NBA: 80 ponton tartotta a Clipperst, egy lépésre a nagydöntőtől a Suns

Vágólapra másolva!
2021.06.27. 08:26
null
Chris Paul és a Suns egy sikerre a nagydöntőtől (Fotó: Getty Images)
A Phoenix Suns izgalmas mérkőzésen, extra védekezéssel nyert idegenben a Los Angeles Clippers ellen az NBA nyugati főcsoportdöntőjének negyedik mérkőzésén, így egyetlen győzelemre van a nagydöntőtől.

Los Angeles Clippers–Phoenix Suns 80–84

Végig vezetett a Suns. Az előző mérkőzés veresége után most sokkal szigorúbb volt a Phoenix, ezt pedig már a meccs elején bemutatta a vendégcsapat, hiszen rögtön egy 14–2-vel nyitott a gárda és rendkívül fizikális, kemény játékkal próbálta megtörni a Clipperst. Ez nem sikerült, de innentől végig előrébb járt Monty Williams legénysége, az este folyamán egy másodpercig sem volt hátrányban, igaz, ennyire azért nem volt egyszerű a helyzet - végig óriásit kellett küzdeni és főleg védekezni ahhoz, hogy ez megmaradjon. Az első negyedet végül kilenc ponttal nyerte a gárda, a nagyszünetben már 14 volt közte, úgy tűnt, hogy stabilan rohannak a győzelem felé Devin Bookerék, de a harmadik negyedben jött egy hullámvölgyük hátul, amikor a LAC „kiszabadult”, itt pedig szoros lett a derbi - a záró etap nagy részében egy-három pont között volt csak a távolság, gyakorlatilag egálban voltak a felek úgy, hogy minimálisan mégis a Suns járt előrébb. Itt nagyon fontos dobásokat süllyesztett el a társaság, Chris Paul a legjobbkor lépett elő, de az igazi kulcs az volt, hogy a clutch időszakban, vagyis az utolsó szűk öt percben, 75–74 után alig hat pontot engedélyeztek ellenfelüknek. Az utolsó perc már a büntetőzésről szólt, de Paul 4/5-öt elsüllyesztett, jól faultoltak, lemenedzselték a minimális előnyüket és kulcsfontosságú győzelmet húztak be – az idegenbeli sikerrel 3–1-es előnybe kerültek, így egyetlen győzelemre vannak attól, hogy bejussanak a nagydöntőbe.

Nem a támadójátékról szólt. Ez a mérkőzés egyáltalán nem a támadó kosárlabda szépségeit mutatta meg, ugyan voltak pontosan megtervezett és végrehajtott játékok mindkét oldalon, de alapvetően elég gyenge dobóformát és főleg elképesztő védekezést láttunk - a Suns és a Clippers is fizikális, tudatos, kitalált játékot produkált hátul és igyekezett elrontani a másik napját. Ebben most egy hajszállal jobb volt a Phoenix, ugyanis hiába a nyolccal több fault, a Clippers sokkal rosszabbul büntetőzött és bár a triplákat mindkét fél borzasztóan dobta (4/20 a Sunstól, 5/31 a Clipperstől), de a festékben egy fokkal pontosabbak voltak a vendégek. Egyénileg a kipontozódó Devin Booker (25 pont, 8/22 mezőnyből, 0/5 tripla, 0 gólpassz, 5 eladott labda), Chris Paul (18 pont, 7 gólpassz, 6/22 mezőnyből) és Deandre Ayton (19 pont, 22 lepattanó, 4 blokk) vállalta a legtöbbet phoenixi oldalon, míg a Clippersnél Paul George (23 pont, 5/20 mezőnyből, 16 lepattanó, 6 gólpassz, 6 elrontott büntető), Reggie Jackson (20 pont, 8/24 mezőnyből) és Ivica Zubac (13 pont, 14 lepattanó) volt a legaktívabb – a hazaiak 32.5 százalékkal dobtak mezőnyből, a vendégek pedig 36 százalékkal, ebből is látszik, hogy miről szólt a derbi. A Los Angeles innentől nem hibázhat, sorozatban hármat kellene nyernie a nagydöntőhöz úgy, hogy Kawhi Leonard továbbra sem bevethető – az idei rájátszásban komoly tartása van a gárdának, de ez most (nem is annyira kicsi) csodával érne fel.

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORTDÖNTŐ
NYUGATI FŐCSOPORT, 4. MÉRKŐZÉS
Los Angeles Clippers–Phoenix Suns 80–84
A Clippers legjobb dobói:
George 23/3, Jackson 20/6, Zubac 13
A Suns legjobb dobói: Booker 25, Ayton 19, Paul 18
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–1 a Suns javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik