NBA: a Phoenix Suns idegenben verte a Brooklynt, Embiid 42 ponttal tért vissza

AGÁRDI LÁSZLÓ, HEGEDŰS RÓBERT (kezdo5.hu)AGÁRDI LÁSZLÓ, HEGEDŰS RÓBERT (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2021.11.28. 09:33
null
Russell lett a Timberwolves hőse (Fotó: Getty Images)
Az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) hajnali játéknapján a Nets otthonában aratta zsinórban 16. sikerét a Phoenix, és a Suns mellett is inkább a vendégek domináltak. Joel Embiid remekül tért vissza a vírusfertőzés után, de a Philly két ráadásban kikapott a Wolvestól, a Knicks Atlantában múlta felül a Hawks gárdáját, a Miami Heat Chicagóból, a Wizards Dallasból távozott győztesen. A Jazz alaposan visszavágott a Pelicansnek, a Rockets hosszabbításban verte a Charlotte-ot, a Cavs pedig hozta a papírformát a Magic ellen.

 



Philadelphia 76ers–Minnesota Timberwolves 120–121 – kétszeri h.u.

A Timberwolves elrontotta Embiid visszatérését. Kilenc kihagyott mérkőzés után léphetett ismét pályára Joel Embiid, és a lassú kezdést követően elképesztő módon belelendült és meg sem állt 42 pontig, valamint 14 lepattanóig. A 76ers az első negyedet még 15 ponttal bukta el, ezt követően viszont fokozatosan ledolgozták a hátrányukat és a rendes játékidő végén akár meg is nyerhették volna a meccset, de az ugyancsak visszatérő Tobias Harris csak 1/2 büntetőjét értékesítette 18.5 másodperccel a vége előtt, majd Anthony Edwards elrontott triplája után jöhetett a hosszabbítás. Itt sokáig a 76ersnek állt a zászló, de az utolsó bő fél percben D'Angelo Russell két triplájával fordítottak a vendégek (110–113), majd Tyrese Maxey mehetett büntetőzni, akinek bejött, hogy kihagyta a másodikat, Andre Drummond leszedte a támadót és kiegyenlített. A második ráadás is hasonló izgalmakat hozott, bő fél perccel a vége előtt a 76ers járt három ponttal előrébb, és ekkor előbb Naz Reiddel dobatott kosarat Russell, majd védekezésben labdát szerzett és kiosztott egy gólpasszt Taurean Prince-nek is 4.8 másodperccel a vége előtt. Embiid még próbált egy triplával válaszolni, de Edwards blokkolta a dobását.

Russell lett a hős. Előzetesen arra lehetett számítani, hogy Embiid és Karl-Anthony Towns csatájáról szólhat ez a mérkőzés, ami a rendes játékidőben valamennyire igaz is volt, a Timberwolves centere is elért 28 pontot, valamint 10 lepattanót, de a negyedik negyed hajrájában kipontozódott. Mellette Anthony Edwards (19 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) felemás meccset hozott, D'Angelo Russell viszont hős lett, több clutch játékkal is jelentkezett, és végül 35 ponttal, valamint 8 gólpasszal zárt. A 76ersnél Embiid kicsit egyedül maradt, Harris, Curry és Maxey sem igazán találta a dobását, míg Shake Milton egy kisebb sérülés miatt nem tudta vállalni a játékot, ettől függetlenül tudtak végig partiban lenni, és ennek ellenére nyerhették volna meg a meccset a rendes játékidő végén.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 42/6, Harris 17, Maxey 15/3.
A Timberwolves legjobb dobói: Russell 35/18, Towns 28/9, Edwards 19/3.

Atlanta Hawks–New York Knicks 90–99

Megszakadt a Hawks sorozata. A legutóbbi hét meccsén nem talált legyőzőre a Hawks, előző este a Grizzlies ellen arattak rendkívül magabiztos sikert, viszont az akkori jó formáját csak Trae Young (33 pont, 7 gólpassz) és Clint Capela (16 pont, 21 lepattanó, 3 blokk) tudta átmenteni, és rajtuk kívül csak John Collins (12 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) ért el két számjegyű termést. Ezúttal egyáltalán nem működött a Hawks támadójátéka, 35.5%-kal céloztak mezőnyből, illetve 24.3%-kal triplából, és az ügyüket az sem segítette, hogy sérülés miatt Bogdan Bogdanovics 10, Cam Reddish 7 percet tölthetett csak a parketten. Legközelebb a Pacers ellen próbálhatnak meg javítani, de ott sem lesz könnyű dolguk, ha nem számíthatnak a Bogdanovics, Reddish kettősre.

Keményen játszott a Knicks. Az elmúlt időszakban felemás formát mutató vendégek sem a parádés támadójátékukkal nyerték meg ezt a találkozót, hanem a szigorú védekezésükre építettek. Mezőnyből ők sem dobtak jól, de a 43.9%-ukkal kategóriákkal múlták felül ellenfelüket, és náluk valamivel jobban eloszlottak a terhek is. A Knicks egyik hőse a szezon során először kezdő Alec Burks lett, aki Kemba Walker és Derrick Rose egyidejű hiányzása miatt kapott nagyobb lehetőséget, és ezt meg is hálálta 23 ponttal és 7 lepattanóval. Mellette Evan Fournier és RJ Barrett is hatékonyan jutott 20, illetve 15 pontig, Julius Randle és Mitchell Robinson begyűjtött 11-11 pattanót, míg Obi Toppin vezérletével a kispadok csatáját is meg tudták nyerni 31–19-re. A Knicks az elmúlt négy veresége után egyaránt nyerni tudott, így a sorminta alapján nem számíthatnak sok jóra a Nets ellen – ha folytatják a sorozatukat, akkor ott egy vereségnek kell következnie.

A Hawks legjobb dobói:
Young 33/15, Capela 16, Collins 12/3.
A Knicks legjobb dobói: Burks 23/12, Fournier 20/12, Barrett 15/3.

Brooklyn Nets–Phoenix Suns 107–113

Későn ébredt a Nets. A mérkőzést sokkal jobban kezdték a vendégek, és a folytatásban is jól tartották magukat, az utolsó 12 percet 18 pontos előnnyel kezdhette a Suns. A Nets ekkor magasabb fokozatra kapcsolt, a végig sokoldalúan játszó Kevin Durant (39 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) 15 pontot szerzett ekkor, a 4/15-ös mezőnymutatóval, valamint 0/6 triplával záró James Harden (12 pont, 13 lepattanó, 14 gólpassz, 7 eladott labda) is ebben az időszakban szerzett 8 pontot, de a hajrát túl későn indították ahhoz, hogy meg tudják fordítani a mérkőzést. LaMarcus Aldridge és Deandre' Bembry teljesítménye is kiemelendő, remekül játszottak a két sztár kezei alá, mindketten beszórtak 18-18 pontot, utóbbi 9 lepattanót is jegyzett, de ettől függetlenül megszakadt a Nets négymeccses győzelmi sorozata.

Tovább él a Suns szériája. Sorozatban a 16. győzelmét is elkönyvelhette a Suns, így már csak egyetlen sikerre vannak attól, hogy beállítsák a csapatrekordot, ugyanakkor ennek az eléréséhez a jelenleginél is nehezebb dolguk lehet, a Warriors ellen írhatnak történelmet. A Nets elleni játékuk alapján azt a mérkőzést sem fogják esélytelenként várni, Devin Booker 30 ponttal hangolt arra a találkozóra, de Chris Paul is az agresszívabb énjét vette elő, beszórt 22 pontot, begyűjtött 8 lepattanót, és cserébe csak 5 gólpasszt osztott ki. A két hátvéd kiváló teljesítménye mellett olyan extráknak is köszönhetik a sikerüket, mint Mikal Bridges 7 labdaszerzése vagy JaVale McGee kispadról hozott dupla-duplája, továbbá 7/23 triplán tartották ellenfelüket, így a negyedik negyedben le tudták menedzselni, hogy ellenfelük két sztárja elkapta a fonalat.

A Nets legjobb dobói: Durant 39/12, Aldridge 18, Bembry 18.
A Suns legjobb dobói: Booker 30/12, Paul 22/9, Bridges 13.

Chicago Bulls–Miami Heat 104–107

Gabe Vincent lett a Heat hőse. Tyler Herro végül nem tudta vállalni a játékot a Heatnél, így az ő perceinek egy jelentős részét Gabe Vincent kapta meg, aki maximálisan meghálálta a bizalmat: 20 ponttal és 5 gólpasszal zárt, ebből ráadásul 16 pont és 3 gólpassz az öt ponttal megnyert negyedik negyedben jött, ő volt ezen az estén a mérleg nyelve. Mellette Kyle Lowry és Jimmy Butler hozta a tőlük elvárhatót, ketten együtt 37 pontot, 9 lepattanót, 11 gólpasszt és 7 labdaszerzést tettek be a közösbe, így az is belefért, hogy Bam Adebayo megállt 9 pontnál, és az sem okozott gondot, hogy csak 43%-kal céloztak mezőnyből, továbbá 36–47-re elbukták a lepattanózást is. A Heat ezzel a sikerével javítani tudott a Timberwolves elleni veresége után, legközelebb a Nuggets ellen meccselnek.

DeRozan nem kapott elég segítséget. A Bullstól egyértelműen kiemelkedett DeMar DeRozan, aki 28 ponttal és 7 lepattanóval vezette a csapatát, elsüllyesztette 11/19 dobását, rá egyáltalán nem lehet panasz, viszont mellette egyedül a kispadról beszálló Alex Caruso hozott extrát, ő 22 ponttal és 6 gólpasszal zárta az estét. Zach LaVine ugyan összeszedte magát a negyedik negyedre, de így is csak 16 ponttal és 6/16-os mezőnymutatóval zárt, nem fért bele az ő gyengébb teljesítménye, pláne annak fényében, hogy Nikola Vucsevics és Lonzo Ball is csak a mezőnymunkában remekelt. A találkozó jelentős részében így is pariban voltak, viszont Gabe Vincent negyedik negyedes megőrülésével nem tudtak mit kezdeni, így a legutóbbi négy meccsükön a harmadik vereségüket is elkönyvelhették.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 28, Caruso 22/9, LaVine 16/12.
A Heat legjobb dobói: Vincent 20/12, Lowry 19/9, Butler 18.

Cleveland Cavaliers–Orlando Magic 105–92

Hozta a kötelezőt a Cavaliers. Noha az elmúlt öt meccsét kivétel nélkül elbukta a szezont remekül kezdő Cavaliers, a hiányzóik szép lassan elkezdtek visszacsordogálni a rotációjukba, és ezen az estén Evan Mobley is ismét pályára léphetett. Az újonc magasember 13 ponttal, 9 lepattanóval és 4 blokkal vétette észre magát, de nem ő játszotta csapatában a főszerepet, hanem a 26 ponttal és 11 gólpasszal dupla-duplázó Darius Garland, és mellé fel tudott lépni Jarrett Allen (19 pont, 11 lepattanó), valamint Lauri Markkanen (20 pont, 4/8 tripla) is, így ha nem is jelentős különbséggel, de a mérkőzést szinte végig irányítva nyerni tudott a Cavaliers.

Kitartott Wendell Carter Jr. lendülete. Cole Anthony mellett most Mo Bambára sem számíthattak a kulcsembereik közül a vendégek, a center hátproblémák miatt nem tudta vállalni a játékot, így Robin Lopez (13 pont, 4 gólpassz) került be a kezdőbe. A Magicnél egyedül Wendell Carter Jr. nyújtott kiemelkedőt, a magasember az előző este nagyon motiváltan játszott a Chicago Bulls ellen, láthatóan bizonyítani akart egykori csapatával szemben, és ebből a lendületből maradt a Cavaliers elleni ütközetre is, 19 ponttal és 11 lepattanóval állt helyt az ellenfél magasaival szemben. A Magic kezdőjéből mindenki elért legalább 10 pontot, és a kispadról is érkezett 27 pont, de 40% alatt maradtak mezőnyből, és a 11 szerzett labdájukat sem tudták kellően kiaknázni.

A Cavaliers legjobb dobói: Garland 26/9, Markkanen 20/12, Allen 19.
A Magic legjobb dobói: Carter Jr. 19/3, Lopez 13, F. Wagner 12/3.

Houston Rockets–Charlotte Hornets 146–143 – h.u.

A Rockets új sorozatba kezdett. A Houston zsinórban 15 vereséget követően másodszor győzött, a 33 pontos karriercsúcsig (és 16 lepattanóig) jutó Christian Wood el is mondta, hogy egy hónapig nem nyertek meccset, kellett már a pozitív energia. A magasember mellett a tripla-duplával kacérkodó Kevin Porter Jr. (23 pont, 8 lepattanó, 12 gólpassz), a 22 pontot és 7 gólpasszt jegyző Eric Gordon, a combhajlítójával bajlódó Jalen Green helyén kezdő, 5/9 triplát szóró Garrison Mathews és Jay'Sean Tate (16 pont, 5 gólpassz) is sokat tett hozzá. Hamarabb is eldőlhetett volna a mérkőzés, ha az öt hármast szóró Armoni Brooks mellett a kispad többi tagja nem gyengélkedik, különösen a negyedik negyed elején, ott 11 pontos előnyt dolgozott le a Rockets. A végjátékban is győzhettek volna, de ott PJ Washington visszatett egy lepattanót, végül aztán a ráadásban már nem volt apelláta: Rozier még a Hornetset juttatta előnyhöz, de Wood, Gordon és Porter itt csinált egy 8–2-es futást, itt került fölénybe a Rockets. A végén ugyan több büntetőt is parlagon hagytak a vendéglátók, de a Hornets már nem tudott élni a lehetőségekkel – a hazaiak figyelemre méltó 23 triplát dobtak, most pedig a Thunder ellen építkezhetnek tovább.

Ez nem volt bekalkulálva. A Charlotte zsinórban három győzelemmel érkezett, sőt az elmúlt kilenc meccsükből nyolcat megnyertek, így a draftmásodikat nélkülöző Rockets ellen esélyesnek számítottak még kezdőcenterük, Mason Plumlee nélkül is. Ezt viszont csak időszakosan tudták bizonyítani, az első negyedben rögtön kaptak 43 pontot, amire ugyan a nagyszünetig még válaszoltak, de a harmadik negyedben több nagy ütést nyeltek be, 17 ponttal is égtek, míg nem találtak egy működő felállást. Itt vissza is tudtak jönni egálra, a végjátékban volt egy kis szerencséjük is, de aztán a ráadásban is szinte végig rohantak az eredmény után – több dobásuk volt az egyenlítéshez, de egyikkel sem tudtak élni. Egyénileg a tripla-duplázó LaMelo Ball emelhető ki (19 pont, 11 lepattanó, 13 gólpassz), illetve a nagyon pontosan célzó Miles Bridges és PJ Washington is jó meccset hozott, a többiek teljesítménye mellé viszont odakerült a „csillag”: Gordon Hayward 22 pontját gyenge százalékkal hozta, a 31 pontig jutó Terry Rozier és a kispadról 23 egységet szóró, 3 szerzett labdát és 2 blokkot felmutató Kelly Oubre Jr. is jól játszott, de a dobásokkal nekik is akadtak gondjaik, ráadásul a hosszabbítás végén is rontottak, ami a győzelembe került.

A Rockets legjobb dobói: Wood 33/6, Porter Jr. 23/9, Gordon 22/12.
A Hornets legjobb dobói: Rozier 31/18, Oubre Jr. 23/6, Bridges 22/6.

Dallas Mavericks–Washington Wizards 114–120

Erőt mutatott a Wizards. A vendégek a back-to-back miatt kiültették Spencer Dinwiddie-t, így a Dallasban aratott siker még értékesebb – már az első negyedben bevittek egy komoly ütést, a másodikban viszont a hazaiak még vissza tudtak vágni, a második félidőben viszont a vendégek mindössze 45 ponton tartották Doncicékat, amivel megalapozták a győzelmet. Wes Unseld Jr. vezetőedző is kiemelte, hogy fordulás után remekeltek hátul, Kyle Kuzma szerint pedig az első félidőben belementek egy dobópárbajba, amit ellenfelük szeretett volna, a második félidőben viszont megmutatták, ők miben jók. A negyedik negyedben ezért kellettek a dobások is, Kuzma 22 pontjából 10-et ide tartogatott, míg a védőspecialista Kentavious Caldwell-Pope a végjátékban előbb egy duplával, majd két büntetővel tartotta távol a Dallast. Természetesen mellettük ki kell emelni a 10/14-gyel dobó, 7 gólpasszt jegyző, hátul is nagyot melózó Bradley Bealt, a szintén remekül dobó és dupla-duplázó, Porzingis levédésében nagy érdemeket szerző Daniel Gaffordot, de a kispadról (a minden dobását elrontó Davis Bertans mellett) mindenki rengeteget tett hozzá. A Wizards nagyon egyben van, így egyáltalán nem meglepő, hogy a Miamival holtversenyben a keleti második-harmadik helyen állnak.

A Dallas elfogyott a végére. Az első negyedben 41-et kaptak, de 36-ot dobtak a hazaiak, aztán 20 ponton tartották ellenfelüket a második játékrészben és itt úgy tűnt, megtalálták a receptet – hogy aztán a második félidőben gyakorlatilag közelről nézhessék végig, ahogy a Wizards szépen lassan lebontja a támadójátékukat. Jalen Brunson ma nagyon hiányzott a hátvédsorból, nélküle magas szerkezettel próbálkoztak a dallasiak, de ez gyorsan becsődölt, de a kispadról sok segítséget kaptak a második negyedben – a félidő után már nem sok minden érkezett innen, ráadásul Porzingis és Hardaway Jr. dobásaival is egyre több gond akadt. Maradt Luka Doncic, aki becsülettel ment előre, 33 pontja mellett 10 gólpasszt osztott ki, de ma kellett volna még egy vezér a sikerhez. Az utolsó négy percben a szlovén klasszis dobott három kosarat, egyik kipasszából Hardaway beszórt egy hármast, és ennyi volt a támadójátékuk – a masszív Wizards ellen ez bőven kevés. Most fújhatnak egy kicsit, és kedd hajnalban a Cavs ellen javíthatnak.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 33/9, Burke 14/6, Kleber 13/3, Porzingis 13.
A Wizards legjobb dobói: Beal 26/3, Kuzma 22/9, Caldwell-Pope 16.

Utah Jazz–New Orleans Pelicans 127–105

Ne szórakozz Zohannel. 24 órával korábban a Pelicans ugyanígy Salt Lake Cityben lépett fel és tréfálta meg a kissé talán túl laza Jazzt, most viszont szó sem volt lazaságról, Gobert-ék a bokasérüléssel kidőlő O'Neale nélkül is háromszor adták vissza a kölcsönt. A Utah elképesztően összeszedetten támadott, 57%-kal vertek be 20 hármast, a tegnap rosszul dobó Mitchell és Clarkson alig hibázott, de Ingles, Conley és Rudy Gay is 4-4 hármast termelt – úgy lőtték szét a Pelicans védelmét, hogy az ebben nagymester Bojan Bogdanovic 0/3-mal zárt a triplavonal mögül. A túloldalon is változtattak, az előző meccs hősét, Devonte' Grahamet teljesen kivonták a forgalomból, Brandon Ingramet is eltüntették, és három negyed alatt le is rendezték a meccset – a negyedik negyedben már a cserék játszottak, így a back-to-back sem fájt annyira például Conleynak. A becsület visszaszerzése után pihennek egy napot, majd érkezik a Portland.

A Pelicans visszatért a földre. A vendégek előző két meccsükön megtréfálták a Wizardsot és a Jazzt, most viszont ízelítőt kaptak abból, hogy ha egy élcsapat az első perctől komolyan veszi őket. Már az első negyedben 14 ponttal kaptak ki, nagyszünetben, 19, három játékrész után 29 ponttal égtek, gyakorlatilag közük nem volt az összecsapáshoz. Védekezésben nem tudtak mit kezdeni a Jazz labdajáratásával és az azokból jövő hármasokkal, támadásban pedig Conleyék sokszor teljesen szétzilálták a játékukat. Egyedül a dupla-duplázó Jonas Valanciunast lehet dicsérni, aki okozott nehéz perceket Gobert-éknek, de természetesen egy fecske nem csinál nyarat – a kispadról hiába értek el négyen is legalább 10 pontot, normál körülmények között erre nem került volna sor. A túrájuk a Clippers otthonában folytatódik, ezzel a teljesítménnyel ott sem lesz több esélyük.

A Jazz legjobb dobói:
Mitchell 21/9, Conley, Clarkson 20/12-20/12.
A Pelicans legjobb dobói: Hayes 15/9, Valanciunas 12, Ingram 11.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik