NBA: a Celtics hosszabbításban győzte le a Lakerst, nyert a Bucks és a Utah

Vágólapra másolva!
2022.12.14. 10:20
null
Túlóra döntött, a Boston Celtics végül legyőzte a Los Angeles Lakerst (Fotó: Getty Images)
A Jazztől kapott váratlan pofont a New Orleans, a Phillynek nem okozott gondot a Sacramento, a Suns viszont nem talál ki a gödörből: ismét kikapott a Houstontól – a legutóbbi NBA-játéknap eredményei.

 

Philadelphia 76ers–Sacramento Kings 123–103

Simán nyert a Sixers.A jó formába lendülő Philly nem adott sok esélyt a több sebből vérző Kingsnek: már az első negyedben elkezdett ellógni, majd a másodikban el is döntötte a találkozó kimenetelét, a nagyszünetben ugyanis 80–55 állt az eredményjelzőn. A fordulás után már kényelmesre vették a figurát a hazaiak, ez abból is látszik, hogy közel feleannyi pontot dobtak, mint addig, de így is nagyon könnyed, magabiztos, egyszerű támadójátékkal szedték szét ellenfelüket. Joel Embiidre folyamatosan két védő ügyelt, ezt pedig ő és James Harden is tökéletesen kamatoztatta, szépen járatták a labdát, megtalálták az üres játékosokat, úgy érződött, mintha az egész pálya üres lenne – sorozatban harmadszor dobtak 50% felett, pedig ez korábban nem volt rájuk jellemző, ráadásul a szezoncsúcsot jelentő 34 gólpassz is jól mutat. Embiid végül a duplázások ellenére is eljutott 31 pontig és 7 lepattanóig, Harden 21 ponttal és 15 gólpasszal segítette csapatát, Tobias Harris 21 ponttal, 7 lepattanóval és 9 gólpasszal jelentkezett, de a többiek is élvezték az Embiid által nyitott és Harden által megpasszolt területeket, így Thybulle, Milton és Niang is 10 pont fölé jutott. A magabiztos játék magabiztos győzelmet eredményezett, jól hangoltak a GSW elleni rangadóra.

Gödörben van a Kings.De'Aaron Fox játéka sem tudta kihúzni a hullámvölgyből a Sacramento, a kisebb sérülése ellenére a pályára lépést vállaló irányító csak 5/15-öt dobott mezőnyből 13 pontért és egyetlen gólpasszt osztott ki, vele sem voltak most előrébb. Amellett, hogy védekezésben esélytelenek voltak az Embiid-Harden-Harris trióval szemben, és egész meccsen nem találtak érdemi megoldást, támadásban is rengeteget hibáztak, az első félidőben például 14 pontot kaptak az eladott labdáikból, összességében csak 41%-kal dobtak és 24%-kal tripláztak, Domantas Sabonist (22 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) leszámítva senki nem nőtt fel a feladathoz. A korábbi jó forma után most négyből hármat buktak, szétesett a játékuk, Mike Brown vezetőedző viszont úgy fogalmazott, hogy akkor lesz édes a siker, ha meg kell érte küzdeni:voltak már könnyebb időszakaik, ez most egy nehezebb, ezt is meg kell oldani – mennek tovább Torontóba, meglátjuk, hogy össze tudják-e szedni magukat.

A 76ers legjobb dobói:Embiid 31, Harris 21/6, Harden 21/12
A Kings legjobb dobói:Sabonis 22, Monk 16/3, Fox 13/3

 

Milwaukee Bucks–Golden State Warriors 128–111

Idegenben még mindig nem megy.Ugyan volt egy időszak, amikor úgy tűnt, hogy megoldódik ez a probléma, de azóta kiderült, hogy nem: a GSW újra zsinórban hármat bukott már vendégként, 2–12-re romlott a mérlege saját csarnokától távol, ráadásul eddig minden idegenbeli mérkőzésén kapott legalább 114 pontot. Ugyan a bedobott 20 tripla miatt egy ideig látótávolságon belül maradt az Andrew Wigginst továbbra is nélkülöző társaság, de Steph Curry és Jordan Poole egyaránt 6/17-et, Klay Thompson 6/16-ot dobott mezőnyből, a padról Donte DiVincenzo 5/15-tel szállt be, a Green-Looney páros összesen három kosarat dobott – a festékben összesen 30 pontot szereztek, büntetőből 13-mal kevesebbet harcoltak ki, a lepattanózást pedig 55–37-re vesztették el. Steve Kerr alakulatának összességében esélye sem volt, a 17 pontos vereség még nem is mutatja meg igazán jól, hogy mennyire nem, Kerr viszont a negyedik negyed elején úgy döntött, hogy elég volt ebből a meccsből, és mivel ma back-to-back mennek Indianába, lekapta a kezdőit a parkettről, akik így még 30 percet sem játszottak ezúttal. A Boston hazai legyőzése után ismét emlékeztettek mindenkit, hogy miért állnak csak 50%-on, ezt a problémát muszáj lesz megoldaniuk...

Nem kérdezett a Milwaukee.A hazaiak nem nagyon törődtek azzal, hogy mit csinál a Warriors, játszották a saját megszokott játékukat, domináltak a palánk környékén és Jrue Holiday hiányában is magabiztosan hozták, amit kellett. Giannis Antetokounmpo rendkívül agresszív volt, bár rengeteget hibázott (itt meg kell dicsérnünk Greenéket, a 11/17 büntető nem az ő érdemük, de a 9/26 mezőnydobás igen, bár így is 30 pont, 12 lepattanó és 5 gólpassz került Giannis neve mellé), viszont Khris Middleton dobott egy 20-ast, Grayson Allen 6/6-tal célzott, a padról pedig Bobby Portis egy 25 pontos, 11 lepattanós extrát szállított. Az 55%-os mezőnymutató és a 40% feletti triplázás is jelzi, hogy elég könnyedén bontották le a Warriors nem túl harcos védekezését, már az első félidőben futottak egy 16–6-ot, amivel megléptek, majd a harmadik negyedben egy újabb futással húsz pont fölé növelték a különbséget, és ezt követően gondolta úgy Kerr, hogy el kell engedni ezt a találkozót. Mike Budenholzer csapata így jó játékkal és szép győzelemmel javított a Rockets elleni betli után, holnap pedig Memphisben rangadózik, az jelenleg nehezebb feladatnak ígérkezik, mint az idegenbeliWarriors.

A Bucks legjobb dobói:Antetokounmpo 30/3, Portis 25/3, Middleton 20/9
A Warriors legjobb dobói:Curry 20/9, Kuminga 19/9, Poole 18/9

 

Houston Rockets–Phoenix Suns 111–97

Mi történik?Az, hogy nemrég egy őrült meccsen a Rockets legyőzte a Sunst, benne van a pakliban, de hogy most ezt megint megtegye a nyugati alsóház jeles tagja, ráadásul úgy, hogy igazából esélyt sem ad az egyik élcsapatnak, az meglehetősen furcsa fejlemény. Persze ha az azóta eltelt mérkőzéseket is nézzük, akkor kevésbé: a Suns a szezonja legrosszabb időszakát éli, nem számíthat Devin Bookerre és sorozatban ötödször kapott ki, míg a Houston a semmiből bravúrszériába kezdett, legyőzte már a Sixerst és a Milwaukee-t is a két Suns-meccs között. A mostani találkozó viszont ezzel együtt is nehezen emészthető: a texasiak tükörsimán levédekezték a szenvedő Phoenixet, az első negyedet hét ponttal nyerték, a nagyszünetben már 54–35-re vezettek, később volt közte 23 pont is, és egyszer sem forgott veszélyben a sikerük. A semmiből összeálló védekezésük legutóbb a Bucksot is megbolondította, most a Suns sem talált ellenszert, amin persze nem segített az, hogy a mérkőzés közben Deandre Ayton boka-, Cameron Payne pedig lábsérülést szenvedett, és a második félidőben egyikük sem állt rendelkezésre. Mikal Bridges 4/24-es mezőnymutatóval riogatott, mégis ő lett a legeredményesebb játékos, ez mindent elmond a vendégekről, míg a Rocketsnél igazából semmi extra nem történt támadásban: Jalen Green dobott 23 pontot, Alperen Sengün dupla-duplázott, egyébként pedig hatan is elérték náluk a kétszámjegyű ponthatárt. A lényeg mindenesetre a Suns borzalma volt, a 32%-os mezőnymutatót nem lehetett alulmúlni, így az egyébként még ezzel együtt is nyugati utolsó Houston már 6–5-re áll otthon, míg a Phoenixet az érthetetlen zuhanásával szinte utolérte a Portland és a Clippers is.

A Rockets legjobb dobói:Green 26/3, Porter Jr. 18/6, Smith Jr 14/9
A Suns legjobb dobói:Bridges 18/6, Paul 16/6, Shamet 13/9

 

Utah Jazz–New Orleans Pelicans 121–100

Mélyütés.A semmiből jött ez a pocsék meccs a New Orleanstól, hiszen Willie Green alakulata hetek óta parádézott, a Suns kétszeri legyőzésével átvette a vezetést Nyugaton, komoly sikerszériával érkezett meg a rossz formában lévő Jazzhez. Itt viszont mindent elrontott, amit el lehetett: rengeteg rossz döntést hoztak a vendégek, egyáltalán nem találták a ritmust a Utah harcmodorával szemben. Kényelmetlen, ritmustalan triplákat vállalgattak el, rossz pillanatban indultak el a betöréseikkel, azok befejezésénél sem jó megoldást választottak, ez pedig hamar ki is billentette őket a nyugalmukból, így elkezdtek halmozódni a problémák. Végül még a 40%-ot sem érték el mezőnyből, a 4/27 tripla vállalhatatlan adat, de büntetőből is kihagytak 11-et, kaptak tíz blokkot és engedtek 19 támadópattanót, gyakorlatilag mindent rosszul csináltak. A korábbi remeklés után ez most egy gyomorszájon vágással ért fel, a harmadik negyed végére el is dőlt, hogy nem tudnak mit tenni ezen az estén, holnap ugyanitt megpróbálhatnak válaszolni és javítani – a nyugati első helyüket még nem vesztették el, egyelőre holtversenyben vezetik a konferenciát a Memphisszel.

Még ne írjuk le a Jazzt.Most már hetek óta inkább lefelé halad a korábban élcsapatnak számító Utah, de még mindig vannak ilyen megvillanásai, mint ez a mostani is, amik jelzik, hogy egyáltalán nem szabad leírni a társaságot. Lauri Markkanen visszatért három kihagyott meccs után és rögtön dobott 19 pontot 11 lepattanóval, Malik Beasley 21 pontot szórt 5/12 triplával, Jared Vanderbilt 18 ponttal, 14 lepattanóval és 6 gólpasszal villogott, Walker Kessler 11 pontot, 16 lepattanót és 3 blokkot tett a közösbe, a Vanderbilt-Kessler páros ráadásul 14 (!) támadópattanót kapart össze. Rajtuk kívül is remekelt például Alexander-Walker, és egyáltalán nem számított, hogy a Clarkson-Conley-Olynyk trió gyengén játszott, így is nagyon gördülékeny kosárlabdát mutattak be elöl-hátul. A játék minden elemében jobb hazaiak az első félidőben még nem tudtak nagy előnyt kiépíteni, bár a második negyedben már érződött, hogy fölényben vannak, a harmadik játékrészben viszont állva hagyták ellenfelüket, 91–71 után pedig nem volt miről beszélni – a záró etapban már jöhettek a kiegészítők, eldőlt a küzdelem. A Utah így azért továbbra is tartja magát, most nyolcadik Nyugaton a Mavs és a GSW előtt.

A Jazz legjobb dobói:Beasley 21/15, Markkanen 19/6, Alexander-Walker 19/12
A Pelicans legjobb dobói:Williamson 26, Valanciunas 15, McCollum 14/3

 

Los Angeles Lakers–Boston Celtics 118–122 – hosszabbítás után

Hatalmas fordulatok után, túlórában nyert a Celtics.Parádésan kezdte a mérkőzést a fáradtabban, továbbra is a két kezdő magasembere nélkül érkező Boston, az első negyedet 37–24-re nyerte a vendégcsapat és vezetett már kereken 20 ponttal is, amit egészen a harmadik játékrészig menedzselni is tudott. 61–81 után azonban elkezdett közeledni a Lakers, majd a harmadik negyed végén a semmiből át is vette az irányítást, 74–88 után egy 8–0-val zárta a játékrészt, majd egy 10–0-val kezdte a negyedik etapot, így összességében 18–0-t rohant és magához ragadta a vezetést: a Celtics bő hatperces pontcsendjét végül Jayson Tatum törte meg. Innentől viszont a Los Angeles maradt lendületben, méghozzá olyannyira, hogy négy perccel az órán 106–93-ra vezetett, és ekkor már úgy tűnt, hogy Darvin Ham alakulata jöhet ki győztesen a küzdelemből. Ám a Boston még a legutolsó pillanatban megrázta magát, ebben az utolsó négy percben 17 pontot szerzett, az utolsó bő két minutumot pedig 7–0-ra nyerte meg: 110–103 után mindent elrontott a Lakers, Anthony Davis megint kihagyott két clutch büntetőt is, amivel megnyerhették volna a meccset a hazaiak, Tatum pedig 17 másodpercnél kiegyenlített. Jöhetett a hosszabbítás, ahova viszont már a Celtics érkezett meg lélektani előnnyel, és bár két Westbrook-kosárral indult a túlóra, de ezt egy 12–0-s bostoni roham követte, erre pedig nem érkezett már érdemi válasz. Így hatalmas hullámzások és fordulatok után végül a Celtics nyerte az örökrangadót, a Lakers pedig bánhatja, hogy a rendes játékidő végén ismét úgy kiengedte a kezéből a meccset, mint ahogy nemrég a Pacers ellen...

90 pont a Lakers triójától, 44 Tatumtól.Nem lehetett panasz a Los Angeles sztárjaira: Anthony Davis 37 ponttal és 12 lepattanóval zárt, LeBron James 33 pontot, 9 lepattanót és 9 gólpasszt jegyzett, mindketten hatékonyan is dobtak, a padról beszálló Russell Westbrook pedig 20 pontot, 14 lepattanót, 5 gólpasszt és 4 blokkot tett hozzá – ugyan ő már kevésbé dobott jól, de tény, hogy a Nagy Hármas kereken 90 ponttal terhelte meg a Celtics gyűrűjét. A gondot az jelentette, hogy a többiekre nem számíthattak, a Bostonnál pedig ott volt Jayson Tatum, aki lerázta magáról az utóbbi két mérkőzés gyengébb játékát és 44 pontot szórt 15/29-es mezőnymutatóval, 5/10 triplával, 9 lepattanóval és 6 gólpasszal, ráadásul mellette Jaylen Brown is hozta magát 25 ponttal és 15 lepattanóval. Főleg triplázásban volt nagy különbség a felek között, a Celtics 19-szer köszönt be távolról 40%-os hatékonysággal, míg a Lakers a 28%-ot sem érte el és csak nyolc hármasa esett be. Összességében egy színvonalas, izgalmas rangadót láthattunk, amelyen a Boston javított a két veresége után, a Los Angeles pedig annak örülhet, hogy láthatóan szemmagasságban volt a ligaelsővel – csak az eredményekre is szükség lesz...

A Lakers legjobb dobói:Davis 37, James 33/9, Westbrook 20/3
A Celtics legjobb dobói:Tatum 44/15, Brown 25/9, Smart 18/12

NBA
ALAPSZAKASZ

Philadelphia 76ers–Sacramento Kings 123–103
Milwaukee Bucks–Golden State Warriors 128–111
Houston Rockets–Phoenix Suns 111–97
Utah Jazz–New Orleans Pelicans 121–100
Los Angeles Lakers–Boston Celtics 118–122 – hosszabbítás után

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik