NBA: Doncic ismét remekelt, megint kikapott Knicks

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2022.12.30. 11:52
null
Luka Doncic újabb nagyszerű teljesítménnyel rukkolt elő (Fotó: Getty Images)
Torontóban szedte össze magát a Memphis, San Antonióban sem ért véget a Knicks vesszőfutása, Luka Doncicra pedig ezúttal sem volt ellenszer – ez történt az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) magyar idő szerinti pénteki játéknapján.

 

Charlotte Hornets–Oklahoma City Thunder 121–113

A Hornetsé lett a vége.Szoros, fordulatos meccset vívtak a felek, az első negyedben a Charlotte dolgozott jobban, vezetett tíz ponttal is, aztán az OKC időszaka következett, és a nagyszünetben már a vendégek jártak előrébb. A záró etap egypontos Hornets-fórról indult, de egészen az utolsó négy-öt percig fej-fej mellett haladtak a felek, majd a végén a hazaiak találtak egy pluszfokozatot: 103–103 után LaMelo Ball dobott egy fontos kosarat, aztán PJ Washington egy triplát, majd Terry Rozier két büntetője és Mason Plumlee támadópattanója 9–0-ra nyújtotta a vendéglátó futását. A Thunder közel három percig nem talált a gyűrűbe, sorozatban öt dobást hagyott ki a gárda a mérkőzés legfontosabb időszakában, ez pedig eldöntötte a küzdelmet, innen már nem volt visszaút – 50 másodpercnél azért még kellett egy nagy Ball-tripla, de ezt követően már nem tudott veszélyeztetni az OKC. A hazaiaknál Ball (27 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz, 5/10 tripla, 2 blokk) újra extrát játszott, és ő azért az utóbbi hetekben elkezdte hajtani a gárdát, feljavult a játékuk, most is 55%-kal dobtak mezőnyből és 33 gólpasszt osztottak szét – az elmúlt hat találkozójukból ez már a harmadik győzelmük, ez a javulás pedig nagyrészt Ballnak köszönhető. Mellette PJ Washington (25 pont, 10/13 mezőnyből) is csillogott és az újonc Mark Williams 17 pontosm 13 lepattanós dupla karriercsúcsa is kiemelendő, míg a túloldalon szokás szerint Shai Gilgeous-Alexander (28 pont, 5 gólpassz), Josh Giddey (21 pont, 10 lepattanó) és Lu Dort (22 pont, 5/7 tripla) igyekezett leginkább, de támadásban sokkal kevesebb fantázia volt bennük, mint a Ball által irányított Hornetsben.

A Hornets legjobb dobói:Ball 27/15, Washington 25/9, Williams 17
A Thunder legjobb dobói:Gilgeous-Alexander 28/3, Dort 22/15, Giddey 21

 

Indiana Pacers–Cleveland Cavaliers 135–126

Ellenállhatatlan Pacers.A papíron ligaelső védekezést lőtte szét az Indiana, amely szenzációs teljesítményt nyújtott támadásban, a 29 pontos első negyed után a következő három játékrész mindegyikében legalább 35 egységet jegyzett, és bár nem jött könnyen a siker, de végül megnyerte a dobópárbajt a társaság. Tíz pontnál nagyobb különbség egyik oldalra sem alakult ki, ami ilyen csapásszám mellett elenyésző távolságnak számított, a Cavs kezdett jobban, de aztán a harmadik negyedet már az Indy zárta kisebb előnnyel, majd az utolsó felvonás első felében megint az ohióiak jártak előrébb. Már az utolsó négy perc zajlott, amikor Myles Turner blokkjával és Tyrese Haliburton 2+1-ével visszavette a vezetést a vendéglátó, majd az utolsó percben 127-124 után Aaron Nesmith szerzett négy clutch pontot, majd Darius Garland két kihagyott büntetője után Bennedict Mathurin zárta le a találkozót – egyszerűen túldobta ellenfelét a végére a Pacers, több tűzerő volt a gárdában, mint a Clevelandben. Egyénileg Haliburton (29 pont, 9 gólpassz, 6/8 tripla) és Buddy Hield (25 pont, 5/6 tripla) is úgy dobott, mintha nem lenne holnap, de az újonc Mathurin (23 pont 50%-kal) és a negyedik negyedben nagyon fontos kosarakat jegyző Aaron Nesmith (22 pont, 7/10 mezőnyből) is húsz egység fölé jutott – csapatként 56,5%-os mezőnymutató, 61%-kal bevert 19 tripla és alig kilenc eladott labda került a nevük mellé, ez jól összefoglalja a teljesítményüket. A kiváló játékkal aratott nagyon fontos győzelem 19-17-es mérleget és keleti hatodik helyet ért, holnap a Clipperst fogadja a társaság.

Ez nem az igazi Cavs volt.J.B. Bickerstaff vezetőedző jól fogalmazta meg a lényeget clevelandi szempontból: „A meccs a védekezésünkről, illetve annak hiányáról szólt, az Indiana Pacers stílusát vettük fel, nem a Cleveland Cavaliers játékát játszottuk” – mondta a tréner a találkozót követően, és azt is kiemelte, hogy a triplák elleni egyéni védekezés volt az egyik legfőbb problémájuk. Valóban nyoma sem volt a ligaelső védekezésnek, belementek egy őrült adok-kapokba és dobópárbajba, amiben a tűzforró Pacers egyszerűen túldobta őket a végére. Hiába Donovan Mitchell (28 pont, 6 gólpassz) és Darius Garland (18 pont, 8 gólpassz) jó játéka, hiába tett hozzá 19 pontot és 14 lepattanót Jarrett Allen, hiába volt ponterős a kispadról Caris LeVert, hiába nyertek 72–48-ra a festékből, és hiába húzták be 17–4-re a támadópattanózást - ezeket végül mind elbírta az Indy, amely ihletett formában célzott. A Cavs ezzel idegenben már csak 6–10-re áll, és a korábbi remek széria után sorozatban harmadszor kapott ki118, 125 és most 135 kapott ponttal, kicsit át kell gondolniuk ezt az irányt, mielőtt elutaznak Chicagóba.

A Pacers legjobb dobói:Haliburton 29/18, Hield 25/15, Mathurin 23/3
A Cavaliers legjobb dobói:Mitchell 28/15, Allen 19, LeVert 19/6

 

Boston Celtics–Los Angeles Clippers 116–110

Visszavágott a Celtics.Pár hete simán kikapott a Clippers vendégeként a Boston, most nagyon szerette volna visszaadni a kölcsönt a ligaelső, amely nélkülözte Joe Mazzulla vezetőedzőt, aki helyett Damon Stoudemire meccselt ezen az estén. A találkozó komoly küzdelmet és több fordulatot is hozott, a nagyszünetben még a Celtics vezetett 11 ponttal és úgy tűnt, hogy jó irányba halad az együttes, aztán a harmadik negyedben felszívta magát a Los Angeles és megfordította a derbit – volt már öt egység is a vendégek előnye, akik fontos triplákkal büntették ellenfelüket. A negyedik etapban 88–90 után viszont másfél perc alatt egy 10–2-t repesztett a Boston, sorozatban öt labdabirtoklást oldottak meg jól Brownék, miközben a LAC kétszer is eladta a játékszert, ezt a fórt (lett belőle tíz pont is) pedig már beosztották annak ellenére, hogy a vendégek még összekapták magukat és 113–110-ig zárkóztak az utolsó percre. 32 másodpercnél azonban Derrick White blokkolta Paul George dobását, ezzel bemutatta a meccsnyerő védekezést, a túloldalon lepörgött az óra, két támadópattanót is megszereztek a hazaiak, majd Brown két büntetője lezárta a találkozót, a slusszpoént pedig Al Horford blokkja és Jayson Tatum büntetője jelentette. Végül a 28%-os triplázás is belefért, a legfontosabb időszakban előkapták a jó védekezésüket, támadásban pedig Tatum és Brown 29-29 pontja annak ellenére megadta a szükséges alapot, hogy ketten együtt 3/19 hármast tudtak bedobni – mellettük Smart, White és Robert Williams III is tíz pont fölé jutott, így Malcolm Brogdon hiányát is elbírták. Sorozatban negyedik győzelmükkel megerősítették első helyüket a tabellán, most pedig pihenhetnek pár napot, mielőtt meglátogatják a jelenleg holtversenyes nyugati éllovast Denvert.

Egy kevés még hiányzott.Nem játszott rosszul a Clippers, Kawhi Leonard (26 pont, 8 lepattanó, 11/16 mezőnyből) és Paul George (24 pont, 6 gólpassz) megteremtette a szükséges alapot, Ivica Zubac dupla-duplázott, Norman Powell 19 ponttal szállt be a kispadról, de az utolsó negyedben valahogy nem tudták a saját javukra eldönteni a mérkőzést. Nem történt semmi különleges, csak pont a legrosszabbkor csúszott be egy-két hiba, a Celtics éppen akkor jött lendületbe, és egy ilyen kiélezett mérkőzésen egy-két elrontott perc már elég lehet a vereséghez – elég is lett, egy kicsit mindenben alulmaradtak a végén, így nem tudtak nyerni a listavezető otthonában. Elégedetlenek ettől függetlenül nem lehetnek, most is megmutatták, hogy partiban tudnak lenni a legjobbakkal, így is van tízből hét győzelmük, így is negyedikek Nyugaton, ráadásul az év zárásaként az ötmeccses keleti túrájukat is lezárják holnap este Indianában, utána végre mehetnek haza.

A Celtics legjobb dobói:Tatum 29/9, Brown 29, Smart 17/6
A Clippers legjobb dobói:Leonard 26/9, George 24/9, Powell 19/9

 

Toronto Raptors–Memphis Grizzlies 106–119

Összekapta magát a Memphis.Az előző öt mérkőzéséből négyet is elbukott a Grizzlies, ráadásul három presztízsmeccset veszített el teljesen simán, úgyhogy meglehetősen rossz formában érkezett meg erre a derbire, de mostanra sikerült rendezniea sorokat, és meggyőző teljesítménnyel aratott egyértelmű győzelmet Taylor Jenkins legénysége. A Memphisnél Ja Morant látványos játékkal osztogatta a labdákat (19 pont, 17 gólpassz), Dillon Brooks agresszíven dolgozott (25 pont, 4/7 tripla, 6 gólpassz), Desmond Bane kevés labdával is jól sáfárkodott (16 pont, 4 gólpassz), Steven Adams uralkodott a palánk alatt (14 pont, 17 lepattanó, ebből 8 támadó), de Jaren Jackson Jr. és John Konchar is hozta, amit tőle várnak. A vendégek 50% feletti dobóformával, 45%-os triplázással és 37 (!) gólpasszal zárták az estét, már az első negyedet megnyerték tíz ponttal, a nagyszünetben 14, a harmadik játékrész után 18 egységgel vezettek, de volt közte 23 is, nem forgott veszélyben a sikerük. Az elmúlt meccsek gyengélkedése után most nagyon magabiztosnak tűntek, Brooks el is mondta gyorsan a találkozó után, hogy ha így játszanak, nem sokan tudják legyőzni őket – holnap este a közvetlen rivális Pelicans ellen bizonyíthatják ezt.

Nurse megunta.A korábbi remek hazai mérleg után sorozatban ötödször kapott ki ebben a csarnokban a Toronto, Nick Nurse vezetőedző pedig most már nem kenegette tovább a dolgot: „Teljességgel elfogadhatatlan az az akarat, amit beletettünk ebbe, most már komolyan kell vennünk a kemény játékot” – mondta az elégedetlen tréner az összecsapás után. Nurse szerint puhán, passzívan játszottak, nem volt meg a kellő agresszivitásuk a pálya egyik oldalán sem, a sokkal harsányabb Grizzlies pedig egyszerűen bedarálta őket, a festékben kialakuló 70–50-es különbség is beszédes. Ugyan Pascal Siakam (25 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) jó számokat hozott, de abszolút nem látszott a társaságon a tűz, márpedig most már tízből nyolcadszor kaptak ki, és ismét a playin-vonal alatt vannak – évzárásként a Phoenixet fogadják, össze kell szedniük magukat fejben.

A Raptors legjobb dobói:Siakam 25, Trent Jr. 20/6, Anunoby 16/9
A Grizzlies legjobb dobói:Brooks 25/12, Morant 19/3, Bane 16/9

 

San Antonio Spurs–New York Knicks 122–115

Nem talál ki az erdőből a New York.Sorozatban nyolc győzelmével a keleti élmezőny mögé lopakodott a Knicks, és a védekezése, valamint a tripladobása is nagyon jól nézett ki, azóta viszont valami megtört, és már zsinórban ötödik vereségét gyűjtötte be a gárda – amivel visszasüllyedt 50%-ra, és lassan lenullázza az egész sikerszériát. Ebben az öt vereségben voltak nagyon fájó és bosszantó bukták is, amikor a kezükben volt a győzelem, csak a végét nagyon csúnyán elrontották, például legutóbb a Dallas ellen is ilyet szenvedtek el, most viszont szinte esélyük sem volt, ami azért is meglepő, mert a Spurs ellen tulajdonképpen kötelező lett volna nyerniük. A Brunson-Barrett páros hiányát viszont nem igazán tudták ellensúlyozni, ugyan Julius Randle leszegett fejjel ment neki a SAS védekezésének és 41 ponttal szezoncsúcsot dobott (6/13 tripla, 11 lepattanó, 7 gólpassz), és az ő parádéja mellé 36 pontos karriercsúccsal lépett fel Immanuel Quickley is, de kettejük körül lebomlott a csapat, Mitchell Robinson például pontot sem szerzett, az egész csapatjáték megborult. Tom Thibodeau vezetőedző szerint mégsem támadásban voltak gondjaik, hanem védekezésben, egyszerűen hátul nem tudtak olyan stabilak lenni, ami a győzelemhez kellett volna, ezen sürgősen változtatniuk kell - az öt vereségükből ez volt az egyetlen sima, pont a legrosszabb ellenféllel szemben, úgyhogy most át kell gondolniuk a helyzetüket a houstoni meccs előtt.

Végig vezetett a Spurs.Illetve az első negyedben egy-két pillanatig előrébb járt a New York, de ezt leszámítva a San Antonio diktálta az iramot, a nagyszünetben 11, a harmadik játékrész után 13 pont volt közte a hazaiak javára, de vezettek már 17 egységgel is a texasiak. Devin Vassell hiánya nem is tűnt fel, Keldon Johnson (30 pont, 11/21 mezőnyből) és Romeo Langford (23 pontos karriercsúcs, 11/16 mezőnyből) ellensúlyozta ezt, Jakob Pöltl nagyon hasznosan mozgott, a kispadról is több jó mezőnymunka érkezett, és Gregg Popovich vezetőedző szerint a keménység, az agresszivitás, a fizikalitás volt a legnagyobb erényük - készültek is erre, mert ezek a Knicks erényei, de annak nagyon örül, hogy pont ezekben bizonyultak jobbnak. A fizikális játékukkal 50% feletti mezőnymutatót értek el, 39%-kal tripláztak, 14 támadópattanót szereztek meg, 62–42-re nyertek a festékben, és a Randle-Quickley páros körül lebontották a New Yorkot: 42%-on tartották ellenfelüket, ez nagyon fontos volt a győzelmükhöz. Még mindig csak három rosszabb csapat van náluk a ligában, de megint jelezték, hogy egy-egy mérkőzésen bármire képesek lehetnek, ezzel a játékkal jóval feljebb lenne a helyük a tabellán, ha stabilan tudnák hozni – az utóbbi 11 meccsükön 6-5-re állnak, következőleg a Dallast fogadják

A Spurs legjobb dobói:Johnson 30/9, Langford 23/3, Jones 13/3
A Knicks legjobb dobói:Randle 41/18, Quickley 36/15, Fournier 11/3

 

Dallas Mavericks–Houston Rockets 129–114

Doncicra megint nem volt válasz.A legutóbbi 60 pontos tripla-dupla után most sem volt ellenszer Luka Doncicra, a Dallas mágusa 35 ponttal, 12 lepattanóval és 13 gólpasszal ismét TD-t gyártott és könnyed győzelemre vezette csapatát. A hazaiak a második negyedben tudtak egyértelműbb előnyt kiharcolni, ott már 14-15 pont körüli fórt építettek fel, a harmadik játékrészben meglett a közte húsz, és összességében nem volt kérdés, hogy mi lesz a vége – egyértelműen jobbak voltak most a Houstonnál, nem adtak esélyt a bravúrra az állami riválisnak. Doncic rendkívül könnyedén szerezte a kosarait, a pick-and-rollok után azt csinált, amit csak akart, a gólpasszai közel felét pedig abból szerezte, hogy a megkaparintott védőpattanó után átpasszolta az egész pályát az induló csapattársnak, aki könnyű gyorsindításos kosarat jegyzett. A kedvenc célpontja Dwight Powell volt (19 pont, 8/8 mezőnyből), de Christian Wood (21 pont, 5/8 tripla, 4 blokk 21 perc alatt), Spencer Dinwiddie (15 pont, 6 gólpassz, 3/5 tripla) és Tim Hardaway Jr. (18 pont, 3 labdaszerzés) is hozzátette a magáét, csapatként pedig 50% felettimezőnymutatóval és 40%-os triplázással zártak úgy, hogy leindításból 25–5-re nyertek, ez volt a döntő faktor. A Rockets nem tudott érdemi ellenállást kifejteni, ugyan támadásban a vendégek is igyekeztek a Green-Porter Jr. párosra építve, de a visszarendeződés hiánya és úgy összességében a csak elméletben létező védekezés nem férhetett bele – csak asszisztáltak Doncic újabb mestermunkájához, így a Mavs sorozatban ötödször nyert és utolérte a Sunst a nyugati negyedik helyen.

A Mavericks legjobb dobói:Doncic 35/12, Wood 21/15, Powell 19
A Rockets legjobb dobói:Green 23/12, Porter Jr. 17/12, Smith Jr. 16

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik