NBA: bárki nyeri a döntőt, egy játékos biztosan kap a bajnoki gyűrűből

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.09.29. 11:22
null
Dion Waiters (balra) az Oklahoma elleni augusztusi meccsen (Fotó: Getty Images)
Szerdán kezdődik az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) idei döntője, messze még a bajnokavatás, de egy játékos biztos lehet abban, hogy jut neki a bajnokokat megillető gyűrűből: Dion Waiters, a Los Angeles Lakers 28 éves kosarasa, aki az idényt még a másik döntős, a Miami Heat soraiban kezdte.

A szabályok szerint a bajnoki gyűrűből minden olyan kosaras kap, aki abban az idényben (akár az alapszakaszban, akár a playoffban) pályára lépett a bajnokcsapatban, függetlenül attól, hogy a döntő idején, a bajnoki cím kiharcolásakor még a kerethez tartozott-e.

Sőt Dion Waitersnek nemcsak a dicsőségből jut biztosan, hanem az idény végi prémiumokból is duplán szakíthat – emlékeztet több amerikai portál. Egyfelől jár neki a Lakers rájátszási bónuszából, de kaphat a Miami keretéből is, ha korábbi játékostársai megszavazzák neki – mindenesetre nem lenne példa nélküli, ha így tennének.

Waiters 2012-ben a Clevelandben kezdte, 2015 elejétől az Oklahomában folytatta NBA-karrierjét, majd 2016-ban került a Miamihoz. Négy évre kötött szerződése akár még most is ketyeghetne, ha a floridai csapat februárban – alighanem a játékos gyors egymásutánban elkövetett fegyelemsértéseire, eltiltásaira ráunva – nem passzolja el őt a Memphisnek.

A Grizzlies vezetőségével kötött ügyletben Waiters csak a „vatta” szerepét töltötte be, három nap után megszabadultak tőle, így eshetett meg, hogy március elején magához szólította őt a Lakers – minden bizonnyal személyesen LeBron James, aki második clevelandi időszakából emlékezhetett az akkoriban a Cavsben próbálkozó dobóhátvédre, akit első NBA-idényében beválasztottak az év újonccsapatába (2013).

Az akkori közös játék nem tartott sokáig, Waiterst hamarosan elcserélte a Cavs annak az ügyletnek a keretében, amelyikben megszerezte J. R. Smitht – aki mellesleg most szintén játszótárs a Lakersben. Akkoriban a sajtó azt sugallta, hogy a bajnoki címre alkalmas csapatot építgető James nem sokat látott Waitersben, ezzel szemben ő így nyilatkozott idén nyáron:

„Még ma sem sokan tudják, hogy akkoriban Bron a szárnyai alá vett, minden nap ott voltam mellette, sokszor együtt kajáltunk. Nem minden történt akkoriban úgy, ahogyan a lapok írták, de hát ilyen a média. Bron segíteni próbált nekem, de a saját útját kereső önfejű fiatalként ezt nem értékeltem eléggé. Ma már pontosan látom ezt. Idősebb, tapasztaltabb lettem, van három gyönyörű gyermekem, és nincs más célom, mint vigyázni a családomra és élvezni a kosárlabdát. Tárt karokkal fogadtak a Lakersnél, amiért nagyon hálás vagyok.”

Waiters a mostani idény alapszakaszában az említett eltiltások miatt csupán háromszor lépett pályára a Miamiban, később a Lakersben hétszer, és a playoffban is volt már 38 játékperce öt meccsre elosztva, ahogyan az egy későn érkező kiegészítő ember esetében dukál.

Az NBA-playoffnak otthon adó orlandói „buborékban” nemcsak Waiters, hanem a családja is ott van. Néhány napja a kosaras kisfia is ott bóklászott a Lakers edzésén, érdeklődve figyelte LeBron James tripladobás-sorozatát, és elnéző mosollyal vette tudomásul, amikor egy elrontott dobás után a világklasszis azzal kábította: direkt hibázott, hogy elhiggye, ő is emberi lény…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik