NBA: azonnal elvette a Warriors pályaelőnyét a Boston

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.06.03. 06:47
null
Óriási negyedik negyeddel győzött a Celtics (Fotó: Getty Images)
A remekül hajrázó Boston Celtics 120–108-ra győzött a Golden State Warriors otthonában az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) döntőjének első mérkőzésén.

 

Elképesztő utolsó negyeddel nyert a Celtics. Nagyon sokáig nem úgy tűnt, hogy ez a találkozó a Boston irányába billen majd, ugyanis Steph Curry hat triplával és 21 ponttal kezdett az első negyedben (!), a GSW pedig csak a saját könnyelműsége miatt nem lógott meg már ekkor. A Celtics a második játékrészben javított, Marcus Smart vezetésével szenzációs védekezést rakott ki a pályára, Ime Udoka is változtatott itt-ott, sokkal pörgősebb lett a játék, így 47-37 után nemcsak ledolgozta a hátrányát a vendégcsapat, de a vezetést is átvette és két ponttal előrébb járt a nagyszünetben. A pihenő viszont elégnek bizonyult ahhoz, hogy rendezze kissé szétcsúszott sorait a Warriors és a hazai alakulat sokkal-sokkal feszesebb védekezéssel, keményebb, gondolkodósabb támadójátékkal visszavette a gyeplőt: 38-24-re nyerte a harmadik negyedet a gárda és már 15 ponttal is vezetett, az lehetett az ember érzése, hogy egy-két játékra vagyunk attól, hogy eldőljön a találkozó.

A záró etapban azonban megint fordult a szélirány: a GSW ismét könnyelműen jött vissza a parkettre, az első támadásait nagyon csúnyán elszórta, a Boston pedig megérezte a vérszagot és bele is nyúlt abba a bizonyosba: 7/7 (!) hármassal kezdte a mindent eldöntő játékrészt a keleti bajnok. Ez olyan szintű sokkhatást okozott a Warriorsnál, hogy bár eleinte támadásban még megtalálták a dobásaikat és a kosaraiakat Curryék, de mivel mindenre kaptak egy triplát, elfogyott az előnyük, Al Horford távolijával 103-106-nál már a Celtics vezetett, innentől pedig teljesen, totálisan lefagyott a nyugati győztes. Klay Thompsonék öt percig nem tudtak pontot szerezni, ez idő alatt pedig a Boston kivégezte őket, ebben az öt percben 14-0-t repesztettek a vendégek és Jaylen Brown után Derrick White, majd végül Al Horford döfött tőrt a hazai szívekbe. A negyedik negyedet összességében 40-16-ra nyerte a Boston és 9/12 triplát bombázott a gyűrűbe, egyszerűen szétlőtték ellenfelüket Brownék a legfontosabb időszakban - ezzel azonnal elvették a pályaelőnyt és magukhoz ragadták a kezdeményezést, a Warriors pedig egy bőven nyerhető meccset dobott el magától kezdésként.

Horford és White volt a kulcs. Ha csak a sorsfordító negyedik negyedet nézzük, akkor a +25-tel záró White két triplájával egyenlített a Celtics és ebből főleg a második volt hatalmas, majd Horford is bevert kettőt távolról, amit megtoldott egy középtávolival és egy 2+1-gyel is - előtte Brown pörgette fel a csapatot tíz dobott ponttal, de alapvetően a két kiegészítő volt az, aki extrát szállított. Horford végül 26 ponttal és karriercsúcsot jelentő 6/8 triplával zárta a találkozót, White a padról 21 ponttal és 5/8 hármassal szállt be, az említett Brown pedig a gyengébb kezdés után 24 pontig, 7 lepattanóig és 5 gólpasszig javult. A Celtics végül 21 távolit bombázott a gyűrűbe 51%-os hatékonysággal és 33 gólpasszt osztott szét, amelyből 13-at vállalt magára Jayson Tatum - aki egyébként csak 3/17-et dobott és végig erőlködött, de a társakat rendre megtalálta, főleg a periméteren. A Golden State is bedobott 19 hármast és 12-7-re megnyerte a támadópattanózást is, de összességében jóval gyengébben célzott a Celticsnél, a negyedik negyedben szétnyílt az olló a vendégek javára ezen a téren. Curry a 21 pontos első negyede után nem játszott extrát, de így is 34 ponttal, 5 gólpasszal, 3 labdaszerzéssel és 7/14 hármassal zárt, amivel csapata legjobbja lett, emeljük még ki Andrew Wigginst (20 pont, 3 blokk), Kevon Looney-t (6 támadópattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) és a padról 4/5 triplával beszálló Otto Porter Jr.-t is, de Draymond Green szörnyű volt, Klay Thompson és Jordan Poole pedig csak elvétve tudott hozzátenni. Mindkét csapatnál látszottak azért korlátok és hibák, de alapvetően az a negyedik negyedes pár perc jelentette a különbséget - következőleg nagy nyomás alatt léphet pályára a Warriors, amelynek muszáj lesz nyernie.

A Warriors legjobb dobói: Curry 34/21, Wiggins 20/6, Thompson 15/9
A Celtics legjobb dobói: Horford 26/18, Brown 24/6, White 21/15

 


 

NBA, DÖNTŐ
1. MÉRKŐZÉS

Golden State Warriors-Boston Celtics 108–120 (32–28, 22–28, 38–24, 16–40)

Az egyik fél negyedik győzelméig tart párharc állása: 1–0 Bostonnak.

A NAGYDÖNTŐ TELJES PROGRAMJA
Június 3., 2.30:
Golden State Warriors–Boston Celtics 108–120
Június 6., 2.00:
Golden State Warriors–Boston Celtics (Tv: Sport 1/Sport 2)
Június 9., 3.00: Boston Celtics–Golden State Warriors (Tv: Sport 1/Sport 2)
Június 11., 3.00: Boston Celtics–Golden State Warriors (Tv: Sport1/Sport 2)
Június 14., 3.00: Golden State Warriors–Boston Celtics (ha szükséges) (Tv: Sport1/Sport 2)
Június 17., 3.00: Boston Celtics–Golden State Warriors (ha szükséges) (Tv: Sport1/Sport 2)
Június 20., 2.00: Golden State Warriors–Boston Celtics (ha szükséges) (Tv: Sport1/Sport 2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik