NBA: Eléri egy franchise-játékos szintjét – Nowitzki örül új társának

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2019.02.10. 11:41
null
Porzingis már a Dallas Mavericks játékosa
Átfogó csereüzlet keretében hagyta ott New Yorkot Kristaps Porzingis, az NBA egyik nagyszerű, de sérült magasembere, aki sokra viheti Luka Doncic oldalán.

 

A Dallas Mavericks irányítói valamit nagyon tudhatnak.

Eredetileg nem draftolták a szlovén Luka Doncicot, aztán mégis a franchise tulajdona lett tavaly nyáron, majd szezon közben hatalmas csereakciót ütöttek nyélbe a New York Knicksszel, ami egészen biztos, hogy megérte nekik. A játékosmozgás központi figurája a lett Kristaps Porzingis volt, aki Boban Marjanoviccsal együtt az NBA második legmagasabb játékosa 221 centiméterrel.

HÚSZ ÉVIG EGYÜTT

Porzingis mellett Trey Burke, Tim Hardaway jr. és Courtney Lee is érkezett a New York-i küldeményben, de talán nem meglepő, hogy bemutató sajtótájékoztatójukon az első kérdést (meg további fél tucatot) a lett óriásnak szegezték az újságírók, és nem arra vonatkozott, mit csinál szabadidejében, mi a kedvenc étele vagy hogyan illeszkedik majd be a Mavsbe, hanem hogy milyen a kapcsolata Donciccsal…

„Kiváló a kapcsolatunk, akkor ismertem meg, amikor mindketten Spanyolországban játszottunk – felelte a jelenleg sérült Porzingis. – Néhány évvel fiatalabb nálam, de már jó ideje, hogy először egymás ellen játszottunk. Itt a lehetőség, hogy egymás oldalán is kipróbáljuk!”

Mert bizony ez itt a lényeg: Doncic és Porzingis egy csapatban – ketten az NBA kiemelkedő tehetségei közül.

Kristaps Porzingis
Twitter: @kporzee
Született: 1995. augusztus 2., Liepaja (Lettország)
Magassága/testsúlya: 221 cm/109 kg
Posztja: center/erőcsatár
Klubjai: Sevilla (spanyol, 2011–2015), New York Knicks (2015–2019, Dallas Mavericks (2019–)
Pontátlaga az NBA alapszakaszában: 17.8
Legjobb eredményei: Európa-bajnoki negyeddöntős (2017)
Egyéni elismerései: NBA All Star (2018), az NBA legerősebb újoncötösének tagja (2016), az ULEB Európa-kupa legtehetségesebb játékosa (2015), 2x a spanyol bajnokság legjobb fiatal ötösének tagja (2014, 2015)

A sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva Porzingis felidézte a 2017-es Európa-bajnokság negyeddöntőjét, amelyben Lettország 103–97-re kikapott a későbbi győztes Szlovéniától és Doncic egy majdnem félpályás, palánkos kosárral borzolta új klubtársa kedélyeit a hajrában…

Ami kissé árnyalja a képet, hogy a tandemet tétmérkőzésen nemigen láthatjuk együtt játszani október előtt, merthogy a 23 éves lett kosaras szerdához képest egy évvel ezelőtt elszakította elülső keresztszalagját a Milwaukee Bucks elleni találkozón, és hagynak időt a felépülésére, hiszen Mark Cuban, a Dallas népszerű tulajdonosa hosszú távra tervez: „A célunk, hogy Doncicot és Porzingist együtt tartsuk a következő húsz évre.”

Kiindulva abból, hogy Dirk Nowitzki 40 évesen is vígan játszik a texasiaknál, talán komolyan is gondolja Cuban, bár a 43 éves „KP” feltehetően kicsivel statikusabb lesz a mostaninál… Porzingist és Nowitzkit gyakran hasonlítják össze, mint akik egyaránt Európában töltötték inaséveiket, s bár hét lábnál magasabbak, nemcsak a frontvonalban érzik magukat otthonosan, hanem távolabbról is képesek betalálni a gyűrűbe. A fiatal balti srác még 2017-ben elébe ment mindenféle méricskélésnek: „Mindig felnéztem Dirkre. Nem tisztességes, ha egy hozzá hasonló legendával hasonlítanak össze.”

NEM LÉPNE UGYANABBA A FOLYÓBA

A német csillag mindenesetre szívélyesen üdvözölte új pajtását.


„Eléri egy franchise-játékos szintjét, megfelel az átalakuló NBA igényeinek
– jellemezte Nowitzki a centert. – Kellőképpen mozgékony ahhoz, hogy négyes poszton játsszon, sokoldalú ötös lehet belőle. Jól mozog, blokkol, passzol, mielőtt megsérült, minden területre kiterjedő játékot mutatott be. A munkamorálja is segítheti, hogy a legnagyobbak közé emelkedjen – jó srác.”

Emlékezhetünk, a fiatal Nowitzkinek is volt egy félelmetes hátvédtársa Dallasban, 1998-ban egyszerre került oda Steve Nash-sel. Hat közös évük alatt egyszer főcsoportdöntőig meneteltek, 2004-ben aztán szabadügynök lett Nash, Cuban nem adta meg neki azt a pénzt és a hosszú távú szerződést, amit kért – ennek következtében azóta is ott motoszkál a fejekben a „mi lett volna, ha...” kérdés, igaz, Nowitzki végül 2011-ben bajnok lett, Nash meg gyűrű nélkül vonult vissza.

Cuban mindenesetre nem akar hasonló hibába esni, és biztos benne, hogy több évre szóló szerződéssel köti majd a klubhoz Porzingist. Mert bár a lettnek nem Dallas volt az első számú célpontja, amikor azt kérte a New York Knickstől, váljanak meg tőle, de elégedettnek tűnik a végkifejlettel. A jelentések szerint Porzingis a nyáron aláírja egyéves szerződését, amivel kikerülhetné, hogy 2020-ban korlátozott szabadügynök legyen, aztán jöhet a hosszabb távú elköteleződés.

NINCS OK A SIETSÉGRE

Azt már láttuk, melyik négy játékos tette át székhelyét a Nyugati főcsoportba a Knickstől, ellenkező utat járt be DeAndre Jordan, Wesley Matthews és Dennis Smith Jr., továbbá két jövőbeni első körös draftjog. A Mavs ugyan remekül kezdte a szezont, lassan olyan hátrányba kerül a még rájátszást érő pozícióktól, hogy lemondhat a playoffról, de az építkezés első szezonjában ezzel nincs is semmi probléma, Rick Carlisle legénysége így is erőn felül produkált eddig.

Porzingisnak annyira elege volt New York-i kenyéradójából, hogy a hírek szerint, ha nem sikerült volna elpasszolni, rehabilitációja hátralévő idejét Spanyolországban töltötte volna. Így viszont a bemutatása mellett első edzésén is túl van Dallasban – persze az istrángot egyelőre nem szaggatja szét.

„Semmi okunk a sietségre. Sérülésem alatt türelmes voltam, és továbbra is ilyen maradok, pedig ez az egyik legnehezebb feladat a számomra. Helyes döntést hozunk majd” – utalt a kilátásba helyezett visszatérésre Porzingis.

Átigazolásával vállalt némi kockázatot a Dallas Mavericks, hiszen a lett magasember korábban is küszködött sérülésekkel, ám ha egészséges lesz, Donciccsal együtt valóban jelentős eredményeket vihetnek végbe.

Húsz év alatt a nagy számok törvénye alapján biztos csurran-cseppen valami…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik