A Pacers beleköpott a Suns levesébe, Denverben nyert a Dallas

Vágólapra másolva!
2021.03.14. 09:37
null
A Dallas Mavericks legyőzte a Denver Nuggetset (Fotó: Getty Images)
A Milwaukee leküzdötte a Washingtont, pontszegény meccsen nyert a Brooklyn, győzött a Portland, az Atlanta és a Charlotte, a New York pedig ismét magabiztos volt – ez történt az NBA alapszakaszának legutóbbi játéknapján. 

Oklahoma City Thunder–New York Knicks 97–119

Egy negyednyi előnyt adott a Knicks. A nyitó tizenkét perc során 70%-kal dobott mezőnyből az OKC, ott még nem találta az ellenszert a New York, de ennyi előnyt (kilenc pontot) adhattak a vendégek, mert utána már abszolút dominálni tudtak. A második negyedet tizenegy, a harmadikat és a negyediket pedig tíz-tíz ponttal nyerték meg, a nagyszünetet követően fokozatosan elnyúltak és igazából egyértelmű volt, hogy jobbak, mint ellenfelük – addigra nagyon összeállt a védekezésük, elöl pedig jó kinti dobásokkal, pontos játékkal érvényesítették akaratukat. Egyénileg a 32 pontos karriercsúcsot szállító RJ Barrett, valamint a tripla-duplázó (26 pont, 12 lepattanó, 12 gólpassz) Julius Randle is parádésan játszott, de a kispadról is beszórt 21 pontot Immanuel Quickley - ez most újra a leállás előtti Knicks volt, úgyhogy a magabiztos idegenbeli győzelemmel tartják a keleti hetedik helyüket.

Ehhez most kevés volt az OKC. A Shai Gilgeous-Alexandert nélkülöző hazaiak igazából nem tudták feltörni, megbontani a Knicks ligaelit védekezését, a vezér hiányában nem volt olyan játékosuk, aki stabilan generálta volna a helyzeteket – az első negyedben még szinte mindent bedobtak így is, de utána elfogyott az extra, anélkül pedig nem volt sok esélyük. Végül 18 labdát adtak el és alig nyolc triplájuk esett be, úgyhogy hiába érték el náluk heten is a tízpontos határt, egyszerűen nem volt bennük elég kreativitás és tűzerő ahhoz, hogy nyerjenek - összességében simán kaptak ki, következőleg a Grizzlies ellen javíthatnak.

A Thunder legjobb dobói: Horford 16/6, Dort 14, Williams 13
A Knicks legjobb dobói: Barrett 32/9, Randle 26/9, Quickley 21/9

Brooklyn Nets–Detroit Pistons 100–95

Egy Hardennel volt jobb a Nets. Nem ment a játék a hazaiaknak, főleg a triplázással akadtak gondjaik, mindössze 6/27 távoli kísérletük ért célt, és ha nem lett volna Landry Shamet (15 pont) 3/3 bedobott hármasa, akkor még keservesebb lett volna a helyzet. Kyrie Irving (18 pont, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) és a tripla-duplázó James Harden (24 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz) egyaránt 0/6-ot hajított kintről, utóbbi viszont így is nyerőember lett, miután 24 pontjából 12-t a 4. negyedben szerzett, közte csapata utolsó 10 pontját az utolsó bő 2 percben. A Nets ezzel sorozatban 4., elmúlt 13 meccséből pedig a 12. győzelmét aratta, így annak ellenére is kiváló formában várhatják a Knicks elleni városi derbit, hogy Kevin Durantre még mindig nem számíthatnak, ahogyan Blake Griffin bemutatkozása is várat még magára.

A legvégén Plumlee próbált előlépni. Végig szorosan alakult a találkozó, noha többnyire a Nets vezetett, de a legnagyobb különbség is csak 12 pont volt, és a 4. negyedben fokozatosan tüntette el a hátrányát a Pistons. 3 perccel a vége előtt Mason Plumlee zsákolásával a vezetést is át tudták venni, ezt követően viszont mindössze 4 pontot szereztek a vendégek, amiből 3 szintén Plumlee (11 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) nevéhez fűződött. A pontokat addig szállító Jerami Grant (22 pont) eltűnt, más pedig korábban sem tudott nagyobb mennyiségben termelni, Delon Wright és Saddiq Bey is megállt 13 egységnél, utóbbi ráadásul 2/9-es triplázással is riogatott. Ahogyan a Netsnek, úgy a Pistonsnak sem estek a távoli dobásai, mindössze 8/32 triplájuk esett be, a mezőnyből összességében is csak 40,4%-kal céloztak, míg védekezésben James Harden bizonyult túl nagy falatnak a hajrában, így végül begyűjtötték egymást követő 3. vereségüket.

A Nets legjobb dobói: Harden 24, Irving 18, Shamet 15/9
A Pistons legjobb dobói: Grant 22/3, Bey 13/6, Wright 13/6

Charlotte Hornets–Toronto Raptors 114–104

Dominált a Hornets. Egy 25-4-es futással indították a meccset a hazaiak, és az 1. negyedben csapatrekordnak számító 11 triplát bombázott be a Hornets, ami meg is adta az alaphangot a találkozónak. A folytatásban sem nagyon változott a mérkőzés képe, 13 pontnál kevesebb egyszer sem volt a különbség, félidőben 15, 3 negyedet követően 25 egység volt a Hornets előnye, és nem egészen 6 perccel a vége előtt 111-84 állt az eredményjelzőn, amikor végül kiengedtek. Végül 21/49 triplával zártak, szétosztottak 30 gólpasszt egymás között, viszont vétettek szezoncsúcsot jelentő 28 eladott labdát, és a sok hiba mellett amiatt is aggódhatnak, hogy Terry Rozier (17 pont) megsérült a 3. negyed végén, és ezt követően nem tért vissza, bár a különbség miatt erre szükség sem volt. Az iramot a 6/9 triplát bebombázó LaMelo Ball (23 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) diktálta, és mellette a kispadról Devonte' Graham (17 pont, 4 gólpassz), valamint Malik Monk (16 pont) is eredményesen szállt be, önbizalomtól duzzadva várhatják a Kings elleni találkozót.

Még mindig tartalékos a Raptors. A vendégek továbbra is Pascal Siakam, Fred VanVleet, Patrick McCaw, OG Anunoby és Malachi Flynn nélkül kénytelenek játszani, akik továbbra is a liga egészségügyi és biztonsági protokollja alatt vannak, és ebben a formájukban közel sem tudnak olyan veszélyesek lenni, mint teljes kerettel. A végeredmény rájuk nézve hízelgő, a mérkőzés során végig tisztes távolságból követték ellenfelüket, és most az elmúlt 4 meccsén 31 pontot átlagoló Norman Powell sem tudott megőrülni, 4/14-es dobásmutatóval megállt 13 pontnál. Kyle Lowry (19 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) igyekezett összefogni a csapatot, a kispadról Chris Boucher (16 pont, 6 lepattanó, 3 blokk) ismét aktívan szállt be, és a minap szerződtetett Henry Ellenson (9 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz) sem mozgott rosszul, de így sem volt esélyük, és már nagyon-nagy szükségük lenne arra, hogy visszatérjenek a hiányzók, mert nélkülük sorozatban 4. vereségüket szenvedték el.

A Hornets legjobb dobói: Ball 23/18, Graham 17/15, Rozier 17/12
A Raptors legjobb dobói: Lowry 19/9, Boucher 16, Powell 13/9

Washington Wizards–Milwaukee Bucks 119–125

Mindenkire szüksége volt a Bucksnak. Könnyebb meccsnek ígérkezett ez a Milwaukee számára annál, mint ami végül lett belőle, de mivel a Washington most nagyon felszívta magát, így mindenki jó játéka kellett ahhoz, hogy a vendégek végül hozni tudják a győzelmet. A vezér ezúttal is Jannisz Adetokunbo volt, aki idei hatodik tripla-duplájával húzta csapatát (33 pont, 11 lepattanó, 11 gólpassz, 12/19 mezőnyből), mellette Jrue Holiday a nagyon fontos negyedik negyedben szórt be tíz pontot, összességében pedig nyolcan is kétszámjegyűt dobtak náluk - simán nyerték a lepattanózást, szétosztottak 33 gólpasszt, de így is csak a végén tudták a maguk javára eldönteni a találkozót. A záró etapnak még egypontos hátránnyal mehetett neki Mike Budenholzer alakulata, majd a végjáték is kiéelezetten alakult – a Jannisz–Holiday páros révén 112–111 után egy 7–2-t futottak, de a Wizards még innen is visszajött, 119–119-nél ismét egál volt az állás. Fél perccel az órán azonban Khris Middleton harcolt ki két kulcsfontosságú büntetőt, amiket el is süllyesztett, majd egy jó védekezés után leszedte a lepattanót, újra odütöttek neki és újra bedobta mindkét egypontosát - a végeredményt Holiday állította be a vonalról, így nagy csatában, de végül csak megnyerték a találkozót.

Russell Westbrook mindent megtett. A térdsérüléssel bajlódó Bradley Beal pihent a Washingtonnál, ő nem lépett pályára, Russell Westbrook viszont nagyon nem akart megint kikapni, így fáradhatatlanul száguldozott a Bucks játékosai körül. A korábbi MVP végül 42 ponttal zárt 50%-os dobóteljesítménnyel, 5/11 triplával, 10 lepattanóval és 12 gólpasszal kiegészítve, ráadásul csapata utolsó 18 pontjából egymaga vállalt 15-öt, a végén is az ő hármasával tudtak még egyszer egyenlíteni – igaz, Middleton büntetői között ő is hibázott, nem tudta megnyerni a meccset a fővárosiaknak. Mellette a 29 pontos, 11 lepattanós, 3 labdszerzéses Rui Hachimura is kiemelendő és összességében azért javultak az előző két találkozójukhoz képest, de a bravúrhoz még ez sem volt elég - zsinórban harmadszor is kikaptak, következőleg viszont ismét a Milwaukee-val találkoznak.

A Wizards legjobb dobói: Westbrook 42/15, Hachimura 29/9, Len 10, Neto 10/9
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 33/6, Holiday 18/6, Middleton 16/3

Atlanta Hawks–Sacramento Kings 121–106

McMillannel veretlen a Hawks. Az edzőváltás óta ez volt az Atlanta negyedik mérkőzése és egyben a negyedik győzelme, Nate McMillan irányításával egyelőre verhetetlen a gárda, most a Sacramento volt az újabb áldozat. A hazaiak pocsékul kezdtek és nagyon hamar 14 pontos hátrányba kerültek, de aztán elindítottak egy 24–2-es rohamot, amellyel könnyedén megfordították az összecsapást – főleg Clint Capela volt tarthatatlan a palánk alatt, de a többiek is hozzátették a magukét. A harmadik negyedben megérkezett Trae Young is, itt ő egymaga 17 pontot szerzett, úgyhogy az olló tovább nyílt és onnantól már a kezükben volt a meccs, a záró etapban nem kellett tőlük extra, szépen beosztották az előnyüket. Young végül 28, Capela pedig 24 ponttal zárt, csapatszinten 50% felett dobtak mezőnyből, de most a védekezésüket is dicséret illeti – az egyetlen gond Bogdan Bogdanovics továbbra is szörnyű formája, most 12 dobásból erőlködött össze hat pontot, remélik, hogy hamarosan azért magára talál.

Védekezni kell. Hiába dobott 32 pontot De'Aaron Fox, hiába jutott el húszig Richaun Holmes, ezen az estén egyértelműen „alul” volt a Sacramento és Luke Walton vezetőedző szerint ezt nem foghatják arra, hogy most nem estek be a tripláik (20% alatt zártak). A tréner úgy fogalmazott a meccs után, hogy a játékosoknak ideje lenne megérteniük, hogy nem támaszkodhatnak csak a dobásra, csak a pontszerzésre, hanem védekezni kell, mert azzal sok mindent lehet ellensúlyozni – a játékosok viszont egyáltalán nem akarnak védekezni, így pedig minden meccsen elég nehéz dolguk lesz. Most is ez volt a helyzet, nem nehezítették meg az Atlanta dolgát és ez akkor sem változott, amikor már világossá vált, hogy nekik ma nem megy a dobás – továbbra is csak a Houstont és a Minnesotát előzik meg Nyugaton, ezzel a teljesítménnyel pedig nem is számíthatnak többre.

A Hawks legjobb dobói: Young 28/15, Capela 24, Collins 16
A Kings legjobb dobói: Fox 32/6, Holmes 20, Bagley 12

Minnesota Timberwolves–Portland Trail Blazers 121–125


Főleg Anthony hozta a Blazers győzelmét. Éles meccset játszott a sereghajtóval a Portland, a kilenc ponttal nyert első negyed után nem tudott igazán fölénybe kerülni a gárda, sőt, a Minnesota a harmadik játékrészben meg is fordította a találkozót. A záró etap is szorosan alakult, de végül Damian Lillard (25 pont, 5 lepattanó, 10 gólpassz) és Enes Kanter (20 pont, 11 lepattanó) mellett Carmelo Anthony is felnőtt a feladathoz: a veterán dobógép 26 ponttal és 6 gólpasszal szállt be a kispadról, nem mellesleg megelőzte az NBA örök pontlistáján Hakeem Olajuwont, ezzel feljött a tizenegyedik helyre. Melo az utolsó negyedben is dobott tíz pontot, az ő hármasával egyenlítettek, de két perccel a vége előtt is kulcsfontosságú kettest süllyesztett el, az igazán nagy dolgokat azonban a gólpasszaival tette hozzá, mert előbb Lillardöt, majd az utolsó percben Derrick Jones Jr.-t találta meg és főleg utóbbi nézett ki remekül - ezekkel a játékaival most ő lett a döntő faktor, nem véletlenül dicsérték a társak a mérkőzést követően. A Portand ezzel és a Denver vereségével újra ötödik Nyugaton, ráadásul most marad Minnesotában, hogy megvívjon itt még egy meccset.

Nem volt rossz a Wolves. A legutóbbi győzelem megtörte a hosszú vereségsorozatot Minnesotában és ezúttal is abszolút partiban tudtak lenni a hazaiak a jóval magasabban rangsorolt Blazers ellen. Karl-Anthony Towns nagyon élt (34 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk), Anthony Edwards is hozott egy 21–8–3-at, a padról Nowell jutott még el 17 pontig, Rubio nyolc gólpasszt osztott szét, többen is hozzátették a magukét és bizony a záró etapban még vezetni is tudtak és egészen a legvégéig volt esélyük a bravúrra. Ezt végül nem tudták megoldani, a hajrában folyamatosan kapták a kosarakat, úgyhogy elbuktak - most próbálkozhatnak ismét, de ez a játék egészen biztató volt a korábbiakhoz képest, érdeklődve várjuk a folytatást.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 34/6, Edwards 21/9, Nowell 17/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Anthony 26/6, Lillard 25/9, Kanter 20

Denver Nuggets–Dallas Mavericks 103–116

A harmadik negyed triplafesztiváljával nyert a Mavericks. A szoros első negyed után a másodikban már meg tudott lépni a Dallas, a vendégek Luka Doncic magához képest visszafogottabb, de így is jó meccsére (21 pont, 12 gólpassz), Josh Richardson nagyon hatékony játékára (20 pont, 4 gólpassz, 4/5 tripla), valamint Kristaps Porzingis újabb remeklésére (29 perc alatt 25 pont, 10/15 mezőnyből, 5/7 tripla, 3 blokk) építve tíz pont feletti előnyt alakítottak ki a nagyszünetig - elöl-hátul jók voltak, limitálták a Denver játékát, elöl pedig az említett húzóemberek megoldották a szükséges játékokat. A harmadik játékrészben aztán közelített a Nuggets, de a texasiak beindították a triplaágyút: 9/18 hármast bombáztak be csak ebben a negyedben úgy, hogy mindössze hat mezőnykísérletük érkezett a triplavonalon belülről. Ez az időszak tulajdonképpen el is döntötte a találkozót, a negyed végére meglett a közte húsz, konkrétan szétdobták a Denvert, így a negyedik játékrészben már csak az volt a kérdés, hogy mennyi lesz a vége - kicsit csökkent a fórjuk, de a győzelmük már nem forgott veszélyben. A Mavs ezzel a sikerrel másfél meccsre megközelítette ellenfelét és bár csak nyolcadik Nyugaton, de az ötödik Portlandtől mindössze két találkozóval van lemaradva.

Megszakadt a sorozat. Zsinórban öt győzelem után kapott ki a back-to-backet játszó és a Harris-Morris-Hampton trió nélkül, de már Greennel felálló Denver, amely az előző este után ismét megállt 103 dobott pontnál, csak most a védekezés ezt nem tudta ellensúlyozni. Nikola Jokics most is igyekezett (26 pont, 8 lepattanó, 11 gólpassz), ahogy az előző meccshez hasonlóan Will Barton (23 pont, 5/10 tripla) és a negyedik negyedre megérkező Michael Porter Jr. (faultgondok miatt csak 23 perc játék, 23 pont, 4/5 tripla, 8 lepattanó) is hozta a szükséges számokat, de ahogy egy nappal korábban, úgy most is betlizett Jamal Murray: ezúttal 4/13-at dobott mezőnyből és a fontos időszakokban teljességgel eltűnt. Nagy baj persze nincs, egy back-to-back második felén, egy jó Dallasszal szemben benne van a vereség, következőleg a Pacers ellen lehet javítani.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 26/3, Barton 23/15, Porter Jr. 23/12
A Mavericks legjobb dobói: Porzingis 25/15, Doncic 21/9, Richardson 20/12

Phoenix Suns–Indiana Pacers 111–122

Nagyot játszott a Pacers, Caris LeVert bemutatkozott. Előző este a Lakers otthonában is közel állt a győzelemhez az Indiana, de akkor a támadójáték nem volt elég stabil a második félidőben és végül clutch hibákat elkövetve kikapott a gárda, most viszont a back-to-back miatt nem hogy nem voltak fáradtak, de inkább motiváltabbnak, agresszívebbnek tűntek. Domantas Sabonis (22 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz, 4 labdaszerzés) végig sakkban tartotta a Sunst, mellette Malcolm Brogdon is ficánkolt (25 pont, 4/6 tripla), a padról pedig Doug McDermott termelt 22 pontot - az elöl-hátul nagyon fontos szerepet betöltő Myles Turner is említést érdemel, most minden a helyén volt az Indynél. A kicsit gyengébb kezdés után a második negyedtől már át is vették az irányítást és ráerőltették akaratukat a Sunsra, különösen a 35-20-ra megnyert harmadik negyedben tudtak dominálni, amellyel tulajdonképpen el is döntötték a küzdelmet - a záró etapban már csak el kellett koptatni a 21 pontos előnyüket, úgyhogy óriási győzelmet arattak a liga talán legjobb formában lévő csapata ellen. A bravúr mellett további jó hír, hogy végre bemutatkozhatott náluk a Harden-cserében megszerzett Caris LeVert, aki a kezdőben kapott szerepet, 27 perc alatt 13 pontot és 7 lepattanót tett hozzá - a teljesítményénél egyelőre sokkal fontosabb az, hogy ott van, ott lehet és játszhat, de bizonyára hamarosan a játéka is kiegyenesedik a kihagyást követően.

Lefulladt a Suns. Félelmetes formát futott most már hosszú ideje a Phoenix és ezen a mérkőzésen is megvolt a jó kezdés, az első negyedet megnyerte a hazai alakulat, utána viszont jött a rövidzárlat, ami végül meglehetősen hosszúra nyúlt. A második negyedet egy 0–12-vel sikerült kezdeni, ami nem jött jól a csapat számára, majd a harmadik játékrészben kicsit frusztrálttá vált a társaság és sorozatosan követte el a hibákat – a kilyukadó védekezés mellett a 7/22-es mezőnymutató is hozzájárult ahhoz, hogy elússzon számukra a mérkőzés. A záró etapban igazából már csak a szépítésen dolgozhattak, ezt nagyjából meg is tették, de a győzelmi sorozatuk itt véget ért - sem Devin Booker (20 pont 20 dobásból, 7 gólpasszra 6 eladott labda), sem Chris Paul (csak 8 pont 10 dobásból) nem tudott vezér lenni, úgyhogy kaptak egy kissé talán váratlan pofont, amire következőleg a Grizzlies ellen reagálhatnak.

A Suns legjobb dobói: Booker 20/3, Saric 17/9, Ayton 14, Bridges 14/6
A Pacers legjobb dobói: Brogdon 25/12, Sabonis 22/3, McDermott 22/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Oklahoma City Thunder–New York Knicks 97–119
Brooklyn Nets–Detroit Pistons 100–95
Charlotte Hornets–Toronto Raptors 114–104
Washington Wizards–Milwaukee Bucks 119–125
Atlanta Hawks–Sacramento Kings 121–106
Minnesota Timberwolves–Portland Trail Blazers 121–125
Denver Nuggets–Dallas Mavericks 103–116
Phoenix Suns–Indiana Pacers 111–122

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik