NBA: Jamal Murray triplájával nyert Portlandben a Denver

Vágólapra másolva!
2022.12.09. 09:23
A Miami legyőzte a Clipperst, a Spurs pedig megtörte a hosszú nyeretlenségi sorozatát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján.

Miami Heat–Los Angeles Clippers 115–110 Miami Heat–Los Angeles Clippers 115–110

A végén kellett Butler. Kyle Lowry és Gabe Vincent hiányában igazi irányító nélkül maradt a Miami, Dru Smith került be a kezdőbe, de a labdát természetesen Jimmy Butler és Tyler Herro kapta legtöbbször. A gyengébb kezdés (8 ponttal elvesztett első negyed) után össze is kapták magukat, a második játékrészben 36 pontot dobtak, és onnantól végig szorosan alakult a küzdelem egészen a hajráig. 95–95 után azonban a Heaté lett a végjáték: Bam Adebayo négy pontja mellett ötöt dobott Max Strus, elsüllyesztett egy visszalépős triplát Herro, majd a még mindig szoros derbi utolsó három percét megoldotta Butler – a vezér dobta a floridaiak utolsó nyolc pontját, így hiába jött vissza egy labdára a Clippers, mindig érkezett válasz. Ez elég lett a hazai sikerhez, a végjátékban pontosabb volt a társaság, Butler (26 pont, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés) remeklése mellett pedig a 31 pontos Adebayót és a 19 pontos Herrót is emeljük ki – kellett nekik már a győzelem, de saját bevallásuk szerint nem aggódnak az eddig gyenge mérlegük miatt, van még idejük javulni.

Nulla–kettő Floridában. Előző este Orlandóban szenvedett meglepő vereséget a Los Angeles, most pedig fáradtan, leharcoltan, ráadásul a back-to-back miatt Kawhi Leonard nélkül lépett pályára a vendégcsapat, így ez a pofon most nem volt olyan váratlan. Így is voltak periódusok, amikor nekik állt a zászló, egészen a legvégéig partiban voltak, de a végjátékban könyörtelenebb volt náluk a Heat – ez van, nagy probléma nincs, az orlandói mérkőzést kellett volna megnyerni. Paul George mindenesetre jó formát mutatott (29 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 5/11 tripla) és Reggie Jackson is igyekezett (20 pont, 4/6 tripla), de hiába céloztak távolról 47 százalékkal, védekezésben nem volt elég energiájuk ahhoz, hogy lelassítsák a Miamit, különösen az utolsó percekben.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 31, Butler 26/6, Herro 19/12
A Clippers legjobb dobói: George 29/15, Jackson 20/12, Batum 11/9, Morris 11/3

San Antonio Spurs–Houston Rockets 118–109

Megtörte a jeget a Spurs. Sorozatban tizenegy, összességében pedig tizenhétből tizenhat vereség után tudott győzelmet aratni a San Antonio, ki más, mint az egyetlen nyugati „riválisával” szemben – ezzel az eredménnyel ismét egálba kerültek a felek a nyugati tabella legvégén. A texasiak a harmadik negyedben vitték be a döntő ütést, azt 39–23-ra nyerték meg, onnantól nekik állt a zászló, a negyedik játékrészben vezettek már kereken 20 ponttal is, a harmadik negyedes roham után nem kellett izgulniuk, tükörsimán hozták a mérkőzést. Ebben szerepet játszott az 55 százalékos mezőnymutató, illetve az a tény is, hogy 21–4-re (!) nyertek gyorsindításból, egyénileg pedig Keldon Johnson (32 pont, 7 lepattanó, 14/21 mezőnyből) és Tre Jones (26 pont, 5 gólpassz, 10/16 mezőnyből) is kifejezetten nagyot játszott – összességében egyébként heten is elérték náluk a tízpontos határt. A Rocketsnél Porter Jr. és Green is pocsékul dobott, az újonc Jabari Smith Jr. (23 pont, 4/7 tripla) számain kívül nagy csodákat nem tudunk feljegyezni tőlük – Alperen Sengün dupla-duplája szép, de ezúttal ez is nagyon kevésnek bizonyult. A Houston az utóbbi néhány bravúr után most ismét nagyon gyengén játszott, a Spursben pedig Vassell és Pöltl hiánya ellenére is volt fantázia – más kérdés, hogy valószínűleg egyik csapat sem igazán akart nyerni, csak valakinek muszáj volt...

A Spurs legjobb dobói: Johnson 32/9, Jones 26/6, McDermott 12/9, Richardson 12/9
A Rockets legjobb dobói: Smith Jr. 23/12, Sengün 16, Gordon 14/6, Green 14/6

Jamal Murray (27-sel) kosara döntött (Fotó: Getty Images)
Jamal Murray (27-sel) kosara döntött (Fotó: Getty Images)

 

Portland Trail Blazers–Denver Nuggets 120–121

Jamal Murray triplája döntött. A játéknap egyetlen igazán színvonalas, fordulatos és jó mérkőzését vívták a felek: a Portland hat ponttal nyerte az első negyedet, a Denver öttel a másodikat, aztán a Blazers kilenccel a harmadikat, de a Nuggetsben volt még egy fokozat és 32–21-re behúzta a záró etapot. 102–91 után kezdtek el ismét zárkózni a vendégek Jamal Murray vezetésével, aki két triplát, egy ziccert és egy büntetőt is bevert ekkor, majd a becserélt Nikola Jokics dupláival már a vezetést is át tudták venni, de a hajrában jöttek a nagyobbnál nagyobb dobások – óriási triplák, óriási kosarak záporoztak mindkét oldalon, szenzációs megoldásokat láthattunk, és mindenre érkezett válasz. Kentavious Caldwell-Pope nagy hármasára Damian Lillard válaszolt egy még nagyobbal, az utolsó percben Murray visszalépős tempójára Anfernee Simons dobott egy hasonlót, majd 17 másodpercnél Aaron Gordon visszatett támadópattanójával vezetett a Denver, de Lillard kilenc másodperccel az órán elsüllyesztette az utolsó nagy tripláját. Az időkérés után tehát 120–118-ról indulhatott az utolsó játék, Jokics kapta a labdát, majd Murray átvette tőle, és az utolsó másodpercben, az oldalvonal mellől beledobta a meccsnyerő hármast Jerami Grant arcába – egyszerűen nem volt már idő válaszolni, az oda-vissza pofonokból emiatt a Denver jött ki jobban és óriási meccset nyert meg.

Lillard 40-ese sem lett elég. Pedig parádésan játszott a Blazers vezére, aki tíz pontot dobott a kaotikus utolsó bő három percben, hatalmas dobásokkal robbantotta a csarnokot, és végül kereken 40 ponttal, 12 gólpasszal és 9/17 triplával zárta az estét. Mellette Jusuf Nurkic (21 pont, 9 lepattanó, 2 blokk, 9/10 mezőnyből) is dicsérhető, Jerami Grant 18 pontot szórt, de a túloldalon Nikola Jokics szokásos MVP-teljesítménye (33 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz) mellé felnőtt a negyedik negyedben Murray (21 pont, 8 gólpassz) és dobott egy 20-ast Aaron Gordon is. A vendégek jobban dobtak mezőnyből, 48-38-ra nyerték a lepattanózást és 64–46-ra győztek a festékből, viszont több labdát adtak el, kihagytak hét büntetőt (míg a Portland hibátlan maradt), és kevesebb triplát tudtak bedobni. A körömrágós csata végén aztán ők örülhettek, sorozatban három vereség után tudtak újra nyerni, míg a Blazers két győzelem után kapott ki ismét.

A Trial Blazers legjobb dobói: Lillard 40/27, Nurkic 21/6, Grant 16/6
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 33/3, Murray 21/9, Gordon 20/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik