NBA: a Bucks átgázolt a Golden State-en, 11-nél jár a Memphis

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.01.14. 07:06
null
Jaren Jackson (Memphis) reakciója a meccs második felében (Fotó: Getty Images)
Az OKC kiütötte az elfáradó Brooklynt, a Pelicans simán verte a Clipperst és a Nuggets sem adott esélyt a Portlandnek az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapján.


Milwaukee Bucks–Golden State Warriors 118–99

Kiütötte ellenfelét a Bucks. Mindkét csapat visszafogott” formában várhatta ezt a találkozót, de a pályán a Milwaukee tudta bizonyítani azt, hogy ez már a múlté és Jrue Holiday nélkül is leoktatta a Warriorst. A 19 pontos végeredmény nem mutatja meg, hogy mekkora különbség volt a felek között, ugyanis az első negyedet rögtön 37–21-re nyerték meg a hazaiak, majd a másodikban végleg padlóra küldték a GSW-t egy 40–17-es etappal - így a nagyszünetben 77–38 (!) volt az állás, kicsit sem voltak egy súlycsoportban a felek. Jannisz Andetokumbo (30 pont, 12 lepattanó, 11 gólpassz, 3 blokk) elöl-hátul dominált, Khris Middleton 23-5-7-et hozott, de a Portis-Allen-Matthews sor is jól dobott - ráadásul mindezt csökkentett játékidő mellett hozták az említettek, hiszen a 30 perces határt senki sem lépte túl, nem volt rá szükség. A feltámadásnak talán lehetett köze ahhoz is, hogy Mike Budenholzer vezetőedző most tért vissza négy kihagyott meccs után, a tréner pedig úgy fogalmazott, hogy ez a Warriors most a legjobbat hozta ki az ő csapatából a koncentrációt és a motivációt tekintve, ezt láthattuk a parketten – a sikerrel továbbra is ott toporognak a keleti top négyben, fél meccsre vannak a Nets, Heat párostól és kettőre a listavezető Chicagótól.

Ideje kicsit elgondolkodni a Warriorsnál. Steve Kerr alakulata már egy ideje csak keresi a legjobb önmagát, a két héttel ezelőtti, Jazz elleni idegenbeli siker még fényes pont volt, azóta viszont lefelé megy a gárda - ezt átmenetileg elhomályosította Klay Thompson visszatérése, de most már egyértelmű, hogy ő sem hozott változást. Thompson most 21 perc alatt 11 pontot szerzett 11 dobásból, Steph Curry is csak árnyéka volt önmagának (12 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz), Jordan Poole csereként teljességgel eltűnt, és a mostani első félidőben kapott pofonnak már kijózanítónak kell lennie - valamin változtatniuk kell, mert ötből negyedszer kaptak ki (most nagyon csúnyán) és másfél meccsre leszakadtak a Sunstól, közben pedig ugyanennyivel vezetnek csak a száguldó Memphis előtt. Draymond Green hiányát persze nehéz ellensúlyozni, de valamit ki kell találniuk, igaz, most back-to-back mennek Chicagóba, ami semmivel sem lesz könnyebb feladat...

A Bucks legjobb dobói: Andetokunbo 30, Middleton 23/15, Portis 20/12
A Warriors legjobb dobói: Wiggins 16/6, Kuminga 15/3, Curry 12/6

Memphis Grizzlies–Minnesota Timberwolves 116–108

Szoros meccsen maradt életben a Grizzlies szériája. Sorozatban tizenegyedik győzelmét aratta a Memphis, de ez egyáltalán nem jött könnyen, az első negyedet például mindjárt hat ponttal megnyerte a Minnesota és a nagyszünetben is héttel vezettek a vendégek – kétszámjegyű különbség nem alakult ki, de érezhető volt, hogy a hazai alakulatnak fel kell kötnie, amit akar. A fordulás után koncentráltabb, pontosabb játékot mutatott a Grizzlies és ennek köszönhetően a záró etapot már Moranték kezdhették előnyből, elöl-hátul feljebb tudtak kapcsolni, de az utolsó játékrész során még szorongatta őket a Wolves: ugyan sokáig hátrányban volt a vendégcsapat, de a negyed második felére egyenlített, majd 104-103-nál a vezetést is visszavette. Két perccel az órán, 106-105-ös Minny-előnynél aztán Brandon Clarke elsüllyesztett két büntetőt, majd Desmond Bane labdát lopott és dobott belőle egy clutch kosarat, aztán kiharcoltak egy támadóhibát és John Konchar triplája után már kezdhettek megnyugodni – a következő védekezésből megint támadóhibát harcoltak ki, itt pedig nagyjából eldőlt a küzdelem. Egy alapvetően színvonalas és szoros mérkőzés végén, koncentrált csapatjátékkal és az utolsó két perc tökéletes menedzselésével, győztes játékok bemutatásával végül sikerült nyernie a Memphisnek és bár egyéni extrákat nem tudunk felsorolni, de mindenki akkor villant, amikor kellett. A győzelmek számát tekintve elérték a 30-as határt és ezen a téren utolérték a Warriorst, következőleg pedig a Dallasszal találkoznak.

A vége hiányzott. Chris Finch, a Minnesota vezetőedzője úgy fogalmazott, hogy ez a részletekről, a tökéletes végrehajtásról, a győztes játékokról szólt, ők most ebben buktak el az utolsó két percben, 106–105-ös előnyből – elöl egymást követő három labdabirtoklásnál maradtak dobáskísérlet nélkül, közben pedig kapták a kosarakat, ez így nem férhetett bele. Egyébként jól védekeztek és bár a festékben szokás szerint a Grizzlies dominált (66–38 innen), valamint leindításból is kikaptak 22–8-ra, de ezt héttel több triplával és jobb büntetőzéssel ellensúlyozták – a végén két-három győztes játék hiányzott a bravúrhoz, de most az a Memphis javára döntött. Náluk a három sztár azért egyénileg villogott, Anthony Edwards (30 pont, 5/11 tripla), Karl-Anthony Towns (25 pont, 9 lepattanó) és D'Angelo Russell (29 pont, 6 gólpassz, 6/11 tripla) is jó számokkal zárt, de most ez sem volt elég, következőleg a Warriors ellen javíthatnak majd.

A Grizzlies legjobb dobói: Bane 21/6, Jackson Jr. 20/6, Morant 16
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 30/15, Russell 29/18, Towns 25/6

New Orleans Pelicans–Los Angeles Clippers 113–89

Sima Pelicans-siker. Nem okozott nagy gondot ez a mérkőzés a New Orleans számára, a hazaiak már az első negyedet behúzták 13 ponttal, a nagyszünetben 19-cel vezettek és a harmadik játékrészben is tovább nyílt az olló – volt közte 28 is és egy pillanatig sem voltak hátrányban az este folyamán. A rendkívül hatékony első félidei védekezés után nem nagyon volt már kérdés, Brandon Ingram (24 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) és Jonas Valanciunas (18 pont, 16 lepattanó) körül nagyon gördülékenyen működött a támadójáték is és bár nem dobtak túl jól, de csak hat labdát adtak el, támadópattanóból pedig 13-at húztak le, így összességében 16-tal több mezőnykísérletük volt ellenfelüknél – a festékben egyébként 50–28-ra győztek, belül abszolút domináltak a Clippers ellen. Ezzel az újabb, összességében könnyed sikerrel megelőzték a San Antoniót és már csak fél meccsre vannak a nyugati tizedik Portlandtől, úgyhogy még mindig van esélyük a playofra, igaz, következőleg Brooklynban kellene bravúrt bemutatniuk.

Enervált Clippers. Két jó meccs után folytatódott a szokásos sorminta és ezúttal már nem volt extra energia Tyronn Lue csapatában, amely a korábban sokszor látott módon kifulladt és összeomlott. A teljes első félidőben 34 pontot tudott kiszenvedni magából a gárda és bár a nagyszünetet követően sikerült feljavulni, de addigra már jelentős volt a hátrány és egyébként sem tudtak akkorát fejlődni Jacksonék, hogy átvegyék az irányítást. Végül így is bőven 40% alatt maradtak mezőnyből és 30% alatt tripláztak, ugyanúgy értékelhetetlen volt a támadójátékuk, mint nagyon sokszor már a szezon során - erre nem nagyon lehet tartós választ találni, hiszen a keret alapvetően a Leonard, George páros köré épült, akik közül viszont egyikük sem bevethető.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 24/3, Valanciunas 18/6, Jones 14/6
A Clippers legjobb dobói: Mann 15/3, Morris 12/3

Brooklyn Nets–Oklahoma City Thunder 109–130

Parádés OKC. A vendégek érezhették, hogy van keresnivalójuk a tartalékos és fáradt Brooklyn ellen, ennek megfelelően pedig az első negyedben rögtön "odacsaptak" és megnyerték azt 38-26-ra, onnantól pedig végig nagy kedvvel, lendületesen, agresszíven kosárlabdáztak - és uralták a találkozót, egy pillanatig sem forgott veszélyben a sikerük. A Thunder a nagyszünetben már 19 ponttal vezetett és egyszer sem engedte veszélyes közelségbe ellenfelét, tökéletesen használta ki a Brooklyn fizikális problémáit, ráadásul ezúttal a dobások is ültek: a 32 gólpassz és a 20 bedobott tripla is szezoncsúcs a társaságnál, de a végül elért 130 pont és 50% feletti mezőnymutató sem akármi. Egyénileg Shai Gilgeous-Alexander (33 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz) parádézott, de Lu Dort (27 pont, 6/10 tripla) sem sokat hibázott, Josh Giddey (19 pont, 7 gólpassz) is hozta magát és az egész csapat remekül működött, így régen látott jó játékkal arattak idegenbeli győzelmet és törték meg ötmeccses vereségszériájukat.

Elengedte a Nets. Steve Nash csapata öt nap alatt negyedszer lépett pályára és különböző időzónákat járt meg egymást követő napokon, az pedig világos volt, hogy a formát és a koncentrációt az előző esti, Chicago elleni rangadóra időzítették – ott szenzációs játékkal meg is verték a nagy riválist, most viszont hazaesve csak szédelegtek a pályán. Durant, Irving, Aldridge és Mills nem is volt ott a csapatban, így a rotáció is megborult és bár James Harden (26 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 blokk) számain ez nem látszott, de a pályára lépők is alig aludtak, teljességgel leharcolt állapotban futottak ki a parkettre. Ebből most sima vereség sült ki, úgyhogy egálban vannak a Miamival, de a folytatás sem lesz nekik egyszerű: most játszanak még egyet otthon a New Orleansszal, aztán elmennek egy négymeccse túrára, majd jön otthon a Lakers-Nuggets back-to-back, hogy ezt ismét egy ötös túra kövesse, ahol találkoznak a Warriors, Suns, Jazz trióval is...

A Nets legjobb dobói: Harden 26/9, Thomas 21/3, Duke Jr. 13/9
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 33/6, Dort 27/18, Giddey 19/9

Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 140–108

Nem lehetett kérdés. A Portlandnél a Lillard-McCollum páros után Powell és most már Simons sem léphetett pályára, így teljességgel B keretet tudott csak felvonultatni a vendégcsapat, ezzel pedig nem lehetett érdemi esélye Denverben. A hazaiak ezt büntetve már az első negyedet is megnyerték 41-28-ra, a nagyszünetben 70 pont felett jártak és támadásban végig gördülékenyen, pontosan kosárlabdáztak annak ellenére, hogy Michael Malone a helyzetre reagálva bőven rotálta is a keretét - csak Jeff Green játszott 28 percnél többet, egyébként folyamatosan forogtak a játékosok. Egyénileg Nikola Jokics (20 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) mellett még öten dobtak 16-21 pont között, de igazán a csapatszintű statisztikák érdemelnek említést: a 35 gólpassz és az 50%-kal bevert 21 tripla mellett a bődületes, 62,7%-os mezőnymutató jelzi igazán, hogy mennyire könnyedén masírozott át a Blazersen a hazai alakulat. Egyetlen aggasztó esemény történt számukra, amikor Will Barton a harmadik negyed végén nyaksérülést szenvedett és percekig a földön maradt, de később az öltözőből visszatért a kispadra és talán nincs komoly baja – a Portlandnél nincs mit kiemelni, Chauncey Billups szerint pocsék munkát végeztek hátul, többet ő sem tudott hozzátenni az eseményekhez.

A Nuggets legjobb dobói: Barton 21/12, Jokics 20/3, Jeff Green 19
A Trail Blazers legjobb dobói: McLemore 18/12, Smith Jr. 17, Little 14/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Milwaukee Bucks–Golden State Warriors 118–99
Memphis Grizzlies–Minnesota Timberwolves 116–108
New Orleans Pelicans–Los Angeles Clippers 113–89
Brooklyn Nets–Oklahoma City Thunder 109–130
Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 140–108

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik