NBA: a király terhei – LeBron James, az egyszemélyes hadsereg

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.03. 19:35
null
LeBron James továbbírja a történelmet
Három hónapja átalakították körülötte a keretet, de ez is a javát szolgálta: LeBron James szinte egyedül vezeti a Clevelandet – kérdés, hol húzódik a teljesítőképessége határa?

El lehet lamentálni azon, vajon LeBron James minden idők legjobb kosárlabdázója-e, az viszont nem lehet kérdés, hogy amennyiben csak a 21. századot tekintjük, nincs olyan játékos, aki nála nagyobb hatással bírt volna a sportágra – Kobe Bryant rajongóitól ezúton is elnézést kérünk…

LELKES MŰKEDVELŐ

Írásunk ugyan a Cleveland Cavaliers NBA-playoffbeli küzdelmeiről szól, ám e témában egyszerűen megkerülhetetlen, hogy James zsenialitását kiemeljük. Az Indiana Pacers feltehetően röhögve kiejtette volna a Keleti konferencia rájátszásának első köréből a Cavset, de a „Király” valamilyen okból három aranygyűrű, három döntős- és négy alapszakasz MVP-cím után 33 évesen is hatalmas étvággyal és hihetetlen motivációval rendelkezik.

Az ötödik mérkőzésen Clevelandben leblokkolta a nagyszerű Victor Oladipót, majd a túloldalon bevágta a győztes triplát, mindezt nagyjából három másodperc alatt.

A hetedik meccsen pedig az utolsó másodpercekben nehéz dobásba kényszerítette szintén Oladipót – aki előtt le a kalappal, James agyondicsérte, de mellette ő is csak egy lelkes műkedvelőnek tűnik –, majd rohant a saját palánkja alá, hogy megkaparintsa a lepattanót.

James teljesítménye a 7. meccsen:



A Pacers ellen 4–3-ra megnyert párharc során LeBron James 34.4 pontot átlagolt (55.3 százalékkal tüzelt a mezőnyből), 10.1 lepattanót szedett le, 7.7 gólpasszt osztott ki, 1.4 labdát szerzett és egyet blokkolt mérkőzésenként. Mind az öt fontos statisztikai mutatóban együttese élére állt, ráadásul a négy győztes csata során pontátlaga 41.8-ra emelkedett!

KIPUCOLTÁK A SZTÁROKAT

Ha mindez nem lenne elég, csupán a nála hat évvel fiatalabb Paul George töltött el meccsenként több időt a parketten a playoff első körében.

„King James” volt a negyedik, aki egy rájátszásbeli párharc során legalább háromszor annyi pontot szerzett, mint a dobólistán második helyen álló csapattársa… Csak ő és Michael Jordan volt képes ilyen mutatók mellett is továbbjuttatni az övéit. James egyébként még sohasem esett ki a rájátszás első fordulójában, és a Pacers elleni sorsdöntő összecsapáson átvette a vezetést Scottie Pippentől a playoff labdaszerzési örökrangsorában, a nyerőszám 399 volt, azóta nőtt eggyel.

Mindezt úgy, hogy februárban tulajdonképpen a Cavs egész játékoskerete kicserélődött a klub ikonja körül. A 2016-os bajnokcsapatból James mellett már csak Kevin Love, J. R. Smith és Tristan Thompson maradt hírmondónak, a tavalyi keretből meg Kyle Korver. A nyári szünetben érkező négy legfontosabb láncszem, vagyis Jae Crowder, Derrick Rose, Isaiah Thomas és Dwyane Wade szélnek lett eresztve. Jött viszont Jordan Clarkson, Rodney Hood és Larry Nance Jr. a fiatalabb korosztály képviseletében, no és a rutinos George Hill 83 mérkőzésnyi rájátszástapasztalattal. A gárda mindkét felállásban döcögött az alapszakasz folyamán, viszont James láthatóan sokkal jobban érezte magát úgy, hogy nagyobb felelősség nyomta a vállát. A szerzemények egyike sem olyan, mint Thomas, Wade vagy Rose, hogy adott esetben mérkőzéseket döntsenek el egyéni villanásaikkal, sokkal inkább arra használhatók, hogy aládolgozzanak a vezérnek. James így irányíthatja is a csapatot, kiemelkedő szerepet vállal az osztogatásból, a befejezéseket gyakran rábízza Korverre vagy Smithre, akik életveszélyesek a hárompontosvonalon túlról.

NEM REMEKELTEK, DE NYERTEK

Egyedüliként a rivaldafényben könnyen lehet, hogy James nem tudja majd nagydöntőbe repíteni a Cavst – az előző három idényben legalább ott volt neki segítségül Kyrie Irving –, de az biztos, hogy nagyon nehéz lesz erről a szándékáról lebeszélni. Fényesen igazolja mindezt, hogy rögtön az első találkozón sikerült elvenniük a clevelandieknek az alapszakaszt keleten megnyerő Toronto Raptors pályaelőnyét. LeBron szolid tripla duplával vette ki részét a hosszabbítás utáni diadalból.

„Biztos, hogy nem voltam olyan hatékony, amilyen szerettem volna lenni – szerénykedett a lefújás után James, aki valóban sokat hibázott. – Sok tiszta helyzetet rontottam el, hárompontosokat, magas ívű ziccereket. A Pacers elleni hetedik mérkőzésen elszenvedett kisebb sérülésem miatt nem tudtam a meccs előtti délelőtt és előző nap sem edzeni a pályán, úgyhogy este már csak az számított, hogy valahogy nyerjünk és bizony a csapattársaim fantasztikusak voltak. Előléptek, amikor nekem nem ment annyira a játék.”

Jó kis csapat a Raptors, de kedd este olyan Clevelandet nem tudott legyőzni, amely hétmeccses párharcból érkezett és nem is játszott pazarul… A csata még csak most kezdődött (magyar idő szerint csütörtökről péntekre virradó éjjel folytatódik), és jaj annak, aki esélyt ad Jamesnek – a legendánál senki sem képes jobban teljesíteni a playoffban, akik hozzá hasonlíthatók (Stephen Curry és Kevin Durant), azokkal meg úgyis csak a nagydöntőben találkozhat…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik