NBA: 41 pontot vert a Bucksra a Memphis, magához tért a Suns

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2022.12.16. 08:20
null
Nemcsak Ja Morantra (12), az egész Grizzliesre nem volt ellenszere a Bucksnak (Fotó: Getty Images)
Hosszabbítás döntött a Jazz–Pelicans meccsen, Tyler Herro pedig a tegnapi kilenc triplája után most tízet dobott Houstonban: ez történt hajnalban az NBA-ben.

 

Houston Rockets–Miami Heat 108–111

Tartalékosan nyert a Miami.
A back-to-back második felén ugyan Jimmy Butler visszatért, de Lowry, Adebayo, Vincent, Oladipo, Dedmon és Jovics sem állt rendelkezésre, így pedig az esett meg a floridaiakkal, hogy Herro, Strus, Butler és Martin mellett Udonis Haslem (!) került be a kezdőbe 42 évesen – 11 perc alatt 0/4 dobást és 3 faultot tett hozzá, aztán inkább Orlando Robinson és Haywood Highsmith volt a magas. A második negyedben egyébként meglógtak a floridaiak, 14 ponttal vezettek a nagyszünetben, de a magára találó Rockets ezt a hátrányát eltüntette és 86–85-ig zárkózott a harmadik játékrész végére, így kiélezett utolsó felvonást láthattunk. Érdekesen alakult a helyzet, mert ugyan a Houston átmenetileg a vezetést is magához ragadta, de a Heat azonnal reagált, és úgy belendült, hogy ismét meglépett, öt perccel a vége előtt 111–99-nél kért időt Stephen Silas. Ezt az öt percet pedig 9–0-ra nyerték meg a hazaiak, a Miami innentől 0/4 mezőnydobást, 0/2 büntetőt és három eladott labdát hozott össze, a totális összeomlást azonban mégsem tudta megbüntetni a Rockets. A vendéglátóknál bő egy perccel az órán kihagyott két clutch büntetőt Usman Garuba, majd négy másodpercnél az egyenlítésért emelt el egy hármast Kevin Porter Jr., de az kimaradt, több esélyük pedig nem nyílt már arra, hogy megmentsék az estét. A Heat valahogy kimozogta a végét, így sorozatban harmadik győzelmével 50 százalékra javította a mérlegét, míg a Rockets ezzel a vereséggel az utóbbi meccsek bravúrjai ellenére a holtversenyes nyugati utolsó helyen szerénykedik.

Herro rátett még egy lapáttal. Előző este 35 pontot és karriercsúcsot jelentő kilenc triplát süllyesztett el Tyler Herro, a back-to-back pedig nem lassította le, sőt: ezúttal 41 pontot és 10/15 hármast küldött a gyűrűbe, ezzel tovább javította a személyes rekordját, a 41 egységgel új csúcsot állított el magának, nem mellesleg a tíz bedobott triplával egalizálta a Miami franchise-rekordját is. Erik Spoelstra szerint valamiért így védekeznek játékosa ellen az elmúlt meccseken, a pick-and-rolloknál is folyamatosan lelépnek róla, és a többiek betöréseinél is üresen hagyják, a két este bedobott 19 triplájában maximum 1-2 olyan volt, ami nehezebbnek számított, a többi pick-and-rollból, egy leütésből eldobott üres vagy catch-and-shoot helyzetből eldobott kényelmes helyzet volt. Herro túl jó dobó ahhoz, hogy ne vállaljon el minden ileyn helyzetet, úgyhogy köszönték szépen a lehetőséget...

A Rockets legjobb dobói: Green 22/3, Porter Jr. 21, Smith Jr. 15/3
A Heat legjobb dobói: Herro 41/30, Butler 20, Martin 13

Memphis Grizzlies–Milwaukee Bucks 142–101

Döbbenet. Érthetetlen, megmagyarázhatatlan különbséget hozott a találkozó, amelyen a liga top három csapatából kettő feszült egymásnak, mégsem lett rangadó, sőt még szoros mérkőzés sem. A Grizzlies valószerűtlen fölényben játszott az este folyamán, már az első negyedet 15 ponttal nyerte meg, a nagyszünetben pedig 70–41-re vezetett, addigra eldőlt, hogy a Bucks itt nem jut szóhoz – a fordulás után viszont csak tovább nyílt az olló, a harmadik negyedet 47–30-ra (!) nyerte meg a Memphis, és a záró etapban már kereken 50 pont is volt a csapatok között, ami az idei egész NBA-idény legnagyobb kialakult különbsége. A festékben mindkét fél nagyon hatékony alapesetben, nos ezen a mérkőzésen 86–38-ra győzött erről a területről a Memphis, talán ez mutatja meg legjobban, hogy mekkora volt a differencia a csapatok között. Az 56–39-es lepattanózás, a leindításból szerzett 27 pont, a 30 gólpasszra jutó 8 eladott labda vagy az 55 százalékos mezőnymutató már „csak” kiváló, de számokkal nehéz kifejezni azt, ami a pályán zajlott – mintha két külön ligában játszottak volna az együttesek. A meccs alakulása miatt egyéni extrákról nem tudunk beszámolni, mert a hazaiaknál mindenki bőven kapott lehetőséget, egyedül Ja Morant 26 perc alatt összepakolt tripla-dupláját (25 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz) érdemes kiemelni, de nem ez volt fókuszban – a negyedik negyedben már hullámozni kezdett a közönség, amihez a Grizzlies kispadja is csatlakozott, ilyen este volt ez...

Nincs magyarázat. Sem Mike Budenholzer, sem Janisz Adetokunbo (Giannis Antetokounmpo) nem tudott mit mondani arra, hogy mi is történt: a görög annyit nyilatkozott, hogy a Grizzlies nagyon gyorsan és nagyon jól játszott, a vezetőedző szerint pedig a játék minden részletében megverték őket, amit el kell ismerni. Ezen felül rejtély, hogy miért volt ilyen enervált, dekoncentrált a társaság, ugyan Jrue Holiday nem játszott, de a többiek igen, Khris Middleton 1/12-t, Brook Lopez 1/6-ot dobott, és még Adetokunbo is csak 5/13-at, bár ő a büntetőkkel így is eljutott 19 pontig, ami persze nagyjából semmire nem volt jó. Az utóbbi tíz meccsükből még csak másodszor kaptak ki, nem volt ennek igazi előjele, miközben a Memphis zsinórban hetedszer nyert, és mivel a New Orleans újra vereséget szenvedett, így most már átvették a vezetést Nyugaton.

A Grizzlies legjobb dobói:
Morant 25/6, Brooks 18/3, Jones 16/9
A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 19/3, Portis 19/6, Beauchamp 12/3

Utah Jazz–New Orleans Pelicans 132–129 – hosszabbítás után

Ismét Jazz. Két napja nagyon simán nyerte a két csapat ütközetét a Utah, akkor nem volt ellenszere a New Orleansnak, ez viszont most egy teljesen más meccs volt. Ezúttal is a Jazz kezdett jobban, az első félidő nagy részében előrébb is járt, de a nagyszünet előtti percekben átvette az irányítást és a vezetést a Pelicans, ami odáig fajult, hogy a harmadik negyed elején már 13 pont is volt a vendégek előnye. Itt összekapta magát a Jazz, a játékrész utolsó perceiben visszajött egálra, majd a negyedik negyedben már oda-vissza billegett a találkozó, folyamatosan változott a vezető kiléte. A hajrához közeledve ismét meg tudott lógni pár ponttal a New Orleans, de Jordan Clarkson dobásával és Lauri Markkanen triplájával fél perccel az órán megint a Jazz került előnybe és úgy tűnt, hogy ezzel meg is nyeri a derbit – ám két másodperccel a vége előtt Trey Murphy III beverte az egyenlítő hármast, így hosszabbításra küldte a feleket. Ott pedig lefagyott a Pels, az első három percben egyáltalán nem dobott pontot, míg a Jazz két Clarkson-kosárral, majd Walker Kessler visszatett támadópattanójával jó helyzetbe került – ugyan a végén Conley kihagyta a két büntetőt és McCollum triplát dobhatott az egyenlítésért, de ez ezúttal már kimaradt, így kiharcolta az újabb győzelmet a vendéglátó.

Kellett Clarkson és Markkanen nagy meccse. Két napja nem nagyon találta a ritmust Jordan Clarkson, a most már feljebb kapcsoló Pelicans ellen viszont elengedhetetlen volt az, hogy ő hozza a szükséges teljesítményt támadásban. Ezt pedig teljesítette is: a hátvéd a rendes játékidő végén és a hosszabbításban szerzett fontos kosaraival együtt 39 pontot termelt, 15/26-ot dobott mezőnyből és 7/14 triplát süllyesztett el, ő volt a mérkőzés legjobbja. Mellette Lauri Markkanent (31 pont, 5/9 tripla, 10/10 büntető) is ki kell emelnünk, mert szintén nagyot játszott, a túloldalon pedig szokás szerint Zion Williamson (31 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz, 2 blokk) volt a vezér, az ő sztárprodukciója mellé 28 ponttal próbált felnőni CJ McCollum. Összességében a legutóbbihoz képest összeszedte magát a Pels, de ezúttal egy végig kiélezett meccsen a clutch játékok nem Valanciunasék mellett döntöttek, hiába a 19 támadópattanó – ezzel a két vereséggel viszont elvesztették nyugati első helyüket, most pedig mennek tovább a rivális Phoenixhez.

A Jazz legjobb dobói: Clarkson 39/21, Markkanen 31/15, Beasley 17/12
A Pelicans legjobb dobói: Williamson 31/3, McCollum 28/9, Nance Jr. 13/3, Marshall 13

Los Angeles Clippers–Phoenix Suns 95–111

Összeszedte magát a Suns. Sorozatban öt vereség után, idénybeli legrosszabb formájában érkezett meg erre a találkozóra a Phoenix, amelynél nem volt ott Deandre Ayton és Cameron Payne, visszatérhetett viszont Devin Booker. A vendégcsapat pedig most valamiért újra energikusan és pontosan játszott, megvolt az eddig hiányolt agresszivitás, és bár ez nem Booker dobóformáján múlt (6/22-t erőlködött össze), de összességében teljesen simán tudott nyerni Los Angelesben. Már az első negyedet sikerült behúzni 11 ponttal, a nagyszünetig pedig dűlőre is vitte a dolgot Monty Williams csapata, ugyanis 64–37 állt az eredményjelzőn két negyedet követően, így nem igazán lehetett miről beszélni a folytatásban. Vezettek már 31 egységgel is, ezt a fórt koptatták el úgy a végéig, hogy izgulni ne kelljen, de a lehető legkevesebb energiát használják fel – ez tökéletesen sikerült, a Clippers elkerülte a kiütést, a Phoenix sikerét viszont egy másodpercig sem veszélyeztette semmi és senki. A Suns decemberben még csak másodszor tudott nyerni, de hogy az ellenfél helyzete ezt mennyire befolyásolta, az holnap kiderül, amikor a New Orleanst fogadja.

Elfogyott a Clippers. A back-to-back érkező hazaiaknál Leonard mellett George, Zubac és Kennard (illetve a régóta sérült Powell) sem lépett pályára, azért amikor egy Wall-Coffey-Mann-Morris-Brown sor áll ki kezdőként, az nem ugyanaz, mint az említettekkel. Talán ez, talán más miatt, de semmi esélyük nem volt ezen a mérkőzésen, az első pillanatól kezdte alárendelt szerepet játszottak, a motiváció sem igazán látszott rajtuk, az első félidő borzalma után csak annyi lehetett a céljuk, hogy tisztességesre mentsék ezt a vereséget. Ezt megtették, több most nem volt ebben számukra, holnap reményeik szerint teljesebb kerettel fogadják a Washingtont és szeretnének visszatérni az elmúlt meccsek győztes útjára.

A Clippers legjobb dobói: Mann 22/12, Boston Jr. 16, Morris 14/6
A Suns legjobb dobói: Bridges 27/6, Paul 15/6, Landale 15/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik