Drámai végjátékot nyert meg a Hawks, Bucks-betli Houstonban

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2022.12.12. 08:53
null
AJ Griffin (jobbra) buzzerével nyert a Hawks (Fotó: Getty Images)
Ismét legyőzte a Sunst a New Orleans, Joel Embiid 53 pontot dobott, győzelemmel zárta idegenbeli túráját a Lakers, megint kikapott Orlandóban a Raptors, megsérült Khris Middleton: ez történt a legutóbbi NBA-játéknapon.

New Orleans Pelicans – Phoenix Suns 129-124 - hosszabbítás után

Szorosabban, de ismét New Orleans.
A felek két napja találkoztak, és akkor elég magabiztosan tudta megnyerni a rangadót a Pelicans, a meccs végén pedig volt némi összetűzés is a felek között. Ezek után a Suns megpróbált visszavágni, és közelebb is állt a győzelemhez a legutóbbihoz képest: a vendégek kezdtek jobban, hét ponttal nyerték az első negyedet, egy egységgel még a nagyszünetben is előrébb jártak, majd ugyan a második félidőben hátrányba kerültek, de az utolsó negyedben még egyszer felálltak. Itt már 12 ponttal is ment a New Orleans, de két nagy triplával elindította a felzárkózást a Phoenix és még majdnem három perc volt az órán, amikor 111–111-nél ki is tudott egyenlíteni. A végén aztán a szerencse is kellett a vendégcsapatnak, előbb Zion Williamson, majd Naji Marshall hagyott ki clutch büntetőt, így Chris Paul alig négy másodperccel a vége előtt megint kiegyenlíthetett egy tempóval - erre már nem érkezett válasz, jöhetett a hosszabbítás. Ott viszont már nem kérdezett a Pelicans és 119-120 után egy 10–0-s rohammal eldöntötte a küzdelmet: egy zsákolás, egy blokk és egy ziccer után jött Paul támadóhibája és CJ McCollum tempója, majd Cam Payne is eladta a labdát, amiből Marshall dobott ziccert, végül még egy jó védekezés után megint McCollum következett - 129–120-ra módosult az eredmény, nem volt visszaút. Összességében ez most egy kiélezett mérkőzés volt a felek között, de a Phoenix a végét nem tudta megoldani, sorozatban négy elrontott támadás elég volt az újabb vereséghez.

Megint Williamson. Legutóbb is ellenállhatatlannak bizonyult Zion Williamson és az ezen a poszton vékonynak tűnő Suns most sem bírt a Pelicans erőcsatárával: Zion megint 35 pontig jutott, 14/21 mezőnykísérlete, közte 2/3 triplája a gyűrűben landolt, leszedett 8 lepattanót, kiosztott 3 gólpasszt, ő volt a mérkőzés legjobbja. Mellette a 29 pontos, 7 gólpasszos McCollum emelhető ki a hazaiaknál, illetve a Nance-Marshall páros a padról, akik együtt 31 pontot, 12 lepattanót, 9 gólpasszt, 4 labdaszerzést és 2 blokkot tettek hozzá. Az 58%-os mezőnymutató jól jelzi, hogy könnyedén szerezték a kosaraikat a gyenge triplázás ellenére, míg a Suns megállt 47%-on, csak 12-vel több támadópattanót szerzett meg, ezzel kompenzált. A Devin Bookert nélkülöző vendégeknél Chris Paul is csak hat pontot dobott, de Deandre Ayton (28 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) és Mikal Bridges (27 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) vezetésével így sem néztek ki rosszul, csak éppen a Brandon Ingram nélküli Pels még jobbnak bizonyult – sorozatban negyedszer kaptak ki, idegenben pedig már csak 4–8-ra állnak.

A Pelicans legjobb dobói: Williamson 35/6, McCollum 29/9, Marsrhall 16
A Suns legjobb dobói: Ayton 28, Bridges 27/15, Payne 17/6

Detroit Pistons – Los Angeles Lakers 117–124

Túl sokat hibázott a Pistons.
Dwane Casey vezetőedző szerint egyszerűen fiatalnak és rutintalannak bizonyult a hazai csapat, amely olyan hibákat vétett, amelyek nem férhetnek bele egy olyan tapasztalt együttessel szemben, mint a Lakers. Szerinte legalább tíz alkalommal engedtek üres alapvonali befutást és ziccert a vendégeknek, mert LeBron Jamesék összekuszálták a védekezésüket, a váltásaikat, és sok mozgással könnyű helyzetbe kerültek, ezen felül elfelejtettek kizárni, amiből szintén jó pár kosarat kaptak, és egy ugyanilyen rutintalan megoldás pecsételte meg a sorsukat a végén. Az első félidei 12 pontos hátrányukból ugyanis felálltak, Bojan Bogdanovic félelmetes teljesítménnyel egymaga 25 (!) pontot dobott a harmadik negyedben, így visszajöttek és ott loholtak a Lakers sarkában egészen a legvégéig. 117-119-nél támadhatott a Los Angeles az utolsó húsz másodpercben, és a detroiti védekezés megint túlsegített Jamesre, aki tökéletesen átlátta a helyzetet, és dobatott egy teljesen üres alapvonali triplát Austin Reavesszel – Casey a fejét rázta, szerinte látni kell, hogy ilyen helyzetben nem lehet üres saroktriplát feladni, inkább James dobjon egy nehéz kettest, lesz ami lesz. Bogdanovic egyébként végül 38 ponttal és 6/12 triplával zárt, szenzációs meccset játszott, de ez sem bizonyult elégnek, újabb vereséggel "őrzik" ligautolsó helyüket.

Jól zárta a túrát a Lakers. Ugyan a hosszú kirándulás során betegségek, sérülések is nehezítették a Los Angeles dolgát, összességében 50%-kal, 3–3-mal zárták ezt az utat, amivel saját bevallásuk szerint nem elégedetlenek az arany-lilák. Az utolsó meccs mindig nehéz egy ilyen túra végén, de megvolt bennük a szükséges energia és koncentráció, Bogdanovic extrájára is reagáltak (Anthony Davis 17 pontot dobott a harmadik negyedben), a végén pedig volt annyi lélekjelenlétük, hogy megcsinálják a győztes játékokat - kapaszkodniuk kellett a sikerért a 91–90-ről indított záró etapban, de mindenre válaszoltak, amire kellett. Davis végül 34 ponttal, 15 lepattanóval, 7 gólpasszal és 2 labdaszerzéssel zárt, de LeBron James is klasszisteljesítményt nyújtott, ő 35-5-5-ig jutott - most mehetnek haza, hogy a Bostonnal és a Denverrel találkozzanak...

A Pistons legjobb dobói:
Bogdanovic 38/18, Ivey 16/3, Bey 14/12
A Lakers legjobb dobói: James 35/6, Davis 34, Walker IV 18/12

Philadelphia 76ers–Charlotte Hornets 131–113

Embiid pontkirály-üzemmódba kapcsolt. Az előző szezonban Joel Embiid lett a liga pontkirálya, az utóbbi két idényben épphogy lemaradt az MVP-díjról, idén viszont ezektől egyelőre messze van - ezen az estén próbált tenni a helyzet ellen. A Philly centere fenomenális meccset játszott, 32 mezőnykísérletéből 20-at is a gyűrűbe küldött, 11/11 büntetőt süllyesztett el, leszedett 12 lepattanót és kiosztott 3 gólpasszt, így 53 pontos performanszt rakott le az asztalra. Gyakorlatilag bármilyen helyzetet megoldott, belépésekből, pick-and-rollokból, támadópattanóból, pozícióból, középtávolról és távolról is eredményesen dolgozott, ezzel ő lett a szezon első játékosa ligaszinten, aki kétszer is 50 pont fölé jutott – novemberben volt már egy 59 pontos estéje a Jazz ellen. Beszédes időszak volt, amikor a második negyed utolsó három percében rommá verte Mason Plumlee-t és ennyi idő alatt 15 (!) pontot szerzett, zsinórban három játékból szerzett 2+1-et, egészen más dimenzióban játszott. Ez pedig végül győzelmet ért, ugyan csak a negyedik negyedben vitte dűlőre az estét a Philly, de igazán komoly veszélyben nem forgott a sikere - Embiid parádéja mellett 19 ponttal, 9 lepattanóval és 16 gólpasszal jelentkezett James Harden, de Tobias Harris, De'Anthony Melton és Shake Milton is tíz pont fölé jutott. A Sixers ezzel a győzelemmel már két meccsel van 50% fölött és ugyanannyi veresége van, mint a keleti negyedik Brooklynnak, lassan egyenesbe jön a Rivers-legénység szezonja.

Próbálkozott a Hornets. A vendégeknél Terry Rozier (29 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 5/8 tripla) és Kelly Oubre Jr. (29 pont) is kitett magáért, ketten pörgették a charlotte-i támadójátékot, de inkább csak részsikereknek örülhettek, nem volt bennük komoly átütőerő. Mivel Embiid azt és akkor csinált velük, amit és amikor akart, így nem tudták tartani a lépést, ugyan voltak olyan időszakok, amikor közelebb zárkóztak, és egészen a negyedik negyedig nem voltak jelentős hátrányban, de az nem igazán volt benne a pakliban, hogy átvegyék a meccs irányítását - a Sixers diktálta a tempót, lassított, amikor arra volt szüksége, sietett, mikor azt kívánta a helyzet, a Hornets pedig csak alkalmazkodott. A sorozatban ötödik vereséggel továbbra is a legalsó polcon van a társaság, a 7–20-as mérlegnél rosszabbal az egész ligában csak a Detroit rendelkezik, immár az Orlando is elkerülte Rozieréket...

A 76ers legjobb dobói: Embiid 53/6, Harden 19/9, Harris 17/6
A Hornets legjobb dobói: Rozier 29/15, Oubre Jr. 29/9, McDaniels 15/3

New York Knicks–Sacramento Kings 112–99

Tovább robog a New York.
Sorozatban negyedik győzelmét aratta a Knicks, és bár addig a védekezés volt a csapat gyengesége, ebből a négy meccsből harmadszor is 100 pont alatt tartotta aktuális ellenfelét - márpedig a Sacramentóval a szezon során először fordult elő az, hogy nem érte el ezt a határt. A hazaiak végig leépítették a Sacto támadójátékát, odaértek a dobásokra, megtörték a ritmust, a vendégek egyáltalán nem tudtak rohanni, így egészen a 40%-ot sem érték el mezőnyből, ráadásul a festékben is a New York nyert 58–46-ra. Itt azért említsük meg, hogy a Kings 12 büntetőt dobott mellé, ez nyilván nem a Knicksen múlt, de pocsék napot fogott ki a vendégcsapat, ez pedig a simán elvesztett lepattnózással és minden egyébbel együtt nem fért bele. Pedig Julius Randle kiállításával még esélyt is kapott a Sacto: a hazaiak erőcsatára 27 pontot dobott az első félidőben, majd a harmadik negyedben elragadtatta magát és két technikait is begyűjtött. Onnantól kiegyenlítődtek az erőviszonyok, de a Kings nem tudott érdemben közelíteni, az első félidőt 16 ponttal nyerő New York beosztotta az előnyét, és így is nyert – RJ Barrett 27 ponttal, 9 lepattanóval, 6 gólpasszal, 3 labdaszerzéssel és 2 blokkal zárt, de Brunson és Robinson is kitett magáért. Ami a De'Aaron Foxot nélkülöző vendégeket illeti, a clevelandi bravúr után újabb vereség következett, most pedig még Philadelphia, Toronto és Detroit is hátra van az idegenbeli túrájukból.

A Knicks legjobb dobói:
Randle 27/9, Barrett 27/6, Brunson 18
A Kings legjobb dobói: Sabonis 20, Murray 18/9, Huerter 17/6

Orlando Magic–Toronto Raptors 111–99

Lendületben a Magic, gödörben a Raptors.
Sorozatban harmadik győzelmét aratta az Orlando, erre pedig utoljára 2021 februárjában volt példa a csapatnál, vagyis közel két éve nem fordult elő ilyen. Jamahl Mosley vezetőedző szerint nagyon jó irányba haladnak, nemcsak az eredményeik, de a játékuk miatt is: magas szinten, koncentráltan védekeznek, jó ritmusban, önzetlenül járatják a labdát, és képesek végig kaparni, küzdeni 48 percen keresztül. Most is ez történt, ugyan pocsék dobóformával nyitottak, percekig nem szereztek pontot az első negyedben, de a védekezésük miatt partiban maradtak, a harmadik negyedben pedig már 14 ponttal is vezettek, miután elkapták a fonalat elöl is. Itt Markelle Fultz flagrantje kicsit megzavartak őket, kaptak gyors négy pontot, Gary Trent Jr. vezetésével felzárkózott a Raptors négy egységnyire, de még időben rendezték a soraikat a hazaiak, és Franz Wagner hamar bevert három triplát a záró etapban, amivel stabilizálták magukat – ismét 15-16 pont lett közte, innentől nem volt miről beszélni. A Raptors ezen a meccsen sem talált ki a gödörből, az utóbbi hét találkozóból ötödször kaptak ki a kanadaiak, ráadásul a 2–0-val számolt orlandói kirándulásból 0-2 lett úgy, hogy másodjára most egyszerűen lejátszotta őket a Magic, végig ők voltak „alul”. Ugyan OG Anunoby nem léphetett pályára, de ez nem magyarázat, a 40%-os mezőnymutató, a 24%-os triplázás, a simán elvesztett lepattanózás és a védekezésben elkövetett kihagyások közösen eredményeztek újabb vereséget - most már 50% alá zuhant a mérlegük, következőleg otthon fogadják a Sacramentót, Fred VanVleet szerint azt a meccset így kötelező lesz megnyerniük.

A Magic legjobb dobói: F. Wagner 23/9, Banchero 20/6, Bamba 18/12
A Raptors legjobb dobói: Trent Jr. 24/9, VanVleet 20/6, Siakam 19

Atlanta Hawks–Chicago Bulls 123–122 – hosszabbítás után

AJ Griffin buzzerével nyert az Atlanta.
Nem alakultak ki nagy különbségek az este folyamán, ugyan a második negyedet 13 ponttal nyerte és 12-vel vezetett már a Hawks, de ez volt a legnagyobb távolság a felek között, egyébként végig szoros küzdelem zajlott. A negyedik negyednek a hazaiak mehettek neki előnnyel, de az ide-oda hullámzás közben már fordított a Chicago, majd drámaian alakult a végjáték. Az utolsó percben 107–107 után Trae Young dobott be egy nagy hármast, amire duplával válaszolt DeMar DeRozan, majd az oda-vissza hibák után nyolc másodpercnél challenge-et nyert és labdát szerzett a Bulls. DeRozan kihagyta a győztesnek szánt dobást, de Derrick Jones Jr. megkaparintotta a támadópattanót és kiharcolt egy faultot 0,1 másodperccel (!) az órán. Itt csak be kellett volna dobnia a két büntetőt és megnyeri a meccset a Chicagónak, de a másodikat kihagyta, ott maradt a kezében a győzelem, jöhetett a hosszabbítás. A dráma pedig ott is folytatódott, 119–119-nél Coby White egyenlített egy triplával, majd úgy tűnt, hogy megnyerte a meccset a Hawks, amikor egy másodperccel az órán Trae Young bevert egy visszalépős középtávolit. A Bulls azonban válaszolt, az azonnali időkérés után tripladobás közben faultolták DeRozant, aki nem hibázott, könyörtelenül beverte mindhárom büntetőjét - 0,5 másodperc volt hátra és egy ponttal a Chicago vezetett már. Ezzel azonban még mindig nem volt vége: az oldalvonali bedobást alley-oopra lőtte fel Jalen Johnson, de AJ Griffin a gyűrűnek háttal kapta meg a levegőben, majd félfordulattal a palánk felé tolta a labdát, ami behullott a helyére, a visszajátszások alapján pedig egyértelmű, hogy még éppen időben engedte e la játékszert. Egészen döbbentes fordulatok után így végül az Atlantáé lett a győzelem, az újonc Griffin pedig első profi szezonjában már a második dudaszós meccsnyerőjét követte el...

Hiába DeMar DeRozan extrája. A Chicago vezére 34 ponttal, 13 lepattanóval és 8 gólpasszal húzta övéit, és bár a rendes játékidő végén kihagyta a győztesnek szánt dobást, de a túlóra végén bedobott három büntetőjéért mindenképpen jár neki a dicséret - nem rajta múlt a vereség, ő volt a találkozó legjobbja. Mellette öten dobtak még 12-21 pont között, és hasonló volt a helyzet az Atlantánál is: ott a főleg az első félidőben remeklő Bogdan Bogdanovics lett a legjobb dobó 28 ponttal, és még négyen jutottak 14-19 egységig, köztük a visszatérő De'Andre Hunter, a 14 gólpasszal dupla-duplázó Trae Young és a 14 lepattanót leszedő Clint Capela.

A Hawks legjobb dobói: Bogdanovic 28/18, Young 19/6, Griffin 17/6
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 34, LaVine 21/3, Jones Jr. 14/3, Drummond 14

Houston Rockets–Milwaukee Bucks 97–92

Middleton megsérült, pocsék volt a Bucks. Alig hat percet játszott a féléves kihagyás után csak pár meccsel ezelőtt visszatérő Khris Middleton, nem dobott pontot, majd megsérült a bokája - ezzel kidőlt a sorból, és többször nem tért vissza a pályára, egyelőre nem tudni, hogy pontosan mekkora a probléma. A Milwaukee-nál mindenesetre nagy volt most a probléma: erőtlen, dekoncentrált csoszogást láttunk a csapattól, lustán elemelgette és folyamatosan ki is hagyta a triplákat a csapat, semmi energia, lendület vagy agresszivitás nem volt a társaságban. Az érthetetlen szétesés pedig végül kínos vereséget eredményezett, Janisz Adetokunbo (Giannis Antetokounmpo) 16 pontot kapart össze 17 dobásból, 56-36-ra kikaptak a festékben és alig 36,7%-kal céloztak mezőnyből. Mike Budenholzer vezetőedző szerint egyszerűen rossz napot fogtak ki, működött a Rockets terve védekezésben, ők pedig nem váltottak, ragaszkodtak a kinti dobálgatáshoz, de egész este csak a téglákat gyártották - vannak ilyen meccsek, de ő hiszi, hogy a játékfelfogásuk és -stílusuk elég ahhoz, hogy elérjék a céljaikat hosszabb távon.

Az edzőért. Kihagyta a mérkőzést Stephen Silas vezetőedző, mivel elhunyt az édesapja, a szintén sok évig NBA-játékosként és -edzőként tevékenykedő Paul Silas. A segédedző John Lucas meccselt, és úgy fogalmazott, hogy ezt a találkozót Silasért nyerték meg, neki ajánlják - beszélgettek az összecsapás előtt, látszott, hogy nagy volt a motiváció a játékosokban, ez pedig ki is jött most a pályán. A nagyon fegyelmezett, nagyon szigorú védekezésük jelentette az alapot, tartották magukat a tervhez, együtt éltek a Bucks helyzeteivel, amelyek sorra ki is maradtak, támadásban pedig Jalen Green vitte őket: a fiatal hátvéd 30 pontot szórt 12/21-es mezőnymutatóval. Így is voltak hullámvölgyeik, ők is nagyon szenvedtek, oda-vissza forgott a mérkőzés, de a negyedik negyedet 23-13-ra nyerték meg, így övék lett az utolsó szó - az elmúlt kilenc találkozójukból ez volt a negyedik győzelmük, újabb komoly bravúrt mutattak be.

A Rockets legjobb dobói:
Green 30/9, Porter Jr. 18, Martin Jr. 10
A Bucks legjobb dobói: Holiday 25/12, Portis 17/3, Antetokounmpo 16

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik