehezen tudott kezelni. A nagy formába lendülő hazaiak egészen 124-131-ig kapaszkodtak fel, de a hajrában az addig folyamatosan a büntetővonalra küldött Janisz Adetokunbo is bedobálta az egypontosait, és ennél közelebb már nem jutott a vendéglátó. Pedig tényleg megfordult a játék képe, hiába az egy negyed alatt bedobott kilenc tripla és az első félidei szezoncsúcs pontszám, ennek nagy részét ellensúlyozta az Indy a harmadik-negyedik játékrészben, csak végül egyszerűen mégis túl nagynak bizonyult a kezdeti lemaradás. Az említett Adetokunbót viszont emeljük ki külön is, hiszen 41 ponttal, 16/29 jó dobással, 12 lepattanóval és 6 gólpasszal ő lett a meccs legjobbja, nem lehetett vele mit kezdeni egy fegyvert leszámítva: a szándékos faultokkal nehezebben birkózott meg, ugyanis tizenegy büntetőt is kihagyott az este folyamán. Most ez is belefért, így zsinórban harmadik győzelmükkel utolérték a keleti második Phillyt, most pedig sorozatban négy hazai mérkőzés vár rájuk - míg a Pacers tízből kilencedszer kapott ki, és tovább süllyed a tabellán.

A Pacers legjobb dobói: Turner 24/6, Hield 22/15, Mathurin 21/3
A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 41/6, Holiday 20/3, Middleton 17

Minnesota Timberwolves–Memphis Grizzlies 111–100

Jól játszott a Minnesota. Chris Finch vezetőedző elégedetten értékelte a hazai csapat teljesítményét, szerinte folyamatosan jó döntéseket hoztak, jó megoldásokat választottak, jól olvasták az ellenfél védekezését, egyszerűen tudatos és jó kosárlabdát mutattak be. Ennek köszönhetően pedig végig vezettek is az este folyamán, a tovább zuhanó Grizzliest végig kontrollálni tudták, a hét ponttal nyert első negyed után menedzselték a különbséget és a játék képét is, az történt, amit ők akartak. A harmadik negyedben Anthony Edwards egyénileg is felpörgött, ott dobott 13 pontot, amivel még egyet tolt csapata szekerén, és volt már közte 17 pont is, míg a Grizzlies utoljára a mérkőzés elején, 6-7-nél tudott vezetni. A Minny 50% felett dobott mezőnyből, elvette az ellenfél tripláit, 21 pontot szerzett leindításból, egyszerűen leizmozta a Memphist - Edwards (25 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) mellett Russell (19-8-7), Anderson (23 pont, 6 gólpassz, 4/7 tripla) és Gobert (13 lepattanó, 3 blokk) is tette a dolgát, 31 gólpasszal zártak, kollektív csapatmunkával tudtak nyerni. Ez a győzelem nagyon értékes, és már 50% fölé javultak vele, összességében jó formában várják a folytatást.

Gödörben van a Memphis. A vendégek a korábbi hatalmas győzelmi sorozatuk után most az ellenkező irányba haladnak, ugyanis zsinórban ötödször kaptak ki, 0-5-tel zárták az idegenbeli túrájukat, ráadásul a helyzetüket nehezíti, hogy Steven Adams után Desmond Bane-t és John Konchart is elvesztették sérülés miatt, most egyikük sem léphetett pályára. Papíron így is lehetett volna elég fegyverük a győzelemhez, de Ja Morant tripla-duplája (27 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz) ellenére végig tompán, pontatlanul játszottak, a Wolves agresszívebb és koncentráltabb volt náluk, így egy fokkal folyamatosan "alul" voltak most. Taylor Jenkins vezetőedző szerint a szívük is nehéz a Memphisben zajló dolgok miatt: percekkel a találkozó előtt került napvilágra az a videófelvétel, amelyen a memphisi rendőrség halált okozó testi sérüléseket okozott egy letartóztatás során Tyler Nicholsnak, egy fekete férfinek, és az eset miatt tüntetések, demonstrálások kezdődtek a városban. A csapatnak most haza kell térnie Memphisbe, a következő hat meccsből ötöt is ott játszik le, meglátjuk, hogy milyen állapotban lesz mentálisan és fizikálisan a társaság, mert most több szempontból is mélypontra került.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 25/9, Anderson 23/12, Russell 19/9
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 27/9, Brooks 17/6, Clarke 15

Miami Heat–Orlando Magic 110–105


A végén fordított a Miami. A Magic kezdte jobban a találkozót, az első két negyedet megnyerték a vendégek, a nagyszünetben kilenc ponttal vezettek, de volt már ennél nagyobb különbség is a javukra. A Heat a fordulás után azonban összekapta magát, először a védekezésén tudott csavarni és a harmadik negyedben ezzel tudott kicsit közelebb férkőzni, majd a negyedik etapban már végképp a vendéglátó akarata érvényesült: 37-26-ra nyerte ezt a periódust Erik Spoelstra csapata, megfordította a derbit és végül otthon tartotta a győzelmet. Ugyan a harmadik negyedben egyszer már átvették a vezetést Lowryék, de arra még egy nagyobb futással válaszolt a Magic, a záró etapban azonban egy 19-6-os rohamot vágtak ki a hazaiak, amire már nem érkezett érdemi reakció - szoros lett a vége, de a Miami mostanában élvezi az ilyen helyzeteket, sorozatban harmadik meccsét nyerte meg hat pontnál kisebb különbséggel. Jimmy Butler (29 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz), Bam Adebayo (20-6-7) és Max Strus (17 pont, 5/7 tripla) egyénileg is kiemelendő, így belefért a Lowry-Herro hátvédpár betli meccse, a társaság pedig immár szezoncsúcsot jelentő hat mérkőzéssel van 50% felett, így alig másfél a hátránya a Cavshez és kettő a Brooklynhoz képest. Ami pedig a Magicet illeti, az eladott labdák okozták a vendégcsapat vesztét: 20 alkalommal szórták el a játékszert, amiből 32 pontot kaptak, ez volt az a faktor, amivel megverte őket a Heat. A szoros vereség ellenére emeljük ki, hogy az 5-20-as kezdés óta így is 14-10-et futnak, vagyis most már hetek óta egy 50% felteti csapat szintjét hozzák, így érdemes kezelni őket.

A Heat legjobb dobói:
Butler 29, Adebayo 20, Strus 17/15
A Magic legjobb dobói: Banchero 19/3, F. Wagner 19/9, Anthony 19/12

Oklahoma City Thunder–Cleveland Cavaliers 112–100

Ismét bizonyított az OKC. Érdekes meccset játszott a Thunder, a hazaiak ugyanis az első félidőben még nagyon nem találták a ritmust, és csak azért nem kerültek jelentősebb hátrányba, mert a Cavs pocsékul triplázott, de a kilenc ponttal elvesztett második negyed után így is volt honnan visszajönnie a vendéglátónak. Viszont becsületére legyen mondva, hogy ezt megtette, megkeményítette az akaratát, kijavította a hibáit, és a harmadik negyedben már átvette az irányítást, azt megnyerte hét ponttal, majd az egálról induló záró etapban még egy fokozattal feljebb kapcsolt és lekardozta ellenfelét - 81-81 után egy 9-0-s futással lépett meg a társaság, 99-86-nál pedig gyakorlatilag el is dőlt a küzdelem. A 12 ponttal nyert utolsó negyedben már csak az történt, amit az OKC akart, Shai Gilgeous-Alexander sorozatban harmadszor is elérte a 30 pontos határt (most 35-ig jutott 8 gólpasszal), de mellette többen is hozzátették a magukét, bőven 50% felett dobtak csapatként, úgyhogy összességében megint letették a névjegyüket és simán jobbnak bizonyultak egy keleti playoff-csapatnál. Az 50%-ot még mindig nem érték el, de az előző tizenegy meccsükből ez volt a nyolcadik sikerük, és ebből ötször is jelenleg playoff-helyen álló csapatot vertek meg, úgyhogy abszolút komolyan kell venni őket.

Gyengén célzott a Cavs. A vendégek fő problémáját a triplázás okozta, az első félidőben kényelmes előnyt építhettek volna fel, ha nem 3/16-tal dobnak távolról, és bár a fordulás után valamelyest javultak, de így is bőven 30% alatt maradtak a meccs végéig, ami végül nem fért bele. Donovan Mitchell hiánya érződött a támadójátékon, ráadásul az sem segített, hogy Caris LeVert 1/12-t szenvedett össze mezőnyből, így bár Darius Garland tartotta SGA tempóját (31 pont, 13 gólpassz, 4 labdaszerzés), és a Mobley-Allen páros is teljesítette a feladatait, de a második félidőben már nem volt bennük elég tűzerő a győzelemhez, és fokozatosan lemaradtak ellenfelüktől. J. B. Bickerstaff vezetőedző viszont az OKC-t dicsérte, szerinte kosárszurkolóként jó nézni Giddey-ék játékát, főleg mert 48 percig tudnak jók lenni, nekik is ezt kellene elsajátítaniuk már...

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 35/3, Jal. Williams 17/9, Giddey 15
A Cavaliers legjobb dobói: Garland 31/9, Mobley 23/6, Allen 13

Golden State Warriors–Toronto Raptors 129–117

Túldobta ellenfelét a GSW. Nem kezdtek jól a hazaiak, Klay Thompson az első öt, Jonathan Kuminga az első három kísérletét elrontotta távolról, az első negyedet még a Raptors nyerte, de nem volt nagy a különbség, és a Warriors egálban tudott maradni - olyannyira, hogy a nagyszünetben egy ponttal már Steve Kerr alakulata vezetett. A harmadik negyed is végig kiélezetten alakult, de aztán annak végén jött a Kuminga-sortűz: a fiatal erőcsatár pillanatok alatt 4/4 triplát bombázott be, így kisebb előnyhöz juttatta csapatát. Ez pedig lendületet adott a záró etapra is, ahol már csak a GSW tűzereje maradt meg, a vendéglátó egyszerűen túldobta ellenfelét ebben az időszakban - az addigi párpontos különbség 10-12-re nőtt, amit már be tudott osztani a címvédő. Ennek alapját a Splash Brothers adta meg, Steph Curry szupersztárteljesítményt nyújtva 35 pontot, 7 lepattanót és 11 gólpasszt tett a közösbe 13/21 jó dobással, míg Thompson a gyengébb kezdés ellenére 29 pontig, 8 lepattanóig és 6/14 hármasig jutott, rá sem lehetett panasz. Jordan Poole-nak ezúttal alig jutott dobás, de nem volt rá szükség, mert így is 56%-kal dobott mezőnyből a társaság és a 18 elsüllyesztett tripla is elégnek bizonyult, összesen hatan dobtak náluk kétszámjegyút, így újabb fontos győzelmet arattak. A Raptors igyekezett, Fred VanVleet (28 pont, 10 gólpassz) próbálta tartani a lépést Curryvel, Scottie Barnies (24 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz), vagy éppen a 17-17 pontot szóró Trent Jr. és Achiuwa is tette a dolgát, de Pascal Siakam már csak 8/26-ot dobott mezőnyből, és összességében nem volt bennük annyi kosár, mint a Warriorsban. A vereséggel továbbra is a playin-vonal alatt áll a gárda, míg a GSW a nyugati középmezőny sűrűjében harcol, de csak egy meccs a hátránya a negyedik New Orleanshoz képest.

A Warriors legjobb dobói: Curry 35/12, Thompson 29/18, Kuminga 15/12
A Raptors legjobb dobói: VanVleet 28/15, Barnes 24/6, Siakam 21/3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik