NBA: Curry is csak ámul az 1/1-es sztár játékán

Vágólapra másolva!
2020.02.27. 11:18
null
Hihetetlen mutatókkal rukkolt ki Zion Williamson (Fotó: Getty Images)
Alig több, mint tucatnyi mérkőzésén hihetetlen mutatókkal rukkolt ki Zion Williamson, a liga tavalyi 1/1-es draftoltja, akinek ereje és gyorsasága szinte utánozhatatlan.

Tudják, van az a Bob Marley-szám még a hetvenes évekből: „Iron Lion Zion”. A 2019-es NBA-draft első kiválasztottja vasból van, oroszlán is és Zionnak hívják. Utóbbi egyébként a rasztafárik számára utópisztikus ígéret földje és Etiópiával hozható összefüggésbe. Zion Williamson szempontjából az észak-amerikai profi liga jelenti az ígéret földjét, amelyre első ízben január 22-én léphetett.

Zion Williamson
Twitter: @Zionwilliamson
Született: 2000. július 6., Salisbury, Észak-Karolina (Egyesült Államok)
Magassága/testsúlya: 198 cm/129 kg
Posztja: erőcsatár
Klubjai: Duke Blue Devils (2018–2019, NCAA), New Orleans Pelicans (2019–)
Pontátlaga az NBA alapszakaszában: 23.3
Jelentősebb egyéni elismerései: az év legjobb egyetemi játékosa (2019), az NCAA legerősebb ötösének tagja (2019), Wayman Tisdale-díj (2019), Karl Malone-díj (2019), Dél-Karolina legjobb középiskolás játékosa (2018)

ÁTADTA A MÚLTNAK ANTHONY REKORDJÁT

Ha nem is mindig, de igen gyakran hatalmas felhajtás övezi a potenciális 1/1-es kiválasztottakat, Williamsonról már jóval a 2019. június 21-i, brooklyni börze előtt tudni lehetett, hogy őt viszik el elsőként, és azt is rebesgették a szakírók, hogy nagy durranás lesz. Olvastunk már hasonlót temérdek fiatal csillagocskáról, voltak jobbak és betlizők, de most, írásunk pillanatában 13 mérkőzés távlatából úgy tűnik, ez a 19 esztendős izomkolosszus sok csalódást nem okoz aktuális csapatának. A Duke Egyetem korábbi kiválósága 13 fellépésén 23.3 pontot átlagolt a New Orleans Pelicansben, ő lett a legfiatalabb játékos, aki egymást követő hét találkozón legalább húsz pontot dobott, aztán ezt megfejelte egy nyolcadikkal is – a korábbi rekordot 2004-ben állította fel Carmelo Anthony, aki eléggé sikeres labdaművész lett.

Természetesen már a fiatal LeBron Jamesszel hasonlítják össze Williamsont, az ilyen méricskélésekből senki sem maradhat ki, aki kis túlzással már kétszer le tudta ütni a labdát a profi ligában.

De ez a helyzet most valóban más lehet, tavaly még Stephen Curry, a Golden State Warriors jelenleg sérült irányítózsenije is el volt ájulva az akkor csupán elsőéves egyetemista Ziontól.

„Hihetetlen – mondta Curry az USA Todaynek, miután megnézte Williamsont a Duke N. C. State elleni NCAA-győzelme alkalmával a 2019-es All Star-gálát megelőzően. – Másnap beszélgettünk róla az öltözőben. Nagy felhajtás van körülötte, és ő valóban elképesztően tehetséges. Ahogyan játszik, amilyen szenvedélyes, az nem tanítható. Minden labdabirtoklásnál keményen játszik, és azt hiszem, ez egy olyan alulértékelt tulajdonság, amit a kölykök is elsajátíthatnak.”

Az ominózus mérkőzésen James is megnézte „utódját”, az ő véleménye sem volt kedvezőtlenebb Curryénél.

„Az atletikussága elképesztő, mindannyian láthattuk, hogyan ugrik bele a több mint három méter magas gyűrűbe. És ami még szintén fantasztikus a méretéhez képest, az a gyorsasága, a mozgékonysága. Annyit tennék hozzá, hogy nagyszerű srác!”

ÚGY ZSÁKOLT, MINT ANNO JAMES...

Kedd este létrejött az első James–Williamson randevú a parketten, a Király negyven pontot hintett, de a fiatal csikó is remekelt, 29-et termelt, a Pelicans ugyanakkor kikapott a Los Angeles Lakerstől. James dobott egy triplát Zionról, hogy megmutassa, ki az úr a háznál, ugyanakkor a mérkőzés után dicsérte ifjú pályatársa robbanékonyságát, és kiemelte, minden egyes mérkőzés lehetőség számára a fejlődésre, a tapasztalatszerzésre.

Mindenesetre a média igyekszik belekapaszkodni minden szalmaszálba, észrevették például, hogy a Golden State Warriors elleni mérkőzésen néhány nappal ezelőtt Williamson éppen úgy zsákolt, mint James 2003-ban, NBA-karrierje első fellépésén...


Williamson népszerűsége könnyen lehet, hogy hamarosan magas szintre emelkedik, noha még alig lépett ki néhányszor a nagyszínpadra, s az egyetemi ligában is csupán egy idényt töltött el – abban mondjuk gyorsan az Atlanti-parti divízió legjobb játékosa, legjobb sportolója és legkiválóbb újonca lett –, arról nem is beszélve, hogy térdműtét tette zavarossá a képet a nyári draftot követően. Az előszezonban, október 13-án elszakította a meniszkuszát, emiatt több mint három hónapot kellett kihagynia.

Utána viszont tényleg hihetetlen lendülettel tört be az NBA-be, ő a harmadik 1/1-es 1992 óta, aki az első tíz fellépésén elérte a kétszáz pontot, és még hosszan sorolhatnánk, milyen kiemelkedő mutatókat produkált már profi karrierje első hónapjában. Ilyen rövid idő is elég volt neki, hogy máris Az év újonca-választás egyik esélyeseként emlegessék a nevét, sőt vagy ő győz, vagy a Memphis Grizzliest erősítő irányító, Ja Morant. Alvin Gentry, a Pelikánok vezetőedzője kiemelte, tehetséges játékosa könnyen megközelíthető, közvetlen, megpróbálja minden adandó alkalommal kiosztani a lehető legtöbb aláírást a rajongóknak, amikor csak teheti.

NEHÉZ, MÉGIS GYORS

Ami a képességeit illeti, talán az a „legijesztőbb” Williamsonban, hogy csaknem 130 kilót nyom, és mégis elképesztően magasra ugrik, továbbá hihetetlenül gyors, a fizikai törvényszerűségekkel egyáltalán nem törődik. Oké, rendben, de biztos, hogy van valami nagy hiányossága, vethetnék fel, például faék egyszerűségű a játéka, nem lát a pályán, satöbbi.

Nos, ezen a téren is „csalódást” kell okoznunk, mert Williamson kifejezetten intelligens kosárlabdázó, ráadásul nem a pontszerzés áll nála a központi helyen. Viszont nyilvánvaló, hogy a csapattársai sem hülyék, és kitalálták, hogyan hozhatják őt a lehető legjobb helyzetekbe, amelyekben ő is jól érzi magát és hatékonyan gyűjtheti a kosarakat. Zionunk az asszisztokat egyelőre nem gyűjti olyan szorgosan, ennek oka az is, hogy gyakorta csapdázásból vagy sűrű embertömegből kell passzolnia, ami nem eredményez azonnali tiszta dobóhelyzetet. Viszont a készsége rendben van, tehát javulnak a számai ebben a tekintetben is. A minap Steve Kerr, a Golden State Warriors edzője mondott róla szépeket, melyek szerint önzetlen, és tudja, hogyan kezelje a nehéz szituációkat.

Az persze nem ártana az előmenetelének, ha már debütáló évadában megmutathatná tudását a playoffban. Nem teljesen reménytelen a New Orleans helyzete, jelenleg három győzelemre van a rájátszást érő nyolcadik helytől Nyugaton, a Memphis hanyatlik, és van még hátra nagyjából 23-25 mérkőzés gárdánként az NBA alapszakaszából. Ráadásul most már Williamson is teljes vértezetben segíti együttesét – határ a csillagos ég!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik