NBA: a Celtics és a Bucks is rangadót nyert, Dallasban kapott ki a Lakers

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.04.23. 07:19
null
Dallasban kapott ki a Lakers (Fotó: Getty Images)
A Keleti-főcsoport élén álló Philadelphia 76ers 124–117-re kikapott a Milwaukee Bucks otthonában az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) csütörtöki játéknapján, a Bucks öt hazai vereség után nyert ismét otthon. A Dallas a 30 pontos Luka Doncic vezérletével verte meg 115–110-re a címvédő Los Angeles Lakerst. A Suns és a Sixers is fáradtnak tűnt, Anthony Davis pedig visszatért – mutatjuk, hogy mi történt a legutóbbi játéknapon.

Boston Celtics–Phoenix Suns 99–86

Jobb volt a Boston. A hazaiak jóval energikusabbnak, agresszívebbnek tűntek ezen a mérkőzésen, amely egyébként egyáltalán nem a rohanásról szólt, egyik fél sem játszott igazán gyorsan. A bostoni védekezés azonban végig nagyon jól zárt, az első félidőben simán lejátszották a liga második legjobb csapatát és 16 ponttal vezettek a nagyszünetben, aztán a harmadik negyedben már 66-45 is volt az állás, amikor kicsit belealudtak és a Suns egy 14-2-es futással visszajött látótávolságon belülre. Ennél jobban azonban nem engedte magára ellenfelét a Celtics és a remekül játszó Kemba Walker (32 pont, 5/11 tripla) vezetésével megnyerte a rangadót - belefért Jaylen Brown hiánya és Jayson Tatum 3/17-es mezőnymutatója is, olyat védekeztek, hogy ez is elég lett a sikerhez. A legutóbbi kisiklás után így azonnal jelezték, hogy „nincs gond”, most pedig back-to-back ellátogatnak Brooklynba.

Nem tudott pontot dobni a Suns. A vendégek úgy értékelték a mérkőzést, hogy a védekezésük rendben volt, mert 99 ponton tartották a Bostont, ezt előre alá is írták volna, a problémát az jelentette, hogy ők képtelenek voltak a gyűrűbe találni. A 40%-os mezőnymutatójukhoz végül 17%-os triplázás társult, csak a téglákat gyártották kintről és bár Chris Paul igyekezett (22 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz), de most nem akart partnere, Devin Booker ráadásul 26 perc alatt ki is pontozódott. A back-to-backet játszó vendégek az előző esti nagy győzelem után most egyértelműen fáradtan mozogtak, ezt pedig nem is tudták magukról levetkőzni, a második félidőben ugyan voltak jobb időszakaik, de annyi erő nem volt bennük, hogy fordítsanak - érdekesség, hogy ők is a Brooklynnal játszanak majd legközelebb.

A Celtics legjobb dobói: Walker 32/15, Tatum 15/3, Smart 11/3
A Suns legjobb dobói: Paul 22/9, Booker 15, Bridges 15/3

Orlando Magic–New Orleans Pelicans 100–135

Ezt most elintézte a Pelicans. Gyenge formában érkeztek meg a vendégek, akiktől már elég távol vannak a playin-helyek, de papíron még van esélyük bejutni, így az ilyen mérkőzéseket természetesen hozniuk kell. A kicsit akadozó első negyed után aztán ezt érvényesítette is a társaság, Zion Williamson pusztított a gyűrű alatt (23 perc alatt 23 pont), Brandon Ingram is villogott (29 pont, 6 gólpassz 29 perc alatt), Willy Hernangomez 17 perc alatt dupla-duplázott, Lonzo Ball 12 gólpasszt osztott ki, szinte mindenki hozzátette a magáét, így a második negyedet 45-25-re, a harmadikat pedig 34-18-re nyerték meg. Emiatt vezettek már 42 ponttal is, a 35 egységnyi győzelem pedig szezoncsúcsot jelent számukra - 66 pontot szereztek a festékből, 56%-kal dobtak mezőnyből, 40% felett tripláztak, most mindent úgy csináltak, ahogy azt kellett. A záró etapban már bőven volt idő pihenni is, úgyhogy most nem okoztak csalódást, a Magic fiataljai viszont igen, legalábbis Steve Cliffordnak: a hazaiak vezetőedzője szerint a tabella nem számít, de nekik számítania kell annak, hogy hogyan játszanak és a játékosai most csak a statisztikáik miatt aggódtak, közben pedig szörnyű teljesítményt nyújtottak.

A Magic legjobb dobói: Bamba 17/6, Cannady 17/9, Anthony 14/6
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 29/6, Williamson 23, Hernangomez 18

Milwaukee Bucks–Philadelphia 76ers 124–117

Ezt most uralta a Bucks. Az utóbbi három napban pihenő Milwaukee már az első percekben átrohant a nyolc nap alatt ötödik mérkőzését lejátszó, back-to-back érkező Phillyn, a hazaiak teljesen más energiaszinttel mozogtak, mint ellenfelük. A társaság ennek megfelelően 10/10-es mezőnymutatóval és 5/5 triplával (!) kezdte a találkozót, így nem csak hogy 10-0-val, de 33-13-mal nyitott, így azonnal, pár perc alatt állva hagyta ellenfelét, az itt megszerzett tetemes előny pedig ki is tartott a végéig. Végül nem is kellett megszakadniuk, folyamatosan vezettek, méghozzá magabiztosan és csak az utolsó negyedben kozmetikázott az álláson annyit a Sixers, hogy szorosabb meccsnek tűnjön, de valójában teljesen simán nyerte ezt a rangadót a Bucks. Giannis Antetokounmpo (27 pont, 16 lepattanó, 6 gólpassz), Khris Middleton (24 pont, 5 gólpassz, 4/7 tripla) és Jrue Holiday (12 pont, 11 gólpassz) mellett most Bobby Portis (23 pont, 5/5 tripla) is nagyon kitett magáért, csapatszinten pedig kereken 20 hármast bombáztak be 50%-os hatékonysággal - ezúttal mindent jól csináltak és dominálni tudtak, meglátjuk, hogy a két nap múlva esedékes visszavágón meg tudják-e ezt ismételni.

Fáradt volt most ehhez a Philly. Előző este fájó vereséget szenvedett a Sixers a Phoenix ellen és bár most Tobias Harris, valamint Seth Curry is visszatérhetett, de ők sem voltak 100%-osak, a többiek fáradtan mozogtak, Ben Simmons pedig még mindig nem állt rendelkezésre - erre jött rá a Bucks félelmetes kezdése és nagyon hamar eldőlt, hogy nincs elég erő a vendégekben egy ilyen "hegymenethez". Doc Rivers nem is erőltette túl a dolgokat, 27 perc fölé csak Harris jutott, a többieknek inkább adott némi plusz pihenőt a tréner és bár támadásban végül jó számokkal zártak, de ez egyrészt a negyedik negyedes kozmetikázásnak köszönhető, másrészt túl sokra nem mentek vele ilyen védekezéssel. Rivers szerint most nagyon puhák voltak, fejben sem álltak a helyzet magaslatán, de a visszavágóra megpróbálják rendezni a soraikat, bár jelen állás szerint Simmonsra még akkor sem számíthatnak.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 27/3, Middleton 24/12, Portis 23/15
A 76ers legjobb dobói: Embiid 24, Milton 20/9, Harris 18

San Antonio Spurs–Detroit Pistons 106–91

Nem is volt szükség mindenkire. DeRozan, Murray és Mills sem lépett pályára a Spursnél, de a back-to-backet játszó hazaiak ezt is elbírták, volt más, aki intézte a játékot: Derrick White (26 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz, 3 blokk) és Lonnie Walker IV (18 pont, 4/5 tripla) megadta az alapot a periméterről, Jakob Pöltl pedig fáradhatatlanul dolgozott a palánk alatt (17 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 4 blokk), rájuk építve működött a gépezet. A második negyedben kicsit sikerült is meglógniuk, a nagyszünetben tíz ponttal vezettek, majd a folytatásban ezt az előnyt menedzselgették és jó védekezéssel kézben is tartották a meccset - amíg a záró etapban egy futással hirtelen vissza nem jött egy labdára a Detroit. Ott azonban nem remegtek meg a texasiak, ismét ráléptek a gázra és egy 13-1-es rohammal végleg eldöntötték a győztes kilétét - érdekesség, hogy White-tal például +31-ben volt a San Antonio, nagyon meglátszott, hogy mikor voltak fent a húzóemberek...

A Detroit még tartalékosabb volt. A vendégeknél Grant, Joseph, Ellington, Plumlee, McGruder és Smith Jr. sem állt rendelkezésre, ők is fáradtan léptek pályára, úgyhogy természetesen nem meglepő a vereség, elvégre amúgy is a keleti sereghajtóról beszélünk. A cseresor ugyan hozott némi izgalmat az estébe a negyedik negyedben, ott szorosabbá vált a küzdelem, de most ez volt tőlük a maximum és annak sem örülhetnek, hogy a fiatalok közül Bey, Doumbouya és Lee is betlizett - Josh Jackson 29 pontja mondjuk szép és ő is csak 24 éves, de Detroitban nem elsősorban az ő fejlesztése a cél...

A Spurs legjobb dobói: White 26/6, Walker 18/12, Pöltl 17
A Pistons legjobb dobói: J. Jackson 29/6, F. Jackson 14/6, Hayes 12/3

Chicago Bulls–Charlotte Hornets 108–91

Javított a Chicago. Előző este bosszantó vereséget szenvedett a Bulls, most viszont fontos győzelemmel javította azt a hibát, méghozzá magabiztosan: már az első negyedet 11 ponttal nyerték a hazaiak, a nagyszünetben 14-gyel vezettek, a harmadik játékrészben pedig végérvényesen eldöntötték a küzdelmet. Most nagyon élesek voltak védekezésben, odafigyeltek a Charlotte playmakereire, a túloldalon pedig sokkal jobban pörgött az előző estéhez képest Nik Vucsevics: a center a 18 pontja mellett 16 lepattanót szedett le, ráadásul 6 gólpasszt is kiosztott, ezúttal nem nagyon lehetett kivenni a játékból. A palánk alatt amúgy is ők domináltak, a kisemberek közül pedig elég volt Coby White (18 pont, 4/6 tripla) és Tomas Satoransky (10 pont, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés) hasznos játéka - ezzel a meccsel elégedettek lehetnek, de a kérdés most is az, hogy képesek-e stabilan így folytatni, vagy sem...

Nem működött a Hornets. A továbbra sem 100%-os Charlotte még a várakozásokhoz képest is gyengén játszott ezúttal, a Graham-Rozier hátvédpár ugyanis mindössze 11/29-et dobott mezőnyből és 4/17-et távolról, amelyhez összesen egy bedobott büntetőt tudott hozzátenni, így rögtön fel is borult a csapat játéka. Ezt most máshol nem is tudták ellensúlyozni, PJ Washington is besült (2 pont, 2 lepattanó), hiába kapartak, egyszerűen nem működött a rendszerük úgy, hogy a két kezdő hátvéd gyenge volt, máshoz pedig nem tudtak nyúlni - csak momentumaik voltak ezen az estén, úgyhogy jött a mostanában már megszokott vereség, következőleg a Cleveland ellen nyerniük kell.

A Bulls legjobb dobói: Vucsevics 18/3, White 18/12, Young 18/3
A Hornets legjobb dobói: Graham 16/9, Bridges 13/9, Rozier 11/3, Wanamaker 11

Dallas Mavericks–Los Angeles Lakers 115–110

Davis egyelőre csak mutatóba tért vissza. Több mint két hónap után léphetett ismét pályára a Lakers egyik szupersztárja, Anthony Davis, de a magasember egyelőre inkább csak a jelenlétével és nem a játékával tudott segíteni: 17 percet kapott, ez idő alatt 2/10-es mezőnymutatóval négy pontot szerzett és leszedett négy lepattanót, 0/2 büntetővel zárt és vele a parketten -11-ben volt a Los Angeles. Ettől függetlenül természetesen örömhír a visszatérése és a rozsda lepergetése után minden bizonnyal előkerül a domináns önmaga is, de ez még egyelőre nem az a Davis volt, igaz, csapata így is végig partiban volt Dallasban: Dennis Schröder (25 pont, 13 gólpassz), Kentavious Caldwell-Pope (29 pont, 6/12 tripla) és Andre Drummond (14 pont, 19 lepattanó, 3 blokk) is kifejezetten jól nézett ki most a pályán és hozzájuk még becsatlakozott a padról Montrezl Harrell is, így abszolút nem volt elveszett a társaság. Veszélyesen nagy hátrányt nem is szedtek össze a vendégek, 13 pont volt a legnagyobb különbség és a második félidőben már igazából végig tartották is a lépést, de olyan igazán jelentős nyomást nem tudtak helyezni ellenfelükre, csak üldözték, de nem érték utol - holnap este ugyanitt javíthatnak, meglátjuk, hogy Davis ott már többet vállalhat-e.

Porzingis megsérült. Ritkán játszik a back-to-back második felén a Dallas magasembere, most ezen ritka alkalmak egyikét láthattuk és jól is mozgott, mert 19 pontnál járt a harmadik negyedben, amikor bokasérüléssel kidőlt és már nem tért vissza - nem túl biztató ez rá nézve, mert így is sokat hiányzott már idén, de egyelőre nem tudni, hogy komoly-e a probléma. Csapata mindenesetre onnantól már nem volt fölényben, csak őrizgette a párpontos előnyét, próbálta biztonságos távolságban tartani a Lakerst, ami végül Luka Doncic (30 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz, 3 labdaszerzés) vezetésével sikerült is - az első féllidőben még meggyőzőbbek voltak és végül behúzták a fontos győzelmet, úgyhogy ezzel nem lehetnek elégedetlenek. A texasiak ezzel a sikerrel utolérték a nyugati hatodik Portlandet és mivel Lillardék elég gyenge formában vannak, így ha Porzingisszel nincs komoly gond, akkor reális esélye van a Mavsnek arra, hogy elkerülje a playint.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 30/9, Porzingis 19/3, Richardson 13/3
A Lakers legjobb dobói: Caldwell-Pope 29/18, Schröder 25/6, Drummond 14, Harrell 14

NBA
ALAPSZAKASZ

Boston Celtics–Phoenix Suns 99–86
Milwaukee Bucks–Philadelphia 76ers 124–117
Orlando Magic–New Orleans Pelicans 100–135
San Antonio Spurs–Detroit Pistons 106–91
Chicago Bulls–Charlotte Hornets 108–91
Dallas Mavericks–Los Angeles Lakers 115–110

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik