NBA: Booker idénycsúcsot ért el, 60-adszor nyert a Phoenix

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.03.25. 08:25
null
Devin Booker (balra) tündökölt a Denver ellen (Fotó: Getty Images)
A Phoenix Suns 140–130-ra nyert idegenben a Denver Nuggets ellen az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján, ezzel matematikailag is biztossá vált, hogy megnyeri az alapszakaszt. A Nyugati főcsoport éllovasánál Devin Booker egyéni idénycsúcsot jelentő 49 pontot dobott, emellett pedig kiosztott 10 asszisztot is. A Sunsnak ez volt a 60. győzelme az NBA 2021–2022-es kiírásában.

Denver Nuggets–Phoenix Suns 130–140

Megnyerte az alapszakaszt a Suns. A Phoenix back-to-back érkezett, előző este Minnesotában aratott nagyon fontos és értékes győzelmet, most pedig azzal a tudattal léphetett pályára, hogy ha ismét nyer, akkor bebiztosítja az alapszakaszelsőséget is. Ehhez komoly segítség is érkezett Chris Paul révén, aki öt héttel az ujjtörése után némileg váratlanul rendelkezésre állt és visszatért, Monty Williams pedig rögtön játszatta is 30 percet – a veterán karmester 17 ponttal és 13 gólpasszal tolta meg a szekeret, szinte ott folytatta, ahol abbahagyta még az All-Star előtt. Az este sztárja mégsem ő volt, Devin Booker ugyanis ellopta tőle a show-t: a vendégek dobógépe 49 pontot rámolt be, 16/25-ös mezőnymutatóval és 15/17 büntetővel zárt, voltak látványos labdalopásai, a társakat is kiszolgálta, de alapvetően óriási nyomást helyezett a denveri festékre. A Sunsban a b2b ellenére olyannyira megvolt az erő, hogy 60.5 százalékos (!) mezőnymutatót hozott össze 48 százalékos triplázással és 32 gólpasszal, ráadásul úgy tudott nyerni, hogy a negyedik negyedben nőtt a pihentebb hazai csapat fölé – az este nagy részében a Nuggets vezetett, de a záró etapban 36–24-re nyert, fordított és így végül a győzelmet is elvitte a Phoenix. Booker fenomenális estéje és Paul visszatérése együtt hozta el a csapat 60. győzelmét, Williams szerint ezt nem nagyon gondolták a szezon előtt – most már igazából elérték a céljukat, mindenképpen ligaelsőként kezdhetik meg a playoffot, kíváncsian várjuk, hogy hogyan kezelik innentől a meccseiket.

DEVIN BOOKER 49 PONTTAL ZÁRTA AZ ESTÉT

Alulmaradt a Denver. Michael Malone úgy fogalmazott, hogy a Suns legyőzéséhez tökéletes kosárlabdára van szükség és bár ők bizonyos időszakokban képesek voltak erre az este folyamán, de a negyedik negyedben megmutatta a Phoenix, hogy miért a liga legjobb csapata. Igazából nagyrészt ők jártak előrébb és még az utolsó játékrész elején is vezettek, de utoljára 110–108-nál, bő nyolc perccel az órán tudtak előnyben lenni: viszont itt Bridges villámgyorsan beszórt tíz pontot, a Denver pedig két percig nem talált a gyűrűbe, úgyhogy egy 14–4-es négy perc következett. Innentől már nem volt érdemi esélye a Nuggetsnek, Payne is betalált, Bridgesnek volt még egy zsákolása és egy 2+1-e, Crowder is bevert egy hármast, mindenki hozzászólt és tökéletesen működött a Suns gépezete, úgyhogy hiába dobott szintén közel 60 százalékkal a hazai alakulat, elvesztette a pontpárbajt, fejet kellett hajtania a listavezető előtt. Nikola Jokics egyébként 9/10-es mezőnymutatóval és 9/11 büntetővel jutott el 28 pontig, de egyrészt látszik, hogy nem vállalt túl sokat, másrészt csak hat lepattanót szedett le, harmadrészt a hat gólpasszára nyolc eladott labda jutott, magához képest most megfogták őt a fáradtabb Aytonék. Így a Malone-legénység most inkább hátrafelé figyelhet, hogy megőrizze a playoffhelyét a Minnesota előtt, elöl 2.5 meccsre van a Dallas-Utah páros.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 28/3, Hyland 23/12, Gordon 21
A Suns legjobb dobói: Booker 49/6, Bridges 22/9, Paul 17/3

Toronto Raptors–Cleveland Cavaliers 117–104

Utolérte a Clevelandet a Raptors. A keleti hatodik, még biztosan rájátszást érő helyért csatázik egymással ez a két együttes és az este előtt egy meccsel még a Cavs vezetett ebben a párharcban, a Toronto viszont ezzel a sikerével utolérte riválisát – igaz, az egymás elleni mérleg a Cleveland mellett szól. Itt most már a meccs elején meg tudtak lépni kicsit a hazaiak és nyolc ponttal nyerték az első negyedet, illetve tízzel vezettek a nagyszünetben, remek védekezéssel fogadták ellenfelüket, támadásban pedig nagyon okosan keresték a legjobb helyzeteket – folyamatosan eljutottak jó saroktriplákig és végül 16-szor köszöntek be kintről, ez főleg a tudatos játékuknak volt köszönhető. A harmadik negyedben kicsit javult a Cavs és kiélezetté tette a küzdelmet, de a Raptors nem adta le az előnyét, a záró etapban pedig még növelni is tudta azt - az utolsó percekben már nem volt kérdés, egyértelmű fölényben volt a Toronto. A 47 százalékos mezőnymutató, a 43 százalékos triplázás, a 90 százalékos büntetőzés és a 26 gólpassz mellett emeljük ki a megnyert lepattanózást és a gyorsindításból szerzett pontok 18–4-es arányát, gyakorlatilag mindenben jobbak voltak egy kicsivel – J.B. Bickerstaff, a vendégek vezetőedzője úgy fogalmazott, hogy „túljátszottak minket”, Lauri Markkanen pedig a saroktriplákat emelte ki, szerinte a festékben megvoltak, de a periméterre már nem értek oda. Kilenc meccsel a vége előtt tehát egálról folytatják a felek, egymással pedig már nem találkoznak.

Siakam nagyot ment, Anunoby visszatért. A Raptors számára OG Anunoby visszatérése volt a meccs legnagyobb sztorija, hiszen meghatározó játékosuk 15 kihagyott mérkőzés után állt újra rendelkezésre – rögtön éreztette a hatását védekezésben, dobott 14 pontot 4/8 triplával és voltak szép összjátékai Pascal Siakammal. Utóbbi a másik kiemelendő figura, ugyanis 35 ponttal beállította a szezoncsúcsát, 12/20-as mezőnymutatójába 6/7 tripla fért bele és volt 5 lepattanója, valamint 6 gólpassza is. A Cavsnél a 20 pontos Lauri Markkanen volt a legjobb dobó, de a 18 ponttal, 10 gólpasszal dupla-duplázó Darius Garland is igyekezett – ez most egy kicsit kevésnek bizonyult, de Bickerstaff szerint ez egy küzdő csapat, nem fogják olcsón adni azt a hatodik helyet.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 35/18, Boucher 17/6, Anunoby 14/12
A Cavaliers legjobb dobói: Markkanen 20/6, Garland 18/3, Stevens 16/6

Memphis Grizzlies–Indiana Pacers 133–103

Amit vártunk. Morant és Brooks nélkül is toronymagas favorit volt a Memphis, hiszen bár mindkét csapat back-to-back érkezett a meccsre, de nem lehetett őket egy lapon említeni. A ligamásodik nem is bízta a véletlenre a dolgot, az első negyedet 44–23-ra nyerte meg és feltörölte a padról a Pacersszel, végül 54 százalékos mezőnymutatóval, 21 bedobott triplával, 34 gólpasszal és 30 pontos győzelemmel zárta az estét, de közben volt már 38 pontos fórban is. Desmond Bane egymaga 12/15 jó dobással jutott el 30 pontig és mindenki lubickolt a mérkőzés során, egy pillanatig sem volt kérdés, hogy nem egy súlycsoport a két társaság – az Indynél 25 pontos, 5/5 triplás Lance Stephensont lehet megemlíteni, egyébként csak asszisztáltak a találkozóhoz. A Grizzlies ezzel zsinórban harmadszor nyert és még inkább megerősítette pozícióját, egyúttal matematikailag is biztossá tette, hogy ott lesz a rájátszásban, de 2.5 meccs az előnye a második helyen, most már nyilván ennek megtartása a cél.

A Grizzlies legjobb dobói: Bane 30/15, Jackson Jr. 20/12, Melton 19/15
A Pacers legjobb dobói: Stephenson 25/15, Taylor 17/3, Bitadze

Milwaukee Bucks–Washington Wizards 114–102

Janisz és Middleton sem kellett. A címvédő két legjobb játékosa kiülte ezt a mérkőzést, Adetokunbo térdfájdalmak, Middleton pedig csuklósérülés miatt hiányzott, de ez igazából nem látszott meg a pályán, a Bucks rendkívül simán hozta a kötelezőt így is. A hazaiak 32–13-ra nyerték meg az első negyedet, Jrue Holiday vezetésével megvolt a kellő tűzerejük és védekezésben is volt bennük akarat, innentől pedig ezt a fórt kellett menedzselni, őrizgetni – a nagyszünetben 18 ponttal vezettek, aztán a harmadik negyedben még egy lapáttal rátettek és a 30 egységet közelítette a különbség. A záró etapban aztán kicsit talán túlságosan is hátradőltek, 94–66 után nagyot rohant a Wizards és 109–102-ig zárkózott, de ez volt a maximum, itt Grayson Allen dobott gyorsan egy triplát és igazából nem kellett aggódniuk Mike Budenholzeréknek. Végül csak Holiday érte el a 30 perces határt, nagyon nem szakadtak meg, ezzel jelenleg ők a keleti másodikak egyetlen meccs lemaradással a Heat mögött, Budenholzer pedig azt mondta, hogy Middleton a várakozások szerint holnap már visszatérhet – Janisz ügye nehezebb, neki pihennie kell. A Wizardsnál Kyle Kuzma hiányzott a meghatározó játékosok közül és igazából semmi érdemlegeset nem tudunk kiemelni a fővárosiaknál, alárendelt szerepet játszottak, majd a már rég eldőlt mérkőzés utolsó felvonásában elkerülték a kiütést és vállalhatóra hozták a vereséget, most ennyi volt bennük. Számukra elúszott már a playin lehetősége, 5.5 meccsre vannak a keleti 10. helytől, csak a remélhetőleg sérülésmentes, „csendes” alapszakaszzárás van hátra.

A Bucks legjobb dobói: Holiday 24/9, Allen 21/15, Connaughton 16/9
A Wizards legjobb dobói: Smith 17/3, Porzingis 16/6, Caldwell-Pope 16/9

New Orleans Pelicans–Chicago Bulls 126–109

Az utolsó negyedben elrohant a Pelicans. A Bulls kezdte jobban a mérkőzést, Zach LaVine 5/6 jó dobással, közte 3/3 triplával tolta meg a vendégek szekerét, akik kilenc ponttal vezettek, de a második negyedben válaszolt a New Orleans és a nagyszünetben már a hazaiak jártak előrébb két egységgel. A harmadik játékrész kiegyenlítetten alakult, aztán a záró etap elején 86–88-nál még egyszer, utoljára átvette a vezetést a Chicago: erre viszont egy 21–4-es futással válaszolt a Pels öt perc alatt, ebben az időszakban megsemmisítette ellenfelét a vendéglátó. Végül 40–24-re nyerte a negyedet a NOP, a játékrész második felében már végig tíz pont körüli vagy inkább feletti előnyben volt, a draftolatlan újonc, Jose Alvarado egymaga 13 egységet jegyzett ekkor és szétdobták ellenfelüket – a Bulls-védekezés megint összeomlott, a hazaiak azt csináltak, amit csak akartak. Jonas Valanciunas (16 pont, 19 lepattanó) és CJ McCollum (25 pont, 6 gólpassz) szokásosan jó teljesítménye mellett most Devonte' Graham 30 pontos szezoncsúcsa és 5/7 triplája jelentett extrát, a magas szerkezetükkel megint simán nyerték a lepattanózást és Brandon Ingram nélkül is fontos győzelmet arattak, ami az utolsó negyedben meglehetősen egyértelművé vált, a hajrában egyáltalán nem kellett már izgulniuk. Sikerükkel megelőzték a Lakerst és ismét kilencedikek Nyugaton, a 3.5 meccsre lévő Clippers talán messze van, de a 9. pozíció az övék lehet, ha így folytatják.

Egyre mélyebben a Bulls. A Raptors–Cavsnél említettük, hogy azok a csapatok küzdenek a keleti hatodik helyért, de most már azért ott tartunk, hogy a Chicago is érintett lehet: egyetlen mérkőzéssel előzi meg őket és a jelenlegi formáját tekintve benne van, hogy a három együttes közül végül LaVine-ék maradnak ki a top hatból. Ezúttal DeMar DeRozan nélkül álltak ki, de nem játszottak igazán jól, a dobásuk rendben volt, köszönhetően a DeRozan helyett is vállaló LaVine-nek, aki 39 pontig jutott és a padról 23 ponttal, 6 gólpasszal, 5/8 triplával beszálló White-nak, de a lepattanózás és az eladott labdák száma már nem mutatott szépen és végül csak az első negyedben érték el a 25 pontot, az összes többi játékrész során ez alatt maradtak. Ehhez jött hozzá a végére megint megboruló védekezés és már készen is volt az újabb vereség, jelenleg egy 3–10-es szériában vannak és folyamatosan zuhannak – most ki-ki meccset játszanak Clevelandben, ami nagyon fontos lesz, de igazából szinte csak kemény mérkőzés (Clippers, Heat, Bucks, Celtics, Hornets, Wolves, plusz Knicks-Wizards) vár rájuk a folytatásban...

A Pelicans legjobb dobói: Graham 30/15, McCollum 25/3, Valanciunas 16
A Bulls legjobb dobói: LaVine 39/12, White 23/15, Vucsevics 16/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Toronto Raptors
–Cleveland Cavaliers 117–104
Memphis Grizzlies–Indiana Pacers 133–103
Milwaukee Bucks–Washington Wizards 114–102
New Orleans Pelicans–Chicago Bulls 126–109
Denver Nuggets–Phoenix Suns 130–140

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik