NBA: hosszabbításban kapott ki Miamiban Michael Jordan klubja

Vágólapra másolva!
2022.11.11. 07:10
null
Jimmy Butler 35 ponttal, tíz lepattanóval és nyolc gólpasszal vette ki a részét a Heat Hornets elleni sikeréből (Fotó: Getty Images)
Kyle Kuzma vezérletével a Washington Wizards 113–105-re győzte le a Dallas Maverickset, a James Hardent nélkülöző Philadelphia 76ers Joel Embiid remeklése ellenére 104–95-re kikapott az Atlanta Hawkstól idegenben, a Miami Heat szoros mérkőzésen, hosszabbításban győzte le 117–112-re Michael Jordan klubját, a Charlotte Hornetset, míg a Portland Trail Blazers Jerami Grant és Anfernee Simons vezérletével nyert New Orleansban az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) magyar idő szerinti pénteki játéknapján.

 

Washington Wizards–Dallas Mavericks 113–105

Tartalékosan nyert a Wizards. Bradley Beal az egészségügyi protokoll, Kristaps Porzingis pedig sérülés miatt hiányzott a Washingtonból, a fővárosiak villámgyorsan 22–8-as hátrányba is kerültek a meccs elején, de aztán extra enegiákat mozgósítva lebirkózták a fáradtabb, back-to-backből érkező Dallast. A hazaiak már az első negyed végén visszazárkóztak, a nagyszünetig kiegyenlítettek, a harmadik játékrészben átvették a vezetést, majd a záró etap elején Kyle Kuzma három triplájával meg is történt ellenfelüket - itt hirtelen 12 pontos előnybe kerültek, lendületbe jöttek, míg a fáradó Mavsnek nem igazán volt erre válasza. A Wizards a tapogatózósabb kezdés után kiválóan védekezett, a teljes második félidőben csak 44 pontot kapott, közben pedig Kuzma extrájával (36 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz, 5/11 tripla) támadásban is megvolt bennük a szükséges plusz – Rui Hachimura (23 pont, 8 lepattanó) és Will Barton (14–7–4) is kitett magáért, de az egész csapat dicsérhető. Wes Unseld Jr. vezetőedző szerint ez egy karakterépítő győzelem volt számukra a két legjobb játékosuk nélkül, sikerült 6–6-ra javítaniuk a mérlegüket, bár a Jazz elleni mérkőzés ennél jóval nehezebbnek ígérkezik.

Nem volt elég erő a Dallasban. A vendégek tegnap Orlandóban kaptak ki némileg váratlanul, és főleg pocsékul játszva, most pedig csak egy jó kezdésre volt energiájuk, aztán a back-to-backet játszó társaság nem tudta tartani a két pihenőnap után érkező ellenfelét. Luka Doncic (22 pont, 8/21 mezőnyből, 9 lepattanó, 6 gólpassz) magához képest visszafogottan játszott, Spencer Dinwiddie (33 pont, 6 gólpassz, 7/12 tripla) ugyan nagyon igyekezett, de a második félidőben ez már nem volt elég – 52–36-ra kaptak ki a festékben, simán elbukták a lepattanózást, gyengén dobtak, nem járatták megfelelően a labdát, stagnáló, erőtlen támadójátékot mutattak be. Sorozatban második vereségükkel 6–5-re romlottak, továbbra is csak egy győzelmük van idegenben, most pedig otthon jöhet a Portland elleni rangadó.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 36/15, Hachimura 23/6, Barton 14/9
A Mavericks legjobb dobói: Dinwiddie 33/21, Doncic 22/9, Hardaway Jr. 16/15


Atlanta Hawks–Philadelphia 76ers 104–95

Csak Embiiddel volt fantázia a Phillyben. Borzasztó támadójátékot mutatott be a James Hardent továbbra is nélkülöző Sixers, a vendégek alig 38.6 százalékkal dobtak mezőnyből, mindössze 6/30 triplát szórtak be csapatszinten, több eladott labdájuk volt, mint gólpasszuk, és csak az utolsó negyedben érték el a 25 pontos határt. Egy esetben volt bennük fantázia, az pedig Joel Embiid pályán tartásához köthető: a center 32 perc alatt 26 pontot dobott 50 százalékkal, leszedett 13 lepattanót, bár eladott hét labdát – viszont vele a parketten +10-ben volt a társaság, vagyis a nélküle eltöltött 16 percben sikerült kikapni 19 ponttal. Rajta kívül senki nem tudott érdemi veszélyt jelenteni a gyűrűbe, Tyrese Maxey 5/17-et, Tobias Harris 5/15-öt dobott mezőnyből, a félsérült PJ Tucker semmit sem tett hozzá, Melton és Milton öt-öt pontot dobott, Korkmaz dobást sem vállalt, lefulladt az egész gépezet. Mivel védekezésben azért tették a dolgukat, és az Atlanta sem brillírozott, így nem kaptak ki nagyon, de az utolsó játékrésznek 14 pontos hátránnyal mentek neki, és az addigi támadójátékukat elnézve egyértelmű volt, hogy onnan nincs visszaút – égtek egyébként kereken hússzal is, a tíz alatti végeredmény és a nagy hajrá ellenére tulajdonképpen sima vereséget szenvedtek.

Újabb fontos győzelem. A Bucks legyőzése után legutóbb a Jazztől kapott ki az Atlanta, most viszont a back-to-back második felén, fáradtan tudott kiemelkedő védekezést bemutatni, és azt a teljes meccsre kivetíteni, így egy keleti riválist sikerült nehéz helyzetben megvernie. Pedig Dejounte Murray talán eddigi legrosszabb meccsét játszotta, viszont Trae Young próbálta összefogni a játékot (26 pont, 7 gólpassz, 10/10 büntető), Clint Capela pedig szenzációsan mozgott: 26 perc alatt 18 pontot és 20 lepattanót tett a közösbe, vele a pályán +24-ben voltak a hazaiak. Ugyan ők sem dobtak jól, pláne nem távolról, de a Phillynél még így is hatékonyabbnak bizonyultak, és voltak olyan időszakaik, amikor kifejezetten jól ment a szekerük, ezek pedig elégnek bizonyultak a sikerhez – a harmadik negyedben egy 12–0-val léptek meg az előttük rohamozó Sixerstől, majd a végén kicsit azért izgulniuk kellett, amikor a vendégek hét egységre jöttek fel, de Nate McMillan gyorsan visszaküldte a kezdőket az utolsó percre, és elmúlt veszély. Összességében jó formában vannak, 8–4-re állnak, most pedig ők utaznak Philadelphiába, hogy lejátsszák a visszavágót.

A Hawks legjobb dobói:
Young 26/6, Capela 18, Hunter 14/3
A 76ers legjobb dobói: Embiid 26, Maxey 15/6, Harris 12

 

Miami Heat–Charlotte Hornets 117–112 – hosszabbítás után

Butler mentette meg a Miamit. Kötelező volt a győzelem a pihentebb, otthon játszó, és egyébként is magasabban jegyzett Heat számára, főleg a pocsék idényrajt után, és egy ideig úgy tűnt, hogy az összesen nyolc játékost forgató floridaiak meg is oldják a feladatot – vezettek 15 ponttal, a negyedik negyedben is volt 12 egységnyi előnyük, kézben tartották az eseményeket. Aztán jött a totális összeomlás, leadták az egész fórjukat, sőt három perccel a vége előtt már 96–100 állt az eredményjelzőn, a Hornets vezetett – az újabb égést viszont végül elkerülték, mert Jimmy Butler dobott egymaga sorozatban nyolc pontot, amivel hosszabbításra mentett. A ráadásban már nem Butler villogott, de 111–111 után az utolsó másfél percben 6/6 büntetőt dobtak be a hazaiak, Gabe Vincent négyet, Bam Adebayo kettőt vállalt, míg a Hornets mindent elrontott, így az utolsó tíz másodpercben Erik Spoelstra csapata tudta a maga javára billenteni a derbit. A vártnál nehezebben, küszködősebben nyert a Heat, kellett hozzá Butler extrája (35 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 11/19 mezőnyből), Bam Adebayo dupla-duplája és a lesajnált Duncan Robinson 14 pontos beszállása a kispadról, de Kyle Lowry és Max Strus is gyenge volt, összességében pedig a csapat teljesítményével sem lehetnek elégedettek.

Steve Clifford nem aggódik. Sorozatban hetedszer kapott ki a Hornets, de ezúttal nem állt messze attól, hogy megtörje a szériát, zsinórban öt mérkőzés után most először lépte túl a 100 pontot a társaság (a rendes játékidőben is), és mutattak némi karaktert a negyedik negyedben – sőt a hosszabbításban is volt esélyük a bravúrra, csak az utolsó dobások hiányoztak a legvégén. Kelly Oubre Jr. (29 pont, 7/13 tripla) remeklése mellett többen is hozzátették a magukét, Steve Clifford vezetőedző pedig azt emelte ki, hogy a vereségek ellenére a csapata motivált, érdekli, hogy mi történik, márpedig ő volt már olyan csapatoknál korábban, amelyek nem így álltak hozzá, ezért most nem aggódik.

A Heat legjobb dobói: Butler 35, Adebayo 18, Robinson 14/6
A Hornets legjobb dobói: Oubre Jr. 29/21, Rozier 22/9, McDaniels 16/9

 

New Orleans Pelicans–Portland Trail Blazers 95–106

Lillard és Nurkic hiánya is belefért. Damian Lillard és Jusuf Nurkic nélkül, erősen tartalékosan állt ki erre a fontos meccsre a Portland, de most még ezt is elbírta a bombaformában lévő csapat: Jerami Grant felvállalta a vezérszerepet (27 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés, 4/8 tripla 42 perc alatt), Anfernee Simons 23 pontot és 6 gólpasszt tett a közösbe, Josh Hart 17 pontot dobott, Justise Winslow 12–8–6-tal zárt, a kispadról pedig Nassir Little jutott 15 pontig. Az első félidőben kicsit még keresték azt, hogy hogyan is tudnak hatékonyak lenni ezzel a rotációval, aztán a nagyszünet után megtalálták. A harmadik és negyedik negyedet 55–38-ra nyerték, szétvédekezték a fáradtabban mozgó Pelicanst. A záró etapban már végig ők voltak elöl, négy perccel a vége előtt tíz pont feletti előnybe kerültek, és ezt már nem rontották el, nagyon tudatos (Grant például direkt mozgatta a fáradó Pels-védőket, és ennek megfelelő dobóhelyzeteket keresett), nagyon koncentrált, nagyon meggyőző játékkal arattak újabb győzelmet. Ezzel már 9–3-ra állnak, idegenben 6–1-re, továbbra is ott vannak Nyugati főcsoport elején, nem hajlandóak lassítani akkor sem, ha tartalékosak...

Nem volt válasza a New Orleansnak. Willie Green, a hazaiak vezetőedzője szerint a portlandi zóna kifárasztotta őket fizikálisan és mentálisan is, nem tudtak koncentráltan támadni, elfogytak minden téren – eladták a labdákat, rossz dobásokat választottak, nem voltak okosak, ahogy ő fogalmazott, ráadásul a Blazers keményebbnek is bizonyult náluk. Ugyan mindkét gárda back-to-back érkezett, de érdekes módon a hazaiak tűntek tompábbnak a chicagói győzelem után, csak Zion Williamsonban volt kakaó (29 pont, 9/14 mezőnyből), egyébként a második félidőben már ötlettelenül, erőtlenül játszottak. Egyelőre nem tudnak stabilak és folyamatosak lenni, úgyhogy 6–6-ra állnak, legközelebb a Houston ellen kötelező lesz nyerniük.

A Pelicans legjobb dobói: Williamson 29/3, Murphy 16/9, Ingram 14/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 27/12, Simons 23/15, Hart 17/3

 

NBA
ALAPSZAKASZ

Washington Wizards–Dallas Mavericks 113–105
Atlanta Hawks–Philadelphia 76ers 104–95
Miami Heat–Charlotte Hornets 117–112 – hosszabbítás után
New Orleans Pelicans–Portland Trail Blazers 95–106

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik