NBA: elsöprően teljesít a Mavs csillaga; Anthony újabb blamája

Vágólapra másolva!
2019.01.19. 12:54
null
Luka Doncic bombaként robbant be a ligába (Fotó: AFP)
Fél távjához érkezett az NBA alapszakasza, úgyhogy kiosztottuk a félévi bizonyítványokat.

 

Tavaly nyáron nagy átigazolások határozták meg a közbeszédet az NBA-ben, a rajongók egy percig sem unatkoztak, amikor LeBron James, Kawhi Leonard vagy Carmelo Anthony sorsa volt terítéken. Szépen felvezették így az idényt, amely elért a fél távjához.

A 2018-as nagydöntő győztesétől, a Golden State Warriorstól mindenki azt várta, hogy dominál majd a mostani évadban is – ám ez nem így történt, pontosabban még nem áll így a helyzet… A címvédésre viszont minden esélye megvan, már csak a rutinja miatt is, bár Stephen Curry „szokásos” sérülése és a Kevin Durant–Draymond Green feszültség csempészett némi izgalmat Steve Kerr mindennapjaiba, ennek dacára sikerült rendezni a sorokat és jelenleg az első helyen áll a GSW a Nyugati főcsoportban. Az igazán fényes napok még csak eztán következhetnek, ugyanis a holt szezonban sérülten szerződtetett center, DeMarcus Cousins bemutatkozása napok kérdése.

AZ ELSŐ FÉLÉV MEGLEPETÉSE
Nincs kérdés: a Denver Nuggets lendületes kezdése csodaszámba nem megy, mert masszív csapat, de mindenképp erőn felül teljesít a gárda, amely második a Nyugati főcsoportban, de csak azért, mert a címvédő Golden State Warriors eggyel több győzelmet aratott. 22 hazai mérkőzésen csupán négy vereség, ez a mutató alapozza meg a coloradóiak remeklését.

A másik a nyáron álomszerződéssel a franchise első számú játékosává tett szerb Nikola Jokics parádés formája, ami átlagosan csaknem húsz pontban, több mint tíz lepattanóban és centertől szokatlan hét és fél gólpasszban ölt testet. Az asszisztlistán dobogós a csapat, ez azt mutatja, hogy Denverben nem adnak helyet az egyénieskedésnek.

LeBron James átigazolásával a Los Angeles Lakers esélyes lett arra, hogy 2013 után ismét bejusson a rájátszásba, ám húzóembere sérülése óta csak vergődik, négy győzelme mellé hét vereséget szedett össze, s lapzártánkkor nem volt az első nyolc között. A Houston Rockets és a Utah Jazz viszont igen, habár mindkét csapat nehezen tudta felhevíteni a motorjait, noha top hatos klubokról van szó…

AZ ELSŐ FÉLÉV FELFEDEZETTJE
Luka Doncic úgy robbant be az NBA-be, ahogy megsemmisült az aszteroida az Armageddon című filmben. Nem kevés szkeptikus hangot lehetett hallani, mielőtt a 19 éves szlovén hátvéd (irányító, bedobó és talán erőcsatár is lesz egyszer…) harmadikként elkelt a 2018-as drafton, mondván, ami Európában jól működik, nem sokra lesz elég a tengerentúlon. Az Atlanta Hawks hallgatott ezekre a véleményekre és elcserélte őt Trae Young játékjogáért meg egy jövő évi első körös választásért. Nyilván hosszabb távon dől el, ki járt jól, de az biztos, hogy a Dallas Mavericks egyelőre nem panaszkodhat, hiszen sokáig rájátszást érő helyen állt, Doncic biztosan behúzza majd Az év újonca címet, s bár a playoff már nem tűnik reálisnak, a Mavs előrelépett, és ennél csak jobb lesz a következő néhány idényben.

Keleten fantasztikus a Toronto Raptors, ahogy azt az alapszakaszban megszokhattuk – majd áprilisban kezdődnek a nehézségek –, Leonard beilleszkedése egyelőre álomszerűen simának tűnik. A Milwaukee Bucks lelkesen üldözi a kanadaiakat, a görög Jannisz Antetokunbo immáron végérvényesen a legjobbak közé került, furcsa viszont, hogy a legerősebbnek, legmélyebb keretűnek gondolt Boston Celtics küszködött az évad kezdetén és küszködik most is, de ez is ötödik helyet ér a gyengébb főcsoportban.

AZ ELSŐ FÉLÉV CSALÓDÁSA
A verseny kiélezett volt Markelle Fultz, a 2017-es NBA játékosbörze 1/1-ese és a jelenleg még a Houston Rockets kötelékébe tartozó Carmelo Anthony között, ám mivel előbbi mellkaskimeneti szindróma miatt nem volt képes normálisan dobni, addig utóbbi nagy reményekkel érkezett Houstonba, hogy a Rockets hiányzó láncszeme legyen a Golden State Warriors elleni harcban. Ehhez képest hamar parkolópályára került, és szinte semmit nem tett hozzá vergődő csapata teljesítményéhez, amely nélküle lábalt ki a hullámvölgyből és érte el tavalyihoz közelítő szintjét. Mindössze tíz meccsen jutott szóhoz Anthony, kettőn került be a kezdőcsapatba, aztán mellőzte Mike D'Antoni edző – kérdés, kinek lesz szüksége a leszállóágban lévő bedobóra.

„Csapatként kell több felelősséget vállalnunk. A helyzet nem egy játékos hibája, nem a fiataloké, nem az öregeké, együtt hoztuk össze – értékelt kritikusan Jaylen Brown, aki Jayson Tatummal együtt nem mutat olyan teljesítményt, mint azt a tavalyi playoff után remélni lehetett a két tehetségtől. Változtatnunk kell ezen az állapoton. Bizonyos időszakban jól kosárlabdázunk, máskor viszont nem. Csak együtt rendezhetjük a sorainkat.”

Jelenleg tehát megjósolhatatlan, ki jut be a nagydöntőbe Keleten, hiszen a fenti három csapat mellett a Philadelphia 76ers és az Indiana Pacers is pályázhat rá kis szerencsével – és hát az alapszakasz fele még hátravan.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik