NBA: Harden hamar kivált, ennek ellenére előnyben a Brooklyn

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.06.06. 07:52
null
James Harden arckifejezésén látni, nagy a baj (Fotó: Getty Images)
A Brooklyn Nets 115–107-re legyőzte a Milwaukee Bucksot az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) Keleti főcsoport-elődöntőjének első mérkőzésén, ezzel 1–0-s előnybe került az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharcban. A hazaiaknál James Harden combsérülés miatt már az első percben lejött a pályáról. Kevin Durant huszonkilenc, Kyrie Irving huszonöt pontot dobott, a vendégeknél Jannisz Adetokunbo harmincnégy pontot termelt.

 

Harden megsérült, mégis a Nets nyert. Szörnyű hírrel kezdődött a mérkőzés a Brooklyn számára, ugyanis azok után, hogy Jeff Green nem épült fel erre az estére, gyakorlatilag a legelső játéknál meghúzta a combhajlítóját James Harden és 43 másodperc után le kellett cserélni, majd nem is térhetett már vissza.


 

Innentől pokoli nehéz helyzetbe kerültek a hazaiak, de becsületükre legyen mondva, hogy pár percnyi „tanakodás” után összeszedték magukat és onnantól az történt, amit ők akartak: öt perc után 20–11-es hátrányban voltak, ezt követően azonban megkeményítették a védekezésüket, elöl pedig Blake Griffin és Kyrie Irving tripláival elindultak felfelé. A játékrész hajrájában ki is tudtak egyenlíteni, a második negyed elején már vezettek, majd itt szűk hat perc alatt egy 20–6-os etapot raktak össze, a ritmusos támadójáték mellett a parádésan záró védekezésük hozta meg a sikerüket. Az itt kiharcolt tíz pont feletti különbségről azért még visszajött a Bucks, a negyed végén csak két pont volt közte, de aztán a harmadik játékrészben megint meg tudott lógni a hazai együttes és innen már nem volt visszaút – Kevin Durant nagy dobásai után már 16 egységgel vezetett a Brooklyn a záró etap előtt. Ott pedig sikerült végleg eldönteni a küzdelmet, hátul továbbra is meglepően stabilak voltak, a Milwaukee egyáltalán nem tudta lerohanni őket, ennyi tűzerő pedig még Harden nélkül is volt bennük, így öt perccel a vége előtt, Joe Harris triplája után, 112–95-nél nagyjából eldőltek a dolgok – Mike Budenholzer nem sokkal később kiürítette a kispadot, garbage time lett a vége, ott tudott kicsit még kozmetikázni a Bucks. A Netsnél Durant (29 pont, 10 lepattanó, 40 perc) és Irving (25 pont, 8 gólpassz, 45 perc) is kihajtotta magát, náluk azért kérdés, hogy a második meccsre milyen állapotban lesznek, de mellettük Joe Harris (19 pont, 5/9 tripla) és Blake Griffin (18 pont, 14 lepattanó, 4/9 tripla) is kitett magáért, a 7-8 emberes rotáció minden tagja dicséretet érdemel – most pedig reménykedhetnek abban, hogy Harden sérülése annyira azért nem súlyos, mint amilyennek tűnik...

Gyengén dobott a Bucks. Lehet, hogy Harden kidőlése a Milwaukee-t zavarta meg jobban, mindenesetre a jó kezdés után a pocsék dobóforma miatt kapott ki a gárda: 6/30-cal tripláztak a vendégek, akik a büntetővonalról is csak 58 százalékkal céloztak, ez pedig nem férhetett bele. Budenholzer a magas szerkezet mellett szavazott, a sérült Donte DiVincenzo helyére ezúttal PJ Tuckert tette be a kezdőbe, a lepattanózást pedig így meg is nyerték, de összességében sem védekezésben, sem támadásban nem voltak elég jók – ugyan Giannis Antetokounmpo hozta a számait (34 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) és Brook Lopez is dobott 19 pontot, de Jrue Holiday 7/19-et, Khris Middleton pedig 6/23-at lőtt mezőnyből, ezt nem tudták mivel ellensúlyozni. A dobóforma nyilván javulhat a folytatásban és ha ez így lesz, akkor rögtön sokkal jobb esélyeik lehetnek, de Budenholzer szerint most nem hajtották végre megfelelően a tervet, a játékaikat, ebben kell előrelépniük a második mérkőzésig, hogy ne kerüljenek 2–0-s hátrányba.

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT-ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
KELETI FŐCSOPORT
Brooklyn Nets–Milwaukee Bucks 115–107
(30–32, 33–29, 35–23, 17–23)
A Nets legjobb dobói: Durant 29/3, Irving 25/9, Harris 19/15
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 34/6, Lopez 19, Holiday 17/6
Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 1–0 a Brooklyn javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik